Ascultă Radio România Cultural Live

Donizetti. O poveste de dragoste la Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani”

16 August 2021, 13:36

Opera comică “Elixirul Dragostei”, de Gaetano Donizetti, se va juca în cadrul celei de-a IV-a ediții a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, eveniment care are loc, în perioada 20-22 august, la Târgu Mureș. Programat pe 22 august, de la ora 19.00, la Palatul Culturii, spectacolul se bucură de participarea extraordinară a orchestrei și corului Operei din Brașov, soliști: tenorul Ștefan von Korch, soprana Katalin Kolcsár și baritonul Adrian Mărcan.

Încă de la primele note, interpretate cu grație de orchestra Operei din Brașov, sub conducerea dirijorului Traian Ichim, vom ști că urmează să asistăm la un eveniment major, care va schimba lumea. După frământări și furtuni interioare, problema iubirii imposibile ar putea fi în sfârșit rezolvată pentru totdeauna, cu ajutorul unei poțiuni fermecate. “Elixirul dragostei”, partitura fermecătoare a lui Gaetano Donizetti, o lucrare deopotrivă comică și sentimentală, vorbește, pe un ton mereu contemporan, despre puritatea pornirilor inimii și despre parcursul lor sinuos printre umbre. Înveninat de gelozie sau înșelat de naivitate și magie, pierdut în iluzii sau chinuit orgolii, îndrăgostitul trece prin iad, amăgindu-și temerile cu visuri și speranțe. Amplă și melodioasă, muzica acestei opere este splendidă de la primul până la ultimul acord, incluzând arii care au devenit independent celebre, printre care și grandioasa Una furtiva lagrima - cântată, de-a lungul vremii, de atâția tenori cunoscuți, de la Mario Lanza și Enrico Caruso, la Luciano Pavarotti, Placido Domingo sau Roberto Alagna.

Programat în sala Palatului Culturii din Târgu Mureș, spectacolul se bucură de participarea extraordinară a unui tenor cu “voință de fier și abilități muzicale excepționale”, Ștefan von Korch, unul dintre cei mai apreciați muzicieni din România, aplaudat pe scene din Zürich, Berna, Frankfurt, Bratislava sau Viena. De altfel, minunatul Nemorino al lui Donizetti poate fi interpretat doar de un tenor cu rafinament și grație excepționale, tehnic și convingător, dar și suficient de versatil pentru a trece de la elemente comice, la lirismul pur din cel de-a doilea act, de la un romantism irezistibil, la un haz irezistibil. La rândul ei ovaționată la Budapesta, Londra, Berlin sau Toronto, soprana Katalin Kolcsár adaugă rolului Adinei deopotrivă eleganță și haz spumos, purtând mai departe, într-o explozie de umor și bucurie, o poveste de iubire amuzantă, delicată, fermecătoare. Cu o simplitate tandră și o linie fermă, vocea acestei soprane are o extraordinară agilitate, capabilă să urce pe culmi nebănuite sau să cadă în abisuri, vorbind astfel despre natura evazivă și inconsistentă a Adinei. În rolul lui Dulcamera strălucește baritonul Adrian Mărcan, un muzician care a fost aplaudat în Japonia, Austria sau Germania, a colaborat, de-a lungul carierei, cu Teatrul Opera din Salonic, a fost aplaudat în rolul lui Figaro în Barbiere di Siviglia la Madrid sau la Teatrul Național de Operă și Balet din Chișinău sau în rolul solistic în Carmina Burana de Carl Orff, alături de Munchen Symphoniker, la Festivalul Gut Immling, în Germania.

PROGRAM

22 august, ora 19:00

Palatul Culturii din Târgu Mureș

Gaetano Donizetti - Elixirul dragostei

Soliști: Nemorino - Ștefan von Korch

Adina - Kolcsár Katalin

Belcore - Adrian Mărcan

Dulcamara - Lorand Cristian

Gianetta Sonia - Hazarian

Orchestra și corul Operei Brașov Dirijor - Traian Ichim

Intrarea este liberă. 

Locurile vor fi ocupate în ordinea sosirii. Cei care doresc să rezerve locurile în avans, o pot face pe site-ul festivalului, cu o donație de 50 de lei. Banii obținuți din acest proiect, la care vom adauga  altele similare, vor fi folosiți pentru susținerea Filarmonicii din Chișinau.

https://virginiazeanifestival.com/

Trecând cu subtilitate de la vigori ritmice, la pasaje dulci-amărui, voci și instrumente recrează experiența autentică a unei mici comunități italiene, în care orice veste produce imense ecouri. Nemorino se îndrăgostește fără speranță de Adina, o fată cu stare, pe care atenția unui om de rând nu pare să o flateze. Declarațiile de iubire sunt întâmpinate cu un etern refuz, iar îndrăgostitul fără șansă își petrece zilele între tristețe și disperare. Din fericire, călătorul șarlatan Dulcamara, un doctor fără scrupule, are la îndemână „elixirul dragostei”, o poțiune care să-l ajute pe Nemorino să-i câștige inima tinerei lui iubite. Povestea, care oscilează permanent între comedie și momente sensibile, lasă loc, totuși, unei întrebări profunde: este dragostea un sentiment autentic sau viciile – de la băutură, la mirajul bogăției – sunt cele care ne aduc sub vraja ei?

Sporește misterul și savoarea acestei povești orchestra Operei din Brașov, un nume asociat cu virtuozitatea, rafinamentul și tradiția orchestrală. Este un ansamblu care a fost aplaudat, atât în România, cât și pe multe dintre scenele lumii, în spectacole de Puccini, Offenbach sau Massenet, printre atât de mulți alții. Cu imensă energie, poftă și fler, susținute de o tehnică impecabilă, orchestra este secundată la Târgu Mureș de corul Operei din Brașov. Nimic mai spectaculos decât un cor de operă viguros și tehnic, impresionant în partituri de Bizet sau Verdi și destins și amuzat într-o lucrare de Donizetti!

Lucrare comică în două acte, având libretul scris de Felice Romani, după Eugène Scribe, pentru opera „Le Philtre” de Daniel-François Auber, L’Elisir d’Amore a fost un imens succes încă de la premiera sa, pe 12 mai 1832, la „Teatro Cannobiana” din Milano. Deși Donizetti a scris, de fapt, în grabă, în doar șase săptămâni, lucrarea sa a depășit toate așteptările, devenind, în următorii 15 ani, cea mai jucată operă din Italia. Au fost montate reprezentaţii la Paris, la Londra, chiar şi la Viena, deşi spaţiul germanic a avut de multe ori reţineri față de importul operelor italiene. Printre cele mai jucate spectacole din toate timpurile, Elixirul Dragostei nu încetează să surprindă și să încânte publicul, lăsând în urmă, fără excepție, o bucurie imensă, transformată în explozii de ovații și aplauze.

FESTIVALUL REGAL DE OPERĂ “VIRGINIA ZEANI”. Organizat de Asociația “Together on Top”, în parteneriat cu Asociația “Hai la Sat", Primăria din Târgu Mureș, Instituția Prefectului - Județul Mureș și Consiliul Județean Mureș, Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani” este o reverență adusă Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a născut în Transilvania. Evenimentul a devenit o importantă platformă de dialog pentru profesioniștii scenei lirice internaționale – artiști, agenți de casting, directori artistici sau directori generali ai marilor teatre europene - și, totodată, o prestigioasă oportunitate de afirmare pentru tinerii cântăreți de operă, educați la cele mai înalte standarde la nivel mondial. Festivalul s-a născut din dorința de a omagia personalitatea copleșitoare a Virginiei Zeani, al cărei parcurs artistic relevă un sublim model de conduită, atât pe scenă, cât și în lumea academică. Pentru 30 de ani ”prima donna assoluta” a marilor scene lirice ale lumii și pentru tot atâta timp profesor emerit de muzică al Universității Indiana din Statele Unite, Virginia Zeani este un important reper al lumii culturale și unul dintre cele mai puternice simboluri naționale ale României. Prețios dar oferit de România patrimoniului cultural internațional, Virginia Zeani este o artistă care, prin har și aleasă educație, a câștigat dragostea și admirația lumii, fiind, până acum, un garant al înaltelor valori și aspirații și un ambasador al spiritului și al culturii românești în lume.

Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani”

https://virginiazeanifestival.com

Organizat de Asociația “Together on Top”, Asociația Culturală “Hai în sat”, în parteneriat cu TVR, Sabion, Instituția Prefectului - Județul Mureș, Consiliul Județean Mureș, Primăria din Târgu Mureș și Electrecord

Coproducători:TVR, Radio România Muzical

Parteneri Media:AGERPRES, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio Mureș, Uniunea Ziariștilor din România, Ziarul Metropolis, Modernism.ro, Radio Classic, Zile și Nopți, Cuvântul Liber, Spotmedia, Népújság, Szabadság, Cluj Today, Transylvania Today, Up News, BuzzNews, Via Cluj TV, Cluj Insider, Transversum Media Trade, Székelyhon, Krónika, Radio GaGa, Zi de Zi, Știrile Transilvaniei

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București
Muzică-Dans-Arte 04 Iulie 2025, 11:00

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București

Festivalul Strada Armenească revine între 1 și 3 august 2025 în Grădina Botanică „Dimitrie...

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București
Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025
Muzică-Dans-Arte 04 Iulie 2025, 10:52

Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025

Brașov, 04 iulie 2025. Făgăraș Fest din acest an te provoacă la o experiență unică pe apă: instalația temporară...

Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025
A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia
Muzică-Dans-Arte 03 Iulie 2025, 08:40

A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia

Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia își deschide porțile pentru o nouă atracție culturală – a doua...

A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia
Elisabeth Leonskaja, pe scena Sălii Capitol, într-un concert dirijat de Marzena Diakun
Muzică-Dans-Arte 03 Iulie 2025, 07:23

Elisabeth Leonskaja, pe scena Sălii Capitol, într-un concert dirijat de Marzena Diakun

Una dintre cele mai talentate și cunoscute pianiste ale vremurilor noastre, Elisabeth Leonskaja , va concerta pe scena Sălii...

Elisabeth Leonskaja, pe scena Sălii Capitol, într-un concert dirijat de Marzena Diakun
„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 17:13

„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă

Începând cu 1 iulie, sporurile pentru condiții vătămătoare acordate bugetarilor sunt plafonate la 300 lei brut,...

„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă
Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 15:48

Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”

În luna iulie 2025, organiștii Eduard și Maria-Luisa Antal  vor susține o etapă de vară a unei noi ediții a...

Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”
Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 13:26

Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic

Filarmonica de Stat Sibiu traversează unul dintre cele mai tensionate și controversate momente din istoria sa recentă....

Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic
Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 10:29

Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți

Ludice, spațiul de educație non-formală și creativitate dedicat copiilor, adolescenților și părinților, își deschide...

Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți
Ascultă live

Ascultă live

03:00 - 03:30
RRC Calm (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
RADIO NOCTURNA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
03:00 - 04:00
English 5
Ascultă live Radio România Internaţional 1
03:00 - 04:00
reluare Cum ne place! (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
02:00 - 04:00
TEATRU RADIOFONIC
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 06:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
03:00 - 04:30
Teatru radiofonic
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru