Ascultă Radio România Cultural Live

“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de violoncelistul Jan Sekaci și pianista Daria Tudor

“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de violoncelistul Jan Sekaci și pianista Daria Tudor

21 Mai 2025, 13:47

Câștigătorul bursei “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2024, susține un recital-eveniment la Sala Radio, marți, 10 iunie, ora 19.00. Violoncelistul Jan Sekaci evoluează alături de cunoscuta pianistă Daria Tudor, propunând un program cu celebre lucrări ce definesc literatura pentru violoncel scrisă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutului de secol XX: Sonata de Claude Debussy, Sonata nr. 2 de Johannes Brahms, 5 Stücke im Volkston de Robert Schumann și Zigeunerweisen de Pablo de Sarasate.

Violoncelistul Jan Sekaci (24 ani) este în prezent unul dintre cele mai importante nume ale tinerei generații de muzicieni români. Născut la Oradea, a studiat la Cluj-Napoca și București; în prezent urmează cursurile Academiei Barenboim-Said de la Berlin. Jan Sekaci a debutat deja la Sala Radio, în februarie 2024, ca solist al Orchestrei de Cameră Radio, parte a beneficiilor profesionale oferite de bursa Moștenitorii României muzicale – ediția 2023, iar în decembrie 2024 a susținut și un concert alături de Orchestra Națională Radio, tot ca parte a premiului primit în cadrul competiției pentru bursa Moștenitorii României muzicale – ediția 2024.

Jan Sekaci se remarcă prin maturitatea, muzicalitatea și inventivitatea interpretărilor sale; un artist foarte sensibil și cu un talent ieșit din comun, el a obținut numeroase premii naționale și internaționale importante, cel mai recent fiind din martie 2025 de la New Hope Grand Prix.

Jan Sekaci: “Acest recital pentru mine nu este doar un concert dintr-o serie de concerte, dar un moment important de celebrare a bursei Mostenitorii României Muzicale care mi-a oferit siguranță în perioada de tranziție de după promovarea studiilor de licență, prin suportul financiar și artistic. În semn de recunoștință, am ales un program care cuprinde adevărate bijuterii din repertoriul extins pentru violoncel.”

Alături de Jan Sekaci, pe 10 iunie, va evolua pe scena Sălii Radio o prezență deja familiară și foarte îndrăgită de publicul românesc: Daria Tudor, pianistă acompaniatoare în cadrul prestigioasei Academii Barenboim Said din Berlin.

Daria Tudor: “Este o reală onoare să revin în cadrul proiectului Moștenitorii României Muzicale, de această dată alături violoncelistul Jan Sekaci. Acest demers valoros continuă să sprijine constant tinerii muzicieni români, oferindu-le șansa de a reveni acasă și de a evolua pe cele mai importante scene din țară, în cadrul unor recitaluri și concerte de prestigiu.

Pentru un artist, nu există o susținere mai profundă decât oportunitatea de a urca pe scenă și de a transmite, prin intermediul muzicii, unele dintre cele mai profunde și împăciuitoare mesaje ale umanității.

Vă așteptăm cu drag pe 10 iunie cu un program de suflet!

Biletele pentru recitalul din 10 iunie sunt disponibile în rețeaua www.bilete.ro și la casa de bilete a Sălii Radio. https://www.bilete.ro/mostenitorii-romaniei-muzicale-un-proiect-radio-romania-muzical-si-rotary-club-pipera/

Jan Sekaci

Născut la Oradea în anul 2001, Jan Sekaci își începe studiul violoncelului la vârsta de 10 ani. În 2014 decide să își continue dezvoltarea urmând un an la C.N.M. "Sigismund Toduță" din Cluj Napoca, iar apoi să plece în 2015 la București unde studiază la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" la clasa prof. Octavian Lup până în anul 2020. În prezent este student al Academiei Barenboim-Said din Berlin, la clasa prof. Frans Helmerson.

De-a lungul anilor a participat la numeroase concursuri din România, unde talentul și munca i-au fost recunoscute de la o vârsta fragedă, precum Marele premiu la Concursul "Sigismund Toduță" 2014 Deva, Marele premiu la Concursul național "Alexandru Moroșanu" 2015 București, Marele Premiu la Concursul "Paul Constantinescu", Marele Premiu la concursul „George Georgescu" si premiul 1 la olimpiadele naționale de muzică din anii 2015-2019. Pe plan internațional se remarcă prin numeroase premii întâi, precum premiul I la concursul „Klaipeda International Cello Festival and Competition” 2017, premiul I la concursul International „ProArt Competition” 2017 Ucraina și Premiul I la faimosul concurs "Johannes Brahms" 2021 din Austria, unde a mai primit și un premiu special din partea dirijorului Yuki Miyagi, o apariție la Praga cu Concertul op. 104 de Antonín Dvořák.

A participat la cursuri de măiestrie susținute de Marin Cazacu, Răzvan Suma, Valentin Răduțiu,David Geringas, Frans Helmerson, Jens Peter Maintz, Miklós Perényi, Romain Garioud, Raphael Pidoux, Antonio Meneses, Andras Schiff, Daniel Barenboim. În anul 2018 și 2024, Jan Sekaci a fost selectat să participe ca membru activ al cursurilor de măiestrie de la Academia Kronberg sub îndrumarea lui Wolfgang Emanuel Schmidt și Philippe Muller. A mai urmat cursuri de măiestrie timp de trei ani consecutivi la Classe d'Excellence de Gautier Capuçon la Fundația Louis Vuitton din Paris. Este membru activ al Ansamblului de muzică contemporană Boulez. Din 2025 este bursier al fundației Deutsche Stiftung Musikleben. Cântă la un violoncel creat în jurul anului 1850 la Napoli.

Daria Tudor

Daria Tudor (28 ani) a debutat în concert la doar 9 ani, alături de Orchestra de Cameră Radio din București; este laureată a numeroase competiții naționale și internaționale și a susținut recitaluri și concerte pe mari scene, în special în Germania. În februarie 2015, Daria Tudor a fost acceptată la Universität der Künste Berlin la clasa prof. Pascal Devoyon și Rikako Murata. Începând din mai 2015, Daria Tudor lucrează la Universität der Künste Berlin, în calitate de docent la clasele de Lied contemporan ale prof. Axel Bauni și Eric Schneider, precum și ca pianistă a clasei de violoncel – prof. Konstantin Heidrich. În prezent, ea este pianist acompaniator la Academia Barenboim Said din Berlin.

Din 2017, este acompaniatoare oficială a Rutesheim Cello Academy, Germania. În iunie 2019, Dariei i-a fost acordat premiul pentru cel mai bun tânăr artist - Enlight Prize - în cadrul Festivalului Art of the Piano – Cincinnati, SUA. A participat la festivaluri din Finlanda, Germania și Austria: Alpenarte - Schwarzenberg, octombrie 2018; Kissinger Sommer - Bad Kissingen, iunie 2017; Mozartfest - Würzburg, iunie 2016; Festivalul Crescendo - Berlin, mai 2016, 2017. În 2022, a fost semifinalistă a Concursului Internațional “George Enescu” de la București.

În cadrul proiectului “Moștenitorii României muzicale”, Daria Tudor a fost partenera de recital a violoncelistului Andrei Ioniță (13 iunie 2021), a violonistei Ioana Cristina Goicea și a violoncelistului Andrei Ioniță în concertul cameral susținut la Bruxelles (30 noiembrie 2022) și Sala Radio (18 decembrie 2022), a violonistului Valentin Șerban la Sala Radio (12 februarie 2023) și a violonistei Marica Marica în recitalul susținut la Ateneul Român (15 noiembrie 2023). Alături de Ioana Cristina Goicea și Andrei Ioniță, Daria Tudor semnează două albume discografice apărute la Editura Casa Radio în cadrul colecției Radio România Muzical: Beethoven (2022) și George Enescu (2023). Alături de violonistul Valentin Șerban semnează albumul “Violin in love” apărut în 2024 în cadrul colecției Moștenitorii României muzicale.

Proiectul “Moștenitorii României muzicale”

…organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, s-a dezvoltat în ultimii ani în două direcții. Prima dintre acestea își propune să-i aducă pe scene prestigioase românești pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar acasă. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză.

Din 2018 și până în prezent au avut loc aproape 40 de concerte și recitaluri: violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Răduțiu, pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sunt doar câțiva dintre protagoniști. Sub egida aceluiași proiect, au apărut și trei albume la Editura Casa Radio, cuprinzând evoluții din recitaluri.

A doua direcție de dezvoltare este bursa “Moștenitorii României muzicale”. În 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au inițiat și bursa “Moștenitorii României muzicale”, pentru tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani. Câștigători ai bursei în valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Boțac (2020), violoncelistul Cornelius Zirbo (2021), pianista Kira Frolu (2022), pianistul Nil Mladin (2023) și violoncelistul Jan Sekaci (2024). Pentru ediția 2025, sunt deschise înscrierile, iar valoarea bursei este de 4500 euro. Finaliștii care s-au remarcat în competiția pentru bursa “Moștenitorii României muzicale” au beneficiat și de numeroase alte beneficii profesionale: recitaluri, concerte, înregistrări, reprezentare în competiții internaționale, la propunerea membrilor juriului.

Pianul Călător – Passion – 15 ani de peripluri muzicale solo prin România
Muzică-Dans-Arte 21 Mai 2025, 13:43

Pianul Călător – Passion – 15 ani de peripluri muzicale solo prin România

Pianistul Horia Mihail revine în iunie într-un turneu cu un program special de miniaturi, celebrând 15 ani de pasiune pentru...

Pianul Călător – Passion – 15 ani de peripluri muzicale solo prin România
OLANDA: Furtul tezaurului ar fi fost comandat din România
Muzică-Dans-Arte 21 Mai 2025, 13:28

OLANDA: Furtul tezaurului ar fi fost comandat din România

În timpul spargerii de la Muzeul Drents, au fost furate opere de artă valoroase, inclusiv celebrul Coif de la Coțofenești,...

OLANDA: Furtul tezaurului ar fi fost comandat din România
„Rita”, prezentată de Orchestra de Cameră Radio, pentru prima oară în România, la Bucharest Opera Festival
Muzică-Dans-Arte 21 Mai 2025, 10:52

„Rita”, prezentată de Orchestra de Cameră Radio, pentru prima oară în România, la Bucharest Opera Festival

Opera  „Rita”  (în formulă de concert) de Gaetano Donizetti este titlu cu care vine la ...

„Rita”, prezentată de Orchestra de Cameră Radio, pentru prima oară în România, la Bucharest Opera Festival
ORIGINS – A Story of Rhythm: Turneul care aduce ritmurile lumii în 11 orașe din România
Muzică-Dans-Arte 20 Mai 2025, 16:04

ORIGINS – A Story of Rhythm: Turneul care aduce ritmurile lumii în 11 orașe din România

Un spectacol muzical vibrant, cu ritmuri și sonorități de pe patru continente, artiști de top și un program educațional...

ORIGINS – A Story of Rhythm: Turneul care aduce ritmurile lumii în 11 orașe din România
International Salbek Opera Masterclass 2025 – au mai rămas două săptămâni pentru înscrieri!
Muzică-Dans-Arte 20 Mai 2025, 13:17

International Salbek Opera Masterclass 2025 – au mai rămas două săptămâni pentru înscrieri!

”Recomand cu absolută încredere aceste masterclass-uri, deoarece au profesori de cel mai înalt...

International Salbek Opera Masterclass 2025 – au mai rămas două săptămâni pentru înscrieri!
Începe a noua ediție a Festivalului Opera Copiilor!
Muzică-Dans-Arte 20 Mai 2025, 13:10

Începe a noua ediție a Festivalului Opera Copiilor!

    Timp de patru săptămâni, în perioada 23 mai – 15 iunie 2025, copiii sunt așteptați, alături...

Începe a noua ediție a Festivalului Opera Copiilor!
Coregraful rus Iuri Grigorovici a murit la vârsta de 98 de ani
Muzică-Dans-Arte 19 Mai 2025, 16:18

Coregraful rus Iuri Grigorovici a murit la vârsta de 98 de ani

Născut în orașul sovietic Leningrad, într-o familie de balerini, Iuri Grigorovici a avut o carieră întinsă...

Coregraful rus Iuri Grigorovici a murit la vârsta de 98 de ani
A V-a ediție a Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae va avea loc în perioada 1-15 iunie 2025
Muzică-Dans-Arte 19 Mai 2025, 16:05

A V-a ediție a Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae va avea loc în perioada 1-15 iunie 2025

Cea de-a V-a ediție a unuia dintre cele mai importante festivaluri dedicate muzicii de orgă din România –...

A V-a ediție a Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae va avea loc în perioada 1-15 iunie 2025
Ascultă live

Ascultă live

01:00 - 01:30
Vocea umană (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
SERVICIUL DE NOAPTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
01:00 - 02:00
English 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
01:00 - 02:00
reluare RADIOJURNALUL DE NOAPTE+AGENDA GLOBALĂ (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
00:00 - 06:00
Hit Mix
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 05:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru