Ascultă Radio România Cultural Live

„Un secol de fascism european: traume vechi, fantasme recente“ - Conferință științifică organizată de INST

„Un secol de fascism european: traume vechi, fantasme recente“ - Conferință științifică organizată de INST

14 Martie 2023, 19:26

Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) al Academiei Române organizează conferința științifică „Un secol de fascism european: traume vechi, fantasme recente“. Evenimentul va avea loc joi, 16 martie 2023, începând cu ora 9:30, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române din Calea Victoriei nr.125, București.

Conferința este organizată prin intermediul Centrului de Studiu al Ideologiilor Totalitare „Hannah Arendt“, structură nou creată în cadrul INST, care oferă cadrul de analiză a curentelor politice totalitare, precum fascismul și comunismul. În cadrul noului centru de cercetare activează istoricii din cadrul INST, dar se pot asocia și specialiști în studiul fenomenului totalitar din țară și străinătate.

După încheierea Marelui Război, Europa a fost zguduită de apariția unei noi ideologii radicale, fascismul, care promitea revitalizarea societăților ce purtau încă trauma conflictului. După exemplul din Italia, fascismul a devenit în timp o mișcare paneuropeană, iar nazismul a generat al Doilea Război Mondial. Ideile fascismului interbelic nu au dispărut, au rămas într-o formă subversivă și în perioada Războiului Rece, fiind revitalizate în ultimele decenii. România a fost parte a acestui fenomen european, prin forța politică a extremei drepte, Mișcarea Legionară.

Conferința va fi deschisă de prof. Constantin Iordachi, de la Universitatea Central Europeană, care va susține prelegerea cu titlul Legiunea „Arhanghelul Mihail“, o organizație fascistă sau de extrema dreaptă? Noi perspective teoretice și comparative. Președinte al Asociației Internaționale pentru Studii Comparative ale Fascismului (http://www.comfas.org/), profesorul Iordachi este autorul volumului The Fascist Faith of the Legion „Archangel Michael“ in Romania, 1927-1941. Martyrdom and National Purification, publicat recent la editura Routledge.

Organizată în două secțiuni, conferința „Un secol de fascism european: traume vechi, fantasme recente“ reunește cadre didactice de la Universitatea din București și Universitatea „Ștefan cel Mare“ din Suceava, specialiști de la Institutul Național pentru Studiul Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman“, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Autoritatea Electorală Permanentă și cercetători de la Academia Română, reprezentată de Institutul de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca și Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului. Reputați istorici vor prezenta comunicări dedicate analizei extremei drepte din România interbelică, guvernării național-legionare (1940-1941), instrumentării problemei legionare de către Partidul Comunist Român, descrierii fenomenului neo-fascist în Europa contemporană.

Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST), cu sediul în București, este unitate de cercetare în cadrul Academiei Române și a fost înființat pe 3 aprilie 1993.

Accesul la eveniment este liber.

Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 18:00
GPS Cultural
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj