Ascultă Radio România Cultural Live

Lansarea revistei de bandă desenată documentară POC!

06 Mai 2022, 13:30

OMUL CARE PRIVEȘTE CERUL

Sebi este un tânăr fotograf care, după ce ajunge să fie copleșit de poluare și de viața în oraș, se hotărăște să urce pe Vârful Omu pentru a-i cunoaște pe meteorologii care lucrează la Stația Meteo și pentru a afla ce „pronosticuri” au aceștia pentru viitor. Pentru Sebi, aceasta este o scurtă călătorie inițiatică ce-i oferă prilejul de a documenta viața la „înălțime” și de a reflecta asupra schimbărilor climatice și a relației dintre prezent și viitor.

AGATA TABACU, ILUSTRAȚIE

Agata Tabacu este animatoare, creatoare de păpuși și ilustratoare. Are o vastă experiență în animația stop-motion, îmbinând în munca ei proiectele personale cu cele comerciale. În plus, conduce o afacere de păpuși personalizate ce a captat atenția editorilor Elle România și Scena9. În ultimii doi ani, a susținut mai multe ateliere de animație pentru copii în cadrul unor festivaluri de film. În revista POC! debutează ca ilustratoare de bandă desenată.

IONUȚ SOCIU, SCENARIU

Ionuț Sociu este jurnalist și dramaturg. Începând din 2017, lucrează ca reporter la Scena9. A publicat diverse reportaje, investigații și interviuri cu numeroși scriitori și artiști. În ultimii ani, a scris câteva piese de teatru și a colaborat cu mai multe teatre din țară. Îi place să călătorească și să scrie despre oameni, locuri și natură. Povestea Omul care privește cerul este inspirată de reportajul Paznicii vremii, scris de Ionuț Sociu și publicat în Scena9.

MAI PRESUS DE AUR 

Anika este o fetiță de 12 ani, care trăiește într-o lume a viitorului, post revoluția climatică, unde banii și posesiunile materiale și-au pierdut însemnătatea. Valorile principale care ghidează viața oamenilor sunt acum solidaritatea și egalitatea, iar avansurile tehnologice sunt puse în slujba comunității și a prezervării resurselor naturale. Într-o zi, aceasta descoperă un jurnal pentru strănepoți, scris de către străbunica ei Petra și o prietenă a sa, o activistă de mediu pe nume Raluca. Cu fiecare pagină citită, Anika le cunoaște mai bine pe Petra și Raluca, descoperă secretul prieteniei lor de o viață și încă un pic, dar și o cauză numită Roșia Montană.  

ILEANA SURDUCAN, ILUSTRAȚIE

Ileana Surducan lucrează ca artist freelancer în domeniul ilustraţiei și al benzii desenate, ca scenarist și desenator. În munca ei, scenariul și ilustrațiile sunt dezvoltate în strânsă legătură, folosind mediul vizual ca o unealtă pentru a povesti și pentru a transmite mesaje codificate în emoție. Poveștile ei traduc întâmplări personale în experiențe universale. Lucrările publicate în țară și străinătate includ romane grafice, antologii de bandă desenată şi cărți pentru copii.

PETRA DOBRUSKÁ, SCENARIU

Petra Dobruská a inițiat mai multe proiecte culturale și educaționale, este co-autoare a unor  cărți de bandă desenată documentară și traducătoare în limba română a unor cărți pentru copii. În munca ei de scenarist de bandă desenată, se bazează pe experiența dobândită în decursul  cercetărilor antropologice și lingvistice pe care le-a realizat, dar și pe povești personale pe care le transformă într-un micro-studiu al societății în care trăiește.

NEGRU CA ZĂPADA

După 21 de ani de muncă în calitate de ingineră la mina Paroșeni din Valea Jiului, Aldona a părăsit industria din cauza condițiilor tot mai grele. Pe măsură ce minele se închid și cărbunele rămâne în trecut, oportunitatea de a intra într-un program de reconversie profesională și de a deveni tehnician în industria energiei eoliene îi dă aripi. Fragmentele din povestea ei de viață pe care le împărtășește Roxanei, cercetătoare și jurnalistă de mediu, deschid o fereastră către istoria unei întregi comunități clădite din tată-n fiu în jurul mineritului, al cărei viitor este astăzi incert.

SABRINA DÂSCĂ, ILUSTRAȚIE

Sabrina Dâscă este elevă la arhitectură în Bacău, iar în timpul liber se ocupă de ilustrații și de design editorial. În ultimul an a lucrat ca ilustrator, redactor și editor la redacția Versus Magazine și a ilustrat pentru Gen, Revistă, iar în 2021 a lucrat ca chief designer la revista Esc Liceu. Negru ca zăpada marchează debutul în bandă desenată al Sabrinei.

ROXANA BUCATĂ, SCENARIU

Roxana Bucată este cercetătoare în științe și politici de mediu, având ca principală zonă de interes tranziția energetică și impactul asupra oamenilor. Ca jurnalistă, a scris pentru Think Outside the Box, Scena9, Vice, Balkan Insight și altele. Colaborează cu diferite organizații în domeniul comunicării și politicilor de mediu. În prezent, este doctorandă la Central European University din Viena.

BUTELCA

În fiecare dimineață, bunicul Véna din satul cehesc Sfânta Elena din Banat își umple butelca din sticlă cu țuică de casă. Plină, goală și iarăși plină și iarăși goală, butelca noastră e mereu la îndemâna bunicului. Până într-o zi, când e aruncată la gunoi și uite-așa pornește într-o aventură. Îngropată pe un câmp de la marginea satului, dusă mai departe de ape, butelca trece prin tot felul de întâmplări înainte să fie culeasă de oamenii din comunitate, reuniți să ecologizeze satul și împrejurimile. Oare unde va ajunge aceasta mai departe?

Povestea butelcăi este scrisă de un grup de elevi de clasa a VIII-a, sub îndrumarea profesoarei lor de limba cehă, Klára Jíchová.

ŠTĚPÁNKA JISLOVÁ, ILUSTRAȚIE

Štěpánka Jislová este o ilustratoare de cărți pentru copii și creatoare de bandă desenată din Cehia. Este autoarea unor cărți de bandă desenată documentară, precum Monastery of the Most Sacred Heart sau Czechs 1938: How Beneš Gave Way to Hitler. Ultima ei carte, romanul grafic Without Hair, vorbește despre lupta cu o boală autoimună, alopecia, dar și despre acceptarea efectelor acesteia. Cartea a primit un prestigios premiu dedicat benzilor desenate, Muriel, fiind desemnată cea mai bună carte de bandă desenată publicată în anul 2020.

JOZA KUNŮ, ADELA PEK, DANIEL HRŮZA, SCENARIU

Colectivul de autori, care a scris în limba cehă povestioara Butelca provine din satul Sfânta Elena. Toți trei autorii învață la școala din sat și au participat la ecologizarea zonei și la reciclarea deșeurilor culese. Lui Daniel îi place gospodăria familiei lui, mai ales vițeii și cântă la trompetă. Lui Joza nu-i place școala deloc, știe să conducă tractorul și cântă la acordeon. În viitor, se vede muncind la ferma din sat. Adela cântă și ea la un instrument, orga. Îi plac limbile străine și visează să se facă învățătoare.

REBECA TOROSIAN, TRADUCERE DIN LIMBA CEHĂ

Rebeca Torosian este traducătoare de limbă cehă. A crescut în Caransebeș, iar familia ei este de origine din satul Eibenthal, unul dintre cele șase sate cehești din Banat.

ZIMBRUL

Zimbrii sunt o specie dispărută din România în secolul al 19-lea din cauza braconajului. Asociați cu legenda întemeierii Moldovei și cu un trecut eroic, zimbrii au revenit în România ca urmare a unui trend mondial de resălbăticire, adică reintroducerea în natură a speciilor dispărute. Ca instrument de conservare, programele de resălbăticire au câștigat fani datorită beneficiilor asupra naturii. Refacerea ecosistemelor pierdute este un scop esențial al acestui tip de proiecte, dar și recuperarea istoriei este la fel de importantă. Povestea primilor zimbri care și-au recâștigat libertatea în pădurile Moldovei este inspirată din articolele documentate de Roxana Bucată și Elena Stancu.

MIRCEA POP, ILUSTRAȚIE, SCENARIU

Mircea Pop este grafician. Ilustrează cărți, face design de copertă, creează afișe, comicsuri, NFT-uri, gif-uri animate, orice prinde. Fiind proiecte diferite din punct de vedere conceptual și tehnic, în munca lui nu există loc pentru plictiseală. A ilustrat peste 20 de cărți, câștigând premiul pentru ilustrație de carte la concursul Cele mai frumoase cărți din România pentru volumul Lecții de dans pentru vârstnici și avansați, de Bohumil Hrabal.

BUCUREȘTIUL AERULUI

Bucureștiul aerului spune povestea universului invizibil al aerului, perturbat de activitățile oamenilor. Gazele care formează aerul sunt transformate în personaje, care se luptă să supraviețuiască într-un oraș din ce în ce mai aglomerat și poluat. Lupta pentru un aer mai curat începe de la trei copii, Oxigenta, Azy și Argont, forțați să-și schimbe stilul de viață din cauza creșterii nivelului de particule în suspensie, în special în centrul capitalei. În căutarea unor soluții, cei mici realizează că lupta abia începe.

OCTAVIAN CUROȘU, ILUSTRATOR

Octavian Curoșu este autor de bandă desenată stabilit în Chișinău. Octavian are experiență în domenii precum: animația, ilustrația pentru copii și banda desenată. În activitatea lui dorește să popularizeze BD-ul și să ajute oamenii să între cât mai des în contact cu frumosul. Este autorul volumului de bandă desenată documentară Din subteran la suprafață - Povestea unui oraș post-industrial, publicat de Bloc Zero în 2021.

ANASTASIA ROHAC, COLORISTĂ

Anastasia Rohac este o ilustratoare digitală din Chișinău, unde este de asemenea studentă în anul IV la Facultatea de Arte Plastice și Design. Lucrează la proiecte precum ilustrarea de jocuri și benzi desenate, iar un loc aparte în creația ei îl ocupă elaborarea personajelor din cărți destinate copiilor. Printre proiectele realizate se numără cartea „Moș Crăciun și Elfii” și „Visul lui Horia”.

LOREDANA PANĂ, SCENARIU

Loredana Pană lucrează de peste zece ani în cadrul unor organizații neguvernamentale, în special în proiecte de mediu și culturale. În prezent, face parte din echipa Asociației MaiMultVerde, unde se ocupă de proiectele educaționale privind mediul. De-a lungul anilor, a fost implicată în cadrul unor  proiecte precum www.AerLive.ro și www.AerArs.ro, derulate de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, având expertiză în domeniul poluării aerului din capitală.

Picnic de Sânziene în grădina Muzeului Nicolae Minovici
Muzică-Dans-Arte 23 Iunie 2024, 06:00

Picnic de Sânziene în grădina Muzeului Nicolae Minovici

Muzeul Nicolae Minovici și Weekend Sessions vă invită la Picnic de Sânziene  în cea mai frumoasă grădină de...

Picnic de Sânziene în grădina Muzeului Nicolae Minovici
IN.TUNE - Innovative Universities in Music & Arts in Europe lansat la Oslo, în prezenţa reprezentanţilor UNMB
Muzică-Dans-Arte 22 Iunie 2024, 23:34

IN.TUNE - Innovative Universities in Music & Arts in Europe lansat la Oslo, în prezenţa reprezentanţilor UNMB

8 doamne rector au semnat prima alianță dedicată domeniului muzicii și artelor

IN.TUNE - Innovative Universities in Music & Arts in Europe lansat la Oslo, în prezenţa reprezentanţilor UNMB
„T R I B A L” : spectacol al Corului de Copii Radio  în cadrul Festivalului Bucharest CorFest
Muzică-Dans-Arte 22 Iunie 2024, 06:10

„T R I B A L” : spectacol al Corului de Copii Radio în cadrul Festivalului Bucharest CorFest

Sâmbătă, 22 iunie 2024 (de la 19.00) , CORUL DE COPII RADIO vă invită la Sala Radio la concertul sugestiv intitulat...

„T R I B A L” : spectacol al Corului de Copii Radio în cadrul Festivalului Bucharest CorFest
Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Muzică-Dans-Arte 20 Iunie 2024, 14:12

Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

  Cu prilejul Zilei Universale a Iei, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”  este prezent...

Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Celebra soprană Sally Matthews cântă în deschiderea Athenaeum Summer Festival
Muzică-Dans-Arte 20 Iunie 2024, 10:47

Celebra soprană Sally Matthews cântă în deschiderea Athenaeum Summer Festival

Celebra soprană britanică Sally Matthews este invitata specială a Orchestrei Filarmonicii George Enescu la concertul de...

Celebra soprană Sally Matthews cântă în deschiderea Athenaeum Summer Festival
Descoperă muzica preferată pe ritmuri simfonice. Află care sunt primele trupe anunțate la Cluj Symphony Experience 2024
Muzică-Dans-Arte 20 Iunie 2024, 10:41

Descoperă muzica preferată pe ritmuri simfonice. Află care sunt primele trupe anunțate la Cluj Symphony Experience 2024

Muzica clasică își dă mâna cu rock-ul, folclorul și cu ritmurile pop la o nouă ediție Cluj Symphony Experience....

Descoperă muzica preferată pe ritmuri simfonice. Află care sunt primele trupe anunțate la Cluj Symphony Experience 2024
Corul Madrigal la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)
Muzică-Dans-Arte 19 Iunie 2024, 14:07

Corul Madrigal la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)

Madrigal în concert - Gala de deschidere a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu | Cu participarea...

Corul Madrigal la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)
DOR DE VARĂ - "Printre flori și prieteni", un eveniment de la care îți dorești să nu lipsești
Muzică-Dans-Arte 19 Iunie 2024, 13:04

DOR DE VARĂ - "Printre flori și prieteni", un eveniment de la care îți dorești să nu lipsești

În primele zile de vacanță, pe 22 și 23 iunie, Dumbrava Vlăsiei își deschide porțile și brațele pentru o...

DOR DE VARĂ - "Printre flori și prieteni", un eveniment de la care îți dorești să nu lipsești
Ascultă live

Ascultă live

07:00 - 09:00
RRC detox
Ascultă live Radio România Cultural
07:10 - 09:00
MATINALII … DE RUSALII
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
07:30 - 08:00
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru