Ascultă Radio România Cultural Live

DOCUMENTAR: Filarmonica „George Enescu” – 151 de ani de existenţă

29 Aprilie 2019, 06:36

Luni, 29 aprilie, se împlinesc 151 de ani de la înfiinţarea Societăţii Filarmonice Române, instituţie muzicală reprezentativă a României, dedicată popularizării culturii muzicale clasice. Atunci începea istoria remarcabilă a celei mai vechi şi mai cunoscute filarmonici din ţară, care a avut la conducere unele dintre cele mai importante nume de muzicieni de la noi din ţară – Eduard Wachmann, Dimitrie Dinicu, George Georgescu şi, desigur, marele George Enescu, cel care, după dispariţia sa, a dat numele actual al excepţionalei instituţii.

În anul 1860, apărea, la Iaşi, prima societate care purta numele Ateneul Român, printre membrii fondatori fiind Mihail Kogălniceanu, Ştefan Micle, Petre Suciu sau Vasile Alexandrescu Urechia. La 15 septembrie 1860 a apărut organul de presă al acestei societăţi purtând numele “Ateneul Român”, însă activitatea societăţii din Iaşi a încetat în 1864, dupa mutarea la Bucureşti a lui V.A. Urechia, unde este numit director general al Ministerului Instrucţiunii.

În anul 1865, din iniţiativa lui Constantin Esarcu, V. A. Urechea şi Nicolae Kretzulescu, lua fiinţă Societatea Literară „Ateneul Român”, „Societate științifică, literară și artistică“ având un scop educativ şi anume propagarea cunoştinţelor folositoare poporului, în special claselor sociale de mijloc, prin intermediul unor cursuri şi conferinţe publice.

Prima conferinţă a fost ţinută în seara de 28 ianuarie 1865 în faţa unui public de aproximativ 500 de persoane, majoritatea auditoriului fiind format din femei. Conferenţiar a fost Constantin Esarcu, profesor la catedra de zoologie şi botanică a Universităţii din Bucureşti, care a vorbit în acea seară despre “Regnul Animal”.

La început, conferinţele erau ţinute în casa lui Costache Ghika de lângă Cişmigiu, într-un salon al Ministerului Instrucţiunii.

Societatea avea să reunească crema intelectualității românești și să deschidă mai multe filiale în întreaga ţară.

La iniţiativa grupului de intelectuali din cadrul societăţii, în anul 1885, începe construirea unui nou sediu al societăţii, adecvat misiunii declarate, Palatul Ateneul Român.

Tot în acea perioadă, revenea la Bucureşti, după studii realizate la Conservatoarele din Viena și Paris, tânărul Eduard Wachmann, devenit profesor și, mai apoi director la Conservator. El porneşte, sub egida Societăţii „Atheneul Român”, o campanie intensă pentru propagarea muzicii de calitate, în rândul publicului educat.

Astfel, cu ambiţie şi pasiune, pornind de la zero, Wachmann pune bazele unei orchestre formate din circa 30 de instrumentişti şi, după mai bine de un an de pregătiri prezintă, la 22 aprilie 1866, la Teatrul Național, un prim concert simfonic. Dar proiectul avea încă mari lipsuri: nu exista o sală potrivită, dedicată, nu existau fonduri pentru instrumente, nu existau partituri și era nevoie şi de alţi instrumentiști profesioniști. Wachmann îi scrie Domnitorului Carol solicitându-i sprijinul pentru „un proiect de asociație filarmonică pe care am avut fericirea de a vi-l înmâna Alteței Voastre conține principalele amănunte de a realiza, cu puține cheltuieli, cele două propuneri pe care vi le-am prezentat și îndrăznesc să rog pe Alteța Voastră să binevoiți a patrona și a oferi augustul Dumneavoastră sprijin acestui proiect ce cuprinde înlăuntrul său baza unei instituții utile care nu va întârzia să-și aducă cele mai rodnice fructe“. Domnitorul i-a acordat un  mic sprijin, care i-a permis continuarea proiectului.

La 29 aprilie 1868 era semnat actul de naştere al „Societății Filarmonice Române“, sub egida Societății Atheneului Român, cu 54 de membri fondatori, scopul noului demers fiind „dezvoltarea și propagarea gustului uneia din cele mai frumoase și ideale dintre arte, Muzica, și a societății noastre, distracțiune mai nobilă care să-l repauzeze și, în același timp, să-l înalțe și să-l înnobileze pe om, spre a contribui la înălțarea estetică a națiunii“.

Soluţia găsită pentru construirea unei săli adecvate pentru concerte a fost celebra campanie desfăşurată sub sloganul „Dați un leu pentru Atheneu“, o colectă publică bazată pe stimularea interesului pentru cultură.

Primul concert al Societăţii a avut loc la 15 decembrie 1868, ora 1:00 după-amiaza, sub bagheta iniţiatorului său.

După inaugurarea Palatului Ateneului Român în anul 1888, din 5 martie 1889, concertele Societăţii Filarmonice au început să se desfăşoare în această sală, ca în prezent, Ateneul Român fiind de atunci, sediu al Filarmonicii şi clădire simbol a culturii naţionale.

La 1 martie 1898, apare pentru prima oară pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra Filarmonică, George Enescu – la doar 17 ani – în tripla sa calitate de violonist, compozitor și dirijor, un moment de referinţă în istoria muzicii noastre.

Atunci, Eduard Wachmann a înțeles perfect care era potențialul tânărului violonist și compozitor și, printr-un gest remarcabil, i-a cedat chiar bagheta sa pentru a-și dirija singur „Poema Română”. Era momentul care marca o carieră excepţională a unuia din geniile spiritualității noastre naționale şi, totodată, începutul unei legături trainice, de peste o jumătate de secol, între George Enbescu, orchestra Filarmonicii și clădirea Ateneului Român.

Eduard Wachmann avea să conducă orchestra Filarmonicii până în anul 1907, fiind urmat de Dimitrie Dinicu (1868-1936), până în 1920, şi de George Georgescu (1887-1964) – dirijor remarcabil şi elev al lui Arthur Nikisch – , între anii 1920-1944 şi 1954-1964), perioade în care activitatea Filarmonicii a cunoscut un avânt deosebit. În acea perioadă, repertoriul a fost actualizat, modernizat, Filarmonica a intrat în circuitul muzical internaţional, fie prin participarea la turnee îm străinătate, fie prin invitarea pe scena Filarmonicii a unor personalităţi muzicale remarcabile, precum Jacques Thibaud, Igor Stravinski, Alfred Cortot, Maurice Ravel, Richard Strauss, Yehudi Menuhin, Herbert von Karajan.

După război, sub egida Filarmonicii se înfiinţează Corul academic, se constituie un valoros corp de solişti concertişti – instrumentişti şi cântăreţi -, diverse ansambluri camerale, iar orchestra Filarmonicii a participat la primele ediţii ale Festivalului Internaţional „George Enescu”.

În anul 1951, se înființează primul Cvartet de Soliști ai Filarmonicii format din soprana Emilia Petrescu, mezzosoprana Elena Cernei, tenorul Aurel Alexandrescu și bas-baritonul Alexandru Voinescu, artiști cu extraordinară pregătire tehnică vocală și stilistică, calităţi care au determinat publicul și critica de spcialitate să-i numească „Cvartetul de Aur al Filarmonicii”.

În anul 1955, după moartea lui George Enescu, Filarmonica iî poartă numele, momentul fiind precedat de alte două date importante – 1945 – transformarea Filarmonicii în instituție de stat şi 1953 – intrarea clădirii Ateneului Român în administrarea Filarmonicii de Stat.

Au urmat anii în care la conducerea Filarmonicii s-au aflat Mircea Basarab, Dumitru Capoianu, Ion Voicu şi Mihai Brediceanu.

În anul 1968, regretatul muzicolog Viorel Cosma publica un excepţional volum despre istoria primilor 100 de ani Filarmonicii, intitulat „Filarmonica George Enescu din Bucureşti, 1868-1968”.

După anul 1989, la conducerea instituţiei s-a aflat marele pianist Dan Grigore, Filarmonica începând să recâştige din strălucirea de altădată. A urmat conducerea directorului general şi dirijor principal Cristian Mandeal şi a directorului artistic Nicolae Licareţ, perioadă în care Orchestra Filarmonicii a imprimat integrala lucrărilor simfonice de George Enescu şi de Johannes Brahms.

În anul 2010 se înființează “Fundația George Enescu“ care are ca scop susţinerea, promovarea şi integrarea valorilor culturale româneşti în circuitul artistic  internaţional, prin crearea, organizarea şi susţinerea de evenimente artistice cu participarea celor mai proeminente personalităţi ale scenelor muzicale mondiale, să continue o tradiție  a excelenței în demersul muzical și totodată regăsirea și perpetuarea unui climat artistic remarcabil precum şi refacerea, conservarea şi valorificarea culturală a patrimoniului naţional.

Filarmonica “George Enescu”, condusă de dirijorul Horia Andreescu, s-a aflat în turneu în Kuweit, în perioada 28-31 martie 2018, unde a susţinut o serie de trei concerte  la Sheikh Jaber Al-Ahmad Cultural Centre  (JACC)  din Kuweit City. Programul a cuprins lucrări de mare virtuozitate şi popularitate, alături de un inedit şi atractiv program simfonic kuweitian.

Anual, Filarmonica „George Enescu” susţine circa 300 de concerte, realizează zeci de înregistrări şi realizează turnee de excepţie în străinătate, bucurându-se de o faimă internaţională remarcabilă.

În ianuarie 2018, Filarmonica „George Enescu” a fost decorată de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, la împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Societăţii Filarmonice Române. Preşedintele României a spus că onorează contribuţia compozitorului, patronul spiritual al acesteia, la păstrarea vie a speranţei românilor în cele mai grele momente ale Marelui Război, artistul fiind un exemplu de încredere în forţa vitală şi regeneratoare a culturii.

Preşedintele României i-a conferit Filarmonicii „George Enescu” Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, Categoria F -„Promovarea culturii”, pentru măiestria artistică şi locul deosebit pe care îl are în viaţa cultural-artistică a ţării şi pentru dăruirea şi profesionalismul cu care a promovat valorile muzicii româneşti şi internaţionale pe marile scene ale lumii.

RADOR (de Răzvan Moceanu)

”România - regatul orgii”, între 1 - 23 iunie 2024, la Bucharest Organ Cantrus Ecclesiae
Muzică-Dans-Arte 28 Mai 2024, 09:04

”România - regatul orgii”, între 1 - 23 iunie 2024, la Bucharest Organ Cantrus Ecclesiae

”La orgile baroce fiecare registru este foarte individual. Orga barocă este foarte extrovertă, în schimb orga...

”România - regatul orgii”, între 1 - 23 iunie 2024, la Bucharest Organ Cantrus Ecclesiae
A IV-a ediție a Bucharest Organ Cantus Ecclesiae,  se va desfășura între 1 și 23 iunie 2024
Muzică-Dans-Arte 28 Mai 2024, 08:59

A IV-a ediție a Bucharest Organ Cantus Ecclesiae, se va desfășura între 1 și 23 iunie 2024

”Pe lângă activitatea mea didactică la Univesitatea Națională de Muzică din București, mă întâlnesc...

A IV-a ediție a Bucharest Organ Cantus Ecclesiae, se va desfășura între 1 și 23 iunie 2024
Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae, ediția 2024, va începe pe 1 iunie
Muzică-Dans-Arte 28 Mai 2024, 08:54

Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae, ediția 2024, va începe pe 1 iunie

”Bucharest Organ Cantus Ecclesiae a evoulat până acum așa cum nu mi-aș fi dat seama  că va putea să ajungă...

Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae, ediția 2024, va începe pe 1 iunie
Scemtovici & Benowitz Gallery – prezentă la Târgul Internațional de Artă Contemporană, MoBU 2024
Muzică-Dans-Arte 28 Mai 2024, 06:58

Scemtovici & Benowitz Gallery – prezentă la Târgul Internațional de Artă Contemporană, MoBU 2024

Scemtovici & Benowitz Gallery va fi prezentă la Târgul Internațional de Artă Contemporană MoBU 2024 , cel mai amplu...

Scemtovici & Benowitz Gallery – prezentă la Târgul Internațional de Artă Contemporană, MoBU 2024
Opera Naţională Română Timișoara prezintă spectacolul „Turandot” la Bucharest Opera Festival
Muzică-Dans-Arte 27 Mai 2024, 15:16

Opera Naţională Română Timișoara prezintă spectacolul „Turandot” la Bucharest Opera Festival

Opera Națională Română Timișoara prezintă miercuri, 12 iunie, ora 19:00 , pe scena ONB, la  Bucharest Opera...

Opera Naţională Română Timișoara prezintă spectacolul „Turandot” la Bucharest Opera Festival
EUROPAfest 2024 - Concerte, jam sessions, workshop-uri, caffe festival și întâlniri cu artiști din 20 de țări
Muzică-Dans-Arte 27 Mai 2024, 12:42

EUROPAfest 2024 - Concerte, jam sessions, workshop-uri, caffe festival și întâlniri cu artiști din 20 de țări

Între 5 şi 14 iulie fă-ţi loc în agendă pentru EUROPAfest 31 ! Concerte, jam sessions, workshop-uri, caffe...

EUROPAfest 2024 - Concerte, jam sessions, workshop-uri, caffe festival și întâlniri cu artiști din 20 de țări
Romanian Design Week 2024 deschide orașul: Sute de proiecte de design, arhitectură și ilustrație în clădirea restaurantului Cina  și peste 130 de evenimente conexe în tot Bucureștiul
Muzică-Dans-Arte 27 Mai 2024, 12:37

Romanian Design Week 2024 deschide orașul: Sute de proiecte de design, arhitectură și ilustrație în clădirea restaurantului Cina și peste 130 de evenimente conexe în tot Bucureștiul

Până pe 2 iunie, capitala României devine epicentrul creativității odată cu desfășurarea celei de-a XII-a ediții...

Romanian Design Week 2024 deschide orașul: Sute de proiecte de design, arhitectură și ilustrație în clădirea restaurantului Cina și peste 130 de evenimente conexe în tot Bucureștiul
ARCUB îi provoacă pe micii vizitatori la o perspectivă altfel:  de 1 iunie, copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de acces gratuit în „UNIVERSUL LUI SALVADOR DALÍ”
Muzică-Dans-Arte 27 Mai 2024, 12:26

ARCUB îi provoacă pe micii vizitatori la o perspectivă altfel: de 1 iunie, copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de acces gratuit în „UNIVERSUL LUI SALVADOR DALÍ”

Cu prilejul zilei de 1 iunie , organizatorii „Universul lui Salvador Dalí” au pregătit o ofertă specială...

ARCUB îi provoacă pe micii vizitatori la o perspectivă altfel: de 1 iunie, copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de acces gratuit în „UNIVERSUL LUI SALVADOR DALÍ”
Ascultă live

Ascultă live

04:30 - 05:00
Discuri de cinci stele (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
04:05 - 04:53
100% MUZICĂ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
04:00 - 05:00
Français 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru