Ascultă Radio România Cultural Live

Proiect cultural-educațional: Caravana istoriei. În căutare de modele pentru prezent și viitor

Dezbateri și ateliere de istorie orală și de benzi desenate.

Proiect cultural-educațional: Caravana istoriei. În căutare de modele pentru prezent și viitor

26 Mai 2023, 07:02

În cele peste trei decenii de activitate Fundația Culturală Memoria a derulat numeroase proiecte cu caracter cultural și/sau educațional adresate atât tinerilor cât și adulților. Fundația noastră a depus și a câștigat un proiect în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – pilonul Coeziunea socială și teritorială. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) este coordonator la nivel național, Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a
Proiectului este Coordonator de reforme și investiții, iar Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) este Agenția de Implementare. (www.afcn-pnrr.ro)

Proiectul nostru, Caravana Istoriei. În căutare de modele pentru prezent și viitor, s-a înscris la Investiția I5-1 din cadrul PNRR care vizează „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”, respectiv „reducerea decalajului de acces la cultură între zonele rurale și cele urbane mari”. Activitățile se vor desfășura în perioada aprilie 2023 - iunie 2024

26 mai 2023 - Al doilea eveniment din seria Dezbaterilor: Caravana istoriei.
În căutare de modele pentru prezent și viitor.

Un proiect inițiat de Fundația Culturală Memoria, în colaborare cu Școala Gimnazială nr. 1, Plătărești, susținut de Primăria Plătărești, finanțat de Uniunea Europeană Next GenerationEU, prin Planul Național Regional de Redresare. PNRR: Fonduri pentru o Românie modernă și reformată!

În cadrul acestui al doilea eveniment se vor organiza pentru și împreună cu elevii claselor Școlii Gimnaziale nr. 1 Plătărești următoarele activități.
Proiecție de film documentar, din colecția Revoluția Modelelor Cămașa de duminică cu Nicolae MĂRGINEANU, Regia Cristina CHIRVASIE.
Proiecția va fi urmată de o dezbatere cu elevii în prezența a domnului Nicolae Mărgineanu, regizor și protagonistul filmului Cămașa de duminică, alături de realizatoarea și regizoarea Cristina Chirvasie, inițiator al colecției de filme și cărți Revoluția Modelelor.

Vor participa din București: dr. Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria, istoricul Cosmin Budeancă, redactor-șef al Memoria, revista gândirii arestate, Mihai Grăjdeanu, ilustrator BD Historia, Alexandru Groza, manager interimar Muzeul Ororilor Comunismului din România (MOCR). Grațiana Lăzărescu, autor de literatură pentru
copii, și din Plătărești: Florin Dumitrescu, primarul comunei Plătărești, Mihaela Stoica, director Școala Gimnazială nr. 1 Plătărești, Anca Ispas și Constanța Marinescu, profesori de Limba și literatura română - Școala Gimnazială nr. 1 Plătărești.

Atelier de istorie orală
Această dezbatere va oferi cadrul necesar lansării primului atelier de istorie orală, condus de dr. habil. Cosmin Budeancă. Se vor anunța instrumentele necesare pentru ca elevii să realizeze câte 1-2 interviuri audio/video cu bunici/străbunici sau alte rude în vârstă din zonă având ca temă „În căutare de modele pentru prezent și viitor”, cu raportare directă la colectivizare și deportări. Unele interviuri vor putea fi publicate în numere ale Memoria - revista
gândirii arestate, celelalte vor fi publicate într-un volum distinct, În căutare de modele pentru prezent și viitor, ce va apărea în 2024 sub egida Editurii Fundației Culturale Memoria. Volumul de interviuri va deveni, practic, o punte de comunicare între generații și un mijloc de familiarizare a elevilor cu o metodă modernă de cercetare istorică, ce poate să le provoace curiozitatea pentru a afla mai multe despre trecutul zonei sau al familiilor lor.

Atelier de benzi desenate: Eroi și modele în Plătărești, cu Mihai Grăjdeanu

20 de elevi selectați din clasele gimnaziale ale Școlii nr. 1 Plătărești, vor participa la primul atelier de benzi desenate, susținut de Mihai Grăjdeanu, ilustrator, specialist în implementarea metodelor care folosesc banda desenată și romanul grafic în educație.
Atelierul va dura 2 ore, timp în care elevii vor fi ghidați și îndrumați să realizeze o lucrare liberă pornind de la eroii și modelele din jurul lor, din Plătărești. Modele pe care ei le găsesc înistoria comunei – Matei Basarab, în istoria propriei familii – bunici, părinți, sau în literatură. Din lucrările de bandă desenată efectuate de elevii participanți la atelierele coordonate de Mihai Grăjdeanu se vor selecta 30 de lucrări și se va organiza o expoziție în Școală: BD Historia în
Plătărești. La acest atelier va lua parte și Grațiana Lăzărescu, cea care va susține în lunile următoare cele 2 ateliere de creație, din cadrul acestui proiect.

Intenția Fundației noastre este ca această Caravană a istoriei să poposească și în alte spații, îndepărtate fără voia lor de zona de cultură, oferindu-le modele, instrumente pentru o deschidere a tinerei generații către un destin frumos. Limitările geografice, administrative, ideologice sau de orice altă natură dispar când idealurile fiecăruia sunt direcționate către modele de libertate, democrație, integrare și susținere reciprocă.

Acest proiect dorim să îl asociem cu activitatea curentă a Fundației noastre iar localitatea Plătărești să rămână în proiectele noastre de dezvoltare cultural-educațională. În acest sens intenționăm să susținem crearea unei „Biblioteci Memoria” în Școala Gimnazială nr. 1 Plătărești, pentru care să realizăm achiziții permanente de material didactic în vederea predării istoriei recente la clasă. De asemenea, ne dorim ca, prin proiecte viitoare, să putem să contribuim la
modernizarea mai multor clase din școală.

https://www.revistamemoria.ro/category/caravana-istoriei/ https://fb.me/e/3wyYvcYJB
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia finanțatorului. Finanțatorul nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
https://mfe.gov.ro/pnrr/ https://www.facebook.com/PNRRoficial/

Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 21:00
Stagiunea Muzicală Radio
Ascultă live Radio România Cultural
19:05 - 19:30
SMART BOX
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
19:05 - 20:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj