Ascultă Radio România Cultural Live

CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL: Generalul DAN VOINEA prezintă conferinţa cu tema Adevărul juridic despre decembrie 1989

07 Decembrie 2016, 17:44

Duminică 18 decembrie 2016, de la ora 11.00, la Sala PICTURA, în cadrul programului CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL: Generalul DAN VOINEA prezintă conferinţa cu tema Adevărul juridic despre decembrie 1989

În preajma comemorării evenimentelor din 22 decembrie 1989, ultima Conferință a Teatrului Național din acest an îl are ca invitat pe Generalul Dan Voinea, magistratul care a instrumentat două dintre cele mai importante dosare post-decembriste: dosarul Revoluției din decembrie 1989 și cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990. Cu ocazia conferinței, se va lansa volumul „Dosarele Securității. Marian Munteanu și Miron Cozma versus Piața Universității” de Ramona Ursu, apărut la Editura Integral, 2016.

Volumul prezintă în amănunt legăturile cu fosta Securitate ale lui Marian Munteanu și Miron Cozma. Atât fostul lider al studenților, cât și „generalul” minerilor au fost surse ale fostei Securități. Munteanu, botezat „Ioan” de securiști, a semnat angajamente și a scris note informative despre foști profesori și colegi de-ai săi de facultate, până în anul Revoluției, iar Cozma, sursa „Paul”, avea sarcina să dea informații despre colegii săi din mină. Deși au negat vehement după Revoluție că au avut vreun fel de legătură cu Securitatea lui Ceaușescu, CNSAS a stabilit, atât în cazul lui Munteanu, cât și în cazul lui Cozma că au fost persoane de sprijin și au scris note informative, fostul lider al studenților primind chiar și bani pentru „serviciile sale”. Prețul unui volum: 50 de lei.

„Dosarul juridic al evenimentelor din 16-22 decembrie 1989 este mult diferit de ceea ce se vehiculează în cercurile politice și mass-media și contrazice speculațiile potrivit cărora în România ar fi avut loc o lovitură de stat. Din dosar rezultă că schimbarea regimului comunist s-a datorat sacrificiului făcut de tinerii români și nu este un efect al intervenției KGB-ului și a altor servicii de informații străine. Tot din dosar reiese că, în perioada 22-28 decembrie ’89, se manifestă fenomenul terorist care a avut ca scop înăbușirea revoltei și reinstaurarea reprezentanților administrației comuniste. Cauza tergiversării cercetărilor în dosarele privind victimele din decembrie 1989 este justiția înregimentată politic, care a influențat soluționarea dosarelor menite să demaște crimele din decembrie 89 și pe cele de la mineriade. Aceleași forte care au acționat represiv în ‘89 au acționat și în 13-15 iunie 1990”. (Gen. Dan Voinea)

Despre Dan Voinea

Născut pe 23 iulie 1950, Dan Voinea este general și magistrat român. Este procuror militar din anul 1982, între anii 1997 și 2000 a deținut șefia Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În decembrie 1989, când avea gradul de maior la Direcția Procuraturii Militare, a fost desemnat procuror în procesul Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, el întocmind rechizitoriul pe baza căruia cei doi au fost condamnați la moarte și executați, în 25 decembrie 1989. Generalul magistrat Voinea este cel care a instrumentat două dintre cele mai importante dosare post-decembriste, cel al Revoluției din decembrie 1989 și cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990.  Printre alte dosare instrumentate se numără și cel al atacului împotriva postului de radio „Europa Liberă”, cu sediul la München, comis de Carlos Șacalul la cererea lui Nicolae Ceaușescu, în 1981. În 2006, Dan Voinea a fost numit în funcția de procuror militar șef adjunct al Secției Parchetelor Militare, din cadrul Parchetului General. A fost propus de ministrul Justiției de atunci, Monica Macovei, primind apoi aviz favorabil de la Consiliul Superior al Magistraturii, cu unanimitate de voturi. Până în octombrie 2007 a deținut și interimatul șefiei Parchetelor Militare.

În 2008, șeful Ministerului Public, Laura Kövesi, a cerut revocarea lui Voinea din funcția de adjunct al șefului Secției Parchetelor Militare pentru folosirea defectuoasă a resurselor umane ale secției. Ea l-a acuzat de nefinalizarea nici după 18 ani a dosarelor revoluției și mineriadelor. Prin decrete semnate de Președintele Traian Băsescu, în 20 martie 2009, generalul maior magistrat Dan Voinea a fost revocat din funcția de procuror șef adjunct al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar în 1 aprilie a fost pensionat.

În 2009, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins cererea lui Voinea de reîncadrare în funcția de procuror civil la Parchetul instanței supreme.

În prezent, Dan Voinea este avocat și conferențiar al Universității „Titu Maiorescu”.

Ascultă live

Ascultă live

14:00 - 15:00
Știința 360
Ascultă live Radio România Cultural
14:05 - 15:00
REPORTERII ACTUALITATII
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj