Ascultă Radio România Cultural Live

Două săptămâni cu Christian Badea, la Filarmonica „George Enescu”

16 Aprilie 2018, 15:19

Christian Badea, artist român de faimă internațională, are o impresionantă carieră pe scenele celor mai prestigioase săli de concerte și opere din Europa, America de Nord, Asia și Australia. Dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu“ din 2012, Christian Badea revine la București cu două concerte excepţionale, programate consecutiv pe 19, 20 și, respectiv, pe 26 , 27 aprilie 2018.

“În prima săptămână, pe 19 și 20 aprilie, publicul poate asculta două mari lucrări, Imperialul de Beethoven - unul din cele mai importante concerte pentru pian, şi Simfonia nr. 2 de Rahmaninov - o altă capodoperă a stilului romantic, foarte îndragită. Solistă va fi pianista Luiza Borac”, apreciază dirijorul Christian Badea.

Pe 26 şi pe 27 aprilie, programul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” va fi alcătuit din lucrări semnate de Joseph Haydn - Te Deum pentru Maria Tereza, de Wolfgang Amadeus MozartConcertul nr. 4, în mi bemol major, pentru corn şi orchestră, KV 495, şi de Richard Strauss - Simfonia Alpilor. Solist va fi Martin Owen, cornist recunoscut pe plan internaţional, iar Corul Filarmonicii „George Enescu” va fi condus de Iosif Ion Prunner.

“Concertul nr. 4 pentru corn şi orchestră este probabil cel mai frumos concert a lui Mozart pentru acest instrument. Avem norocul de a colabora cu unul din cei mai importanţi muzicieni ai momentului, cornistul britanic Martin Owen, fost solist al Filarmonicii din Berlin, de mulți ani şef de partidă la Orchestra Simfonică BBC din Londra şi profesor de corn la Royal Academy din Londra. A venit de mai multe ori în România, a mai cântat ca solist cu Filarmonica „George Enescu” Concertul nr. 1 pentru corn de Richard Strauss, am colaborat și în proiectele Fundaţiei Române pentru Excelenţă în Muzică. În partea a doua a concertului din 26 şi 27 aprilie vom avea, Simfonia Alpilor de Richard Strauss, o lucrare dificilă, complexă, însă lirică şi dramatică în acelaşi timp, interpretată de o orchestră foarte mare. La Simfonia Alpilor, solistul Martin Owen se va alătura Orchestrei Filarmonicii şi va cânta ca şef de partidă în orchestră”, subliniază Christian Badea.

Concert simfonic
Joi, 19 si Vineri, 20 Aprilie 2018, 19:00 - 21:00
Sala mare

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor: Christian Badea
Solistă: Luiza Borac

Program:

 • Ludwig van Beethoven
  Concertul nr. 5, în mi bemol major, pentru pian și orchestră, op. 73
 • Serghei Rahmaninov
  Simfonia nr. 2, în mi minor, op. 27

Concert simfonic
Joi, 26 și Vineri, 27 Aprilie 2018, 19:00 - 21:00
Sala mare

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor: Christian Badea

Program:

 • Joseph Haydn
  Te Deum pentru Maria Tereza
 • Wolfgang Amadeus Mozart
  Concertul nr. 4, în mi bemol major, pentru corn şi orchestră, KV 495
  Solist: Martin Owen
 • Richard Strauss
  Simfonia Alpilor

Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian Badea a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokyo), Concertgebouw (Amsterdam). A condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Gothenburg Symphony, Filarmonica Cehă, Filarmonica din Sankt Petersburg, Residentie Orchestra, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre Nationale de Lyon, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra (Torino), Maggio Musicale Orchestra (Florența), Gulbenkian Orchestra (Lisabona) și Orquesta Nacional de España.
La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat ce cuprinde multe dintre producțiile difuzate de MET în întreaga lume. În Asia, a dirijat Filarmonica din Hong Kong, iar la pupitrul Tokyo Philharmonic a făcut un turneu în Japonia. În America de Nord, a fost invitat la Pittsburgh Symphony, Detroit, Atlanta, National Symphony și Baltimore Symphony.
În mai 2015, Christian Badea a condus actul al III-lea din „Parsifal“, după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor și regizor, actul I din opera lui Richard Wagner, un concert-spectacol care s-a impus, cu siguranţă, drept cel mai important eveniment cultural-muzical al anului 2016.
În Australia, unde este invitat frecvent de mulţi ani, Christian Badea a condus, în februarie şi martie 2017, premiera operei „Tosca“ de Giacomo Puccini, în regia lui John Bell. De altfel, cu Opera din Sydney a semnat un contract de colaborare până în 2019. La Opera din Budapesta a dirijat premiera spectacolului „Dialogurilor Carmelitelor“ de Poulenc, iar în octombrie 2017, a condus, tot la Budapesta, „Stiffelio“ de Giuseppe Verdi.
Pe 5 decembrie 2017, maestrul Christian Badea a dirijat „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, unde a repurtat un triumf care a rivalizat cu premiera aceleiași opere două zile mai târziu la Scala din Milano.
Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, YoYo Ma, Yefim Bronfman, Shlomo Mintz, Midori, Cho Liang Lin, Mitsuko Uchida, Misha Maisky, cântăreți de operă - Placido Domingo, Renée Fleming, Bryn Terfel, Natalie Dessay, Thomas Hampson și regizori - Stefan Herheim, Bruce Beresford, David Pountney, John Cox, Werner Herzog, Andrei Șerban, Keith Warner.

„Pasiune, sensibilitate și tehnică formidabilă sunt cuvintele care descriu performanţa Luizei Borac.” (BBC Music Awards)
Luiza Borac, nume consacrat pe marile scene ale lumii, a absolvit Universitatea Națională de Muzică la clasa profesorilor Lavinia Coman și Gabriel Amiraș. S-a perfecționat apoi la Conservatorul din Hanovra, la clasa de măiestrie a profesorului Karl-Heinz Kämmerling, devenind și asistenta maestrului. A participat la cursuri de măiestrie la Julliard School în New York, Academia de Vară din Salzburg precum şi la Fundația Como.
Luiza Borac s-a numărat printre câştigătorii Concursului Internaţional „George Enescu”, fiind distinsă şi cu Premiul „Tânăr Artist al Anului”.
În 2007 a obținut premiul pentru cea mai bună înregistrare solo a anului în format CD, oferit de BBC pentru inregistrarile lucrărilor pentru pian de George Enescu.
Solista a concertat alături de orchestre renumite, printre care Orchestra Filarmonicii din Olanda, Orchestra Filarmonică a Naţiunilor Unite, orchestrele radiodifuziunilor din Bucureşti şi Köln, și a susţinut recitaluri în săli prestigioase precum: Carnegie Weill Hall, Steinway Hall (New York, Hamburg şi Londra), Filarmonica din Köln, Concertgebouw Amsterdam, Ateneul Român din Bucureşti, Puccini Hall din Milano, Radio Hall din Hamburg.
În România, Luiza Borac continua sa sprijine proiecte de caritate pentru copiii orfani și fără adăpost. În 2013 a fost lansat albumul cu lucrări pentru pian de Dinu Lipatti, alături de orchestra Academy of St-Martin-in-the-Fields, înregistrare ce a obținut cinci stele de la BBC Music Magazine și 18 stele (max.) de la Piano News.

Martin Owen, cornist recunoscut pe plan internaţional, concertează atât în calitate de solist, cât şi în formaţii camerale şi participă la numeroase festivaluri. În prezent este prim-cornist în ansamblul BBC Symphony Orchestra după o perioadă de zece ani, cu aceeaşi funcţie, la Royal Philharmonic Orchestra. În stagiunea 2012-2013 a colaborat în calitate de prim-cornist cu Berliner Philharmoniker. Cu un repertoriu cuprinzând concerte pentru corn de Mozart, Richard Strauss, Schumann, Messiaen, Britten, Elliott Carter şi Oliver Knussen, solistul a fost acompaniat de orchestre precum BBC Symphony, Royal Philharmonic, Orquesta Nacional de Espana, New World Symphony, Ensemble Modern. În 2008 a debutat la Barbican Center din Londra cu premiera Concertului pentru corn de Elliott Carter, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la naşterea compozitorului. A revenit pe scena de la BBC Proms în 2009, prezentând concertul de Oliver Knussen, cu compozitorul la pupitrul orchestrei BBC Symphony. Solistul a înregistrat peste 300 de benzi sonore , printre care cele ale renumitelor filme James Bond, Harry Potter, Războiul stelelor, Piraţii din Caraibe.

Muzeul Abandonului pentru copii și adolescenți
Muzică-Dans-Arte 30 Noiembrie 2023, 11:27

Muzeul Abandonului pentru copii și adolescenți

  Muzeul Abandonului a fost distins ieri, la ediția XXI a PR Award, cu Golden Award for Excellence la secțiunea Artă și...

Muzeul Abandonului pentru copii și adolescenți
Weekend cultural - Recomandări pentru 30 noiembrie - 2 decembrie
Muzică-Dans-Arte 30 Noiembrie 2023, 05:37

Weekend cultural - Recomandări pentru 30 noiembrie - 2 decembrie

Cauţi idei de petrecere a timpului liber ? Îţi sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în weekend!

Weekend cultural - Recomandări pentru 30 noiembrie - 2 decembrie
Festival de film, spectacole, concerte și expoziții în luna decembrie la Timișoara 2023
Muzică-Dans-Arte 29 Noiembrie 2023, 13:50

Festival de film, spectacole, concerte și expoziții în luna decembrie la Timișoara 2023

  Luna decembrie marchează un an memorabil pentru  Timișoara – Capitala Europeană a Culturii în...

Festival de film, spectacole, concerte și expoziții în luna decembrie la Timișoara 2023
Soundcheck: Grupul TREI PARALE lansează dublul LP intitulat ROMÂNIA. 100 DE MINUTE, editat de Electrecord
Muzică-Dans-Arte 29 Noiembrie 2023, 13:06

Soundcheck: Grupul TREI PARALE lansează dublul LP intitulat ROMÂNIA. 100 DE MINUTE, editat de Electrecord

„Studioul Horia Bernea al Muzeului Național al Țăranului Român este locul unde vom susține concertul de lansare...

Soundcheck: Grupul TREI PARALE lansează dublul LP intitulat ROMÂNIA. 100 DE MINUTE, editat de Electrecord
Concertul „Crăciun Vienez - Viena Magic” – Orchestra Johann Strauss Ensemble sub bagheta maestrului dirijor, Russell McGregor
Muzică-Dans-Arte 29 Noiembrie 2023, 12:45

Concertul „Crăciun Vienez - Viena Magic” – Orchestra Johann Strauss Ensemble sub bagheta maestrului dirijor, Russell McGregor

Pe 22 decembrie , scena Sălii Palatului din București devine locul în care sunetul muzicii clasice se...

Concertul „Crăciun Vienez - Viena Magic” – Orchestra Johann Strauss Ensemble sub bagheta maestrului dirijor, Russell McGregor
Spectacolul „The Nutcracker and I" de Alexandra Dariescu, în premieră în România
Muzică-Dans-Arte 29 Noiembrie 2023, 10:29

Spectacolul „The Nutcracker and I" de Alexandra Dariescu, în premieră în România

Pianista Alexandra Dariescu se pregătește să încânte publicul cu prima reprezentație din România a...

Spectacolul „The Nutcracker and I" de Alexandra Dariescu, în premieră în România
Soundcheck: Filarmonica George Enescu din București pe scena Sălii Sinopoli a Auditoriumului Parco della Musica din Roma
Muzică-Dans-Arte 28 Noiembrie 2023, 12:41

Soundcheck: Filarmonica George Enescu din București pe scena Sălii Sinopoli a Auditoriumului Parco della Musica din Roma

„Anul 2023 marchează o dublă aniversare pentru relația bilaterală româno-italiană, cincisprezece ani de la...

Soundcheck: Filarmonica George Enescu din București pe scena Sălii Sinopoli a Auditoriumului Parco della Musica din Roma
Viorica Pintilie invită publicul la concertul „The Magic of Christmas” pe 11 decembrie 2023, la Teatrul Apollo111
Muzică-Dans-Arte 28 Noiembrie 2023, 12:30

Viorica Pintilie invită publicul la concertul „The Magic of Christmas” pe 11 decembrie 2023, la Teatrul Apollo111

Viorica Pintilie invită publicul luni, 11 decembrie 2023, de la ora 19:00, la Teatrul Apollo111 (Palatul Universul), la un...

Viorica Pintilie invită publicul la concertul „The Magic of Christmas” pe 11 decembrie 2023, la Teatrul Apollo111
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 21:00
Concerte live
Ascultă live Radio România Cultural
19:05 - 20:00
MUZICA ROMÂNILOR
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru