Paula Erizanu: “M-a interesat rezistența și capacitatea oamenilor de a se reinventa și tăria lor de a face față greutăților și de a reuși să meargă înainte, când am selectat aceste povești”

18 Mai 2025, 12:15
Scriitoarea și jurnalista Paula Erizanu, cunoscută pentru romanul Ard pădurile care i-a adus titlul de Tânărul Scriitor al Anului 2021, revine în atenția publicului cu un proiect literar de amploare: „Aicea-i și raiul, și iadul”. Republica Moldova:un veac de istorie trăită. Volumul este un colaj de mărturii reale care, prin tehnica docuficțiunii, reconstituie istoria Republicii Moldova din ultimii o sută de ani, așa cum a fost trăită de oamenii simpli. Într-un interviu cu Anca Mateescu pentru Revista Literară Radio, Paula Erizanu povestește despre procesul din spatele cărții, personajele remarcabile și modul în care a reușit să transforme vocile disparate într-o narațiune colectivă emoționantă și vie.
A început acest proiect cu gândul de a scrie un nou roman, dar întâlnirea cu memoriile propriei bunici i-a schimbat intențiile. A realizat că realitatea trăită de generațiile trecute are o putere narativă de neegalat, iar ceea ce părea inițial ficțiune a devenit o amplă frescă documentară a Moldovei.
„Mi-am dat seama că nu are rost să reinventez roata.”
Unul dintre cele mai puternice portrete din carte este cel al lui Iosif Zambilovici, un evreu din Chișinău cu o biografie halucinantă. Zambilovici a trăit istoria Moldovei pe pielea lui, uneori la limita supraviețuirii.
„Avea copii mici, nu putea să-și întrețină familia din munca de la fabrică... și atunci el s-a dus la mormântul tatălui său și l-a întrebat ce să facă, pentru că un singur lucru știe: să ucidă, pentru că asta învățase și în armată, și în luptele sportive pe care le practicase până atunci.”
Volumul nu urmărește un singur fir istoric, ci construiește o spirală a memoriei colective. Paula Erizanu adună mărturii care se întrepătrund, din epoci și medii diferite: de la străbunica ce a trăit în patru regimuri politice fără să plece din sat, până la Victorina Luca, femeia de etnie romă care a ajuns să studieze Dreptul la New York, după o copilărie în care cerșea pe străzile Moscovei.
Inspirată de Svetlana Alexievici sau Larisa Turea, Paula Erizanu reușește să scrie o carte în care fidelitatea față de realitate se îmbină cu o sensibilitate literară aparte. „Aicea-i și raiul, și iadul. Republica Moldova:un veac de istorie trăită ” nu este doar o colecție de interviuri, ci o experiență polifonică, în care vocea narativă se estompează în favoarea vocilor reale.
„E o carte polifonică, unită prin aceste monoloage, în care se aude vocea personajului.”