Ascultă Radio România Cultural Live

Care sunt cele șase cântece reprezentative pentru România ? Cântece care ați dori să fie publicate în prima carte de cântece a UE.

16 August 2019, 17:28

Din data de 16 august până pe 16 septembrie, în România se vor putea vota cele șase cântece care vor reprezenta România în prima carte de cântece a Uniunii Europene. Până în prezent 65.000 de persoane din 26 state și-au votat favoritele. România este a 27-a țară a Uniunii Europene care votează. Toți românii sunt invitați să voteze.

Cântăreții de cor români din Asociaţia Naţională Corală din România și studenții și profesorii de muzică de la trei conservatoare, Universitatea Națională de Muzică din Bucureșți, Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca și Facultatea de Muzică, Universitatea Transilvania din Brașov, au nominalizat 54 de cântece din care românii își pot vota favoritele.

Printre cele 54 de cântece românești nominalizate pentru care românii pot vota, se află cele tradiționale și îndrăgite precum “Ciocârlia “, “Aseară ți-am luat basma” și “Somnoroase păsărele” de Mihai Eminescu, dar și cele contemporane precum “Amintire cu haiduci“ de Vali Sterian și “Ploaia care va veni” de Pasărea Colibri.

S-au decis șase categorii de cântece de către 17 academii din 14 state membre: “Cântece de dragoste“, “Natura și Anotimpuri“, “Libertate și Pace“, “Cântece Populare “, “Cântece despre credință“ și “Cântece pentru copii“ .

Iubitorii de muzică din România vor putea decide care sunt cele 6 cântece care ar trebui să reprezinte România. Votul se face online în limba română pe ‪www.eu.songbook.org.

Cei doi editori “Songbook ai UE” din România, Dr. Grigore Culdalbu, Universitatea Națională de Muzică din București, și asistent universitar doctorand Alexandra Belibou, Facultatea de Muzică, Universitatea Transilvania din Brașov, care au editat proiectul final de vot, discută despre cântecele românești nominalizate:

“Suntem bucuroși să includem creații românești în repertoriul european, prin intermediul acestui proiect, pentru a susține și a promova unitatea în diversitate. În orice cultură, tradițională sau modernă, sunt aduse împreună cele mai diverse calități, dintr-o perspectivă socială sau educațională, oglindind ceea ce este omul sau ce poate să devină. Indiferent de genul muzical ales sau subiectul țintit, compozițiile românești demonstrează existența unui limbaj muzical autohton, plin de semnificații ancestrale”.

După votul pentru cântecele românești, ultimul vot de cântece va avea loc în Italia unde de asemenea studenți, profesori și membri ai corurilor au nominalizat cântece din tezaurele naționale.

De la cărbune și oțel, la muzică și poezie

Cartea de Cântece a EU este un proiect democratic de pionierat, fără pereche, inițiat de o organizație non-profit, fară nicio legătură politică sau financiară cu Bruxelles. Cartea de Cântece a UE combină spiritul național cu gândirea europeană, iar acest fapt a reușit în mod surprinzător să aducă laolaltă politicienii danezi de la extrema stangă până la cei din extrema dreaptă. Fondatorul și președintele Jeppe Marsling (născut în anul 1974) explică motivele acestei inițiative:

“Suntem 27 de popoare în UE și cu toții știm prea puțin unii despre alții ! Să împărtășim comoara cântecelor naționale pare să fie un mod direct de a ne cunoaște mai bine. Dacă noi, cetățenii Uniunii Europene, vrem cu adevărat să facem un pas de la aspectul economic – cărbune, otel, peste, la cel social și cultural, cu toții trebuie să ne asumam responsabilitatea, cu atât mai mult cu cât în primul rand UE ne aparține nouă, cetățenilor ei“.

Prima ediție a Cărții de cântece a UE este planificat să fie publicată de Ziua Europei, pe 9 Mai 2020 : 162 de cântece tipărite în limba originală și în traducere engleză, alăturat. În eventualitatea unui profit, acesta va fi folosit că finanțare pentru o a doua versiune, în toate cele 24 de limbi europene, în așa fel încât cu toții, indiferent de cunoașterea limbii engleze, vor putea cânta și înțelege versurile.

Cartea de Cântece a Uniunii Europene

DETALII & CONTACT INIȚIATORI:

Organizația European Union Songbook a fost fondată în ianuarie 2015 de către trei danezi și un italian. Mai multe informații despre aceștia: [http://www.eu-songbook.org%20]www.eu-songbook.org

PARTICIPANȚI și REDACTORI:

Cântăreții de cor români din Asociaţia Naţională Corală din România și studenții și profesorii de muzică de la trei conservatoare, Universitatea Națională de Muzică din Bucureșți, Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca și Facultatea de Muzică, Universitatea Transilvania din Brașov, au nominalizat 54 de cântece din care românii își pot vota favoritele. Cei doi redactori al Cărții de Cântece a UE pentru Romania, Dr. Grigore Culdalbu, Universitatea Națională de Muzică din București, și asistent universitar doctorand Alexandra Belibou, Facultatea de Muzică, Universitatea Transilvania din Brașov, au editat lista finală de cântece prezentate românilor. Cele 54 de cântece nominalizate sunt :

“Cântece de dragoste“:

 1. Aseară ți-am luat basma – (folclor)
 2. De-ai fi tu salcie la mal – (Muzica: Horia Moculescu/ Textier: Mihai Maximilian)
 3. Până când nu te iubeam - (folclor, Anton Pann)
 4. Zaraza – (Muzica: Benjamin Tagle Lara / Textier: Ion Pribeagu)
 5. Pe lângă plopii fără soț - (Muzica: Guilelm Sorban, Versuri: Mihai Eminescu)
 6. Ce bine că eşti – (Muzica: Nicu Alifantis, Versuri: Nichita Stănescu)
 7. Dau viața mea pentru o iubire - (Muzica: Marius Ţeicu/Textier: Eugen Rotaru)
 8. Cine iubește și lasă - (cules de Harry Brauner)

“Natura și Anotimpuri“:

 1. Somnoroase păsărele - (Muzica: Tudor Flondor / Versuri: Mihai Eminescu)
 2. A ruginit frunza din vii – (D.G. Kiriac)
 3. Copacul – (Muzica: Zsolt Kerestely/ Textier: Ovidiu Dumitru)
 4. Mai am un singur dor - (Muzica: Guilelm Șorban, Versuri: Mihai Eminescu)
 5. Au înnebunit salcâmii - (Arhip Cibotaru, Tudor Gheorghe)
 6. Veniți privighetoarea cântă – (Muzica: Marian Nistor / Versuri: Alexandru Macedonski)
 7. Lasă-mi toamnă pomii verzi - (Muzica: Margareta Pâslaru, Versuri: Ana Blandiana)

“Libertate și Pace“:

 1. Hora Unirii – (Muzica: Alexandru A. Flechtenmacher)
 2. Amintire cu haiduci - (Valeriu Sterian)
 3. Treceți batalioane române Carpațîi - (anonim)
 4. Deschideţi poarta soarelui – (Anton Șuteu)
 5. Acolo este țara mea – (Tudor Gheorghe)
 6. Pui de lei - (Ionel Brătianu)
 7. Trei Culori - (Ciprian Porumbescu, 1880)
 8. Vibrații - (C. Cezar)
 9. Vino Doamne – (Vali Sterian)
 10. Ploaia care va veni - (Florian Pittiş / Pasărea Colibri)

“Cântece Populare “:

 1. Ciocârlia – (Sile Dinicu)
 2. Lie, ciocârlie - (folclorul popular)
 3. Ciuleandra – (folclor)
 4. Alunelul – (folclor)
 5. Ana Lugojana - (Ion Vidu)
 6. Bun Îi Vinu' Ghiurghiuliu
 7. Ciobănaș cu 300 de oi
 8. Mociriță cu trifoi
 9. Hora Staccato - (Grigoraș Dinicu)

“Cântece despre credință“:

 1. Vin colindătorii - (Tudor Gheorghe)
 2. Tatăl Nostru – (Anton Pann)
 3. Astăzi s-a născut Hristos - (Timotei Popovici)
 4. Legănelul lui Iisus - (Valentin Teodorian)
 5. Domn, Domn, să-nălțăm - (Gheorghe Cucu)
 6. Colo'n susu - (Sabin Drăgoi)
 7. Domnuleţ şi Domn din Cer - (Gheorghe Cucu)
 8. Miluiește-mă - (Gheorghe Cucu)
 9. Mărire-ntru cele-nalte - (Nicolae Lungu)
 10. O, ce veste minunată - (Dumitru Georgescu Kiriac)

“Cântece pentru copii“:

 1. O lume minunată – (Mihai Constantinescu)
 2. Vine, vine primăvara – (Nicolae Saxu / George Breazul)
 3. În Pădurea Cu Alune - (Ion Nicorescu)
 4. Înfloresc grădinile - (Timotei Popovici)
 5. Ah, ce bucurie - (Alexandru Paşcanu)
 6. Am pierdut o batistuţă - (folclorul copiilor)
 7. O portocală – (Marius Țeicu / Anda Călugăreanu)
 8. Oac Oac Diri Diri Dam - (folclorul copiilor)
 9. Șade rața pe butoi - (Alexandru Pașcanu)
 10. Vulpe Tu mi-ai furat gâsca - (folclorul copiilor)

UNDE SE POATE VOTA:

Votul se desfășoară pe pagina www.eu-songbook.org. Lista de cântece din care se poate vota este în limba română. Lista de votare este tradusă în 24 de limbi.

CATEGORII DE CÂNTECE:

Cele șase categorii au fost alese prin cooperarea a 17 academii și facultăți de muzică din 14 state membre ale UE. Acestea sunt: 1) Cântece de dragoste, 2) Natura și Anotimpurile, 3) Libertate și Pace, 4) Cântece populare, 5) Cântece despre credință, 6) Cântece pentru copii. Academia de Muzică “Gheorghe Dima“ a participat în elaborarea acestor șase categorii.

PUBLICAREA:

Când cele 27 de sesiuni naționale de votare vor fi încheiate, cele 162 de cântece vor fi identificate. Redactorul muzical Francesco Cali, din Italia, va strânge cele 162 de partituri muzicale, care vor fi traduse în limba engleză de către traducători de versuri calificați. Prima Carte de cântece a UE va aduna laolaltă 162 de cântece atât în limba de origine cât și în limba engleză, alăturat, iar publicarea acesteia este programată chiar de Ziua Europei, pe 9 mai 2020. Eventualul profitul obținut în urma primei publicării va fi utilizat la finanțarea unei a doua versiuni, în toate cele 24 de limbi oficiale în Europa, în așa fel încât toți cetățenii UE să poată cânta cele 162 de cântece în limba lor maternă .

Toate cele patru viori ale lui George Enescu vor răsuna pe scena Ateneului Român, în deschiderea Festivalului Internațional „Vara Magică”
Muzică-Dans-Arte 17 Iunie 2024, 12:35

Toate cele patru viori ale lui George Enescu vor răsuna pe scena Ateneului Român, în deschiderea Festivalului Internațional „Vara Magică”

Toate cele patru viori care i-au aparținut compozitorului George Enescu vor fi împreună pe scena Ateneului Român,...

Toate cele patru viori ale lui George Enescu vor răsuna pe scena Ateneului Român, în deschiderea Festivalului Internațional „Vara Magică”
Primul solist la mandolină nominalizat la Grammy: AVI AVITAL închide stagiunea ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO
Muzică-Dans-Arte 17 Iunie 2024, 07:04

Primul solist la mandolină nominalizat la Grammy: AVI AVITAL închide stagiunea ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO

Primul solist la mandolină care a fost nominalizat pentru un premiu Grammy pentru muzică clasică, AVI AVITAL este invitat...

Primul solist la mandolină nominalizat la Grammy: AVI AVITAL închide stagiunea ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO
Expoziție inedită în cinstea lui Constantin Brâncuși, la Institutul Cultural Român din Paris
Muzică-Dans-Arte 17 Iunie 2024, 03:00

Expoziție inedită în cinstea lui Constantin Brâncuși, la Institutul Cultural Român din Paris

13 artiști contemporani româno-francezi îl celebrează pe Constantin Brâncuși la Institutul Cultural Român din Paris

Expoziție inedită în cinstea lui Constantin Brâncuși, la Institutul Cultural Român din Paris
Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film și muzică veche, între 20 și 29 iunie, la Ateneul Român
Muzică-Dans-Arte 16 Iunie 2024, 22:10

Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film și muzică veche, între 20 și 29 iunie, la Ateneul Român

Filarmonica George Enescu organizează în perioada 20 iunie - 29 iunie 2024 cea de-a treia ediție a  Athenaeum...

Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film și muzică veche, între 20 și 29 iunie, la Ateneul Român
Tenorul ŞTEFAN von KORCH va debuta pe 26 Iulie la PALERMO în CARMINA BURANA
Muzică-Dans-Arte 16 Iunie 2024, 07:00

Tenorul ŞTEFAN von KORCH va debuta pe 26 Iulie la PALERMO în CARMINA BURANA

După o apariţie de succes la Auditoriul din Zaragoza alături de Orchestra Reino de Aragón , tenorul Ştefan von Korch...

Tenorul ŞTEFAN von KORCH va debuta pe 26 Iulie la PALERMO în CARMINA BURANA
Weekend cultural - Recomandări pentru 14-16 iunie
Muzică-Dans-Arte 16 Iunie 2024, 06:03

Weekend cultural - Recomandări pentru 14-16 iunie

Cauţi idei de petrecerea timpului liber ? Îţi sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat in weekend!

Weekend cultural - Recomandări pentru 14-16 iunie
Ce concerte și festivaluri de muzică ne așteaptă în vara anului 2024?
Muzică-Dans-Arte 14 Iunie 2024, 12:51

Ce concerte și festivaluri de muzică ne așteaptă în vara anului 2024?

Perioada verii înseamnă și deschiderea sezonului festivalurilor de muzică, iar anul acesta opțiunile sunt și mai...

Ce concerte și festivaluri de muzică ne așteaptă în vara anului 2024?
Ultimele zile din Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition
Muzică-Dans-Arte 13 Iunie 2024, 14:49

Ultimele zile din Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition

Ultimele patru zile ale Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition aduc pe scena operei bucureștene Opera Maghiară...

Ultimele zile din Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 10:00
O oră cu Dana
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
09:00 - 09:30
Deutsch 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
09:05 - 10:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru