Ascultă Radio România Cultural Live

One Night Gallery, co-curatori la AMURAL – Ediția A4

23 August 2018, 09:14

Azi începe cea de-a patra ediție AMURAL Festival Vizual, intitulată sugestiv Ediția A4. Turnul Alb, un reper important pe harta festivalului, se transformă într-o expozitie de artă curatoriată de One Night Gallery. Aceasta va prezenta lucrările celor șase artiști care au semnat edițiile One Night Gallery de până acum: Paul Dersidan, Bianca Dumitrașcu, Sweet Damage Crew, Livia Fălcaru, Raluca Băraru și Victor Fota.

Vizitatorii vor putea explora universul artiștilor și în realitate virtuală și realitate augmentată. Cu ocazia participării la Amural, vor fi prezentate pentru prima dată lucrările realizate pentru One Night Gallery în VR de către cinci dintre artiști. Iar în realitate augmentată, cu ajutorul aplicației Artivive, publicul va putea urmări animații ale lucrărilor sau timelapse-uri ale picturilor.

Expoziția poate fi vizitată azi, între 16.00 și 22.00, și de vineri până duminică, între 10.00 și 22.00.

...

Turnul Negru va conține în interior o expoziție dedicată acestei ediții – lucrări de artă vizuală în format A4. Foto, design, ilustrație, colaj, singura condiție este dimensiunea: A4 - tribut pentru foaia albă de la care pleacă totul.

Bastionul Graft va adăposti animațiile faimosului regizor Tomek Baginski din Polonia, expoziția de design grafic dedicată lui Bogdan Ceaușescu, maestru al afișului de artă și expoziția de bandă desenată a lui Akira (Cristian Dârstar) artist cu rădăcini brașovene ce revine să expună pentru AMURAL.

Un labirint de proiecții video

Recunoscut drept festivalul cu cele mai multe proiecții video simultane, AMURAL plusează în acest an și cu o listă impresionantă de show-uri Audio-Video pe scena de la Turnul Negru.

Max Cooper (UK) producătorul ale cărui videoclipuri fascinante sunt întrecute doar de profunzimea muzicii va ocupa Turnul vineri seară.

Sâmbătă scena va fi ocupată de duo-ul Melmann (ARG) – Maotik (CAN) cu un set de muzică și proiecții ambele live. Vor prelua cu aceeași complexitate, dar cu propriul trip-hop Arms and Sleepers (USA) cu un show cinematic.

În căutarea sinesteziei AV vor fi și Danaga & Maria Brudașcă live cu proiecții analog, BLN, Vlaicu Golcea & Mihai Păcurar. Li se adaugă pe scenă Ada Kaleh, Baba Dochia, Karpov not Kasparov și mulți alții.

Zidurile medievale devin pagini animate ale unei mari creații

Zidul cetății, Turnul Alb, Bastionul Graft sunt ecranele cele mai căutate și mai provocatoare pentru artiștii invitați.

Surprizele vin însă când adăugăm la lista proiecțiilor Casa Colaj (Crucea Roșie), Casa Bântuită, Turnul Măcelarilor și chiar râul Graft.

Glimt Visuals (SWE) și Infimensions (CRO) se alătură celor mai bun VJ români – Cote, Paketa12, Noetic, Pareidolia și tot așa până la 16 artiști sau studiouri de artă video.

Această impresionantă desfășurare de forță s-a putut realiza doar cu sprijinul unui partener de încredere cum este EPSON care furnizează majoritatea proiectoarelor video pentru festival.

Cel mai puternic proiector va fi 15.000 lumeni laser, cea mai nouă și mai bună tehnologie de proiecție. Acesta va lumina Turnul Alb, astfel încât proiecția să fie vizibilă din Piața Sfatului și chiar de pe Tâmpa.

Cinematograful Popular este motivul pentru care a început acum 3 ani povestea AMURAL - cultura alternativă, contemporană, avea nevoie de un spațiu de manifestare în Brașov. Cu fiecare ediție Amural a demonstrat că se poate, iar acum autoritățile au început renovarea Cinematografului Popular în ceea ce sperăm că va fi o nouă instituție culturală brașoveană.

Pentru a marca acest moment artistul canadian Maotik va realiza în interiorul sălii instalația video Aeryon. Publicul va putea intra pentru ultima dată în sala cinematografului înainte de renovare.

Iar duminică vom încheia festivalul cu o proiecție 3D realizată de Aural Eye pe muralul devenit de acum obiectiv turistic. Probabil și acesta se va pierde odată cu vechea tencuială, dar va trăi în amintirea și fotografiile călătorilor ce au vizitat Brașovul în ultimii 2 ani.

Pe scena în aer liber din spatele Popular se vor împleti poezia și muzica live. Acest spațiu vine să contrabalanseze artele digitale de la Turnul Negru printr-o abordare clasică, analog a artelor.

Întoarcerea artistului consacrat

Un alt brașovean ce excelează în domeniul său este pictorul Ion Văcăreanu – artist cu lucrări apreciate și licitate în întreaga lume. Expoziția-eveniment dedicată lui va avea vernisajul în timpul festivalului, dar va rămâne montată timp de o lună la Centrul Multicultural al Universității Transilvania.

Pentru un alt mare brașovean, faimosul Brassai, supranumit Les Yeuex de Paris pentru pozele sale cu Parisul în timpul nopții vom dedica o pictură murală. Colectivo Licuado din Uruguay se vor ocupa de creație.

VISSSUAL - Visul AMURAL

A doua mare locație a festivalului și locul ce va deveni în curând centrul culturii alternative a orașului este VISSSUAL. O fostă linie de producție de pantofi se transformă cu fiecare eveniment într-un hub cultural pentru artiști din toată lumea.

Pe parcursul festivalului aici vom găzdui expoziție de fotografie. În peisajul industrial vom aduce lucrări ale Gitta Seiler (GER) despre viața grea a tinerelor mame. România va fi reprezentată de Centrul de Fotografie Documentară prin Ioana Cîrlig și Petruț Călinescu.

Iar vineri și sâmbătă aici vor avea loc două concerte ca un ying-yang. Vineri doar DJ fete cunoscătoare de techno, iar sâmbătă DJ băieți iubitori de minimal house. Ambele însoțite de proiecții imersive cum doar la AMURAL mai vezi.

Prin festival

Ceea ce va face însă festivalul viu și sănătos sunt instalațiile de artă aflate peste tot în calea ta. Fie că vorbim de InDialog (FRA) cu senzori ai undelor cerebrale, de construcțiile ușoare ale lui Markus Puhlmann (GER), de obiectele repetitive ale lui Martin Balint sau arhitecții de frumos RIZI sau Trip, acest creații dau dimensiune AMURAL prin ideile și forma lor.

Tot ca o instalație de artă poate fi privit și CinemaTURNgraful de lângă Turnul Alb unde vor rula filme și animații de și despre artă.

Și asta nu e tot

Numărul artiștilor depășește 100, i-am amintit doar pe cei mai cunoscuți. Numărul proiecțiilor și instalațiilor va fi record. Spectacolele audio-video vor schimba felul în care consumăm concertele. Lucrările ne vor pune pe gânduri. Totul va fi o sărbătoare vizuală jucăușă și inteligentă în același timp.

Partenerii Amural:

EPSON, Primăria Brașov, Consiliul Județean Brașov

Fan Courier, Accenture, Gambrinus, Centrul Cultural German + Goethe Institut, Coresi, Aqua Carpatica

Institutul Polonez, Ambasada Suediei, Colegiul Național Aprily Lajos, Universitatea Transilvania, Centrul Multicultural, One Night Gallery, Muzeul Județean de Istorie, Ina Schaeffler, Cinema One, Ioooi, Green Revolution + I’Velo, Centrum House Hostel Brasov, Agenția Metropolitană Brașov, RAT BV

Despre AMURAL

AMURAL - Festival vizual După Ziduri este o inițiativă privată a unui grup de tineri creativi originari din Brașov. Miza lor este de a conecta orașul la cele mai noi și mai spectaculoase manifestări artistice, propunând un festival cultural de dimensiune europeană ce aduce împreună arta alături de cele mai noi forme de creație și tehnologie. O mișcare care să transforme orașul în centrul cultural regional și național pe care și-l doresc atât brașovenii, cât și călătorii.

Video - https://vimeo.com/amural/promo2018

 

Despre One Night Gallery

 

One Night Gallery este puntea dintre artiști și tehnologie și facilitează crearea primelor lucrări de artă virtuală din România. Acestea sunt promovate în cadrul unui art show lunar, care îmbină expoziția materială cu cea virtuală. De asemenea, extensia acestor lucrări poate fi acesată de către public prin realitate augmentată și video-mapping. Mai multe informații pot fi găsite pe Facebook și Instagram.

Ilustrată din Amsterdam - Project 4 cântă colinde românești | PODCAST
Muzică-Dans-Arte 04 Decembrie 2023, 07:15

Ilustrată din Amsterdam - Project 4 cântă colinde românești | PODCAST

Patru olandeze au format un ansamblu – Project 4 – în care naiul este personajul...

Ilustrată din Amsterdam - Project 4 cântă colinde românești | PODCAST
Târgurile de Crăciun deschise în țară
Muzică-Dans-Arte 04 Decembrie 2023, 05:43

Târgurile de Crăciun deschise în țară

Vrei să pătrunzi în atmosfera de sărbători? Vizitează târgurile de Crăciun care și în acest an te așteaptă...

Târgurile de Crăciun deschise în țară
Viorica Pintilie invită publicul la concertul „The Magic of Christmas” pe 11 decembrie 2023, la Teatrul Apollo111
Muzică-Dans-Arte 03 Decembrie 2023, 06:30

Viorica Pintilie invită publicul la concertul „The Magic of Christmas” pe 11 decembrie 2023, la Teatrul Apollo111

Viorica Pintilie invită publicul luni, 11 decembrie 2023, de la ora 19:00, la Teatrul Apollo111 (Palatul Universul), la un...

Viorica Pintilie invită publicul la concertul „The Magic of Christmas” pe 11 decembrie 2023, la Teatrul Apollo111
Conferința „CUM S-A CONSTRUIT ROMÂNIA” - Ioan Aurel Pop, invitat la SCENA GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București
Muzică-Dans-Arte 03 Decembrie 2023, 05:19

Conferința „CUM S-A CONSTRUIT ROMÂNIA” - Ioan Aurel Pop, invitat la SCENA GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București

  Opera Națională București încheie ediția din 2023 a ciclului de conferințe  SCENA GÂNDIRII  cu...

Conferința „CUM S-A CONSTRUIT ROMÂNIA” - Ioan Aurel Pop, invitat la SCENA GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București
Spectacolul „The Nutcracker and I" de Alexandra Dariescu, în premieră în România
Muzică-Dans-Arte 02 Decembrie 2023, 04:29

Spectacolul „The Nutcracker and I" de Alexandra Dariescu, în premieră în România

Pianista Alexandra Dariescu se pregătește să încânte publicul cu prima reprezentație din România a...

Spectacolul „The Nutcracker and I" de Alexandra Dariescu, în premieră în România
Acces gratuit la muzee cu ocazia zilei de 1 Decembrie
Muzică-Dans-Arte 01 Decembrie 2023, 05:50

Acces gratuit la muzee cu ocazia zilei de 1 Decembrie

De „1 Decembrie Cultural”, accesul în rețeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit.

Acces gratuit la muzee cu ocazia zilei de 1 Decembrie
Muzeul Abandonului pentru copii și adolescenți
Muzică-Dans-Arte 30 Noiembrie 2023, 11:27

Muzeul Abandonului pentru copii și adolescenți

  Muzeul Abandonului a fost distins ieri, la ediția XXI a PR Award, cu Golden Award for Excellence la secțiunea Artă și...

Muzeul Abandonului pentru copii și adolescenți
Weekend cultural - Recomandări pentru 30 noiembrie - 2 decembrie
Muzică-Dans-Arte 30 Noiembrie 2023, 05:37

Weekend cultural - Recomandări pentru 30 noiembrie - 2 decembrie

Cauţi idei de petrecere a timpului liber ? Îţi sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în weekend!

Weekend cultural - Recomandări pentru 30 noiembrie - 2 decembrie
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 20:00
Cafeneaua de știință
Ascultă live Radio România Cultural
19:05 - 19:30
SMART BOX
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
19:00 - 20:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru