Liviu Prunaru revine în România cu Turneul Național Concert Maestro, din 31 martie
Un eveniment excepțional dedicat împlinirii a 35 de ani de carieră internațională.
17 Martie 2025, 06:08
Inaugurându-şi călătoria muzicală pe 31 martie, la Ateneul Român, în această primăvară, unul dintre cei mai apreciați violoniști români, Liviu Prunaru, concert maestru al celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam timp de 18 ani, străbate singur cu vioara sa ţara care a însemnat întotdeauna pentru el… acasă, pentru un turneu solo.
Biletele pentru concertul de la Ateneu se găsesc aici: https://oveit.com/hub/
Concert Maestro, primul său turneu național solo, va aduce pe scenă talentul, munca și experiența unui artist ajuns la apogeul carierei. Având forța unei întregi orchestre și experiența îmblânzirii celor mai bune viori ale lumii, precum Stradivarius sau Guarneri, Liviu Prunaru, va cânta singur pentru publicul din orașele din România cu o vioară modernă de mare maestru.
Fiecare concert este un miracol. De câte ori urc pe scenă, pot să urc de mii de ori, și să cânt aceeași piesă, acel impact cu publicul este unic. Fiecare ieșire pe scenă este o provocare și un risc în același timp, spune violonistul Liviu Prunaru.
La 35 de ani de când a plecat din România și 50 de ani de când a început să cânte la vioară, maestrul Liviu Prunaru își propune să dedice mai mult timp țării în care s-a născut și să împărtășească din bogata sa experiență artistică internațională.
Turneul Concert Maestro va avea loc în perioada 31 martie - 5 aprilie 2025 și va cuprinde cinci orașe importante din țară:
l 31 martie – București, Ateneul Român
l 1 aprilie – Iași, Palatul Culturii
l 3 aprilie – Bistrița, Sinagogă
l 4 aprilie – Brașov, Centrul Cultural Apollonia
l 5 aprilie – Ploiești, Sala Filarmonicii
Concert Maestro prezintă publicului plurivalența unui artist ajuns la momentul maturității, care evoluează cu strălucire în multiple ipostaze: solist în fața orchestrei, instrumentist de muzică de cameră, concertmaestru al unor mari orchestre și protagonist al unui recital solo.
În 1990, violonistul Liviu Prunaru, pe atunci în vârstă de 21 de ani şi student al Conservatorului bucureştean, pleca la un curs de vară în Elveţia. Din acel moment a fost doar o chestiune de timp până a ajuns un artist de talie internaţională. I-a avut profesori pe pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu) şi pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea Dublul concert de Bach). În 2006, devenea concertmaestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cea mai bună orchestră din lume, timp de 18 ani cântând pe o vioară Stradivarius ce i-a fost pusă la dispoziţie de orchestră.
Între nenumărate turnee solo în toate colţurile lumii şi activitatea de profesor de vioară la Academia „Menuhin“ din Elveţia a găsit tot timpul ocazia de a se reîntoarce pentru a cânta în România.
Din 2011 a susţinut anual turneul Duelul Viorilor, alături de violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail.
La prima ediție a primului său turneu solo, Concert Maestro, Liviu Prunaru va interpreta lucrări de Bach, Paganini, Filip, N. Milstein oferind publicului ocazia de a descoperi forța unei întregi orchestre, prin sunetul unei singure viori.
PROGRAM MUZICAL:
l J.S. Bach – Sonata nr. 1 pentru vioară
l N. Paganini – Capriciile nr. 2, 9, 10,
l V. Filip - Suita românească
l N. Paganini – Capriciile nr. 13, 17, 23
l N. Milstein - Paganiniana pentru vioară solo
Un turneu Pro Contemporania 20 din seria Turnee de Poveste.