Ascultă Radio România Cultural Live

Din Transilvania până la Roma: ICon Arts continuă cu un concert de gală la Accademia di Romania

04 August 2017, 16:11

 

  • Festivalul ICon Arts Transilvania, ediția a XV-a, s-a încheiat cu succes după 10 zile pline în care artele noi au întâlnit tradițiile vechi
  • „Șezătoarea postmodernă” a adus aproape studenți, profesori, localnici și turiști
  • ICon Arts Roma, ediția a V-a, este în plină desfășurare
  • Concert de gală Răzvan Suma, Adrian Mantu și Alexandru Anastasiu la Accademia di Romania
  • ICon Arts Academy Quartet, pentru prima dată invitat în cadrul Festivalului Quartetto d’Archi din Arezzo, Toscana

Unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România, ICon Arts, a ajuns în 2017 la ediţia cu numărul XV.

Festivalul ICon Arts (International Contemporary Arts) s-a desfăşurat în perioada 22 - 29 iulie 2017 în satele cu biserici fortificate din Sudul Transilvaniei: Alma Vii, Richiş, Biertan, Mălâncrav, dar şi la Filarmonica din Sibiu, oferind publicului un program care îmbină artele noi cu tradiţiile vechi, redate în cadrul unui proiect nou, „Șezătoarea postmodernă”.

Răzvan Suma, Adrian Mantu și Alexandru Anastasiu, în concert la Accademia di Romania

Pentru al cincilea an consecutiv, „Fenomenul ICon Arts”, cum a fost numit în presa de specialitate din România, își continuă itinerariul și la Roma, în parteneriat cu Accademia di Romania, instituție de prestigiu aparținând de Institutul Cultural Român .

Ediția din acest an se desfășoară în perioada 31 iulie – 7 august, culiminând cu un Concert de gală sâmbătă, 5 august, de la ora 20:00, la Sala de concerte a Accademiei di Romania (Piazza José de San Martin, 1).

Vor concerta Răzvan Suma – violoncel, Adrian Mantu – violoncel și Alexandru Anastasiu – percuție (vibrafon), într-un context inedit alături de studenții lor de la prezenta ediție.

Programul va cuprinde lucrări pentru violoncel, cvartet de coarde, pentru cvartet cu pian şi diferite formații de percuționiști, din creația unor cunoscuți compozitori din Europa secolelor XVIII – XXI. Intrarea va fi liberă.

Gala ICon Arts va include, pe lângă momentele muzicale, acordarea diplomelor de participare tinerilor muzicieni participanți. Tot cu acest prilej va avea loc în portic o expoziţie de fotografie din cadrul masterclass-ului condus de Mihai Benea.

Masterclass-urile din anul acesta de la ICon Arts Roma cuprind patru secții principale: de violoncel, susținute de maestrul Răzvan Suma – solist al Orchestrei Naționale Radio din România; secția de percuție, cu Alexandru Anastasiu – membru, de asemenea, al Orchestrei Naționale Radio din România; secția de muzică de cameră, sub îndrumarea maestrului Adrian Mantu – membru al cvartetului rezident al Orchestrei Radiodifuziunii irlandeze, masterclass-urile cuprinzânzând şi o secție specială de fotografie cu Mihai Benea, unul dintre cei mai cunoscuți artiști fotografi din România.

ICon Arts, invitat pentru prima dată la Festivalul Quartetto d’Archi din Toscana

Masterclass-urile desfășurate în fiecare an la ICon Arts generează adesea noi formații camerale din a căror componență fac parte profesori și tineri muzicieni. Pentru prima dată în acest an, ICon Arts Academy Quartet este invitat să concerteze în cadrul celei de-a 24-a ediții a Festivalului internațional Quartetto d’Archi ce se desfășoară la Arezzo, Toscana. Evenimentul va avea loc marți, 8 august, în localitatea Loro Ciufenna.

Vor concerta: Adrian Mantu – violoncelist al RTÉ Contempo Quartet (rezident al Radiodifuziunii Irlandeze, câștigător al unui număr de 14 premii internaționale de la fondarea sa în anul 1995); Alexandru Anastasiu – percuție (marimbă), membru al Orchestrei Naționale Radio și laureat al Sommerakademie Mozarteum, apreciat pentru aportul său în concerte jazz și inițiator al primului Festival Internațional dedicat vbrafonului. Alături de ei vor mai concerta Chordis Quartet din Târgu-Mureș, format în anul 2015, în urma studiilor pe care le-au finalizat la Universitatea de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca. Mai multe despre eveniment, pe site-ul oficial:

http://www.festivaldelquartettodarchi.org/wordpress

Once upon a time at ICon Arts Transilvania 2017.

Concertele răsună la fel de bine atât pe scena Filarmonicii din Sibiu cât și în interiorul cetăților vechi de secole

Peste 150 de artişti din întreaga lume se întâlnesc la ICon Arts an de an, dezvoltând un laborator de creaţie unic în peisajul internaţional. Muzicieni, coregrafi, dansatori, actori, artişti multimedia şi-au unit aici experienţele profesionale şi calităţile umane pentru căutarea de noi limbaje artistice, fie că vin să predea, să înveţe, să performeze sau pentru toate acestea la un loc. Mulţi dintre cei care au studiat la ICon Arts au dobândit astăzi o reputaţie internaţională. Şi, după multe ediţii, aceştia se întorc la ICon Arts în calitate de profesori, schimbând generaţii.

Începând cu 2017, Academia şi Festivalul ICon Arts a adăugat numelui lor spaţiul de basm al Transilvaniei, oferind artiştilor şi publicului prezent la evenimente inspiraţia unor locuri neatinse de secole. ICon Arts reuneşte mediul profesionist al unei Academii de vară cu atmosfera efervescentă a unui Festival dedicat artelor noi şi tradiţiilor locale. Pe durata Academiei, artiştii studiază tehnici noi de expresivitate şi, apoi, prezintă publicului rezultatul „la cald", în partea de Festival. Principalele arii artistice ale Academiei ICon Arts Transilvania 2017 au fost: muzica (vioară, percuţie, chitară, flaut, ansambluri jazz, muzică de cameră, rezidenţa creativă a compozitorilor) şi secţiunile de actorie, performance și fotografie.

Cum a  fost la Alma Vii, Richiș, Biertan, Mălâncrav

Festivalul ICon Arts Transilvania a început sâmbătă, 22 iulie, la Alma Vii cu prezentarea meșteșugurilor și gastronomiilor locale la Centrul de Interpretare a Culturii Tradiţionale, unde a avut loc reprezentația cursanților de la Actorie, coordonați de Ana Maria Galea și a celor de la secția de Vioară, coordonați de Raluca Stratulat, cu un spectacol de improvizație sinestezic, de sunet și mișcare. Seara a continuat cu proiecția filmului mut ”Träume non Traume” – Hans Richter, cu muzica live a grupului CelloFun. La eveniment a luat parte, de asemenea, Irina Margareta Nistor - „The Voice”. Un concept semnat Radu Rădescu.

Luni, miercuri și joi, Sala Thalia din Sibiu a găzduit trei concerte de amploare susținute de cursanți și profesorii lor: Reinbert Evers și Costin Soare alături de tinerii înscriși la secția de chitară, urmați de recitalul Alexandru Anastasiu – vibrafon și RTÉ Contempo Quartet care au interpretat lucrări în primă audiție absolută scrise de compozitorii câștigători ai programului ICon Arts Composer in Residence. Iar miercuri, cei mai buni dintre cursanții secțiilor de Vioară, Percuție, Clarinet, Pian, Flaut, Muzică de cameră, Chitară au susținut un recital-maraton, cu un program care a îmbinat vechiul și noul în materie de muzică clasică.

Ziua Richiș de miercuri a început cu vizita în atelierul de dulgherie al lui Christian Rummel, continuatorul unor tradiții moștenite din generație în generație în prelucrarea lemnului. Ziua a continuat cu recitalul de orgă susținut de Remus Henning în incinta bisericii fortificate cu o vechime de peste 600 de ani, iar după concert, publicul a fost invitat în grădina Curții Richvini pentru cina tradițională.

Ziua Biertan de vineri, în localitatea cu o poveste ce a început acum mai bine de opt secole,  a găzduit, pe lângă masterclass-uri, o serie de evenimente la care au luat parte numeroși artiști, localnici și turiști, români și străini. Ziua a cuprins tururi ghidate în Biserica fortificată și în cetate, iar pe post de ghid a fost însuși preotul bisericii din Biertan, domnul Ulf Ziegler. Apoi, la ceas de seară, toată suflarea s-a adunat la concertul Analia Selis & ArgEnTago, format din Mariano Castro – pian, Omar Massa – bandoneon, ambii din Argentina, alături de Razvan Suma – violoncel și Rafael Butaru – vioară. Artiștii au abordat un program de tango ce a cuprins muzici argentiniene dar și românești vechi și noi. A urmat „Șezătoarea postmodernă” care a pregătit o delicioasă degutare de bucate tradiționale locale, însoțită de vinurile de Richiș din Biertan (cei care caută să reînsuflețească tradiția vinului în zonă), dar și vinurile premium Senator Wine realizate 100% organic. Curând s-au ivit stelele și a început proiecția filmului „Undeva, cândva în Transilvania/ Once Upon a Time in Transilvania”.

Ziua Mălâncrav de sâmbătă a marcat închiderea Festivalului ICon Arts Transilvania în fața Conacului Apafi, cu evenimente la care au luat parte aproximativ 200 de persoane. Au concertat elevi și profesori de la toate secțiunile de masterclass, apoi, în cadrul Șezătorii postmoderne, Cristian Radu a povestit istoria sucului de mere, veche de sute de ani din regiune, și a fabricii amenajate la Mălâncrav. Toată suflarea a fost invitată, apoi, la degustarea de bucate tradiționale însoție de vinurile locale de RIchiș și cele Senator Wine. A urmat performance-ul secției de actorie conduse de Ana Maria Galea, eveniment la care au improvizat Raluca Stratulat – vioară și Daniel Csikos – pian.  Ziua s-a încheiat cu un recital jazz susținut de A-C Leonte alături de tinerii cursanți ai secției de jazz.

Informații suplimentare:

ICon Arts Transilvania este un eveniment organizat de către Exces Music și UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect care beneficiază de co-finanțarea AFCN, Consiliul Judetean Sibiu, Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu. În sprijinul valorilor promovate de ICon Arts s-au alăturat: Jeep prin AutoItalia România – mașina oficială a Festivalului pentru al doilea an consecutiv, iar susținerea prin instrumente muzicale de cea mai înaltă calitate este oferită de Kawai Europa și Adams Percussion. Reputata companie japoneză producătoare de piane, Kawai, împlinește anul acesta 90 de ani de la fondare. Alături de Festival este și producătorul de vinuri organice Senator Wines, apreciate îndeosebi în plan internațional.

Toate evenimentele Festivalului sunt disponibile și în aplicația interactivă Urby.

Parteneri: Mihai Eminescu Trust, Colinele Transilvaniei, Festivalul de film și istorii Râșnov, The Contemporary Music Centre Ireland, Korvat Auki, Filarmonica de Stat din Sibiu, Universitatea Națională de Muzică București, Casa de cultură a Municipiului Sibiu, Hotel Continental Forum

Parteneri media: EnjoyTV.ro, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Capital Cultural, Magic FM, Ora de Sibiu, Tribuna, Zile și Nopți.

ICon Arts Transilvania, un eveniment organizat de UCIMR

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

„Cinestezia Symphonic”,  primul concert cinematic pop simfonic din România
Muzică-Dans-Arte 04 Mai 2025, 06:35

„Cinestezia Symphonic”, primul concert cinematic pop simfonic din România

Pe 25 mai , Sala Radio devine scena unui eveniment fără precedent: Cinestezia Symphonic , primul concert cinematic pop...

„Cinestezia Symphonic”, primul concert cinematic pop simfonic din România
Memoria vizuală a unui moment istoric: fotografii și filme din 1990 în expoziția „Poduri de Memorie – 35 de ani de la Podul de Flori"
Muzică-Dans-Arte 01 Mai 2025, 13:52

Memoria vizuală a unui moment istoric: fotografii și filme din 1990 în expoziția „Poduri de Memorie – 35 de ani de la Podul de Flori"

Într-un eveniment cultural semnificativ, expoziția itinerantă „Poduri de Memorie – 35 de ani de la Podul de...

Memoria vizuală a unui moment istoric: fotografii și filme din 1990 în expoziția „Poduri de Memorie – 35 de ani de la Podul de Flori"
Weekend cultural - Recomandări pentru 1-4 mai
Muzică-Dans-Arte 30 Aprilie 2025, 18:00

Weekend cultural - Recomandări pentru 1-4 mai

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 1-4 mai
Exploatarea Culturală „Ion D. Sîrbu” se deschide oficial pe 2 mai, la Petrila​
Muzică-Dans-Arte 30 Aprilie 2025, 14:54

Exploatarea Culturală „Ion D. Sîrbu” se deschide oficial pe 2 mai, la Petrila​

Pe 2 mai 2025, la ora 11:00, în Petrila, județul Hunedoara, va avea loc inaugurarea oficială a Exploatării Culturale...

Exploatarea Culturală „Ion D. Sîrbu” se deschide oficial pe 2 mai, la Petrila​
Violoncellissimo, concert extraordinar cu o sală arhiplină la Expo 2025 Osaka Un al doilea eveniment va avea loc la Teatrul NOH din Osaka pe 2 mai
Muzică-Dans-Arte 30 Aprilie 2025, 13:10

Violoncellissimo, concert extraordinar cu o sală arhiplină la Expo 2025 Osaka Un al doilea eveniment va avea loc la Teatrul NOH din Osaka pe 2 mai

Violoncellissimo , condus de maestrul Marin Cazacu, a susținut miercuri, 30 aprilie , un concert extraordinar, intitulat De...

Violoncellissimo, concert extraordinar cu o sală arhiplină la Expo 2025 Osaka Un al doilea eveniment va avea loc la Teatrul NOH din Osaka pe 2 mai
O poveste în simboluri și imagini la Romanian Design Week
Muzică-Dans-Arte 30 Aprilie 2025, 12:29

O poveste în simboluri și imagini la Romanian Design Week

Austria își spune povestea prin imagini și simboluri la Romanian Design Week 2025 . Oficiul Național de Turism al...

O poveste în simboluri și imagini la Romanian Design Week
Madrigal: Drumul Mătăsii – Kazahstan 2025 Tradiția ne inspiră. Energia ne conectează
Muzică-Dans-Arte 30 Aprilie 2025, 11:14

Madrigal: Drumul Mătăsii – Kazahstan 2025 Tradiția ne inspiră. Energia ne conectează

Corul Naț ional de Camer ă „ Madrigal – Marin Constantin” , una dintre cele mai iubite și respectate...

Madrigal: Drumul Mătăsii – Kazahstan 2025 Tradiția ne inspiră. Energia ne conectează
O nouă ediție a Întâlnirilor JTI Scapino Ballet din Rotterdam, pentru prima dată în România
Muzică-Dans-Arte 30 Aprilie 2025, 11:13

O nouă ediție a Întâlnirilor JTI Scapino Ballet din Rotterdam, pentru prima dată în România

Compania Scapino Ballet din Rotterdam vine în premieră în România, la cea de-a XXVI-a ediție a...

O nouă ediție a Întâlnirilor JTI Scapino Ballet din Rotterdam, pentru prima dată în România
Ascultă live

Ascultă live

13:55 - 14:00
PROMO
Ascultă live Radio România Cultural
13:20 - 14:00
PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
13:00 - 14:00
Français 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
13:30 - 15:00
LA MINUT (selecţiuni) (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VIAȚA LA ȚARĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
13:00 - 15:03
Ştiri
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
11:03 - 18:00
PULSUL ZILEI
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru