Ascultă Radio România Cultural Live

Editura Publisol lansează volumul VI, ultimul din seria „Carol al II-lea - Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)”

Editura Publisol lansează volumul VI, ultimul din seria  „Carol al II-lea - Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)”

21 August 2023, 12:11

Editura Publisol prezintă volumul al șaselea și ultimul al seriei „Carol al II-lea: Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)”.

Noua ediție integrală a „Însemnărilor zilnice (1904-1951)” ale regelui Carol al II-lea constituie un prețios izvor istoric privind viața celui mai controversat reprezentant al monarhiei române.

Volumul al șaselea și ultimul al lucrării „conține însemnările zilnice ale regelui Carol al II-lea dintre 1 ianuarie 1949 și 13 aprilie 1951, ultima zi a acestui important jurnal, care se încheie brusc, printr-o frază neterminată.

„Vara anului 1949 aducea, la 18 august, în viața cuplului Carol – Elena Lupescu, un eveniment important: cununia religioasă, oficiată de către părintele arhimandrit dr. Martinian Ivanovici, preotul paroh al Bisericii cu hramul «Sfinții Voievozi» din Paris. Ultimii ani ai vieții lui Carol al II-lea au fost marcați însă și de încercări nereușite ale fostului rege de a prelua conducerea diasporei române, cu speranța – deșartă și de neînțeles la un om de inteligența lui – că, într-o zi, va ajunge din nou pe tronul României.”

Ultimii ani din viață, fostul suveran i-a petrecut la reședința din Estoril, înconjurat de nelipsiții companioni și așteptând un semn de la fiul său, Mihai I, care însă nu a venit, prilej de amare reflecții în jurnal.

„Însemnările sale se încheie simbolic cu gândul la țară, suveranul comentând știrea falsă transmisă la radio că «Moldova a fost încorporată la URSS» și notând plin de amărăciune: «Deși această știre nu m-a mirat, am fost ca trăznit, m-a apucat o jale de nespus și o indignare împotriva politicei anglo-saxone de la sfârșitul războiului. Felul cum România a fost jertfită Sovietelor, în schimbul unor avantaje iluzorii, încrederea orbească ce s-a avut în cuvântul banditului de Stalin, toate au pricinuit morbida stare de lucruri de astăzi. Moldova, plină de farmec, Țara căreia aparțin gloriile neamului – Mărăști, Mărășești, Oituz – să fie stăpânită de acei barbari răsăriteni, e un lucru care nu poate intra în mințile noastre.»”

«Din fericire, știrea nu s-a…» – aceasta este chiar ultima însemnare a regelui în jurnalul trunchiat și mutilat de Elena Lupescu, prin eliminarea unor caiete (cel referitor la instaurarea dictaturii regale și cel din anul 1947) sau infinite tăieri și ștersături, pentru cosmetizarea propriei imagini.” - Narcis Dorin Ion

Colecția „Carol al II-lea - Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)” cuprinde șase volume, atent îngrijite de Marcel-Dumitru Ciucă și Narcis Dorin Ion. Volumul VI din serie poate fi achiziționat la prețul de 59,90 lei.

Cartea este disponibilă pe site-ul editurii publisol.ro, în librării și magazine on-line (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librărie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, bookzone.ro etc) și la chioșcurile de presă. Pe site-ul publisol.ro pachetul cu primele 4 volume din serie, poate fi achiziționat la un preț special de 99,90 lei.

Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 06:00
Teatrul Național Radiofonic - Biografii, memorii
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru