Chill Lounge by Aliat – o zonă sigură, chill și de promovare a distracției responsabile și în siguranță pentru tineri, ajunge și anul acesta la Festivalul Electric Castle de la Bonțida

16 Iulie 2025, 10:59
CORTUL DE CHILL BY ALIAT - primul program de Harm Reduction (reducerea riscurilor asociate consumului abuziv de alcool) în spații recreaționale din România ajunge și anul acesta la Festivalul Electric Castle, sub același nume consacrat la ediția din 2024 – Chill Lounge. Cortul de 120 mp va fi amplasat în zona de camping a festivalului, de marți până duminică, și va fi locul perfect pentru a lua o pauză sănătoasă de la distracție și a vorbi cu un specialist despre sănătatea ta.
București, 15 iulie 2025. Chill Lounge, prima inițiativă de harm reduction la festivaluri creată de specialiștii Asociației ALIAT pentru Sănătate Mintală din București, va fi prezent pentru al doilea an consecutiv la Electric Castle, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa, organizat pe domeniul Banffy din Bonțida, lângă Cluj-Napoca.
Cei aproape 20.000 de tineri care sunt așteptați să se cazeze în zona de camping a festivalului vor avea parte de o zonă safe&chill, începând de marți, 15 iulie, și până duminică, 20 iulie. Aici pot lua o pauză, se pot adăposti de soare și odihni, iar o echipă mixtă de aproape 30 de specialiști (psihologi, psihiatri, asistenți sociali) și voluntari ALIAT (viitori medici) le va oferi consiliere cu privire la sănătatea lor și la distracția în siguranță pe perioada festivalului. Voluntarii vor merge și în zona de concerte din festival în fiecare zi, cu informații utile și sfaturi pentru #safefun și #harmreduction.
În plus, la cortul Chill Lounge, o suprafață de 120 mp cu zone de relaxare, festivalierii își pot evalua și “relația” cu alcoolul prin teste și jocuri interactive. Ei pot afla în ce măsură consumul lor de alcool le poate pune în pericol sănătatea cu Testul AUDIT, un instrument științific creat de Organizația Mondială a Sănătății. Apoi își pot măsura singuri și vizualiza cantitatea de alcool consumată la Drink-O-Meter, un panou creat special pentru acest festival. De asemenea, vor primi informații utile și recomandări despre cum să fie bine și sănătoși, și, la nevoie, vor putea discuta și cu un terapeut sau consilier ALIAT, prezenți la cort pe toată perioada festivalului.
“Această intervenție marchează continuarea unui demers inovator în România, dedicat reducerii riscurilor asociate consumului abuziv de alcool și altor comportamente periculoase care pot apărea în contexte recreaționale intense, precum festivalurile. Suntem onorați să fim din nou prezenți la unul dintre cele mai mari evenimente muzicale din Europa, cu un program de testare și psihoeducație care, în multe alte state europene, a devenit deja o practică standard în promovarea sănătății publice și pe care încercăm să o normalizăm și la noi în țară”, explică psihoterapeutul Viorel Roman, Director Executiv la Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală.
Testul AUDIT, urmat de intervenția scurtă, salvează vieți – poate preveni 1 din 3 decese cauzate de consumul problematic de alcool și e nevoie de 282 de astfel de intervenții scurte pentru a salva o viață în fiecare an, potrivit studiilor internaționale de impact.
Istoricul programului Cortul de Chill
Cortul de Chill by Aliat, primul program de Harm Reduction în spații recreaționale din România, a fost lansat în 2013 la Festivalul de la Padina în cadrul proiectului Alcohelp, dezvoltat din anul 2009 de către organizația ALIAT cu sprijinul financiar transparent și necondiționat al HEINEKEN România.
Cortul de chill pune în aplicare intervenții specializate privind consumul abuziv de alcool în cadrul festivalurilor de muzică sau, așa cum a fost în ultimii ani, în Vama Veche, un spațiu renumit pentru binge drinking (consum exagerat de alcool).
Din 2013, acest program unic de harm reduction a adunat 19 ediții (Padina Fest 2013, 2014, Vama Veche 2015-2025, Electric Castle 2024), cu aproape 40.000 de vizitatori, peste 4.000 de evaluări AUDIT ale consumului de alcool și intervenții scurte în rândul populației, și peste 1.300 de ore de consiliere psihologică, socială și medicală.
Află mai multe informații despre Cortul de Chill pe www.alcohelp.ro și pe Facebook https://www.facebook.com/alcohelp.aliat si https://www.facebook.com/Cortuldechill .