Ascultă Radio România Cultural Live

Azi la Radio România Cultural: Idei în nocturnă. Pagini de Istorie - Povestea ceaiului. Invitat, prof. univ. dr. Ana Eva Budura

28 August 2018, 06:00

   Idei în nocturnă- Pagini de Istorie, marţi 28 august şi marţi 4 septembrie 2018, Radio, Romania Cultural (21.10- 22).  Realizator Dan Manolache. Povestea ceaiului. Invitat, prof. univ. dr. Ana Eva Budura.

                            O emisiune din fonoteca “Paginilor de Istorie”.

          “Iarba inorogului”, işi incepe existenţa în….mitologia chineză. Se spune că primul cultivator ar fi fost Yaudi, Agricultorul Divin care, cu peste 5000 de ani în urmă ar fi decoperit virtuţile “plantei miraculoase a zeilor”. Istoria orală îl menţionează pe Wu Lizhen care ar fi cultivat preţioasa planta pe muntele Meng cu doar…3000 de ani în urmă.

            Dacă istoria este învăluită, cum se şi cade, în poveste, prezentul este, fireşte, mult mai clar conturat. Astăzi se produc peste 3 milioane de tone de ceai, se beau zilnic peste 3 miliarde de ceşti iar planta este cultivată în aproximativ 50 de ţări şi consumată în peste 160.

            În cele două emisiuni pe care vă invităm să le urmăriţi, vom porni de la conţinutul unei cărţi cu totul remarcabile pe care ne-a dăruit-o invitata noastră, doamna Ana Eva Budura. Este de fapt o Istorie a Chinei, privită printr-o….. ceşcuţă de ceai.

             Capitolele fermecătoarei sinteze sunt, cred, argumente revelatoare. Să le enumerăm adăugâng o succintă prezentare.

              Aşadar după apariţia, legendară sau nu, a ceaiului, are loc un proces prin care atăzi populara licoare a cucerit mai întâi China şi apoi întrega lume.

      EXPANSIUNEA, un capitol în care facem cunoştinţă cu Imperiul Quin, în care ceaiul era considerat leac, ofrandă şi simbol al onestităţii. În secolul al IV- lea devine subiect de poem şi liant al intelectualităţii şi al curentelor de gândire din epocă.

    MAREA COTITURĂ- se produce în vremea dinastiei Sui (581- 618), când se generalizează consumul dar, mai ales în aceea a dinasiei Tang ( 618- 907) cînd se produce un salt spectaculos. Au rămas până astăzi zone cultivate atunci, producţia a devenit specializată, au apărut soiuri noi şi chiar precursoare ale ceainăriilor de astăzi.

        Urmează, PERIOADA CLASICĂ, în care Yu scrie Carte ceaiului şi în acelaşi timp, apar ustensile specifice şi reţete de preparare.

         Secolele X- XIII, sunt EPOCA ROMANTICĂ, în care, în vremea dinastiei Song, se atinge maximumul de rafinament. În perioada dinastiilor mongole care au condus China, ceaiul a însemnat şi un catalizator al rezisetenţei prin perpetuarea tradiţiei de către intelectualitate.

       CULTURA CEAINĂRIILOR, se dezvoltă în secolele XIV- XV, când ceaiul devine al tuturor chinexilor, se produce “democratizarea” consumului de ceai.

       După ce, în secolul al VII- lea  pătrunsese în Coreea şi Japonia, CEAIUL CUCEREŞTE LUMEA în secolul al XVII- lea fiind purtat de Marco Polo, navigatori olandezi, comercianţi portughezi sau misionari iezuiţi, către Franţa (1636), Rusia (1638), Anglia (1644).

       Despre toate acestea vom vorbi în emisiunile noastre dar şi despre soiuri de ceai, efectele benefice ale populare băuturi, ceremonia servirii frunzelor de ceai sau celebre ceainării.

      Sperăm ca după încheierea celui de al doilea dialog cu doamna dr. Ana Eva Budura, să iubim mai mult ceaiul care nu este doar o băutură ci “un miracol al lumii vegetale”, împodobit de oameni cu importante virtuţi spirituale.

Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 23:25
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
23:05 - 00:00
Teatrul National Radiofonic
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:00 - 00:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru