Sindicatele din învățământ protestează astăzi, 7 iulie, în fața Parlamentului, față de proiectul legii Bolojan
07 Iulie 2025, 11:08
Cele trei federații sindicale din învățământ au făcut apel la profesori și angajații din sistem să participe astăzi, 7 iulie 2025, la protestul organizat între orele 11:00 și 13:00, în fața Parlamentului, la intrarea Izvor, pentru a atrage atenția asupra viitoarelor consecințe, în contextul asumării răspunderii de către Guvern pe proiectul de lege Bolojan cu măsuri fiscale, care include și prevederi care afectează direct sistemul de învățământ.
„Acesta nu este doar un simplu protest, ci este un moment crucial în care vocea noastră trebuie să fie auzită!”, arată apelul semnat de cei trei lideri sindicali, Marius Nistor, Simion Hăncescu și Anton Hadăr.
Simion Hăncescu, președinte FSLI:
"Măsura creșterii normelor didactice este iresponsabilă, este cinică și va bulversa un întreg sistem, pe o miză financiară nesemnificativă. Practic, mișcarea de personal este aproape încheiată, mai avem doar concursul de titularizare în data de 15 iulie. De la începutul anului a început mișcarea de personal, cu tot ce implică aceasta. De la rezolvarea restrângerii de activitate, pretransfer, etc.
Toate aceste lucruri înseamnă permutări, schimbări între colegi. Ori, a mări norma didactică acum cu 20 de ore, va da peste cap întregul sistem de învățământ. Se evocă faptul că sunt învățământ 30 de mii de posturi la plata cu ora și un calcul matematic arată că nu este nicio problemă.
Cei cărora li se mărește norma vor prelua orele care sunt la plata cu ora, nimic mai fals. Pentru că sunt foarte multe situații în care nu au la plata cu ora și vă dau un exemplu simplu. O școală care are 20 de profesori acum, li se mărește norma cu două ore.
Automat apar încă două norme. Problema este că acest lucru în plus se va regăsi la fiecare profesor. Ce faci cu ei că nu au plata cu ora? Pentru cele două ore, unde îi trimiți? Îi trimiți la o altă școală, să poată ține aceste două ore la o școală situată la distanță apreciabilă. De aceea, a bulversa acum, să te apuci să faci tot ce înseamnă mișcare de personal, e cinic. Să ne gândim la faptul că se ia și măsura de a se mări în norma de didactică pentru director și inspector.
Pe acele ore sunt alți profesori. Care, acum, în luna iulie-august, trebuie să plece. Unde pleacă? Situația este mai mult decât gravă și, din păcate, după cum merg lucrurile, nu știu dacă premierul a înțeles și este dispus să renunțe.
Apropo de alte măsuri cu impact deosebit, mărimea numărului de elevi la clase. Asta înseamnă că, automat, o să apară clase mai puține, clase care au nevoie, automat, de niște profesori. Acele formațiuni de studiu au fost stabilite încă de anul trecut.
Au venit niște oameni. Acum îi anunți în mijlocul verii că, de fapt, trebuie să plece. Lucrurile sunt extrem de grave și eu i-am cerut premierului să se gândească foarte bine și să renunțe la această decizie care, pentru o miză extrem de mică, va bulversa întregul sistem.
Și apropo de o altă măsură, care va provoca mari probleme. Apare în acest pachet și propunerea, măsura de a se schimba filozofia la plata cu ora. În înțelepciunea lor, ce spun?
Că nu, că până acum, a fost plată dublă. Nimic mai fals. Adică eu, Hâncescu, dacă am o normă și sunt plătit cu 5.000 lei net pe lună, asta înseamnă valoarea unei ore, pe care o fac.
Ce spun ei? Dacă ai la plata cu ora, nu-i corect. La plata cu ora schimbăm filozofia și împărțim în așa fel încât să fie doar 45% din valoarea unei ore care e în norma de bază. Cu alte cuvinte, pentru acea oră pe care o fac la plata cu ora, nu au nevoie de nicio pregătire.
Nu se ia în calcul că sunt elevi cărora le dau lucrări, le colectez lucrările. O să aibă o mare surprinză. Nu și mai vor lua oamenii ore la plata cu ora.
Și să vă mai dau un exemplu. Sunt, în momentul de față, foarte multe educatoare și învățători care prestează această muncă din lipsă de personal. Care va fi acel educator sau acel învățător, care să fie dispus, să ia pentru norma de bază 5.000 de lei și pentru a doua normă 2.500 de lei? Eu mă îndoiesc că se vor găsi asemenea colegi."
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația „Spiru Haret” și „Alma Mater”, au anunțat că au obținut autorizație pentru participarea a 2.000 de persoane la protestul de astăzi din fața Parlamentului.
Iată opiniile unor participanți la protest: profesori, educatori, învățători, juriști, consilieri școlari și reprezentanți ai personalului auxiliar, veniți din întreaga țară:
Realizatori: Mirela Stana și Roxana Păsculescu