Noaptea Muzeelor la MNLR | ediția 2022
11 Mai 2022, 11:52
14 mai 2022
Sâmbătă, 14 mai 2022, vă invităm să petreceți, timp de șase ore, între 18.30 și 00.30, experiențe senzoriale și literare într-un muzeu al cuvântului rostit, scris și imaginat!
Organizatorii proiectului internațional Noaptea Muzeelor au ales să deruleze, o dată pe an, la nivelul fiecărei țări participante, o serie de evenimente pe parcursul unei seri de mai, prelungite în noapte, pentru că, așa cum bine știm, noaptea este un moment sacru al explorării senzațiilor intense și al jocurilor de perspective. Povestea proiectului internațional Noaptea Muzeelor începe în Germania, în Berlinul anului 1977, printr-un eveniment care s-a dovedit de mare succes și care a fost replicat în 1999 sub denumirea Primăvara Muzeelor. Cu un potențial cultural semnificativ, bazat pe interacțiune și divertisment, fenomenul a dobândit o dimensiune europeană și, mai târziu, internațională, având sprijinul Consiliului Europei.
Vizitatorii vor avea posibilitatea de a explora în mod gratuit expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, într-un mod inedit și interactiv, în cadrul unui tur pregătit de muzeografi, începând cu ora 18.30, iar de la ora 21.00, vor fi întâmpinați de actorii Roxana Guttman, Naomi Guttman și Dan Codreanu.
O altă propunere de neratat, de la ora 12.00 până la ora 22.00, muzeografii celor cinci case memoriale ale MNLR – Casa Memorială Tudor Arghezi-Mărțișor, Casa Memorială George și Agatha Bacovia, Casa Memorială Ion Minulescu și Claudia Millian, Casa Memorială Liviu și Fanny Liviu Rebreanu și Casa Memorială Anton Pann– așteaptă vizitatorii cu tururi ghidate dedicate, dar și cu activități adresate copiilor. De la ora 12.00 la 13.30, Casa Memorială George și Agatha Bacovia (Strada George Bacovia 63, sector 4, București) îi invită pe cei mici să descopere tainele din spatele obiectelor, în cadrul atelierului Obiecte sub lupă și, tot de la aceeași oră, copiii sunt așteptați și la Casa Memorială Anton Pann, să imagineze propriile povestiri, prin intermediul jocului, în cadrul atelierului Jocul de-a povestea. Pentru înscrieri, vă rugăm să trimiteți un e-mail la adresa case.memoriale@mnlr.ro sau să sunați la numărul de telefon 0723.154.052. Persoană de contact: Andreea Drăghicescu.
Și pentru că ziua de 14 mai este dedicată muzeelor și experiențelor inedite, înainte de a participa la evenimentele organizate la sediul expoziției de bază, vă invităm să faceți o călătorie inițiatică în noul spațiu expozițional, deschis recent la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66, dedicat Margaretei Sterian, artist plastic, scriitoare, traducătoare și scenografă. Atelier de artist – Margareta Sterian este un spațiu intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile – ce redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. În intervalul 10.00 – 18.00, vizitatorii vor fi întâmpinați de criticul de artă și pictorul Mircea Barzuca, discipol și apropiat al artistei. Pentru detalii și programări puteți suna la numărul de telefon 0762.671.698. Persoană de contact – Alina Niculescu.
La expoziția de bază a MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8), prietenii de la Rasfoiala.com ne vor însoți în prezentarea unor spații de intimitate cu lectura și cartea, la fiecare nivel al clădirii. În grădina muzeului, cititorii sunt invitați la cabina foto decorată cu cărți, unde elfii de serviciu vor face pentru ei cele mai livrești fotografii. Spațiul de tihnă & lectură Răsfoiala, de la etajul întâi, vă va răsfăța cu noi apariții editoriale și povești captivante. La mansardă, iubitorii de carte vor găsi cadouri-surpriză și un loc de întâlnire cu un autor necunoscut – Blind Date with a Book. Alegi tu cartea sau te alege ea pe tine?
Și la ediția din acest an vom organiza o tombolă, iar la miezul nopții vom extrage numele celor cinci câștigători. Cei care doresc să se înscrie trebuie să participe la una dintre activitățile interactive de la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8, unde vor primi un număr pe baza căruia pot intra în competiție. Premiile vor consta în cești de cafea cu chipul pictat al Reginei Maria, veioze din lemn lucrate manual, cărți, ceai, cafea, produse de îngrijire și înfrumusețare și suvenire.
Pentru detalii legate de programul evenimentelor și pentru conținutul spațiilor interactive, vă rugăm să scrieți la programe@mnlr.ro sau să sunați la numărul 0736.598.451 (Gabriela Toma).
Sponsori:
Răsfoiala, Proud to be Romanian, Litera, Jidvei, Nemira, Zaliari Olive Oil, Divine Sweets, Libris.ro, Solaris, Mobila Dalin, Woodengift
Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia, OPT motive.
***
Programul evenimentelor
Expoziția de bază a MNLR
■ ora: 18.30 – 19.00
Spectacol de ventrilocie cu Crina Zvobodă
Ceainăria MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Un spectacol interactiv, inedit și plin de umor!
Crina-Elena Zvobodă este artist ventriloc, membru UNITER, membru al Societății Internaționale a Ventrilocilor. A realizat peste 1000 de spectacole de ventrilocie, a colaborat cu mai multe teatre din țară: Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, Teatrul „Matei Vișniec”, Teatrul Țăndărică, Teatrul „Ion Creangă” și Teatrul Excelsior, a fost ventriloc la emisiunea „Cronica Cârcotașilor”, organizator de workshop-uri de ventrilocie, teatru cu marionete etc., a participat la numeroase festivaluri și spectacole cu păpuși.
■ ora: 18.30 – 19.30
Odesa | Concert în limba română și în limba ucraineană susținut de Tic Petroșel și Valery Main
Un omagiu adus orașului Odesa de către Valery Main, născut în orașul ucrainean, și de către prietenul său Tic Petroșel.
■ ora: 19.30 – 20.15
Lecturi la înălțime
Balconul de la sediul expozițional al MNLR va deveni un spațiu destinat lecturilor și performance-urilor.
Invitați: Florin Dumitrescu, Cătălina Matei, Andrei Novac, Bogdan O. Popescu, Cosmin Perța, Doina Ruști, Miruna Vlada.
■ ora: 20.30 – 21.00
Concert de muzică: Sarmalele Reci
Trupa Sarmalele Reci are 28 ani de carieră. Muzica lor este un amestec original şi eclectic de rock’n’roll, funk, jazz şi folclor. Versurile, scrise cu artă şi forţă în limba română, sunt considerate drept unele dintre cele mai originale şi mai emblematice pentru societatea românească post '90. Grupul are una dintre cele mai constante prezenţe pe scena muzicală românească şi este un proiect artistic de calitate, bazat pe creativitate, inovaţie și energie. Au fost invitaţi la numeroase festivaluri din ţară şi din străinătate. Au o discografie de 8 albume. Au fost aplaudaţi în mii de concerte în aer liber, săli de spectacole şi cluburi. Au o marea varietate de apariţii radio şi TV, şi numeroase videoclipuri. Au figurat în topurile muzicale radio cu piese care adesea s-au clasat pe primele locuri, pe baza preferinţelor publicului. Formaţia a avut parteneriate cu companii şi organizaţii non-profit. Pe parcursul carierei, s-a bucurat de recunoaştere din partea revistelor muzicale şi a mass-media. În anul 2007, formația a primit premiul „Actualitatea Muzicală” pentru 14 ani de succese în muzica rock. Componenţa actuală: Zoltán András (voce, kybds.), Emil Viciu (ch.), Bogdan Valentin Bereucă (drms.), Mircea László Horváth (kybds), Ciprian Almășan (bas). Festivaluri autohtone: Peninsula, B`est Fest, Folk You. Festivaluri în străinătate: Germania (1994), Ungaria (1997), Anglia (1998), Moldova (2000), Spania (2006), Germania (2012). Discografie: Ţara te vrea prost (1995); Aurolac (1996); Bucate alese (1998); Răpirea din Serai (1999); Maniac (2001), Vaca (2003), O seară la operetă (2007), Haos.ro (2012), Țara te vrea prost (2021) vinil, reînregistrat.
■ ora: 21.30 – 23.00
Kinedok prezintă filmul Acasă, My Home | 2020 | 86 de minute
Regie: Radu Ciorniciuc
Producători: Radu Ciorniciuc, Alina David, Erkko Lyytinen, Monica Lãzurean-Gorgan, Hanka Kastelicová, Anghel Damian, Elvira Lupsa
Montaj, sunet: Andrei Gorgan, Alex Campan
Imagine: Radu Ciorniciuc, Mircea Topoleanu
Muzica: Gaute, Codrin Lazăr, Yari
Concepția grafică, efecte vizuale și generice: Jarno Elonen, Alex Gâlmeanu.
Sinopsis
„Acasă” spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcărești – primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizației moderne, încercând să păstreze în același timp legătura cu natura și armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume și de felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare. Radu Ciorniciuc urmărește cu empatie povestea unei familii care luptă pentru acceptare și pentru propria definiție a libertății.
■ ora: 22.30 – 23.30
NO RA – Femininul norilor | Instalație performativă inspirată de romanul Hipodrom al Norei Iuga
Sala Perpessicius, MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Echipa: Mihai Ignat, Ilie Iordan, Cinty Ionescu, Horațiu Mihaiu, Maria Nicola, Iulia Georgeta Popescu
Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.
■ ora: 23.00 – 23.30
Painting with light
Pictează cu lumină împreună cu prietenii și familia, iar fotografia o vei primi în aceeași zi! O tehnică fotografică îndrăgită de toate vârstele!
■ ora: 00.00
Invitatul de la miezul nopții: Florin Piersic Jr.
Florin Piersic Jr. a acceptat invitația Muzeului Național al Literaturii Române de a fi prezent la Noaptea Muzeelor drept „Invitatul de la miezul nopții”, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.
Florin Piersic Jr. este absolvent al Academiei de Teatru şi Film, Secţia Actorie, promoţia 1991. În 1999 traduce din limba franceză romanul „Omul sentimental” de Javier Marías, dar cartea nu este publicată, din lipsa unui redactor de limbă spaniolă care să confrunte traducerea lui Piersic Jr. cu originalul lui Marías. Începe să traducă din limba engleză piese de teatru contemporan, o parte din ele fiind produse în regim independent. One-man show-ul „Sex Drugs Rock and Roll”, de Eric Bogosian, deschide calea teatrului independent în România, iar Florin Piersic Jr. primeşte Premiul pentru cel mai bun actor al anului 2002, la Gala UNITER. În 2004, creează casa de producţie Artificial Horizon; este scenarist, regizor şi producător pentru filme de scurtmetraj („Advertising”, „Veneţia”, „Mecanica poetică”), precum şi lungmetraje („Fix Alert”, „Eminescu versus Eminem”, „Killing Time”). Din 2006 începe să colaboreze ca traducător din limba engleză pentru revista FHM, iar mai apoi ca editorialist pentru revistele Eva, 24-FUN, HBO, The One, Max, Unica. Continuă să lucreze ca actor de film („Călătoria lui Gruber”, „Charlie Countryman”, „Quod Erat Demonstrandum”), dar şi ca actor de teatru („Zaruri şi cărţi”, „Opposites Attract”, „Tom şi Jerry”, „Vestul singuratic”, „O mie de motive” și „Legături primejdioase”). În 2009 publică la Editura Humanitas colecţia de povestiri intitulată „Opere cumplite: Volumul unu”. În 2011 îi apare, la aceeaşi editură, romanul „Romantic Porno”, iar în 2013, volumul „Ficţiuni reale”, un proiect colectiv (67 de scriitori) la care participă doar în calitate de iniţiator şi selecţioner. În 2013 a avut loc premiera one-man show-ului „Freak Show”, o suită de monologuri, majoritatea publicate iniţial în „Opere cumplite: Volumul unu”. În 2015 a fost recompensat cu Premiul „Cel mai bun actor într-un rol principal” la Premiile GOPO, pentru rolul din „Q.E.D”.
Spații interactive pentru copii
■ ora: 19.00 – 19.20
Ceainăria MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Organizarea unui spațiu de degustare a ceaiului și a produselor de patiserie, în care copiii vor avea ocazia să participe, în calitate de invitați, la Petrecerea Pălărierului Nebun.
■ ora: 19.30 – 20.00
Sălile de la demisolul muzeului, Strada Nicolae Crețulescu 8
Vânătoare de obiecte în muzeu (obiectele ascunse vor avea legătură cu activitatea de scriere/lectură și se vor regăsi în mai multe „exemplare”, astfel încât vizitatorii să bifeze toate obiectele de pe o listă dată).
■ ora: 20.00 – 20.30
Flash mob
Ceainăria MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
După vânătoarea de comori, cei mici sunt invitați la un flash mob cu trei melodii surpriză.
■ ora: 20.30 – 21.30
Joc de societate: Headu – Povești de Cooperare (stimularea creativității și a gândirii critice prin promovarea unui mediu prietenos de dialog, prin care copiii să facă schimb de idei și de perspective pentru a da viață unei povești fantastice).
Spații interactive pentru publicul larg
■ ora: 18.30 – 23.30
Etajul I, Strada Nicolae Crețulescu 8
Padlet mobil („Speed date”) cu sertărașe/buzunare ce conțin poeme pe care vizitatorii le pot citi, având libertatea de a-și alege unul dintre ele pentru a-l lipi într-un loc public (poemele vor fi printate pe foi adezive și vor purta sigla MNLR).
■ ora: 18.30 – 23.30
Etajul I, Strada Nicolae Crețulescu 8
Spațiul pentru tihnă & lectură Răsfoiala – cititorii se vor bucura de o pauză de relaxare în timp ce răsfoiesc cele mai noi apariții editoriale, inclusiv titlurile disponibile la MNLR. Locul de răsfoit este amenajat cu sprijinul Woodengift și Mobila Dalin.
■ ora: 20.30 – 23.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Cabina foto & zona de selfie de cititor: Cele mai livrești fotografii se fac în Noaptea Muzeelor la MNLR, unde cititorii sunt așteptați cu o fabuloasă instalație din cărți.
■ ora: 18.30 – 23.30
Mansarda MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Blind date with a book – loc de întâlnire cu un autor necunoscut. Alegi tu cartea sau te alege ea pe tine?
■ ora 18.30 – 23.30
Parter MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Colț pentru jocul „Book association”
Extrage un cuvânt și asociază-l cu o carte, un film sau o piesă de teatru!
■ ora 18.30 – 23.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Poe-tree – realizarea de poeme prin „tehnica ziarului” și lipirea/agățarea acestora într-un copac, ale cărui frunze și fructe vor fi produsele literare ale vizitatorilor.