Ascultă Radio România Cultural Live

De-a Arhitectura lansează platforma web „portal.de-a-arhitectura” și deschide înscrierile pentru anul școlar 2022-2023  

16 Decembrie 2021, 09:38

În perioada 15 decembrie 2021 - 15 martie 2022, Asociaţia De-a Arhitectura invită profesorii din ciclul primar, gimnazial şi liceal să își înscrie clasa, prin intermediul platformei web nou lansate, „portal.de-a-arhitectura”, la unul dintre cursurile de educație de arhitectură și mediu construit din anul școlar 2022-2023.

 

La final de 2021, Asociația De-a Arhitectura, cu susținerea partenerilor Holcim România, Siniat România, Digital Spirit, HANSEN ergonomics studio și Qualtecha, lanseazăplatforma web De-a arhitectura care are ca scop simplificarea și ușurarea procesului de înscriere la cursurile și activitățile organizației. Aceasta este o investiție pe termen lung pentru buna organizare a asociației și a resurselor dezvoltate de aceasta.

Lansarea platformei web marchează și deschiderea procesului de înscriere la programele asociației. Profesorii din școlile de stat, din mediul rural şi urban, care își înscriu clasa la unul dintre cele trei programe, „De-a arhitectura mini”, „De-a arhitectura în orașul meu” și „My School Can Be Cool”, vor primi asistenţă gratuită în derularea cursurilor opţionale integrate ce explorează mediul construit. Asistența De-a Arhitectura cuprinde formarea online a profesorilor și, acolo unde există, a voluntarilor îndrumători (specialiști ai mediului construit) înaintea începerii anului școlar, acces la materialele metodologice şi didactice pentru profesori: ghidul îndrumătorului cu detalierea planificării întregului curs şi a desfăşurării fiecărei ore, materiale didactice pentru fiecare lecţie (prezentări cu imagini selecţionate şi explicaţii, exerciții, jocuri, ghiduri de expediţie și activități hands-on etc.), acces la resursele de sprijin ale asociaţiei pe parcursul anului şcolar – schimb de experiențe în grupul îndrumătorilor, coordonare regională, certificate pentru profesori şi elevi.

De-a arhitectura minieste un curs opţional integrat – cu programă şcolară elaborată şi ghid pentru îndrumare – pentru elevii din clasa I sau a II-a, în timp ce De-a arhitectura în orașul meueste un curs opţional integrat – ce face parte din oferta la nivel naţional, cu programa şcolară aprobată prin Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4422 din 28 august 2014, ghid pentru îndrumare şi diverse materiale didactice – pentru elevii din clasa a III-a, a IV-a sau a V-a.

Odată cu deschiderea înscrierilor pentru profesori și clase sunt deschise și înscrierile pentruvoluntarii îndrumători – arhitecți, urbaniști, peisagiști, arhitecți de interior, designeri sau studenți arhitecți. Voluntarul persoană-resursă beneficiază, de asemenea, de programul de formare pentru a putea colabora optim cu partenerul său – profesorul clasei – pe parcursul anului şcolar, în pregătirea și predarea orelor, prin prezență fizică sau online, după caz.

Programul educaționalMy School Can Be Cooldestinat elevilor de 12-18 ani (clasa a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a – grup de maxim 25 elevi din clase diferite) ce poate fi implementat ca un curs opțional (CDȘ – Curriculum la Decizia Școlii), extracurricular sau club de elevi, va accepta 10 înscrieri ale profesorilor sau diriginților claselor care doresc să desfășoare cursul De-a arhitectura în anul școlar 2022-2023. Înscrierile se fac cu acordul conducerii unităţii de învăţământ şi al părinţilor elevilor.

Alte entităţi (cum ar fi şcolile private, cluburile sau programele afterschool) care doresc sprijin pot contacta asociaţia pentru stabilirea detaliilor unei eventuale colaborări.

În octombrie, De-a Arhitectura a deschis secțiunea Evenimente a platformei web. Prin intermediul unui cont personal creat pe platformă, părinții/profesorii/adolescenții au putut și pot să își înscrie copiii/elevii sau să se înscrie la una dintre activitățile asociației, rezervând locurile în timp real și făcând plata direct online, la activitățile contra cost. De asemenea, tot aici se găsește și calendarul evenimentelor De-a arhitectura, la îndemână.

Din decembrie, secțiunea Comunitate este deschisă pentru participanții în programele educaționale de un an școlar ale asociației: cadre didactice și arhitecți voluntari. Aceștia, după ce selectează programul în care doresc să participe, își crează contul personal, iar la finalizarea acestuia vor găsi aici documentele administrative și resursele didactice specifice programului ales, își vor putea alege partenerul de lucru, vor putea trimite și primi mesaje și vor posta feedback-ul activității lor. Secțiunea Comunitate va oferi coordonatorilor locali și de proiect din asociație un tablou la zi al activității și situației participanților în programele educaționale.

Următoarea etapă a dezvoltării platformei, în 2022, este secțiunea Programe. În contextul ultimilor doi ani, digitalizarea proceselor și a conținuturilor dezvoltate de Asociația De-a Arhitectura a căpătat un nou sens și va contribui nu doar la accesibilizare, ci și la îmbunătățirea calității produselor culturale și educaționale oferite publicului. Instrumentele digitale atractive și ușor de folosit ce sunt integrate în platforma web vor facilita transferul de conținuturi și mesaje importante deja definite prin activitățile offline derulate de asociație anterior.

În vremea școlii de acasă, al lucrului la distanță, platforma web și, ulterior, celelalte componente ce vor fi adăugate pe parcurs, au un potențial sporit să coaguleze comunitățile și să dea posibilitatea oricui, de oriunde din țară și din străinătate (atâta timp cât are acces la internet), să înțeleagă și să aprecieze valorile mediului construit.

 

Toate acestea sunt posibile și datorită partenerului Holcim România care a fost alături de De-a Arhitectura în momentele cheie, atunci când a fost pilotat primul curs „De-a arhitectura în orașul meu”, când a fost conceput proiectul „De-a arhitectura în camera mea” sau acum, când contextul pandemic a forțat asociația să se adapteze cerințelor actuale.

Pentru orice alte detalii puteți contacta asociația la office@de-a-arhitectura.ro sau inscrieri@de-a-arhitectura.ro sau vă puteți informa pe site-ul asociației, aici: http://www.de-a-arhitectura.ro/, pe pagina de Facebook, aici: https://www.facebook.com/DeAArhitectura/ sau pe Instagram, aici: https://www.instagram.com/deaarhitectura/.

Asociaţia De-a Arhitectura este o comunitate de profesioniști ai mediul construit și profesori care dezvoltă, implementează şi promovează educaţia de arhitectură şi mediu construit pentru publicul larg, în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului. Programele educaţionale se desfăşoară cu precădere în şcoli sub forma cursurilor opţionale, dar şi în muzee şi în cadrul evenimentelor de arhitectură şi design.

 

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) finanţează o parte a programelor Asociaţiei De-a Arhitectura prin „Timbrul Arhitecturii”. Programul cultural De-a arhitectura a fost iniţiat în 2011, iar din anul 2016 OAR a decis ca acest program să devină program cultural prioritar deoarece răspunde celor cinci criterii ale programelor culturale prioritare: amploarea, singularitatea, unicitatea, complexitatea şi calitatea.

 

Misiunea Asociaţiei De-a Arhitectura

Construim prin educaţie. Construcţia noastră creşte când:

⌂ Copiii şi adulţii înţeleg şi iubesc valorile mediul construit şi sunt activi în comunităţile lor.

⌂ Profesioniştii mediului construit se implică, prin educaţie, în societate.

⌂ În educaţie, joaca, experimentul şi creativitatea sunt luate în s

Artist Talk cu Lia Perjovschi și Dan Perjovschi la Muzeul de Artă Brașov
Muzică-Dans-Arte 13 Aprilie 2024, 05:30

Artist Talk cu Lia Perjovschi și Dan Perjovschi la Muzeul de Artă Brașov

Muzeul de Artă Brașov vă invită sâmbătă, 13 aprilie 2024, începând cu ora 17:00, la un eveniment de tip...

Artist Talk cu Lia Perjovschi și Dan Perjovschi la Muzeul de Artă Brașov
Bicentenar Byron la Ateneul Român
Muzică-Dans-Arte 13 Aprilie 2024, 05:20

Bicentenar Byron la Ateneul Român

Cu prilejul concertelor de joi, 18 aprilie şi vineri, 19 aprilie 2024,  Filarmonica "George Enescu"  ...

Bicentenar Byron la Ateneul Român
Gala Extraordinară a Dansului la Teatrul Odeon. Răzvan Mazilu & Friends
Muzică-Dans-Arte 12 Aprilie 2024, 17:27

Gala Extraordinară a Dansului la Teatrul Odeon. Răzvan Mazilu & Friends

Începând cu anul  2001 , Teatrul ODEON este singurul teatru din România care produce și găzduiește...

Gala Extraordinară a Dansului la Teatrul Odeon. Răzvan Mazilu & Friends
Maxim Belciug și Gabriel Bălașa, concert de chitară  cu un repertoriu dedicat spațiului mediteranean, la Institutul Cervantes din București
Muzică-Dans-Arte 12 Aprilie 2024, 10:51

Maxim Belciug și Gabriel Bălașa, concert de chitară cu un repertoriu dedicat spațiului mediteranean, la Institutul Cervantes din București

Săptămâna viitoare, marți, 16 aprilie , de la ora 19.00 , are loc cel de-al doilea concert de chitară din seria de...

Maxim Belciug și Gabriel Bălașa, concert de chitară cu un repertoriu dedicat spațiului mediteranean, la Institutul Cervantes din București
Glorie și onoare românească la Gala ICMA - soparana Aida Pascu primește prestigiosul premiu ”Tânărul artist al anului” și recunoașterea internațională
Muzică-Dans-Arte 12 Aprilie 2024, 10:16

Glorie și onoare românească la Gala ICMA - soparana Aida Pascu primește prestigiosul premiu ”Tânărul artist al anului” și recunoașterea internațională

Soprana Aida Pascu primește prestigiosul premiu „Tânărul artist al anului” la International Classical Music Awards.

Glorie și onoare românească la Gala ICMA - soparana Aida Pascu primește prestigiosul premiu ”Tânărul artist al anului” și recunoașterea internațională
Alexandru Tomescu: „Suntem un trio foarte bine sudat, iar dinamica relației noastre se revarsă pe scenă și exprimă bucuria prieteniei”
Muzică-Dans-Arte 12 Aprilie 2024, 09:55

Alexandru Tomescu: „Suntem un trio foarte bine sudat, iar dinamica relației noastre se revarsă pe scenă și exprimă bucuria prieteniei”

În această seară, Sînziana Mircea, Alexandru Tomescu și Ștefan Cazacu vor concerta alături de Orchestra Națională...

Alexandru Tomescu: „Suntem un trio foarte bine sudat, iar dinamica relației noastre se revarsă pe scenă și exprimă bucuria prieteniei”
Mezanin Market continuă în Cartierul Creativ: două ediții dedicate Sărbătorilor de Paște pe 20&21 și 27&28 aprilie la Palatul Universul
Muzică-Dans-Arte 12 Aprilie 2024, 07:11

Mezanin Market continuă în Cartierul Creativ: două ediții dedicate Sărbătorilor de Paște pe 20&21 și 27&28 aprilie la Palatul Universul

Mezanin Market revine în Cartierul Creativ, la Beans&Dots, timp de două ediții dedicate zilelor de Paște în...

Mezanin Market continuă în Cartierul Creativ: două ediții dedicate Sărbătorilor de Paște pe 20&21 și 27&28 aprilie la Palatul Universul
[IN BETWEEN] - o experiență multimedia colectivă | PODCAST
Muzică-Dans-Arte 12 Aprilie 2024, 01:16

[IN BETWEEN] - o experiență multimedia colectivă | PODCAST

Primul spectacol de dans produs de  MINA - Museum of Immersive New Art  are premiera în 12 aprilie , la...

[IN BETWEEN] - o experiență multimedia colectivă | PODCAST
Ascultă live

Ascultă live

21:00 - 22:30
Românii în lume
Ascultă live Radio România Cultural
Acum live
Radio România Actualităţi
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:00 - 22:00
ÎNTRECERE LA PETRECERE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru