Ascultă Radio România Cultural Live

Un dom gigantic de protecție se ''așterne'' peste reactorul care a produs dezastrul de la Cernobîl

14 Noiembrie 2016, 20:35

Un dom gigantic din oțel, etanș, construit în vederea ranforsării sarcofagului din beton ridicat în grabă pentru a acoperi centrala nucleară de la Cernobîl după dezastrul nuclear din urmă cu trei decenii, a început să fie direcționat, luni, către locul final de amplasare, informează DPA și AFP.

Mutarea structurii de circa 165 de metri lungime și 260 de metri lățime va dura câteva zile, aceasta fiind deplasată pe șine către sarcofagul de deasupra reactorului 4.

Ministrului mediului din Ucraina, Ostap Semerak, a descris poziționarea așa-numitei structuri de ''izolare de siguranță'' drept un pas istoric. ''Acesta este începutul sfârșitului unei lupte de 30 de ani împotriva consecințelor catastrofei de la Cernobîl'', susține acesta într-un comentariu dat publicității de agenția de stat din Ucraina responsabilă de zona de alienație de la Cernobîl, potrivit DPA.

''Unul dintre cele mai ambițioase proiecte din istoria ingineriei trece printr-o etapă crucială'', a anunțat Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), conform AFP.

Domul, realizat din oțel rezistent la coroziune, va fi amplasat în locul final până la 29 noiembrie, la timp pentru aniversarea a 30 de ani de la terminarea sarcofagului original.

''Pentru noi, acest dom nu reprezintă numai 36.000 de tone de metal. Sunt 36.000 de tone de încredere în succes, de încredere în acest loc'', a declarat Igor Gramotkine, directorul general al centralei de la Cernobîl într-un comunicat.

La 26 aprilie 1986, la ora 01:23, reactorul numărul 4 a explodat în timpul unui test de siguranță. Timp de zece zile, combustibilul nuclear a continuat să ardă, răspândind în atmosferă elementele radioactive, contaminând, după unele estimări, până la trei sferturi din Europa, mai ales Rusia, Ucraina, Belarus și alte republici sovietice, mai arată AFP.

Timp de patru ani, circa 600.000 de sovietici, supranumiți ''lichidatori'' au fost trimiși la locul accidentului, beneficiind de măsuri minime de protecție, pentru a stinge focul, a realiza rapid o acoperitoare din beton în vederea izolării reactorului deteriorat și pentru curățarea zonei.

Sarcofagul construit amenința însă să se prăbușească și să expună 200 de tone de magmă puternic radioactivă, de aceea comunitatea internațională a promis sprijin pentru ridicarea unei învelitori mai sigure. În acest scop, a fost înființat fondul BERD iar construcția, realizată de NOVARKA, a început în 2012.

AGERPRES

Ascultă live

Ascultă live

14:00 - 15:00
Știința 360
Ascultă live Radio România Cultural
14:05 - 15:00
REPORTERII ACTUALITATII
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
14:00 - 14:30
PUTEREA CREDINȚEI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj