Marjan Kamali: „Orice carte pe care o scrii te schimbă pe tine, scriitorul”

18 Mai 2025, 12:15
Scriitoarea Marjan Kamali, autoare de origine iraniană stabilită în Statele Unite, revine în atenția publicului cu un roman tulburător: Leoaicele din Teheran. Invitată de Anca Mateescu în emisiunea Revista Literară Radio, Marjan Kamali vorbește despre sursa de inspirație a noii sale cărți, despre prietenii care ne modelează, despre trauma dezrădăcinării și despre curajul femeilor iraniene care luptă – tăcut sau zgomotos – pentru libertate.
Totul a pornit de la o fotografie pe Instagram. Marjan Kamali a văzut postările unei prietene din copilărie și a simțit nevoia acută de a spune o poveste. A abandonat romanul la care lucra și a început să scrie Leoaicele din Teheran, o poveste despre Ellie și Homa, două fete care împart un trecut comun, dar ale căror drumuri se despart brutal, în stilul inconfundabil al istoriei care frânge destine.
„Ne-am jucat împreună aproape zilnic, ne-am făcut temele împreună, am avut aceleași vise și aceleași planuri. În momentul în care i-am văzut postările și fotografiile pe Instagram, după atâția ani, mi-am dat seama că prieteniile pe care le facem ne formează cu adevărat, iar influența unei prietenii poate dura chiar dacă ea nu mai continuă. Ca în cazul meu, în care prietena mea și cu mine am fost despărțite de un ocean.”
În 1982, Marjan Kamali a fugit împreună cu familia din Iranul devastat de război și a ajuns la New York. Experiența propriei dezrădăcinări și-a găsit loc în fiecare dintre cele trei romane pe care le-a scris până acum. Leoaicele din Teheran este o variantă feminină a romanului Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini, o carte care a influențat profund traiectoria literară a lui Kamali.
„The Kite Runner a fost o lecție pentru mine și simpla lui existență a fost o adevărată inspirație pentru cariera mea. El a deschis drumul pentru atât de mulți scritori.”
Expresia lion women (femeile-leoaice) vine din cultura persană și denotă femei curajoase, neînfricate, care nu acceptă nedreptatea. Titlul a fost sugerat de către editor, dar autoarea a rezonat profund cu el. Cartea este un omagiu adus femeilor din Iran – de ieri și de azi – care luptă pentru drepturile lor, pentru demnitate și pentru schimbare.
Pe când lucra la roman, în 2022, în Iran izbucneau protestele declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini. Kamali nu a putut ignora acest eveniment, așa că i-a dat un loc special în scrisoarea finală a Homei către nepoata ei.
„Mi s-a părut că istoria era cea care decidea în locul meu modul în care se sfârșea cartea.”
După Together Tea, Librăria din Teheran și Leoaicele din Teheran, Marjan Kamali lucrează deja la un nou roman. Tema comună rămâne relația mamă-fiică, iubire-prietenie, dar abordările se adâncesc și se diversifică.