Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic

02 Iulie 2025, 13:26
Filarmonica de Stat Sibiu traversează unul dintre cele mai tensionate și controversate momente din istoria sa recentă. Decizia Consiliului Județean Sibiu de a aproba reorganizarea instituției, ce presupune concedierea a nouă muzicieni, dintre care opt sunt membri ai Sindicatului Artiștilor Instrumentiști, a reaprins un conflict latent care mocnește de ani de zile. Într-un climat artistic grav afectat de lipsa de comunicare și acuzații de abuz, atât conducerea, cât și angajații își susțin cu vehemență pozițiile. Măsura vine pe fondul unui buget considerat insuficient, dar și al unor acuzații grave de abuz, lipsă de dialog și deteriorare a climatului artistic.În mijlocul acestui impas, publicul sibian pare să piardă cel mai mult.
Pentru a înțelege în profunzime ceea ce se întâmplă, am stat de vorbă cu managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, Cristian Lupeș, și cu Monica Florescu, liderul Sindicatului Artiștilor Instrumentiști a Filarmonicii de Stat din Sibiu și solistă instrumentistă, amândoi aflați în tabere opuse ale unei dispute care riscă să fractureze definitiv una dintre cele mai vechi și importante instituții culturale ale orașului.
Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii, susține că reorganizarea a fost singura soluție pentru a păstra instituția funcțională în limitele bugetului și acuză lipsa de colaborare din partea sindicatului.
,,Întotdeauna este tragic când cineva își pierde locul de muncă, nu-i deloc plăcut. Singura soluție de a ne încadra în buget a fost o reorganizare. Din păcate, noi am încercat să facem toți pașii legali și i-am făcut. Nu prea am avut răspunsul organizației sindicale. De fapt și de drept, din păcate, sindicatul a lipsit și de la ședințele Consiliului Administrativ, în care s-a vorbit și s-a decis această reorganizare. Neavând consultarea sindicatului, a trebuit să mergem mai departe cu această reorganizare, care, desigur, ca în orice domeniu de activitate și în zona culturală, e firesc să provoace foarte multă mâhnire, supărare și chiar furie. ” - explică Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu
În replică, Monica Florescu acuză conducerea de lipsă de transparență, autoritarism și ignorarea drepturilor angajaților.
,,Este o situație de notorietate, cunoscută deja de ani de zile, de luptă și conflict perpetuu în Filarmonica de Stat Sibiu, prin prisma unor abuzuri constatate de lege, înfăptuite de managerul Cristian Lupeș, împotriva angajațiilor acestei instituții și prin lipsa unui contract colectiv de muncă, care se negociază de mai bine de doi ani. În acest moment, negocierile sunt suspendate din partea conducerii. Noi suntem siderați și nu avem ce să mai spunem, decât că este abuziv ceea ce s-a putut permite să se întâmple. Amputarea acestei orchestre va avea efecte negative asupra societății. Domnul Cristian Lupeș nu și-a asumat nicio responsabilitate. Faptul că pretinde că s-ar fi ajuns la o imposibilitate de plata salariilor este o informație falsă, pentru că dânsul era responsabil pentru această instituție.”- povestește Monica Florescu, liderul Sindicatului Artiștilor Instrumentiști a Filarmonicii de Stat din Sibiu
Managerul adaugă că instituția a fost supusă la numeroase controale, ITM, Ministerul Muncii, Ministerul Culturii, ANI, DNA, toate finalizate fără a se constata nereguli. Iar în ceea ce privește publicul din Sibiu, Cristian Lupeș este convins că acesta își dorește continuitatea activității muzicale și speră că Filarmonica va reuși să traverseze acest moment dificil.
,,În Sibiu publicul dorește ca activitatea Filarmonicii să continue. Rămân mai departe mirat de faptul că Sindicatul nu a vrut să ne întălnim să găsim soluții împreună la aceasta problemă gravă. Cred că în momentul acesta sibienii își doresc să vadă că activitatea instituției, oricum ar fi, continuă și că proiectele frumoase pe care le-am început în ultimii ani, continuă. Nu doar Filarmonica Sibiu trece prin momente grele, dar important este să ne aducem aminte ca în situații complicate, de criză, în catastrofe prin care a tot trecut umanitatea. Cultura și arta au reușit să acompanieze într-un fel toate aceste lucruri și să reziste în fața a tuturor greutăților și sunt convins că dupa ce vom depăși acest moment greu vom fi cei care vom alina problemele mai multora.” - declară Cristian Lupeș
Monica Florescu vede însă lucrurile diferit și declară că:
,,Publicul s-a injumatatit în acest moment la Filarmonica pentru că publicul simte că actul artistic nu mai e la calitate maximă, prin felul în care se aleg programele, prin foarte mulți invitați pe care i-am pierdut, care nu mai vin la Sibiu. Practic a scazut enorm nivelul artistic, nu din cauza muzicienilor care performează ci din cauza condițiilor în care suntem puși să performăm. Aveam lucrari care necesitau două harpe și acum vrea să desființeze și singura harpă pe care o avem în orchestră, să rămânem fără și eventual să se cânte la un pian electric cu timbru de harpă. Cum explici publicului ca practic terfelești un repertoriu pe care îl adaptezi unor necesități economice și distrugi practic o orchestră? Fosta conducere a filarmonicii a făcut un efort pentru a stabili și a acoperi în totalitate posturile în orchestră și astăzi acest lucru este distrus cu bună știință.”
Am stat de vorbă si cu Gabriel Bebeșelea, dirijor de renume internațional și originar din Sibiu, care a reacționat public față de decizia Consiliului Județean și a anunțat boicotul său cultural față de orașul natal:
,,Vreau să menționez din capul locului că nu mă aflu de partea nicicărei tabere și atât timp cât se pierd slujbe din domeniul muzical, o să mă lupt pentru că acest lucru să nu se întâmple. Pentru mine ce a fost și mai îngrijorator a fost modul de operare, este vorba despre o crimă cu premeditare la adresa culturii. Ne aflăm într-un paradox. Acum câteva zile Sibiu l-a avut pe Bill Murray invitat în cadrul marelui Festival de Teatru, care este un eveniment extraordinar care se petrece an de an la Sibiu, iar după nici 48 de ore a concediat nouă muzicieni pentru că nu există bani pentru salarii. Mie mi-e foarte teamă ca nu cumva acest model să se extindă în întreaga țară, pentru că orice artist în momentul de față are pe frunte țintarea organizării. Nu pot să mă întorc în Sibiu atât timp cât se petrec astfel de lucruri, nu pot să mă întorc din punct de vedere artistic în orașul în care m-am născut și în orașul în care am desfășurat o mare parte a activității mele și orașul care mi-a oferit atât de multe lucruri. Este un act unilateral, este o decizie personală, extrem de dificilă, pentru că îmi iubesc enorm de mult orașul natal.”
Ministerul Culturii, prin vocea Ministrului Culturii, a lansat un apel prin care susține profesioniștii din cultură: ,,Cultura nu se face singură. Se face cu profesioniști. Cu voi."
În contextul adoptării Ordonanței de Urgență care plafonează sporul pentru condiții vătămătoare, Ministerul Culturii a ascultat cu atenție vocea oamenilor care susțin, cu discreție și pasiune, cultura, zi de zi, în muzee, biblioteci, teatre, filarmonici, opere, ateliere de restaurare, atât pe scenă, cât și din culise.
Ministrul Culturii a citit fiecare mesaj, fiecare comentariu – unele pline de îngrijorare, altele de revolta firească a unor oameni care, cu profesionalism și demnitate, și-au expus realitățile de la locul de muncă. Le mulțumim tuturor.
Traversăm un moment dificil, resimțit de noi toți. Tocmai de aceea, Ministerul Culturii a demarat, încă din 2023, demersurile de reformare a sistemului de salarizare – pentru ca profesioniștii din cultură să nu mai fie tratați ca ultimii într-un sistem care ar trebui să-i punǎ în valoare.”
Sperăm că situația de la Filarmonica de Stat din Sibiu se va rezolva atât pentru artiști, instituție, dar mai ales pentru public.
Realizator: Roxana Morar