Lansarea, în premieră, a volumului „BRÂNCUȘI – Ansamblul de la Târgu Jiu”, semnat de Doina Lemny – doctor în istoria artei, a avut loc ieri, 28 februarie, la sediul Ambasadei României în Marele Ducat al Luxemburgului
01 Martie 2022, 18:49
Institutul Cultural Român de la Bruxelles, Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, în parteneriat cu Editura Academică Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, au marcat astfel Ziua Națională Constantin Brâncuși, încheind seria evenimentelor organizate de ICR în luna februarie. Evenimentul a fost deschis oficial de E.S. Livia Rusu, Ambasadorul României în Marele Ducat al Luxemburgului, în prezența unui public distins format din diplomați, personalități culturale și membri ai comunității românești din Luxemburg. Printre participanți s-au numărat ambasadori în Marele Ducat al Luxemburgului: E.S. Okuyama Jiro – Ambasadorul Japoniei, E.S. Angelos Ypsilantis – Ambasadorul Greciei, E.S Bernardo de Sicard Escoda – Ambasadorul Spaniei, E.S Klöckner Ullrich Wilhelm (și soția) – Ambasadorul Germaniei, dna Laurence Lochu – Directorul Institutul Francez în Marele Ducat al Luxemburgului, dna Octavia Spineanu, dna Mirela Stancu - judecător, dna Crina Eniță, dl Gabriel Florea, dna Ștefania Atanasiu și ministrul-consilier Nicolae Blîndu.
Volumul lansat, ce conține și un album de fotografii semnat de Ion Miclea, este un omagiu adus lui Constantin Brâncuşi a cărui operă a marcat creaţia artistică a secolului XX, devenind un punct de reper pentru arta modernă şi contemporană. Această apariție editorială oferă comunităţii internaţionale o nouă percepţie asupra reprezentativităţii şi unicităţii ansamblului brâncuşian de la Târgu-Jiu, a valorii sale universale. Conducându-ne în căutarea „esenței lucrurilor”, Brâncuși ne invită să depășim granițele istorice, geografice sau formale. Din România natală până la Paris, străbătând Europa pe jos, Brâncuși urmează un drum care îl conduce către o sculptură originală, sublimată de detalii. Doïna Lemny, istoric de artă, cunoscut în România, Franţa, Belgia, doctor în istoria artei, a prezentat publicului opera marelui sculptor român și l-a descris pe Brâncuşi drept un însoţitor de călătorie: „Mă simt însoțită de acest artist tot timpul”. Curator de onoare la Centrul Georges Pompidou, Doina Lemmy a asigurat publicarea arhivelor Brâncuși, precum și conceptul curatorial a numeroase expoziții dedicate lui Constantin Brâncuși.
De asemenea, Doina Lemny a fost curatorul expoziţiei „Brâncuşi – Sublimarea formei”, cea mai mare expoziţie dedicată lui Constantin Brâncuşi din ultimii 25 de ani, inaugurată oficial pe 1 octombrie 2019 la Palatul BOZAR din Bruxelles, în cadrul Festivalului de Arte EUROPALIA ROMÂNIA. „Ansamblul monumental de la Târgu Jiu reprezintă visul împlinit al lui Brâncuşi. Artistul proiectează, în regiunea sa natală, un monument legat de istoria României şi a Europei la începutul secolului XX, monument ce dobândește semnificația și valoarea unui loc de meditație asupra dragostei şi a morţii, altfel spus, asupra existenței înseși. Este moştenirea cea mai de preţ pe care sculptorul o lasă poporului român.” (Doina Lemny) “Această carte ne dă acces la o creație de excepție, singura operă monumentală a lui Constantin Brâncuși, visul marelui sculptor român, artistul care, la începutul secolului al XX-lea, a deschis calea către modernitate. Opera lui Brâncuşi rămâne actuală prin faptul că este esenţială. Și esențele sunt mereu actuale. ”, a subliniat directorul ICR Bruxelles, Liliana Țuroiu.