Ascultă Radio România Cultural Live

Gabriel Croitoru și legendara vioară a lui George Enescu, în recital marți la Round Table București

14 Octombrie 2016, 16:47

Seria evenimentelor moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu va continua marți, 18 octombrie, de la ora 19:00, cu o nouă ediție dedicată lui Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai apreciați violoniști români în plan internațional. Gabriel Croitoru a concertat alături de orchestre de renume precum London Royal Philharmonic sau Filarmonica de la Cannes. În urma unui concurs, în anul 2008, Gabriel Croitoru a primit legendara vioară „Catedrala” care a aparținut lui George Enescu, un instrument Guarneri del Gesù, pus la dispoziție de Muzeul Național „George Enescu”.

Desfășurată sub forma unei emisiuni culturale cu public, ediția Round Table București de marți va cuprinde trei intermedii artistice – surpriză pregătite de protagonist și organizatori, iar seara se va încheia prin momentul consacrat lui Gabriel Croitoru și „Catedrala” lui George Enescu.

Evenimentul va avea loc marți de la ora 19:00 în Studioul de Operă și Multimedia din cadrul Universității Naționale de Muzică din București (Strada Știrbei Vodă nr. 33).  Intrarea va fi liberă în baza invitației solicitate la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, iar evenimentul va fi transmis în direct pe www.EnjoyTV.ro.

Scena rotundă de la Conservator va găzdui pentru publicul bucureștean (și din mediul online) o serie de trei noi evenimente dedicate invitaților:

marți, 25 octombrie – Șerban Sturdza, arhitect
marți, 1 noiembrie – Mircea Penescu, medic și muzician
marți, 8 noiembrie – Dumitru Prunariu, astronaut

Tema centrală va fi Bucureștiul In-Vizibil al fiecărui invitat.

Rezervările pot fi făcute în avans, pe tot parcursul Sezonului 3 Round Table București.

Gabriel Croitoru

Gabriel Croitoru este membru al Filarmoniciilor „Paul Constantinescu” din Ploiești respectiv „Transilvania” din Cluj-Napoca și profesor universitar dr. la Universitatea Națională de Muzică București. A absolvit, la clasa profesorului MihaiConstantinescu, în anul 1983, Liceul de Muzică „George Enescu” din București iar peste patru ani a obținut Licența la Universitatea Națională de Muzică, sub îndrumarea profesorului Modest Iftinchi. S-a specializat urmând două stagii internaționale de perfecționare cu Salvatore Accardo (în 1982) și Zino Francescatti (în 1988). În anul 1994 a înregistrat integral lucrările lui P. Sarasate alături de Orchestra Simfonică din Malaga, dirijată de Jacques Bodmer. Pasiunea pentru acest compozitor s-a transpus și într-o cercetare doctorală, Gabriel Croitoru devenind în anul 2006 Doctor al Universității Naționale de Muzică sub coordonarea lui Octavian Lazăr  Cosma cu Teza  „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă și fantezie componistică”.

Gabriel Croitoru este unul dintre cei mai premiați violoniști români.

A obținut Premiile:

-          trofeul „Lira de Aur” Concursului Național de Interpretare Instrumentală „C. Porumbescu”, Suceava.

-          Premiului I la Concursul Internațional de vioară „Henryk Wieniawski” Lublin, Polonia (1979).

-          Premiul al II-lea (premiul I neacordat) la Concursul Internațional „Zino Francescatti” Aix-en-Provence, Franta (1987).

-          Premiului I la Concursul Internațional de vioară „Pablo Sarasate” Pamplona, Spania (1991).

-          Premiul II (premiul întâi neacordat) la Concursul Internațional de vioară „Tibor Varga” Sion, Elveția.

-          Premiul al III-lea la Concursul „N. Paganini” Genova, Italia.

-          Premiul special al juriului la Concursul „Fritz Kreisler” Viena, Austria.

Gabriel Croitoru a concertat alături renumite orchestre, din care amintim: London Royal Philharmonic, Orchestra de camera „Regina Sofia”, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes. Talentul violonistului român a fost apreciat și de Yehudin Menuhin care spune despre că îl vede pe Gadriel Croitoru ca pe „continuatorul lui George Enescu”.

În anul 2008, Gabriel Croitoru a primit, în urma unui concurs, dreptul de a cânta pe celebra vioară „Catedrala” care a aparținut lui George Enescu. Instrumentul, confecționat în anul 1731 de Giuseppe Guarneri, a ajuns, după moartea lui Enescu în custodia lui Yehudi Menuhin. Acesta i-a predat vioara Marucăi Cantacuzino care, la rândul ei, a donat-o viitorului Muzeu Național „George Enescu”. Alături de pianistul Horia Mihail, Gabriel Croitru a susținut numeroase concerte, în diferite zone ale țării, sub titlul „Vioara lui Enescu”, pentru ca un număr cât mai mare de persoane să se poată bucura de acordurile unice ale „Catedralei”. Concertele au amintit de drumurile lui Enescu însuși, care mergea în perioada războiului, prin spitale, cu acest instrument, și le cânta soldaților răniți.

„Vioara lui Enescu mi-a fost atribuită în 2008, după care anul trecut, în noiembrie, a fost din nou un concurs și s-a reînnoit perioada de folosire. Ideea era că au fost condiții foarte restrictive la concursul acesta și mi se pare normal, pentru că sunt doar cateva instrumente de valoare în țara asta și nu le poti da la oricine. Au contat premiile internaționale, discurile, cariera mea, plus repertoriul pe care îl cerea comisia de atribuire a instrumentului”. (Gabriel Croitoru, într-un interviu pentru Jurnalul.ro).

Seara de marți se va încheia printr-o invitație la degustare de vinuri oferită de Domeniile Sâmburești, prin prezența somelierului Istvan Pentek. Proiectului Round Table București i s-a alăturat, de asemenea, în acest sezon, Aqua Carpatica, în susținerea promovării artiștilor români.

La 20 septembrie 2016 a debutat cel de-al treilea sezon al spectacolelor - conferință Round Table București, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu. Evenimentele se desfășoară săptămânal în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Str. Știrbei Vodă nr. 33), în perioada 20 septembrie – 8 noiembrie 2016.

Timp de 8 săptămâni, personalități ale vieții culturale românești vor avea prilejul să recompună, pentru publicul spectator și din mediul online, itinerariul lor profesional și cultural conturat în mod deosebit în București. Tema centrală a fiecărei ediții va fi „Bucureștiul In-Vizibil” al fiecărui invitat. Ca de fiecare dată, organizatorii au rezervat intermedii artistice live, în completarea tematicii abordate de fiecare invitat.

„Programul proiectului urmărește promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” Valentina Sandu – Dediu

Round Table București este un proiect realizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, - coordonat prin programul „Oportunități la tine acasă”, dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, și co-finanțat de ArCuB (sezonul 1 și 3) și AFCN (sezonul 2).

Inițiat în toamna anului 2015, proiectul conferințelor Round Table București a devenit curând un reper pe harta bogată a evenimentelor culturale, fiind urmărit de români din peste 50 de țări din toată lumea,  cu sute de persoane prezente în public.

Sezonul al treilea promite noi dialoguri interdisciplinare susținute de către cei 8 invitați provenind din diferite domenii artistice.

Vernisajul expoziției tematice „Ligia Macovei în colecții private” 
Muzică-Dans-Arte 21 Martie 2023, 12:13

Vernisajul expoziției tematice „Ligia Macovei în colecții private” 

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Ligia Macovei în colecții...

Vernisajul expoziției tematice „Ligia Macovei în colecții private” 
Legendara soprană Virginia Zeani a încetat din viață
Muzică-Dans-Arte 21 Martie 2023, 06:41

Legendara soprană Virginia Zeani a încetat din viață

Soprana Virginia Zeani, o legendă a scenei lirice românești, a încetat din viață. Anunțul a fost făcut de soprana...

Legendara soprană Virginia Zeani a încetat din viață
Teatrul de Balet Sibiu organizează în luna aprilie șase spectacole la matineu 
Muzică-Dans-Arte 21 Martie 2023, 06:30

Teatrul de Balet Sibiu organizează în luna aprilie șase spectacole la matineu 

Teatrul de Balet Sibiu prezintă pe 3, 4 și 5 aprilie 2023, de la ora 11:00 și de la ora 13:00, la matineu, spectacolul de...

Teatrul de Balet Sibiu organizează în luna aprilie șase spectacole la matineu 
A murit sculptorul și pictorul Marcel Voinea, fost președinte al Filalei Craiova a UAP din România
Muzică-Dans-Arte 20 Martie 2023, 20:46

A murit sculptorul și pictorul Marcel Voinea, fost președinte al Filalei Craiova a UAP din România

Uniunea Artiștilor Plastici din România anunță cu profund regret plecarea spre veșnicie a unui coleg iubit și...

A murit sculptorul și pictorul Marcel Voinea, fost președinte al Filalei Craiova a UAP din România
O lume în altă lume, la Art Machine din 22 martie
Muzică-Dans-Arte 20 Martie 2023, 14:39

O lume în altă lume, la Art Machine din 22 martie

Începând cu 22 martie, la Art Machine, automatul de tip vending machine inițiat de gruparea...

O lume în altă lume, la Art Machine din 22 martie
Centenar Valentin Lipatti la Casa Artelor Dinu Lipatti 1923 – 2023
Muzică-Dans-Arte 20 Martie 2023, 13:50

Centenar Valentin Lipatti la Casa Artelor Dinu Lipatti 1923 – 2023

Casa Artelor Dinu Lipatti organizează duminică, 26 martie 2023, de la ora 19:00, evenimentul „Centenar Valentin...

Centenar Valentin Lipatti la Casa Artelor Dinu Lipatti 1923 – 2023
Peste 8.000 de copii din Cantus Mundi cântă pentru Ora Pământului
Muzică-Dans-Arte 20 Martie 2023, 11:18

Peste 8.000 de copii din Cantus Mundi cântă pentru Ora Pământului

Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 8.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului...

Peste 8.000 de copii din Cantus Mundi cântă pentru Ora Pământului
Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă câteva evenimente din lumea artelor plastice care se vor defășura în săptămâna 20 – 26 martie
Muzică-Dans-Arte 20 Martie 2023, 07:37

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă câteva evenimente din lumea artelor plastice care se vor defășura în săptămâna 20 – 26 martie

  Luni 20 martie, la ora 18, la Galeria Căminul Artei Parter din București (Strada Biserica Enei, nr.16), va...

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă câteva evenimente din lumea artelor plastice care se vor defășura în săptămâna 20 – 26 martie
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 22:15
RADIOJURNAL
Ascultă live Radio România Cultural
22:10 - 23:00
AGENDA GLOBALĂ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj