O carte pe zi - Ha-Joon Chang, 23 de lucruri care nu ţi se spun despre capitalism
20 Aprilie 2018, 05:00
Realizator Valentin Protopopescu
Vineri, 20.04.2018, în emisiunea Intro
Ha-Joon Chang, 23 de lucruri care nu ţi se spun despre capitalism, traducere de Doris Mironescu, Editura Polirom, Iaşi
Că sîntem departe de a trăi în cea mai bună dintre lumile posibile a încetat să mai fie un adevăr, devenind rapid o banalitate. Cu cîtă speranţă am privit către sistemul socio-economic capitalist după căderea Cortinei de Fier! La aproape trei decenii de la acest important eveniment istoric, realitatea ne învaţă că mai e mult pînă departe. Dar oare, în acest interval, noi, esticii europeni, am învăţat ceva? Înţelegem mai bine esenţa capitalismului şi jocurile sale de putere geostrategică?
Poate că da. Uneori însă cel mai bine este să mergem la sursele serioase în materie. Ori e indubitabil că o carte cum este cea scrisă de economistul sud-coreean specialist în dezvoltare economică Ha-Joon Chang, 23 de lucruri care nu ţi se spun despre capitalism, chiar reprezintă o cheie ideală pentru a înţelege un sistem extrem de complex cum este cel capitalist mondial. Volumul este tradus de Doris Mironescu şi a văzut lumina tiparului la Editura Polirom din Iaşi.
Discipol al nobelistului american Joseph Stieglitz şi profesor la Cambridge University, gînditorul sud-coreean îşi propune în textul menţionat să demonteze o sumă de mituri care glorifică sistemul economico-politic de tip capitalist. 23 de asemenea naraţiuni legitimante are în vedere Ha-Joon Chang, cele 23 de mituri dînd şi titlurile celor 23 de capitole ale cărţii.
Fără a fi adeptul unui socialism antreprenorial sau, mai rău, al unui etatism comunist, aşa cum am avut noi în România anterevoluţionară, autorul se dovedeşte un critic raţional şi bine aşezat empiric în istoria gîndirii economice. Pe de altă parte, chiar dacă realizează uneori o critică radicală şi devastatoare la adresa neo-capitalismului de tip financiar, Ha-Joon Chang, pe urmele lui Winston Chruchill, este pe deplin conştient că sistemul capitalist este cel mai rău sistem economic, cu excepţia tuturor celorlalte. Vestea rea e că ordinea globală capitalistă nu face lumea mai bună, mai dreaptă sau mai coerentă.
Vestea bună e că acest capitalism este totuşi ameliorabil. De către oamenii cu gîndire critică, care nu înghit pe nemstecate propaganda şi manipulările sistemului.
De pildă, că piaţa liberă e ceva de la sine înţeles în capitalism. Sau că dezvoltarea tehnologică face bine oricărei naţiuni. Sau că globalizarea aduce bogăţie pretutindeni. Sau că politicile pieţei libere îmbogăţesc ţările sărace. Sau că stabilitatea macroeconomică ajută dezvoltării economiei mondiale. Sau că egalitatea de şanse generează automat echitate în piaţă. Sau că un guvern puternic dăunează sănătăţii pieţei. Ori că eficienţa sporită a pieţelor financiare determină per total dezvoltarea economică.
Reflectaţi la toate aceste teme! Veţi descoperi cîtă dreptate are economistul sud-coreean...
Foto Ha-Joon Chang, coperte, imagini din lumea capitalistă de azi, link you tube spre o conferinţă a autorului despre cartea sa:
https://www.youtube.com/watch?v=whVf5tuVbus.