Human Scale, proiectul care reprezintă România la Bienala de Arhitectură de la Veneția, se deschide pentru vizitatori pe 10 mai
08 Mai 2025, 08:11
România participă la cea de-a 19-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – La Biennale di Venezia cu proiectul Human Scale, semnat de artistul Vlad Nancă și biroul de arhitectură Muromuro Studio (Ioana Chifu și Onar Stănescu), curatoriat de Cosmina Goagea.
Expoziția Human Scale este prezentată în două spații complementare: Pavilionul României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român pentru Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția. Evenimentele dedicate profesioniștilor și invitaților speciali vor avea loc în zilele de 8 și 9 mai.
Human Scale propune o reflecție asupra intersecției dintre artele vizuale și arhitectură, printr-un dialog între desenele realizate de arhitecți români din secolul XX și lucrările artistului contemporan Vlad Nancă. Human Scale pune într-o nouă lumină arhitectura românească a secolului trecut prin desene ale arhitecților care dezvăluie nu doar o viziune spațiului, ci și felul în care erau imaginate oamenii și viața publică. Prin examinarea siluetelor umane din aceste desene, obținem perspective noi asupra modului în care clădirile existente ar putea fi adaptate pentru secolul XXI.
„Susținerea de către ICR a participării României la Bienala de la Veneția – fie că vorbim de cea de Artă, fie de cea de Arhitectură –, implicit a proiectului «Human Scale», se circumscrie promovării internaționale a artelor vizuale și a industriilor creative din România, prioritate strategică a activității noastre. Aflat la intersecția dintre artă vizuală și arhitectură, proiectul «Human Scale» are și o componentă de cercetare, care va fi expusă în Noua Galerie de la parterul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, spațiu inclus în circuitul oficial al Bienalei, astfel că România este singura țară care beneficiază în prezent de două spații de expunere a proiectului național. 2025 este și un an simbolic pentru reprezentanța noastră de la Veneția, prin aniversarea a 95 de ani de la înființarea sa de către marele istoric Nicolae Iorga, astfel încât reinterpretarea temei Bienalei de către echipa proiectului și valorificarea patrimoniului gândirii arhitecților români leagă în mod intrinsec reprezentanța noastră de la Veneția de Bienala de Arhitectură și trecutul de prezent.”, spune Liviu Jicman, Președinte al Institutului Cultural Român.
În Pavilionul României, instalația concepută de Muromuro Studio oferă un traseu imersiv, în care arhitectura „dispare”, iar interacțiunea umană trece în prim-plan. Foi translucide de mari dimensiuni trasează mișcarea vizitatorilor între zece siluete sculpturale la scară reală, realizate de Vlad Nancă și inspirate din desene arhitecturale. Acestea intră în dialog cu o selecție cronologică de desene semnate de arhitecți români din secolul XX, care reconstituie o istorie condensată a arhitecturii locale, de la modernismul interbelic și perioada socialistă, până la reconectarea cu tendințele internaționale după 1989. Parcursul expozițional este completat de o selecție de hărți istorice din secolele XVI–XVIII, unde prezența umană este reprezentată alegoric.
La Noua Galerie a Institutului Român pentru Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, expoziția continuă sub forma unei arhive deschise: peste 300 de reproduceri ale desenelor de arhitectură sunt puse la dispoziția publicului într-un spațiu de cercetare și reflecție. Arhiva este organizată cronologic și oferă o perspectivă critică și sensibilă asupra modului în care arhitectura a modelat viața colectivă în diverse epoci.
„Credem că arhitectura și arta au un potențial profund de a educa umanitatea. Arhitectura, în mod special, ne influențează chiar și atunci când nu suntem conștienți de acest lucru — doar trecând pe lângă ea, locuind în ea, folosind-o în spațiul public sau privat. Uneori o admirăm, alteori o ignorăm. Și totuși, ea ne formează în mod constant. Orașele frumoase ne fac oameni mai buni — iar în perioada pe care o traversăm, avem nevoie de asta mai mult ca niciodată. Fundația Carl von Linde este încântată și onorată să facă parte din acest angrenaj valoros, susținând proiectul care reprezintă România la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2025, alături de o echipă remarcabilă și vizionară.”, a declarat Anna Chițan, Preşedinte Fundația Carl von Linde, unul dintre principalii parteneri care susțin proiectul Human Scale.
Parteneriatele cu mediul privat sunt vitale pentru participarea României la Expoziția Internațională de Arhitectură – La Biennale di Venezia și reprezintă o contribuție importantă în promovarea culturii, asigurarea accesului publicului la creația artistică și consolidarea sectorului cultural românesc.
„De 10 ani, UniCredit Bank susține cu mândrie Pavilionul României la Bienalele de Artă și de Arhitectură de la Veneția. Anul acesta avem bucuria de a prezenta publicului prezent la Bienala de Arhitectură, proiectul «Human Scale», al artistului Vlad Nancă și al biroului de arhitectură Muromuro Studio. Vorbim de o instalație impresionantă care îmbină uimitor artele vizuale cu arhitectura, reușind să prezinte într-o manieră absolut inedită lucrări de arhitectură românească din secolul trecut. Ediție de ediție, Pavilionul României atrage sute de mii de vizitatori prin lucrările și proiectele expuse, iar anul acesta suntem din nou convinși că succesul de public e asigurat. UniCredit Bank este mândră să fie implicată pe termen lung în susținerea prezenței României la Veneția, în beneficiul artei și arhitecturii noastre.”, a spus Anca Ungureanu, Director de Identitate și Comunicare la UniCredit Bank România.
Începând cu 10 mai și până pe 23 noiembrie, Human Scale va putea fi vizitată de publicul larg în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția, eveniment care atrage anual peste 250.000 de vizitatori din întreaga lume.
-Sfârșit-
Contacte pentru presă
Vlad Tăușance | tausance@gmail.com | +40 758 577 379
Simona Rădoi | marinela.simona.radoi@gmail.com | +40 742 006 036
Note pentru editori
Human Scale
Co-autori: Vlad Nancă & Muromuro Studio (Ioana Chifu, Onar Stănescu)
Curatoare: Cosmina Goagea
Comisar: Attila Kim
Echipă
Coordonatoare proiect: Corina Bucea
Producătoare executivă: Ana Ciobanu
Coordonatoare finanțări strategice: Suzana Vasilescu
PR internațional: Sam Talbot
Art director: Otilia Fiastru
Comunicare: Vlad Tăușance
PR: Simona Rădoi
Social Media: Andreea Ilie