Vocea Europei în fața războiului. Dezbateri, polemici și perspective la București
• 3-5 iunie • peste 30 de specialiști internaționali • cercetători, experți, jurnaliști din Franța, Ucraina, Republica Moldova, Polonia, Armenia, Georgia, Coasta de Fildeș și România • 26 de studenți de la 5 universități franceze și române • mese rotunde, dezbateri, ateliere, proiecții de filme, concert

16 Mai 2025, 16:37
La începutul lunii iunie, Institutul Francez din România, în parteneriat cu o serie de importante instituții europene și locale, organizează la București evenimentul „Face à la Guerre – Dialogues européens” / „În fața războiului – Dialoguri europene”, un spațiu de reflecție și schimb de idei esențiale pentru înțelegerea provocărilor cu care se confruntă Europa în prezent în materie de securitate, societate și geopolitică.
Cele aproape douăzeci de evenimente incluse în program vor avea loc în datele de 3, 4 și 5 iunie la Institutul Francez din România, Rezidența9, și Londohome – un program cu o arhitectură bogată: mese rotunde, dezbateri, ateliere interactive, la care iau parte personalități de renume din Franța, Ucraina, Republica Moldova, Polonia, Armenia, Georgia, Coasta de Fildeș și România. Programul este completat de o serie de proiecții de film, la Cinema Elvire Popesco.
Un punct important în desfășurător îl reprezintă ateliere dedicate studenților, care vor avea loc la Mediateca Institutul Francez din România la București.
„Într-un context marcat de tensiuni geopolitice și transformări sociale profunde, evenimentul își propune să aducă la București experți, lideri de opinie și reprezentanți ai societății civile din Europa, pentru a dezbate teme fundamentale legate de securitate și societate. Dorim să explorăm nu doar impactul războiului asupra societăților europene, ci și să încurajăm dialogul și înțelegerea reciprocă.
În aceste vremuri de provocări, spiritul european – clădit pe solidaritate, cooperare și respect reciproc – trebuie protejat și întărit, pentru a asigura un viitor comun bazat pe valori și încredere.
Institutul Francez rămâne un spațiu al culturii, dar și al gândirii critice, un loc unde ideile se întâlnesc și se îmbogățesc reciproc”, a declarat Julien Chiappone-Lucchesi, directorul general al Institutului Francez din România.
Cei peste 30 de invitați care iau parte la evenimentele de la București sunt experți europeni cu competențe în sfera politică, socială și culturală, artiști și jurnaliști, reprezentanți ai unor instituții europene importante: NATO, Institutul Jacques Delors, platforma culturală ARTE TV, France Culture, cotidianul Ouest-France, TVR, RFI, universități din Varșovia, București, Cluj-Napoca și multe altele.
Tinerii implicați în proiect, în număr de 26, vin de la șapte instituții de învățământ franceze și românești: Colegiul Juridic, Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Liceul Francez „Anna de Noailles”, Universitatea din Reims, Sciences Po Rennes, Universitatea Paris 8. Aceștia participă atât la pregătirea seriei de evenimente din program, cât și la o serie de ateliere dedicate lor (despre libertatea presei sau realizarea unui podcast). De asemenea, studenții vor modera și dialogul cu Anne Muxel, cunoscut sociolog francez, specializată în studiul memoriei biografice.
Prin această experiență, tinerii implicați în proiect nu doar că își îmbogățesc cunoștințele și abilitățile, dar învață și să colaboreze și să își exprime ideile într-un context internațional, devenind astfel ambasadori ai valorilor europene și promotori ai dialogului intercultural. Implicarea lor reprezintă o investiție valoroasă în viitor, consolidând legăturile dintre Franța și România și promovând înțelegerea și respectul reciproc.
„Face à la Guerre – Dialogues européens” / „În fața războiului – Dialoguri europene” este un proiect mai amplu al Institutului Francez care a debutat la finalul anului 2023 la Praga, urmat, în același an, de o ediție la Vilnius, iar în 2024, la Varșovia, Amsterdam, Sofia și Plovdiv, Helsinki și Rennes. Anul acesta, seria de dialoguri europene a început în martie la Leipzig, fiind urmată de ediția de la Bruxelles, chiar înainte de cea de la București, și se va încheia în toamnă la Sarajevo.
Prin conectarea acestor voci de experți, încurajarea schimburilor interdisciplinare și facilitarea interacțiunii cu publicul larg, proiectul își propune să confrunte provocările globale ale proiectului european cu contextele locale ale societăților europene.
Ediția din București a proiectului se va axa în special pe schimbările militare și geopolitice din Europa și pe repercusiunile acestora asupra sănătății emoționale și a percepțiilor europenilor.
Evenimentul completează lista manifestărilor organizate de Institutul Francez din România, cu ocazia Centenarului, începând de anul trecut.
Accesul la evenimente este liber. Programul final va fi disponibil în curând pe site-ul Institutului Francez din România și ale partenerilor și va fi comunicat pe canalele de social media ale instituției și ale instituțiilor partenere.