Ascultă Radio România Cultural Live

Beethoven, în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”

30 Iunie 2020, 06:20

Joi, 2 iulie 2020, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, Filarmonica „George Enescu” va transmite un nou concert dedicat lui Ludwig van Beethoven, în anul sărbătorii a 250 de ani de la nașterea marelui compozitor german. În program, sunt incluse două întregistrări din 2018: Concertul nr. 4, în sol major, pentru pian şi orchestră, op. 58, condus de Elio Boncompagni, și Simfonia nr. 6, în fa major, op. 68, „Pastorala”, dirijată de Horia Andreescu. Solist invitat este pianistul Matei Varga. „Dacă celelalte concerte pentru pian beethoveniene se caracterizează printr-o anume strălucire a sonorităţilor, Concertul nr. 4 se îndepărtează puternic de acest model de virtuozitate al secolului al XVIII-lea. Poezia şi introspecţia par să fie cheia în care trebuie înţeles acest opus”, afirmă muzicologul Octavia-Anahid Dinulescu.

Pastorala se situează în imediata vecinătate a Simfoniei nr. 5. Prima audiţie a ambelor lucrări compuse de Beethoven a avut loc la 22 decembrie 1808, la Viena. „Compuse relativ simultan, cele două capodopere par să alcătuiască cele două feţe ale traseului unei vieţi: omul în relaţie cu destinul şi cu natura. Imnul de mulţumire care încheie Pastorala emană acea pace spirituală a împăcării interioare, în întâlnirea cu natura dătătoare de viaţă şi izvorâtă din iubirea lui Dumnezeu pentru oameni”, subliniază muzicologul Mihai Cojocaru.

Stagiunea online
2 iulie 2020
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Program
Ludwig Van Beethoven
Concertul nr. 4, în sol major, pentru pian şi orchestră, op. 58
Dirijor: Elio Boncompagni
Solist: Matei Varga
Simfonia nr. 6, în fa major, op. 68, „Pastorala”
Dirijor: Horia Andreescu

Înregistrarile concertelor din 17 mai 2018 și, respectiv, 4 mai 2018, pot fi ascultate pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).
Partener al transmisiunii de joi, 2 iulie 2020, este Forumul Cultural Austriac, înregistrarea fiind transmisă și pe pagina de Facebook a acestei instituții: https://www.facebook.com/fca.bucuresti/.
Accesul pe aceste canale online va fi gratuit, joi seară, pentru toți iubitorii muzicii.

Elio Boncompagni
Elio Boncompagni părăseşte de timpuriu Toscana natală, mergând la Roma unde studiază cu Franco Ferrara direcţia de orchestră, devenind apoi asistentul lui Tullio Serafin: două nume legendare. Înregistrează capodopere ale muzicii simfonice şi e la pupitrul a numeroase spectacole de operă înainte de a deveni director la Théâtre Royal de La Monnaie din Bruxelles. A reconstituit, publicat şi dirijat versiunea originală în limba italiană a operei Don Sebastiano de Donizetti, aflându-se la pupitrul spectacolelor cu operele Manon Lescaut, La Fanciulla del West şi La Bohème din cadrul Centenarului Puccini, la Teatro del Giglio din Lucca. Elio Boncompagni s-a aflat de timpuriu în fruntea principalelor orchestre din Europa, Statele Unite, America de Sud şi Australia: Wiener Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Dresdner Philharmonie, l’Orchestre Symphonique de Montréal, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia de la Roma. A oferit şi oferă cursuri de măiestrie la Conservatorul Regal din Bruxelles şi la Indiana University din Bloomington. Este Mare Ofiţer al Republicii Italiene. A murit pe 9 noiembrie 2019, la vârsta de 86 de ani.

Matei Varga
Considerat un adevărat continuator al incomparabilei tradiţii ilustrată de genii ca Dinu Lipatti sau Clara Haskil, Matei Varga este ovaţionat în lumea întreagă. „Muzician care poate încărca de semnificaţie chiar şi cele mai simple linii melodice” (Fanfare, 2012), Matei Varga abordează la fel de firesc repertoriul universal ca şi lucrările unor compozitori de seamă din zilele noastre. Printre acestea, a fost invitat să interpreteze în premieră europeană Concertul nr. 2 de Michael Hersch, „de o dificultate de necrezut”, lăsând audienţa „fără suflare” (Musikzeitung, 2013). Înregistrarea sa, în colaborare cu violoncelista Laura Metcalf, First Day, a fost desemnată printre primele zece ale anului 2016 de Classical Music Billboard. Iar Gramophone scria că „violoncelista şi pianistul au colaborat cu strălucire la punerea în valoare a intensităţii ritmice şi a amplelor pasaje lirice”. Câştigător al Premiului „George Enescu” la Bucureşti şi laureat al Concursului „Maria Canals” la Barcelona, Matei Varga a fost distins cu Premiul pentru carieră „Salon de Virtuosi”. A apărut în recitaluri ca solist în cele mai prestigioase săli de concert ale lumii, printre care Carnegie Hall şi Alice Tully Hall (New York), Konzerthaus (Berlin), Auditorium du Louvre, Salle Gaveau, Salle Cortot (Paris), Centrul Naţional al Artelor (Beijing), Royal Dramatic Theater (Stockholm), Palau de la Música (Barcelona) şi în marile săli de concert ale Chinei.
În vara anului 2017 Matei Varga a fost invitat de marea soprană Mariana Nicolesco să susţină un Recital Extraordinar „Omagiu lui Dinu Lipatti”, celebrând centenarul naşterii marelui pianist, în cadrul Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”. Matei Varga este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu Ana Pitiş, Ioana Minei şi Sandu Sandrin şi al Mannes School of Music din New York, unde a studiat cu Pavlina Dokovska. Trăieşte la New York.

Horia Andreescu
Dirijorul Horia Andreescu întreține o relație specială cu Filarmonica „George Enescu” de la debutul său din anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost Directorul Artistic și Dirijorul Șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii '80 și '90 a fost Dirijor Invitat Permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Laureat al unor importante concursuri internaționale, precum „Nicolai Malko” din Copenhaga (1977) și „Ernest Ansermet” din Geneva (1978), a început să studieze dirijatul la Conservatorul din București, a continuat cu Hans Swarowsky și Karl Österreicher la Academia de Muzică din Viena și s-a perfecționat cu Sergiu Celibidache la Trier și München. Între anii 1974 și 1987 a fost Dirijor Principal al Filarmonicii din Ploiești.
Împreună cu Virtuozii din București - ansamblul de elită pe care l-a înființat în 1988 -, Filarmonica „George Enescu” din București și Orchestra Națională Radio, Horia Andreescu a efectuat turnee extinse în Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Cipru, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Kuweit, Macedonia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Rusia, Spania, Ungaria și Turcia.
Bogata sa discografie acoperă o largă paletă stilistică și îmbină cu măiestrie bijuterii renascentiste și baroce, capodopere clasice și romantice și prime audiții contemporane.Una din inițiativele sale deosebite este imprimarea catalogului complet al creației simfonice enesciene, o premieră mondială apărută la Olympia în anii ’90 și reeditată de Electrecord în 2015. Această integrală fost primită cu admirație de critica muzicală și contribuie semnificativ la recunoașterea mondială crescândă a operei compozitorului nostru național.

***

Canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw) al Filarmonicii „George Enescu“ a fost adăugat, în cadrul stagiunii online, celorlalte instrumente de promovare ale evenimentelor instituției: site web (https://www.fge.org.ro/), pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/), newsletter.

Canalul YouTube nou creat oferă celor interesați posibilitatea de abonare și de alertare prin e-mail asupra noilor postări.

Rămâneți alături de noi pe canalele:

Siteul Filarmonicii „George Enescu“
Pagina YouTube a Filarmoncii „George Enescu“
Pagina de Facebook a Filarmonicii „George Enescu“

SENSE, un nou proiect inovator al Asociației Prezent Continuu se deschide publicului în septembrie
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 10:33

SENSE, un nou proiect inovator al Asociației Prezent Continuu se deschide publicului în septembrie

SENSE , cel mai nou proiect al Asociației Prezent Continuu , organizatorul festivalului NOVA , unul dintre cele mai complexe...

SENSE, un nou proiect inovator al Asociației Prezent Continuu se deschide publicului în septembrie
Expoziție la Galleria 28 "Eu, Alice Bretter, zbor! Lici"
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 08:00

Expoziție la Galleria 28 "Eu, Alice Bretter, zbor! Lici"

În perioada  19 iulie – 10 august 2024 , la Galleria28 din Timișoara va fi deschisă expoziția-eseu...

Expoziție la Galleria 28 "Eu, Alice Bretter, zbor! Lici"
Weekend Sessions la Muzeul Nicolae Minovici, 20-21 iulie
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 01:46

Weekend Sessions la Muzeul Nicolae Minovici, 20-21 iulie

Weekend Sessions  vă invită la ultimele întâlniri din sezonul de vară, care vor avea loc pe 20 și 21...

Weekend Sessions la Muzeul Nicolae Minovici, 20-21 iulie
Festivalul „Enescu și muzica lumii” - 21 de concerte în spații neconvenționale şi la Cazinoul din Sinaia, din 2 august
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 01:12

Festivalul „Enescu și muzica lumii” - 21 de concerte în spații neconvenționale şi la Cazinoul din Sinaia, din 2 august

Festivalul Internațional “ Enescu și muzica lumii” revine în 2024, la Sinaia, cu ediția a 25-a, în...

Festivalul „Enescu și muzica lumii” - 21 de concerte în spații neconvenționale şi la Cazinoul din Sinaia, din 2 august
Pianista Anca Elena: „Aș vrea să aducem imaginile din aceste poeme mai aproape de publicul român”
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 00:46

Pianista Anca Elena: „Aș vrea să aducem imaginile din aceste poeme mai aproape de publicul român”

Soprana Laura Tătulescu, violoncelistul Thibault Solorzano și pianista Anca Elena  încep...

Pianista Anca Elena: „Aș vrea să aducem imaginile din aceste poeme mai aproape de publicul român”
Proiectul artistic interdisciplinar „Arborescent” reunește ecologia, artele vizuale și tehnologia de ultimă oră, sub semnul accesibilității și inclusivității
Muzică-Dans-Arte 17 Iulie 2024, 16:17

Proiectul artistic interdisciplinar „Arborescent” reunește ecologia, artele vizuale și tehnologia de ultimă oră, sub semnul accesibilității și inclusivității

Inițiat de o echipă cu experiență vastă în realizarea de proiecte de cercetare artistică în care se...

Proiectul artistic interdisciplinar „Arborescent” reunește ecologia, artele vizuale și tehnologia de ultimă oră, sub semnul accesibilității și inclusivității
Violonistul Dmitry Sitkovetsky, violoncelistul Valentin Răduțiu și pianistul Lukas Geniušas vor susține un recital de excepție la Ateneul Român, în cadrul actualei ediții a Concursului Internațional George Enescu
Muzică-Dans-Arte 17 Iulie 2024, 09:50

Violonistul Dmitry Sitkovetsky, violoncelistul Valentin Răduțiu și pianistul Lukas Geniušas vor susține un recital de excepție la Ateneul Român, în cadrul actualei ediții a Concursului Internațional George Enescu

Celebrul violonist Dmitry Sitkovetsky, Președintele Juriului pentru secțiunea de vioară a Concursului Internațional George...

Violonistul Dmitry Sitkovetsky, violoncelistul Valentin Răduțiu și pianistul Lukas Geniušas vor susține un recital de excepție la Ateneul Român, în cadrul actualei ediții a Concursului Internațional George Enescu
Institutul Francez din România lansează „Orizont Sonor” - un nou festival de podcast, radio și creație sonoră
Muzică-Dans-Arte 17 Iulie 2024, 00:38

Institutul Francez din România lansează „Orizont Sonor” - un nou festival de podcast, radio și creație sonoră

În anul centenarului său, Institutul Francez din România lansează Orizont Sonor – un proiect...

Institutul Francez din România lansează „Orizont Sonor” - un nou festival de podcast, radio și creație sonoră
Ascultă live

Ascultă live

13:30 - 15:00
Pagini detox
Ascultă live Radio România Cultural
13:15 - 15:00
Reporterii actualităţii în miez de vară
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
14:00 - 15:00
English 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru