Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Istoricul Dinu Giurescu – 95 de ani de la naştere

15 Februarie 2022, 06:26

Marţi, 15 februarie, se împlinesc 95 de ani de la naşterea academicianului, istoricului, profesorului şi omului politic Dinu C. Giurescu, membru al unei cunoscute familii de istorici.
A fost licenţiat şi doctor în istorie, a fost profesor la Universitatea de Artă, Secția Istoria și Teoria Artei-Muzeografie, a fost președinte al părții române în Comisia româno-bulgară de istorie şi profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București. A fost membru titular al Academiei Române din anul 2001, membru în Consiliul Științific al Institutului Revoluției Române şi vicepreședinte al Academiei Române, ales pentru un mandat de patru ani.

* * * * *


Dinu C. Giurescu s-a născut la 15 februarie 1927, la Bucureşti, într-o cunoscută familie de istorici, tatăl său fiind Constantin C. Giurescu – istoric de seamă, fost deținut politic în infama închisoare de la Sighet.
A urmat cursurile Colegiului ”Sf. Sava”, apoi cursurile Facultăţii de Istorie din Bucureşti, obţinând licenţa în anul 1950.
Trebuie spus că Dinu C. Giurescu nu şi‑a putut găsi rostul în domeniul cercetării sau învăţământului, ci a lucrat la Sovromconstrucţii nr. 6, ca normator pe unul dintre şantierele Republicii Populare Române, timp de peste cinci ani, în perioada 1950-1955, în răstimpul în care tatăl său ispăşea la Sighet vina de a fi fost demnitar în anii regimului regelui Carol al II‑lea.
Între anii 1956-1964, a fost muzeograf la Muzeul de Artă din Bucureşti, secţia ”Artă veche românească”.
În anul 1959, publică primul studiu de istorie, dedicat anaforniţelor brâncoveneşti, în „Glasul Bisericii”, cu aprobarea patriarhului Justinian Marina, cel care îl va ajuta pe Constantin C. Giurescu să se mute în două camere dintr‑o casă parohială, ceea ce reprezenta un salt uriaş faţă de locuinţele în care au fost aruncaţi membrii familiei Giurescu.
Între anii 1964-1968 a fost cercetător în domeniul istoriei diplomaţiei la Oficiul de Studii şi Documentare al Ministerului de Externe.
În anul 1968, obţinea doctoratul în istorie, la Facultatea de Istorie din Bucureşti.
În perioada 1968 – 1987 a fost profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, titular al cursului de istoria civilizaţiei europene, iar între anii 1988 – 1990 a fost profesor invitat (”visiting professor”) în SUA, la William Paterson College, Wayne, New Jersey şi la Texas A&M University, College Station, Texas.
În anul 1989, a lansat lucrarea „The Razing of Romania’s Past”, prin care milita împotriva demolării unor importante monumente istorice şi de artă.
După Revoluţie, la 13 noiembrie 1990, a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar între anii 1990 – 2011, a fost profesor, apoi profesor consultant la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti.
Istoricul Dinu C. Giurescu a publicat peste 30 de volume de autor şi volume în colaborare şi a semnat zeci de prefeţe sau postfeţe, îngrijiri de ediţii, articole, fiind, de asemenea, autorul (în colaborare) a două manuale didactice. A participat, de-a lungul timpului, la numeroase conferinţe, expuneri, mese rotunde, emisiuni la televiziune şi la radio. A participat la numeroase reuniuni ştiinţifice din ţară şi străinătate (Aix-en-Provence, Berna, Cambridge, Dallas, Geneva, Londra, New York, Oxford, Paris, Washington ş.a.).
Are o activitate ştiinţifică absolut remarcabilă, numeroase studii şi lucrări care acoperă o arie bogată şi diversă: arta românească a secolelor XIV-XVIII („Contribuţii la studiul broderiilor de la Trei Ierarhi” – 1960, „Arta metalelor preţioase în Ţara Românească în secolele XIV-XVI” – 1962, studiul civilizaţiei române în secolele XIV-XVIII – „Ţara Românească în secolele XIV-XV” – 1973, lucrare recompensată cu Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române, caracteristici ale feudalismului românesc şi relaţii economice – „Relaţiile economice ale Ţării Româneşti cu ţările Peninsulei Balcanice în perioada feudalismului timpuriu” – în 1964, „Relaţiile economice ale Ţării Româneşti cu Peninsula Balcanică în secolele XIV-XVI” – în 1965, istoria diplomaţiei româneşti – ”N. Titulescu, Documente diplomatice” – 1967 – şi ”M. Kogălniceanu, Documente diplomatice” – în 1972.
Este autor sau coautor al unor sinteze de istorie naţională şi/sau contemporană – „Istoria românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi” – 1971, „Istoria românilor” – 1974-1975, „Istoria ilustrată a românilor” – 1981-1982. monografia „Ion Vodă cel Viteaz” – 1974, ”Guvernarea Nicolae Rădescu” – 1996, ”România în al doilea război mondial” – 1999, ”Imposibila încercare. Greva regală 1945” – 1999, ”Cade Cortina de fier: România 1947” – 2002.
În anul 2003 a apărut, la Editura Enciclopedică, volumul „Istoria României în date”, în coordonarea academicianului Dinu C. Giurescu.
La 10 iunie 2010, a fost lansat volumul „România şi comunismul: o istorie ilustrată”, autori Alexandru Ştefănescu şi Ilarion Tiu, sub coordonarea lui Dinu Giurescu.
La 26 noiembrie 2011, la Târgul de Carte „Gaudeamus”, organizat de Radio România, a fost lansat volumul „O istorie ilustrată a diplomaţiei româneşti (1862-1947)”, ediţia în limba română, avându-i ca autori pe Dinu C. Giurescu, Rudolf Dinu şi Laurenţiu Constantiniu.
La 21 decembrie 2001, a fost ales membru titular al Academiei Române, a fost Preşedinte de Onoare al Asociaţiei Tradiţia Militară (ATM), reprezentantă a României în Uniunea Europeană a Asociaţiilor Istorico-Militare, iar între anii perioada 2001-2005, a fost director al Muzeului Ţăranului Român.
A încercat să contribuie la dezvoltarea societăţii româneşti şi din poziţie politică, fiind ales deputat în Parlamentul României, la alegerile din 9 decembrie 2012, din partea Partidului Conservator, pe listele USL, fiind decanul de vârstă al Camerei Deputaţilor în acea legislatură. A făcut parte din Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, precum şi din Grupul parlamentar de prietenie cu Marele Ducat de Luxemburg.
În anul 2013, au apărut în spaţiul public o serie de acuzaţii la adresa sa privind furnizarea de informaţii către fosta securitate, însă nu i-au fost aduse acuzaţii de colaborare cu aceasta.
Tot în anul 2013, Dinu Giurescu şi-a donat întregul fond de carte, reprezentând mii de volume, Bibliotecii Judeţene ”Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova.
În anul universitar 2013-2014 profesorul Dinu C. Giurescu s-a reîntors la catedră, susținând în cadrul masterului de Istorie și politică militară, cursul „România în al Doilea Război Mondial”.
La 12 mai 2014, a demisionat din funcţia de deputat şi s-a retras din politică, pentru a putea îndeplini funcţia de vicepreşedinte – din partea domeniului umanist – al Academiei Române, începând cu 24 aprilie 2014.
Luna august 2014 venea însă cu probleme grave de sănătate pentru academician, el fiind operat cu succes pe cord deschis. În urma acestor probleme s-a retras din funcţia de vicepreşedinte al Academiei.
Pentru remarcabila sa activitate, a fost distins cu numeroase premii şi distincţii: Președinția României l-a decorat în anul 2000 cu Ordinul Național în grad de Cavaler, Fundaţia „Societatea civilă” i-a acordat în 2010 „Premiul de excelenţă Opera Omnia”, la 11 mai 2011 i-a fost conferită, de către Regele Mihai I, distincţia „Nihil sine Deo”, iar în cadrul Galei Premiilor Flacăra din 5 decembrie 2011 i-a fost decernat un premiu la secţiunea ”Ştiinţă”.
La 3 decembrie 2014, la Gala Premiilor Brâncoveanu, decernate de Fundaţia Alexandrion, istoricului Dinu C. Giurescu i-a fost decernat un premiu, la secţiunea ”Cariere”, pentru întreaga activitate, iar la 15 martie 2016 a fost desemnat membru de onoare al Fundaţiei Europene Titulescu, la aniversarea a 25 de ani de la constituirea acesteia.


La 28 februarie 2017 Consiliul General al Capitalei a adoptat o hotărâre prin care istoricului Dinu C. Giurescu i-a fost acordat titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti.
La 15 ianuarie 2018, Dinu C. Giurescu s-a aflat printre personalităţile culturale ajunse la senectute care au fost omagiate, la Ateneul Român, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.
Istoricul Dinu C. Giurescu a murit la 24 aprilie 2018, la vârsta 91 de ani, în urma unui infarct.
În februarie 2019, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române, se lansa volumul „Mărturia unui istoric singuratic. Convorbiri cu academicianul Dinu C. Giurescu”, de Narcis Dorin Ion, publicat la Editura RAO.

RADOR: Razvan Moceanu

Conferință aniversară - 10 ani de Conferințe de joi la Palatul Suțu
Istorie-filozofie-psihologie 01 Aprilie 2024, 13:19

Conferință aniversară - 10 ani de Conferințe de joi la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București invită publicul la aniversarea a zece ani de când la Palatul Suțu se organizează...

Conferință aniversară - 10 ani de Conferințe de joi la Palatul Suțu
Expoziție de fotografie subacvatică, la Muzeul Antipa
Istorie-filozofie-psihologie 18 Martie 2024, 13:47

Expoziție de fotografie subacvatică, la Muzeul Antipa

Expoziția va fi deschisă vineri, 22 martie.

Expoziție de fotografie subacvatică, la Muzeul Antipa
A murit Daniel Barbu, fostul ministru al culturii
Istorie-filozofie-psihologie 18 Martie 2024, 12:06

A murit Daniel Barbu, fostul ministru al culturii

Daniel Barbu, profesor universitar și fost ministru al Culturii, a murit la vârsta de 66 de ani. Decesul a fost...

A murit Daniel Barbu, fostul ministru al culturii
A 10-a conferinţă cu academician Georgeta Filitti - Povestea Athénée Palace InterContinental
Istorie-filozofie-psihologie 12 Martie 2024, 09:21

A 10-a conferinţă cu academician Georgeta Filitti - Povestea Athénée Palace InterContinental

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 11:00, va avea loc cea de-a 10-a conferință susținută de doamna academician...

A 10-a conferinţă cu academician Georgeta Filitti - Povestea Athénée Palace InterContinental
Agenţiile de știri retrag o fotografie cu prințesa Kate
Istorie-filozofie-psihologie 11 Martie 2024, 09:32

Agenţiile de știri retrag o fotografie cu prințesa Kate

Analiza post-publicare a arătat că aceasta nu îndeplinește standardele lor editoriale.

Agenţiile de știri retrag o fotografie cu prințesa Kate
Recuperate de autorități, cele 3 brăţări preistorice vor fi păstrate în custodie de MNIR
Istorie-filozofie-psihologie 22 Februarie 2024, 12:03

Recuperate de autorități, cele 3 brăţări preistorice vor fi păstrate în custodie de MNIR

Un eveniment de predare - primire a bunurilor a fost organizat miercuri.

Recuperate de autorități, cele 3 brăţări preistorice vor fi păstrate în custodie de MNIR
Ioan T. Morar la Universitatea Aix-Marsilia, Franța: atelier despre volumul Fake news în Epoca de Aur
Istorie-filozofie-psihologie 21 Februarie 2024, 10:30

Ioan T. Morar la Universitatea Aix-Marsilia, Franța: atelier despre volumul Fake news în Epoca de Aur

Ioan T. Morar va participa astăzi, 21 februarie 2024 (ora 14.30, Sala B120) la un atelier cu studenți și cadre didactice,...

Ioan T. Morar la Universitatea Aix-Marsilia, Franța: atelier despre volumul Fake news în Epoca de Aur
Regele Charles al III-lea, diagnosticat cu "o formă de cancer"
Istorie-filozofie-psihologie 06 Februarie 2024, 07:47

Regele Charles al III-lea, diagnosticat cu "o formă de cancer"

Tipul de cancer nu a fost dezvăluit. Regele Charles al Marii Britanii a fost diagnosticat cu "o formă de cancer", a...

Regele Charles al III-lea, diagnosticat cu "o formă de cancer"
Ascultă live

Ascultă live

08:00 - 09:00
Dimineața Crossover (partea a II-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:20 - 09:00
BUNĂ DIMINEAȚA, GOSPODARI!
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru