Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: Până la urmă, noi părem sofisticați, dar natura este destul de simplă

26 Noiembrie 2025, 15:01

Dacă ai crezut vreodată că gelurile, maioneza sau piftia sunt doar produse obișnuite ale bucătăriei, interviul cu Dan Vodnar demonstrează contrariul: în spatele acestor preparate aparent simple se află o lume fascinantă a coloizilor, hidrocoloizilor și transformărilor moleculare. Într-o discuție savuroasă și plină de exemple din viața de zi cu zi, profesorul explică, pe înțelesul tuturor, de ce apa este „ingredientul secret” în aproape orice gel și cum agenți precum pectina, agarul sau amidonul modelează textura alimentelor.

Nu e nimic ”magic” - decât poate în felul în care Dan Vodnar explică toate acestea: cu multă imaginație și cu multă pasiune, așa cum este scrisă și cartea „ȘTIINȚĂ CU SARE ȘI PIPER. Chimia pe care nu o înveți la școală”, apărută la CORINT Educațional, ”cartea de căpătâi” a interviurilor cu Dan Vodnar, dr. în biotehnologie, profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (https://www.facebook.com/p/Facultatea-de-%C8%98tiin%C8%9Ba-%C8%99i-Tehnologia-Alimentelor-USAMV-Cluj-Napoca-100057553584992/?locale=ro_RO) și inițiatorul proiectului „Știință cu sare și piper” (https://stiintacusaresipiper.ro/).

El explică faptul că cele mai comune substanțe coloidale din viața noastră sunt emulsii precum maioneza — „o emulsie între apă și ulei, mediată de gălbenușul de ou” -, pe care, deși se poate obține tehnic și din albuș, conform definițiilor gastronomice „nu o putem numi maioneză”.

Trecând la geluri, Dan Vodnar spune că „gelurile pe care le avem în gastronomie sunt coloizi formați din molecule lichide dispersate în molecule solide”. În timp ce atunci când vine vorba de jeleuri, profesorul adaugă, cu umor: ”când mâncăm jeleuri, măcar putem să ne gândim că suntem iertați pe jumătate: avem puțin hidrocoloid, multă apă și mai mult zahăr, din păcate.”

Dacă vorbim despre substanțele care dau structura alimentelor, discuția ajunge inevitabil la amidon, care are proprietatea esențială de a absorbi apa și de a forma geluri. Și o clarificare esențială pentru orice bucătar: „făina face cocoloașe pentru că are și gluten… amidonul, în schimb, nu, și este mai simplu de dizolvat.”

Dacă nu știați, pectina este fibra care ”face minuni” în cămara de acasă. „Pectina este o fibră solubilă care se regăsește în multe fructe, motiv pentru care gemurile de mere coagulează natural”.

Tot Dan Vodnar explică de ce fructele dure, precum merele sau prunele gelifică mai bine decât căpșunele sau strugurii: „Pectina este o moleculă de structură – iar fructele compacte au mai multă pectină”.

Și o clarificare importantă: „Credem că trebuie să mai adăugăm apă sau zahăr în gemuri, dar e o falsă impresie. Contează, de fapt, calitatea fructului”.

În orice bucătărie care se respectă trebuie să existe gelatina, care ne ”introduce” în lumea gelurilor proteice. Dar nu doar, pentru că „nici măcar noi nu ne-am putea mișca dacă n-am avea acest colagen care, prin fierbere, se transformă în gelatină”, spune profesorul Dan Vodnar, reamintind că gelurile proteice nu sunt străine alimentației noastre zilnice: de la omletă și iaurt, până la deserturi și creme.

În loc de concluzii: simțurile noastre contribuie mult la ceea ce mâncăm! Textura mâncării influențează la fel de mult experiența culinară precum gustul sau mirosul dar și culorile alimentelor.

Știința nu se află doar în laboratoare sau în tratatele de specialitate, ci și în bucătăria noastră de zi cu zi — în jeleuri, maioneze, piftii și în tot ceea ce ne bucură simțurile.

Adina-Elena Segneanu: Pentru cercetare este nevoie de pasiune, hotărâre, răbdare, determinare și capacitatea de a lucra în echipă
Știință 25 Noiembrie 2025, 13:28

Adina-Elena Segneanu: Pentru cercetare este nevoie de pasiune, hotărâre, răbdare, determinare și capacitatea de a lucra în echipă

” Dar și de deschidere și încredere reciprocă între membrii echipei pentru a depăși dificultățile și a...

Adina-Elena Segneanu: Pentru cercetare este nevoie de pasiune, hotărâre, răbdare, determinare și capacitatea de a lucra în echipă
Când notele depind de abonamentul premium: Inegalitățile ascunse ale folosirii inteligenței artificiale în educație
Știință 25 Noiembrie 2025, 10:00

Când notele depind de abonamentul premium: Inegalitățile ascunse ale folosirii inteligenței artificiale în educație

Inteligența artificială în educație nu este apocalipsa academică pe care mulți o temeau. Un studiu inovator de la...

Când notele depind de abonamentul premium: Inegalitățile ascunse ale folosirii inteligenței artificiale în educație
Prof.dr.Iuliana Ceaușu: „Vaccinarea anti-HPV se putea face în spitalul Cantacuzino și până acum, dar pacientele nu aveau acces la gratuitate și la rețete la jumătate de preț”
Știință 24 Noiembrie 2025, 21:25

Prof.dr.Iuliana Ceaușu: „Vaccinarea anti-HPV se putea face în spitalul Cantacuzino și până acum, dar pacientele nu aveau acces la gratuitate și la rețete la jumătate de preț”

Virusul HPV este responsabil pentru 99% din cazurile de cancer de col uterin și poate cauza alte tipuri de cancer (anal,...

Prof.dr.Iuliana Ceaușu: „Vaccinarea anti-HPV se putea face în spitalul Cantacuzino și până acum, dar pacientele nu aveau acces la gratuitate și la rețete la jumătate de preț”
Ligia Bărbării: Nu suntem niște automate ale genelor noastre, suntem un ”tot sociocultural”, ca indivizi umani și deci trebuie să răspundem pentru faptele noastre în societate
Știință 24 Noiembrie 2025, 16:38

Ligia Bărbării: Nu suntem niște automate ale genelor noastre, suntem un ”tot sociocultural”, ca indivizi umani și deci trebuie să răspundem pentru faptele noastre în societate

În ce măsură sunt responsabile genele pentru comportamentele sexuale deviante? Putem spune ” asta e, așa...

Ligia Bărbării: Nu suntem niște automate ale genelor noastre, suntem un ”tot sociocultural”, ca indivizi umani și deci trebuie să răspundem pentru faptele noastre în societate
Circular Monday – o mișcare globală, între responsabilitate, calitate și libertatea de a alege altfel
Știință 21 Noiembrie 2025, 15:00

Circular Monday – o mișcare globală, între responsabilitate, calitate și libertatea de a alege altfel

O inițiativă pornită în 2017 din Suedia ( https://www.circularmonday.com/ ) și care crește de la an la an, și...

Circular Monday – o mișcare globală, între responsabilitate, calitate și libertatea de a alege altfel
Încă un succes pentru echipa "Cyberpunk" din Turda: premiul „Leaders of the Future” la Gala UVT
Știință 21 Noiembrie 2025, 11:43

Încă un succes pentru echipa "Cyberpunk" din Turda: premiul „Leaders of the Future” la Gala UVT

În premieră, premiul „ Leaders of the Future ” la cea de-a 11 a ediție a Galei Premiilor #UVT 2025 a fost...

Încă un succes pentru echipa "Cyberpunk" din Turda: premiul „Leaders of the Future” la Gala UVT
Știința, cercetarea, tehnologia, artele, implicarea civică și socială - recompensate la Gala Premiilor #UVT 2025!
Știință 21 Noiembrie 2025, 08:26

Știința, cercetarea, tehnologia, artele, implicarea civică și socială - recompensate la Gala Premiilor #UVT 2025!

11 categorii de premii și tot atâția laureați, două diplome aniversare - ”35 de ani de excelență, creativitate și...

Știința, cercetarea, tehnologia, artele, implicarea civică și socială - recompensate la Gala Premiilor #UVT 2025!
Ramona Costescu: Copiii au nevoie de siguranță, nu de prejudecăți iar relația părinte–copil este un spațiu plin de așteptări și emoții
Știință 20 Noiembrie 2025, 16:14

Ramona Costescu: Copiii au nevoie de siguranță, nu de prejudecăți iar relația părinte–copil este un spațiu plin de așteptări și emoții

Cum funcționează modelul „peer-to-peer” în școli, de ce au nevoie și părinții de îndrumare și cum se...

Ramona Costescu: Copiii au nevoie de siguranță, nu de prejudecăți iar relația părinte–copil este un spațiu plin de așteptări și emoții
Ascultă live

Ascultă live

16:00 - 16:30
Legendele muzicii
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
16:00 - 16:56
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
16:00 - 16:10
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
16:00 - 16:05
Știrile Antenei Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri