Ascultă Radio România Cultural Live

Ce se vede în lunile iunie-iulie la Teatrul Ion Creangă

29 Mai 2025, 11:13

Cum să ne pregătim mai bine pentru zilele calde de vară, dacă nu cu cele mai frumoase spectacole destinate copiilor? Teatrul Ion Creangă are un program divers și câteva surprize distractive, materializate în activități gândite special pentru fiecare categorie de vârstă: #TICBEBE, #TICPITIC și #TICJUNIOR.

Luna iunie și începutul de luna iulie sunt dedicate spectacolelor din care prichindeii pot învăța lecții prețioase, se pot juca și crea amintiri pentru o viață. Fie că au la bază scrierile lui Ion Creangă, scenarii proprii sau sunt inspirate din povești internaționale, toate ascund mesaje valoroase, pe care cei mici sunt așteptați să le descopere la Sala Mare din Strada Piața Amzei nr. 13.

Tot în această perioadă, le dăm întâlnire micuților și la atelierele TIC. Fiecare atelier este dedicat unei categorii de vârstă și este special conceput pentru a răspunde necesităților specifice. „Arta imprimării plantelor – Atelier creativ” (3-6) reprezintă contextul ideal pentru a dezvolta motricitatea fină a copiilor, în timp ce „Inițiere în jonglerie – Atelier de joacă” (6+) presupune mai mult decât dobândirea abilității de a jongla cu două sau trei bile, punând în practică exerciții care îmbunătățesc concentrarea și atenția.

Ca în fiecare lună, v-am pregătit cele mai frumoase povești, cele mai frumoase costume și decoruri, alături de cele mai încântătoare personaje, care sunt nerăbdătoare să-i întâlnească pe micuți. Vă așteptăm cu drag la Teatru!

Pentru detalii suplimentare privind programul curent, premiere și alte evenimente conexe, urmăriți pagina oficială a Teatrului, www.teatrulioncreanga.ro.

PROGRAM IUNIE-IULIE 2025

Ursul păcălit de vulpe (3-6)
01.06, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)


Un urs flămând întâlnește o vulpe vicleană, ca toate vulpile. Grămada de pește din jurul acesteia îl face pe urs să poftească la hrana vecinei sale. Însă, o baltă întreagă doar pentru el sună mai bine decât un singur pește. Din gelozie pentru coada frumoasă despre care se vorbește în toată pădurea, vulpea îi plănuiește acestuia o farsă. Despre cum l-a păcălit vulpea pe urs ne va povesti chiar peștele, mărul discordiei. Lăcomia și falsa prietenie îi vor da ursului din poveste o lecție pe care nu o va uita prea curând.

Peter Pan (4+)
01.06,
ora 18:00 & 06.07, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)


Aflat în căutarea umbrei sale, Peter Pan ajunge în casa familiei Darling, unde, ajutat de micuța Wendy, reușește să o recupereze. Împreună cu frații acesteia, Michael și John, pleacă toți patru într-o călătorie spre Țara de Nicăieri, acolo unde locuiește Peter Pan. Praful de zâne le-a dat copiilor Darling puteri magice, prin urmare, drumul deasupra oceanului va fi unul plin de surprize. Apariția Căpitanului James Hook, pornit să îl captureze pe Peter Pan, va face aventura și mai trepidantă. Odată ajunși în Țara de Nicăieri, se ivesc noi și noi provocări, dar și tot atâtea întâmplări fantastice.

Marea aventură urbană – Educație rutieră prin joc și teatru (3+)
06.06, ora 18:00, Sala Mare – Foaier (Str. Piața Amzei nr. 13)

O zi de vară ar trebui să fie frumoasă și-atât. Însă când Iepurașul din poveste află că urmează să se mute de la pădure la oraș, se instaurează imediat teama. Se va descurca în marea aglomerație urbană, va ști să „citească” semnele de circulație rutieră, va putea să se joace, în liniște, cu mingea, pe stradă? Multe întrebări și nici un răspuns! Noroc cu Vulpița cea prietenoasă, gata să îi vină mereu în ajutor. Acesteia, însă, i se vor alătura și alte personaje- surpriză... Împreună, vor învăța regulile de circulație rutieră, dar vor afla și alte lucruri: când ai prieteni de nădejde, orice luptă cu frica și necunoscutul devine una câștigată.

Albă ca zăpada (4+)
07.06 & 29.06, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)


O mamă vitregă, Împărăteasă la palat, se simte amenințată de frumusețea mai tinere fiice, Albă ca zăpada. Sub chipul perfecțiunii fizice ea vede un pericol, așa că decide să o îndepărteze pe prințesă de la curte și îi poruncește vânătorului să îi ia zilele. Dar vânătorul decide să o salveze. Ajunsă în inima unei păduri, departe de palat, Albă ca zăpada va începe o călătorie plină de surprize, un drum spre maturizare, dragoste și împlinire. Ceea ce la început a fost o condamnare la neființă se va transforma într-o exemplară lecție de viață, în care farmecul se împletește cu misterul, iar imprevizibilul cu speranța.


Harap Alb (6+)
07.06, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)


Să ajungi din fiu de crai, slugă, nu e deloc ușor și, totuși, iată că se-ntâmplă! Harap Alb, protagonistul nostru, are cale lungă de bătut pentru a-și recâștiga identitatea, dar și încrederea - în sine și în ceilalți. Soarta îi joacă multe feste, însă, ajutat de ființe pe cât de fantastice, pe atât de simpatice, va descoperi că prietenia nu e un lucru chiar atât de rar, ea se ascunde, uneori, sub aparențe. Și va mai afla ceva: curajul, umorul și speranța sunt companioni de bază oriunde am pleca, mai aproape sau mai departe de casă.


Punguța cu doi bani (3-6)
08.06, ora 11:00 & 29.06, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)


Un spectacol muzical și interactiv, „Punguța cu doi bani” este o oportunitate de a redescoperi poveștile lui Ion Creangă – basme de un incredibil dinamism scenic, deși au fost scrise acum mai mult de un secol. Adaptat de o echipă talentată, spectacolul ne introduce în universul unui alai pestriț: un boier mult prea cumpătat, un vizitiu mult prea somnoros, o bucătăreasă mult prea aprigă – și, bineînțeles, un cocoș teribil de năstrușnic. Că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti.

Amintiri din copilărie (6+)
08.06 & 05.07, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)


Copilăria este și va rămâne mereu un tărâm nemărginit al posibilităților. Pe scena Teatrului Ion Creangă vor păși personajele care au impresionat generații: Nică, Irinuca, Mătușa Mărioara, Smaranda și mulți alții. Spectacolul „Amintiri din copilărie” le va aminti părinților ce înseamnă să fii copil, iar celor mici le va arăta aspecte ale copilăriei pe care poate nici nu le cunosc. Protagonistul nostru îi va purta pe spectatori prin aventuri palpitante și le va aminti și de ce este important să îți asculți părinții.


Fetița cu chibrituri (3+)
05.07, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Trimisă de-acasă, în toiul iernii, să vândă chibrituri pentru a câștiga bani, protagonista din „Fetița cu chibrituri” va porni, de fapt, într-o călătorie neașteptată, una guvernată de legile fanteziei. Spectacolul propune o interpretare originală a clasicei povești și lansează un mesaj încurajator: când ceva rău ni se întâmplă, se întâmplă ca să se transforme în ceva bun. Copiii vor fi absorbiți de peisajul feeric, de dansul personajelor și muzica duioasă și își vor crea, în final, amintiri prețioase, pe care le vor accesa, în mod sigur, mai târziu, în viață.

Mica sirenă (4+)
15.06, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)


Iubirea îi face pe oameni să facă lucruri la care nu s-ar fi gândit niciodată. De fapt, nu doar oamenii sunt afectați astfel. Ariel, fiica cea mică a Zeului apelor, se îndrăgostește de un om. Pentru a-și împlini iubirea, face sacrificiul suprem. Renunță la propriul suflet pentru a-și preschimba coada în picioare. Pornește apoi într-o aventură plină de peripeții și înfruntă întreg universul pentru iubire, într-un spectacol muzical fascinant care vă va face s-o adorați.

Pasărea albastră (6+)
15.06 & 06.07 ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)


Inspirat de celebrul text scris de Maurice Maeterlink, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, spectacolul „Pasărea albastră” este o dramatizare originală și plină de fantezie. Tyltyl și Mytyl, protagoniștii întâmplărilor, sunt deciși să găsească Pasărea albastră despre care au auzit în poveștile spuse de bunica. Însă, pe măsură ce acțiunea avansează, copiii își dau seama că fermecata înaripată poate lua o mie de chipuri, de forme, de gânduri sau idei... Ori, dimpotrivă, că ceea ce caută se află chiar sub ochii lor!

Visul unei nopți de vară (6+)
21.06, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)


În „Visul unei nopți de vară”, cea mai montată comedie a lui Shakespeare, lumea realului și lumea fantasticului se întâlnesc într-o poveste despre tinerețe și iubire. Cele două forțe ale naturii, Titania și Oberon, se află într-un conflict pentru putere. Cauzele acestei confruntări se vor răsfrânge și asupra muritorilor naivi și îndrăgostiți. Și, ca și când asta nu ar fi fost suficient, Puck, un personaj pe care cu siguranță îl veți îndrăgi, va unelti împotriva tuturor pentru a crea un spectacol de… vis! Atât de frumos va fi!

O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin (6+)
22.06, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)


Am auzit cu toții povestea lui Aladin. Însă spectacolul „O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin” propune o perspectivă nouă asupra faimoasei povești. Șeherezada și Șehreiar pictează, de-a lungul celor o mie și una de nopți, aventura lui Aladin, care nu mai este un hoț mărunt. Cât despre dorințe, accentul se mută de la numărul acestora, care devin infinite, la felul în care sunt folosite. În final, cel mai important lucru este ca binele să iasă învingător.

Fata babei și fata moșului (3-6)
28.06, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)


Uneori în viață, e greu să fii bun, să iei decizii punându-i pe ceilalți mai presus de propria persoană. Dar se spune că bunătatea se întoarce, este răsplătită. Poate părea greu de crezut, dar povestea lui Ion Creangă, „Fata babei și fata moșului” ne învață despre bunătate, despre altruism. Fata moșului, fiind curată la suflet, în călătoria ei inițiatică câștigă mulți aliați prin bunătate, pe când fata babei, cu gândul doar la ea însăși și la bogății, rămâne singură și fără ajutor în călătoria ei.

Descoperă mai multe:

www.teatrulioncreanga.ro

→ Facebook.com/TeatrulIonCreanga

→ Instagram.com/TeatrulIonCreanga

→ Youtube.com/TeatrulIonCreanga

→ Casa de Bilete – tel. 0767 934 374

O seară de neuitat la București: Serena Autieri aduce concertul extraordinar “Voglio vivere così – Așa vreau să trăiesc”
Muzică-Dans-Arte 18 Iunie 2025, 12:07

O seară de neuitat la București: Serena Autieri aduce concertul extraordinar “Voglio vivere così – Așa vreau să trăiesc”

  Publicul din România are ocazia unică de a trăi o experiență muzicală rafinată alături de  Serena Autieri ,...

O seară de neuitat la București: Serena Autieri aduce concertul extraordinar “Voglio vivere così – Așa vreau să trăiesc”
Athenaeum Summer Festival: Orchestra Filarmonicii George Enescu și Liviu Prunaru sub bagheta dirijorului Ciprian Marinescu, într-un program captivant, pe 18 iunie, la Ateneul Român
Muzică-Dans-Arte 18 Iunie 2025, 11:25

Athenaeum Summer Festival: Orchestra Filarmonicii George Enescu și Liviu Prunaru sub bagheta dirijorului Ciprian Marinescu, într-un program captivant, pe 18 iunie, la Ateneul Român

Athenaeum Summer Festival  continuă cu un concert simfonic de excepție, pe 18 iunie, în Sala Mare a Ateneului...

Athenaeum Summer Festival: Orchestra Filarmonicii George Enescu și Liviu Prunaru sub bagheta dirijorului Ciprian Marinescu, într-un program captivant, pe 18 iunie, la Ateneul Român
Expoziția Ovidiu Maitec 100 la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, din 20 iunie
Muzică-Dans-Arte 17 Iunie 2025, 19:30

Expoziția Ovidiu Maitec 100 la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, din 20 iunie

  Cu prilejul centenarului de la nașterea artistului Ovidiu Maitec (1925-2025), Asociația Maitec, în parteneriat...

Expoziția Ovidiu Maitec 100 la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, din 20 iunie
Alfred Brendel, pianistul care a redefinit clasicismul, a încetat din viață la 94 de ani
Muzică-Dans-Arte 17 Iunie 2025, 18:21

Alfred Brendel, pianistul care a redefinit clasicismul, a încetat din viață la 94 de ani

Pianistul austriac Alfred Brendel, considerat unul dintre cei mai importanți interpreți ai repertoriului clasic și romantic,...

Alfred Brendel, pianistul care a redefinit clasicismul, a încetat din viață la 94 de ani
Spartacus – în premieră, pe 23 iunie, la Bucharest Opera Festival
Muzică-Dans-Arte 17 Iunie 2025, 11:30

Spartacus – în premieră, pe 23 iunie, la Bucharest Opera Festival

Unul dintre cele mai spectaculoase balete ale secolului XX, „Spartacus” de Aram Haciaturian, ajunge pentru prima...

Spartacus – în premieră, pe 23 iunie, la Bucharest Opera Festival
România se face auzită la Osaka, în Japonia: Filarmonica „George Enescu” din București cântă la Expo 2025
Muzică-Dans-Arte 17 Iunie 2025, 11:15

România se face auzită la Osaka, în Japonia: Filarmonica „George Enescu” din București cântă la Expo 2025

Dirijorul Gabriel Bebeșelea : „Expozițiile mondiale nu sunt doar despre tehnologie și viitor, ci și despre identitate....

România se face auzită la Osaka, în Japonia: Filarmonica „George Enescu” din București cântă la Expo 2025
Irina Baianț aduce spectacolul-concept Porto Canción la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu” pe 29 iunie
Muzică-Dans-Arte 16 Iunie 2025, 13:04

Irina Baianț aduce spectacolul-concept Porto Canción la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu” pe 29 iunie

Soprana Irina Baianț  revine în fața publicului cu un nou spectacol-concept: Porto Canción . Evenimentul va...

Irina Baianț aduce spectacolul-concept Porto Canción la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu” pe 29 iunie
Ioan Holender la 90 de ani - o viață dedicată operei, sărbătorită pe scena Operei Naționale București
Muzică-Dans-Arte 16 Iunie 2025, 10:37

Ioan Holender la 90 de ani - o viață dedicată operei, sărbătorită pe scena Operei Naționale București

Miercuri, 18 iunie 2025 , de la ora 20:00, Opera Națională București îi dedică o gală aniversară lui Ioan Holender...

Ioan Holender la 90 de ani - o viață dedicată operei, sărbătorită pe scena Operei Naționale București
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
10:00 - 10:10
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
10:00 - 10:15
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
10:00 - 11:00
VREM SĂ ȘTII
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
10:00 - 11:00
De 10 ori România
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
10:00 - 11:00
De 10x ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
10:00 - 11:00
De zece ori România
Ascultă live Radio România Timișoara FM
09:03 - 11:00
Din suflet pentru tine
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru