Diversitatea uimitoarei Cracovii
02 Mai 2025, 10:07
Dacă visezi la o escapadă europeană plină de istorie, atmosferă boemă și activități diverse, Cracovia este destinația ideală. Cu nou deschisa cursă low cost, la mai puțin de două ore de zbor de București, Cluj sau Iași, acest oraș medieval îmbină farmecul vechiului continent, cu energia tinerilor, care îl animă zi și noapte.
Când pășești în Piața Centrală care datează din secolul al XIII lea, te simți instantaneu ca într-un basm. Rynek Glowny - una dintre cele mai mari piețe medievale din Europa (200X200m), este înconjurată de case istorice (kamienice), palate și biserici în stil gotic. Centrul pieței este dominat de Hala Postăvarilor. În lateral se ridică sumptuous turnul gotic al Bazilicii Sf. Maria, iar când pătrunzi în interior te uimește încărcătura ornamentației și mai ales extraordinarul altar construit între 1477 și 1489 de sculptorul german Veit Stoss, o adevărată comoară poloneză, recuperată miraculos după cel de-al Doilea Război Mondial.
Centrul forfotește de turiști, localnici și muzicanți stradali, iar terasele sunt pline de viață chiar și în zilele răcoroase. Păinjenișul străzilor te poate purta spre descoperirea altor locuri uimitoare. La câțiva zeci de metri vei găsi un simbol al academismului european – Universitatea Jagiellonă, un loc în care la 1530 preda Johannes Honterus. În fața clădirii rectoratului se înalță copacul libertății – un stejar plantat în 1918.
Dacă pașii te poartă în partea opusă nu trebuie să ratezi Muzeul Czartoryskich. Este uimitor prin bogăția exponatelor, prin modul de prezentare și prin soluțiile tehnice pe care le propune. Un singur exemplu – „Doamna cu hermină” unul din cele patru portrete feminine realizate de Leonardo da Vinci. L-a pictat la sfârșitul secolului al XV-lea, în timp ce lucra la Milano pentru Lodovico Sforza, unul dintre cei mai bogați și puternici principi ai Renașterii din Italia. Astăzi la Cracovia acestă capodoperă îți taie respirația, dar beneficiază și de o soluție tehnică uimitoare. A fost gândit un sistem, ca un bazorelief, însoțit de explicații în sitemul Braille, care poate transmite emoțiile acestei lucrări și persoanelor nevăzătoare.
Continunând excursia pietonală vei ajunge la Castelul Wawel, unde Clopotul lui Sigismund I, rege al Poloniei și mare duce al Lituaniei - simbol al mândriei poloneze, colecția de tapiserii sau peisajul dominat de râul Vistula te vor încânta.
După o zi plină de artă, instorie și arhitectură, papilele gustative se pot răsfăța într-un restaurant elegant, precum „Grey Goose” (Szara Gęś). Aici printre altele poți găsi preparate tradiționale precum Zurek – o supă de secară, cu piept afumat de gâscă și piure de hrean sau pulpă caramelizată de gâscă, varză roșie și sos Suski Sechlońskiej din prune uscate, merișoare uscate, vin alb și smântână.
Cracovia nu e doar frumoasă, ci și profundă, dominată de drame inimaginabile. O vizită la fostul cartier evreiesc Kazimierz te poartă printr-un labirint de cafenele vintage, sinagogi vechi și ziduri pline de povești. Este locul perfect pentru cei care iubesc atmosfera "hipster" combinată cu tradiție.
Nu trebuie ratată Fabrica lui Schindler – povestea emoționantă a vieților salvate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este un muzeu model, deosebit de bine organizat, un muzeu care te invită într-o călătorie inițiatică și care prin sunet, imagini, filme, fotografii, documente de epocă, texturi (inclusiv ale podelei), îți dezvăluie magnitudinea unei drame, îți trezește conștiința. O vizită la Fabrica lui Oskar Schindler te transformă, te face să te îndoiești că ai fi avut puterea să reziști, dar îți dă putere să te opui oricărei forme de extremism contemporan. De asemenea te face să te gândești cu recunoștință la Poldek Pfefferberg, supraviețuitor al Holocaustului, cel care în magazinul său de pielărie din Beverly Hills, nu a încetat să povestească ororile trăite, până când a fost auzit de scriitorul australian Thomas Keneally, care a primit Booker Prize pentru nuvela „Arca lui Schindler”, care a stat la baza scenariului filmului ”Lista lui Schindler”, pentru care Steven Spielberg a primit Premiul Oscar. Dacă ai norocul să fi însoțit de Anna Kazmierczak (https://www.facebook.com/anna.kazmierczak.311) – excelent ghid, singurul ghid de limbă română din Polonia, poți afla o sumedenie de lucruri deosebit de interesante. Astfel poți fi purtat în zona ghetoului. Vei ajunge în Piața Bohaterow Getta, unde cele 70 de scaune metalice simbolizează soarta tragică a evreilor din Cracovia înghesuiți de naziști în ghetou în timpul Holocaustului. Acestă piață este străjuită și astăzi de singura farmacie din ghetoul Cracovia, care îi aparținea lui Tadeusz Pankiewicz, un farmacist polonez lăsat de autoritățile naziste, la cererea lui, să-și continue activitatea la „Farmacia Sub Vultur”. Faptele lui eroice prin care a salvat evrei din ghetou i-au adus titlul de „Drept între popoare”, acordat de Yad Vashem.
Din Cracovia se pot face și excursii la doar o oră distanță.
Auschwitz-Birkenau va fi o lecție dureroasă de istorie pe care merită să o trăiești măcar o dată. Această călătorie ar trebui pregătită din timp, direct pe site-ul Memorialului (https://www.auschwitz.org/en/). Asta pentru a evita neplăcutele surprize oferite de https://www.getyourguide.com/, care te anunță în ultima clipă că plecarea de la hotel nu mai este la ora 9, ci la 4,45, nu rezervă bilete, ci te așează la o coadă kilometrică de unde poți obține bilete gratuite, iar când ajungi la casă te obligă să ceri bilete pentru ora 16. Apoi te duc la Birkenau, unde vizitezi singur și te lasă să aștepți 4 ore vizita la Auschwitz, într-o parcare, care are un singur restaurant foarte scump și prost și o toaletă cu taxă. Repet, lecția acesta de istorie trebuie trăită măcar o dată în viață. Ecourile suferinței te copleșesc, iar imaginile ți se vor întipări în suflet, chiar dacă vei descoperi la fața locului multe replici și spații mult prea renovate.
O altă excursie impresionantă poate fi făcută la Mina de sare Wieliczka – un oraș subteran din sare, inclus în patrimoniul UNESCO. Legenda spune că demult o prințesă maghiară, pe nume Kinga, în timp ce se afla în călătorie de nuntă cu soțul său, contele Boreslaw, spre Polonia, a scăpat inelul de logodnă într-o mină de sare. Prințesa le-a poruncit minerilor din Wieliczka să sape un puț în pământ. Acesta a fost făcut - spune legenda - și, în primul bulgăre de sare scos la suprafață a fost descoperit inelul prințesei Kinga. Această legendă marchează perioada de început a așezării miniere. Atracțiile minei includ zeci de statui, trei capele și o adevărată catedrală. Toate au fost sculptate în sare de mineri. Cele mai vechi sculpturi sunt completate de noile creații realizate de artiștii contemporani. Peste un milion de oameni vizitează anual salina Wieliczka.
Ostenit după de ce ai coborât pe scări peste 100 de metri în adâncuri, după ce ai parcurs kilometri prin galeriile de sare și te-ai stresat la ieșire de fragilitatea și micimea liftului, nu rata o masa copioasă la prețuri decente, la Karczma Wielka Sola, un local tradițional unde vei putea mânca un Gulaș picant exceptional sau Kotlet „Karczmarza“, un șnițel gustos de aproximativ jumătate de metru.
Cracovia este un oraș plin de viață, sigur și prietenos. Nu este un oraș „artificial” pentru turiști, ci unul viu, autentic, care te primește ca pe unul de-al lor. Cracovia se află într-o regiune deosebită – Malopolska sau Voievodatul Polonia Mică, o zonă care te provoacă să descoperi noi și noi atracții, poate inspirat și de propunerile făcute de MOT - Organizația Turistică Malopolska - http://www.mot.krakow.pl/.
Cracovia te așteaptă și, garantat, vei vrea să te întorci.
Realizator: Sebastian Crăciun.