Ascultă Radio România Cultural Live

Trei supraviețuitori ai Holocaustului, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Radio România Cultural

Martori ai unor vremuri și atrocități greu de închipuit, trei supraviețuitori ai prigoanei evreiești din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial spun poveștile lor de viață cutremurătoare, pe 27 ianuarie, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Radio România Cultural.

Vasile Nussbaum

26 Ianuarie 2023, 12:45

Sunt întâmplări care trebuie să nu se mai repete, sunt mărturii transmise generațiilor următoare pentru a nu mai lăsa să se întâmple, dar sunt și îndemnuri la speranță, la luptă pentru viață în orice condiții și, de asemenea, la luptă pentru democrație și libertate.

La Orașul Vorbește (9:00-11:00) îl veți asculta pe Otto Fülop, ultimul supraviețuitor din București al lagărelor germane. A ajuns la Auschwitz-Birkenau când avea 13 ani și jumătate. Atunci a devenit doar un număr - 14.849. A fost dus în lagăr într-un vagon de vite. „La Birkenau era iadul”, spune el. A fost martor la exterminarea țiganilor, a participat la selecțiile lui Mengele, a fost martor la sinucideri, maltratări. Spune că l-a salvat credința că va supraviețui. „Cel mai sfânt lucru pentru care trebuie luptat, pentru care trebuie să îți dai și viața este libertatea”,crede Otto Fülop .

Doi alți importanți martori vor putea fi ascultați la GPS Cultural (17:00 - 18:00).

„Problema Holocaustului a devenit o obsesie a vieții mele”, spune Lya Benjamin, istoric român de etnie evreiască, născută în Ardeal, care a trăit împreună cu familia tragedia Holocaustului fără a fi deportați. Familia i-a fost evacuată din casa bunicilor, au fost strămutați temporar, a fost dată afară din școală. A auzit-o într-o noapte pe mama ei spunând că dacă vine ordinul de deportare se va sinucide împreună cu fetița, pentru ca tatăl ei, singur, să poată supraviețui. Și-a dedicat viața studierii Holocaustului și scoaterii la iveală a mărturiilor, documentelor despre acest cumplit moment.

„Luptați cu ghearele și cu dinții pentru democrație, o democrație adevărată, deoarece lagăre de concentrare pot să existe numai în cazul unei dictaturi. Cu toate imperfecțiunile ei, democrația este singura formă de guvernământ care nu permite existența lagărelor.” Este mesajul transmis cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului de Vasile Nussbaum, unul dintre ultimii supraviețuitori români de la Auschwitz. Avea 15 ani în 1944, când, împreună cu familia lui, a fost deportat de la Cluj. După un an a fost eliberat de forțele americane din lagărul de la Buchenwald. S-a întors, de data asta singur, la Cluj, unde trăiește și astăzi, la 94 de ani, alături de soția sa.

Interviurile au fost realizate de Georgiana Petrache și Diana Joicaliuc, în cadrul serialului original MARTOR de la Radio România Cultural.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost stabilită în 2005 de Națiunile Unite pe 27 ianuarie, pentru a comemora Holocaustul și cea de-a 60-a aniversare a eliberării lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau.

Ascultă live

Ascultă live

16:00 - 16:30
Legendele muzicii
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
16:00 - 16:05
ȘTIRILE ANTENEI SATELOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj