Dezbatere publică „Despre viața bună și cum să o trăim“ în cadrul seriei „Interpretări ale realității“ - vineri, 20 septembrie, ora 18.30
19 Septembrie 2024, 09:31
Editura Litera vă așteaptă vineri, 20 septembrie, ora 18.30 la Cărturești Modul (str. Academiei 18-20) la dezbatere publică ce are în prim-plan volumul Despre viața bună și cum să o trăim de Robert Waldinger, Marc Schulz (traducere Smaranda Nistor), un eveniment în cadrul seriei de întâlniri Interpretări ale realității, un proiect Cărturești.
Viața bună și cum s-o trăim este cel mai lung studiu despre fericire, desfășurat între 1938 și 2018 de cercetătorii Universității Harvard. Studiul, publicat de Robert Waldinger și Marc Schulz, e o examinare atentă și excelent susținută științific a uneia dintre cele mai eluzive trăiri omenești - fericirea ca stare de fapt, ca experiență umană, ca modulator social.
Invitate: Cristina Bogdan, conferențiar la Facultatea de Litere, filolog, antropolog și scriitoare, Sabina Varga, jurnalist cultural, moderatoarea podcastului literar Zest.
Moderează: Ioana Bâldea Constantinescu, jurnalist cultural și moderatoarea podcastului Litera #CuVoceTare.
Care este secretul unei vieți bune, fericite și împlinite? Potrivit inițiatorilor Studiului Harvard al dezvoltării adulte, cel mai lung studiu despre fericire realizat vreodată, răspunsul la această întrebare este deja la îndemâna ta. Cuvântul-cheie în jurul căruia se construiește răspunsul, pe cât de simplu, pe atât de surprinzător, este: relațiile. Cu cât sunt mai puternice relațiile noastre, cu atât avem mai multe șanse să ducem o viață fericită, plină de satisfacții și, mai presus de orice, sănătoasă. De fapt, Studiul Harvard al dezvoltării adulte demonstrează că legăturile strânse cu cei din jur ne pot influența sănătatea minții și a corpului pe tot parcursul vieții.
Valoroasele perspective din această carte sunt date de experiențele individuale ale sutelor de participanți la Studiul Harvard, urmărite an de an pe parcursul întregii perioade adulte, iar înțelepciunea lor e susținută prin cercetarea științifică din acest studiu și din multe altele. Relațiile, sub orice formă – de prietenie, de parteneriat romantic, de familie, de serviciu, între parteneri de tenis, între membrii clubului de lectură, în cadrul unui cult –, toate contribuie la o viață mai fericită, mai sănătoasă. Și, după cum arată studiul, niciodată nu e prea târziu pentru a întări relațiile pe care le avem sau pentru a construi altele.
Prin povești de viață convingătoare, pline de semnificații și impresionante, această carte ne învață cum să ne modelăm vieți mai armonioase și mai deschise către profunzime prin intermediul conexiunii cu oamenii din jurul nostru.
Despre seria de evenimente „Interpretări ale realității“
„Cum va arăta viitorul într-o lume hyper conectată și super tehnologizată? În explorarea răspunsurilor la această întrebare lansăm seria Interpretări ale realității, un program de evenimente care își propune să clarifice anumite idei și concepte din știința contemporană care influențează modul în care ne proiectăm viitorul și ne pregătim pentru el. În cadrul unor întâlniri lunare ne propunem să aducem împreună pasionații de știință, inginerie, biologie, biodiversitate, astrofizică, neuroplasticitate, neuroștiință, filosofia, științei chimie – indiferent dacă sunt amatori sau profesioniști în domeniu. Cu această ocazie, vrem să oferim o șansă în plus cărților valoroase din librărie care tratează aceste teme, dar sunt mai puțin cunoscute publicului. Sperăm ca seria să angajeze în dezbatere cât mai mulți cititori și să aducă în prim-plan poveștile uimitoare de la granița științei contemporane.“ – Carmen Florea, coordonatoare proiect.
Editura Litera are o tradiție de 35 de ani în editarea de carte. Ani în care, cu tenacitate, cu pasiune, cu profesionalism, cu reușite majore, a editat peste 9 000 de titluri, într-un tiraj total de peste 70 de milioane de exemplare. Acoperind aproape toate domeniile de ficțiune și nonficțiune, Litera a reușit să se impună prin calitatea catalogului editorial, devenind unul dintre cei mai importanți actori de pe piața de carte din România.