Ascultă Radio România Cultural Live

Peste 30 de evenimente în weekendul 6-7 august la Străzi deschise pe Calea Victoriei, strada Calderon şi şoseaua Kiseleff

05 August 2022, 13:59

Pe 6 şi 7 august, Calea Victoriei, şoseaua Kiseleff şi strada Jean Louis Calderon devin din nou pietonale la „Străzi deschise” și vor fi animate cu zeci de momente de poezie, muzică, proiecteeco şi performance-uri stradale. În premieră la „Străzi deschise”, traseul pietonal de pe strada Calderon va include instalaţii de artă, proiecţii video pe carosabil şi ateliere pop-up pe tema sustenabilităţii creative, completate de recitaluri de poezie, DJ seturi şi concerte folk şi pop, prezentate de Galeria Galateca și Wise Romania.

Unul dintre cele mai de impact proiecte outdoor care dau viaţă oraşului în sezonul estival, „Străzi deschise – Bucureşti, promenadă urbană” a luat startul în luna aprilie şi propune bucureştenilor, până în luna octombrie, o serie de weekenduri pietonale în oraş menite să transforme spaţiul public, altminteri aglomerat, în zone de relaxare temporare pentru locuitori şi turişti. Weekendurile pietonale presupun instaurarea unor zone temporar pietonale în diverse puncte centrale şi din cartierele Bucureştiului şi organizarea unor activări stradale şi momente artistice pe traseele pietonale ale evenimentului. Zonele care devin pietonale variază de la weekend la weekend, proiectul urmărind să ofere posibilitatea cât mai multor locuitori ai Capitalei să se reconecteze la oraşul în care trăiesc. Proiectul a avut loc până acum în zona centrală, dar și în sectoarele 1, 2, 4 și 6, cu participarea instituţiilor culturale din Bucureşti, precum şi a artiştilor şi companiilor din sectorul creativ local.

Proiectul „Străzi deschise” este organizat de Primăria Capitalei prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, PROEDUS – Centrul  de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București și creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție a Municipiului București – în calitate de operatori zonali.

Zone pietonale / Străzi deschise 6-7 august 2022, între orele 09:00 şi 22:00:

  • Calea Victoriei între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei;
  • Șoseaua Kiseleff între str. Arh. Ion Mincu și str. Monetăriei;
  • J.L. Calderon între str. Batiște și C.A.Rosetti (Sectorul 2).

Programul „Străzi deschise, București” pe Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleff | 6-7 august

Primul weekend din luna august aduce la „Străzi deschise”, pe Calea Victoriei, în faţaMuzeului Naţional de Istorie al României,12 dintre cele mai cunoscute statui vivante produse de Teatrul Masca în ultimii 20 de ani şi instalaţia participativă „De ce iubeşti Bucureşti?” pe faţada magazinului Muzica. Muzeul Municipiului Bucureşti se alătură programului „Străzi deschise” cu două expoziţii de sculptură şi pictură murală la Casa Filipescu Cesianu.

Şi în acest weekend, bucureştenii pot interacţiona cu mobilierul stradal „În echilibru/(Un)balanced” în zona Hotelului Radisson. De la banca-balansoar la şezlongul lung la scaunul înalt, piesele de mobilier stradal pot fi folosite de mai multe persoane în acelaşi timp şi creează astfel contexte de întâlnire şi dialog între trecători. „În echilibru/(Un)balanced” este unul din proiectele câştigătoare ale Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat” şi face parte din programul „Străzi deschise” în perioada august-octombrie.

Duminică, 7 august, copiii pot participa gratuit la „Atelierul de icoane pe sticlă” care va avea loc în intervalul orar 10.00-12.00, în faţa magazinului Romartizana, vizavi de fosta Poliţie a Capitalei. Atelierul este susţinut de Liviu Balâc, distins de Ministerul Culturii cu titlul onorific de Tezaur Uman Viu pentru prelucrarea lemnului. Materialele de pictură folosite în cadrul atelierului sunt oferite participanţilor de magazinul Pictor Shop.

Plimbarea pietonală de pe şoseaua Kiseleff în weekendul 6-7 august invită pe cei mici la joacă şi mişcare cu zonele de activităţi sportive pregătite de PROEDUS în zona Alveolelor.

Programul „Străzi deschise, București” pe Str. Jean Louis Calderon (între str. Batiște și C.A.Rosetti | 6-7 august

Prezenţi pentru prima dată la „Străzi deschise”, Galeria Galateca şi Wise România au pregătit pentru acest weekendul programul artistic din strada Jean Louis Calderon.

Sâmbătă şi duminică, de la ora 17.00 până la ora 21.00, pe Jean Louis Calderon 31 se întâmplă momente de poezie şi muzică în stradă pregătite de Wise România. Fiecare seară de weekend începe cu versuri din universuri, se continuă cu concerte live şi se încheie în paşi de dans cu un DJ set. Headlinerii sunt Ana Maria Pop, Gina Şerbănescu, Ana Maria Irimia, Ioana Andreea, Filip Cîrciumaru şi Mariuseşti. Pe strada Jean Louis Calderon, la intersecţia cu strada Batişte, vor avea loc activări Ecolog şi expoziţia de pictură a artistului Alex Şomăndroiu.

Tot pe strada Calderon, la intersecţia cu strada Thomas Masaryk, Galateca prezintă instalaţii şi ateliere pop-up din cadrul Săptămânii Sustenabilităţii Creative CSWeek. Din programul pregătit de Galateca pentru „Străzi deschise” fac parte instalaţii de artă semnate de Anca Boeriu şi Alexandru Simion Boeriu, ateliere şi performace susţinute de artistul Sergiu Chihaia pe tema eco-creativităţii şi o proiecţie video pe carosabil pe tema sustenabilităţii şi a grijii faţă de mediu, realizată de studenţii UNARte.

Programul „Străzi deschise, București” din afara traseului pietonal | 6-7 august

 

Pe lângă evenimentele de pe traseele pietonale ale „Străzilor deschise”, bucureştenii pot participa în weekendul 6-7 august la o serie de proiecte gândite de artişti independenţi ai oraşului şi implementate de ARCUB în cadrul Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”.

Astfel, evenimentul sold out „Tramvaiul Bookureşti” a ajuns în acest weekend la al treilea episod, o călătorie cu tramvaiul de epocă în care spectatorii ascultă poezii recitate de scriitorii oraşului, ascultă recitaluri de muzică şi poveşti despre Bucureşti. Călătoria din acest weekend este programată sâmbătă, 6 august, şi îi are ca invitaţi pe poeta Anastasia Gavrilovici şi artista Corina Sîrghi.

Un alt proiect câştigător al Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”, Clubul de lectură „Institutul Blecher” duce poezia în cartiere cu seria specială de evenimente „perife(e)rice”. Prima ediţie are loc duminică, 7 august, pe terasa Nuaj din strada Matei Voievod şi îi are ca invitaţi pe poeţii Diana Iepuse şi Andrei Dósa.

Şcoala de Artă Bucureşti revine în programul „Străzilor deschise”, de această dată cu o expoziţie de pictură ce va fi deschisă în ambele zile de weekend, la Casa Eliad din Bulevardul Mircea Vodă, între orele 12.00 şi 18.00.

Restricții rutiere

 

Calea Victoriei | În perioada 6-7 august 2022, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea mașinilor pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, pe strada George Enescu, strada Ştirbei Vodă, Ion Câmpineanu, Bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor. Rutele alternative de transport sunt disponibile pe:

https://tpbi.ro/sapte-linii-de-autobuz-modificate-in-zilele-de-weekend-din-perioada-30-aprilie-16-octombrie-pentru-desfasurarea-evenimentului-strazi-deschise/

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor, pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.

Începând cu weekendul 2-3 iulie 2022, în weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleffse reiape timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00.

Șoseaua Kiseleff | Traficul va fi restricționat pe segmentul cuprins între str. Arh. Ion Mincu și str. Monetăriei, fără afectarea traficului rutier în intersecție.

 

Str. Jean Louis Calderon | Traficul rutier pe segmentul cuprins între Str. Batiște și str. C.A.Rosetti va fi restricționat începând de sâmbătă dimineața, ora 11:00, până duminică seara, ora 22:00.

 

Programul complet al weekendului 6 -7 august 2022 „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” este disponibil, de asemenea, și pe pmb.ro, arcub.ro, creart.ro, proedus.ro.

Ne puteți urmări pe paginile de Facebook și InstagramARCUB.București și pe www.arcub.ro.

Pe 25 iulie, spectacolul de deschidere al Festivalului Richard Wagner de la Bayreuth se aude în direct la Radio România Cultural!
Muzică-Dans-Arte 19 Iulie 2024, 15:53

Pe 25 iulie, spectacolul de deschidere al Festivalului Richard Wagner de la Bayreuth se aude în direct la Radio România Cultural!

În deschiderea ediției 2024, începând cu ora 19:00 , opera wagneriană Tristan și Isolda  se va auzi...

Pe 25 iulie, spectacolul de deschidere al Festivalului Richard Wagner de la Bayreuth se aude în direct la Radio România Cultural!
Shlomo Mintz, unul dintre cei mai importanți violoniști ai lumii, va susține un recital la București, în cadrul ediției a XIX-a a Concursului Internațional George Enescu
Muzică-Dans-Arte 19 Iulie 2024, 12:43

Shlomo Mintz, unul dintre cei mai importanți violoniști ai lumii, va susține un recital la București, în cadrul ediției a XIX-a a Concursului Internațional George Enescu

Shlomo Mintz, unul dintre cei mai importanți violoniști ai lumii și membru al juriului Secțiunii de Vioară a Concursului...

Shlomo Mintz, unul dintre cei mai importanți violoniști ai lumii, va susține un recital la București, în cadrul ediției a XIX-a a Concursului Internațional George Enescu
Concert AVE MARIA cu tenorul ŞTEFAN von KORCH şi pianistul ALEXANDRU BURCĂ pe 7 August la Sala Dalles
Muzică-Dans-Arte 19 Iulie 2024, 11:10

Concert AVE MARIA cu tenorul ŞTEFAN von KORCH şi pianistul ALEXANDRU BURCĂ pe 7 August la Sala Dalles

Secvenţe din opere, mise şi oratorii celebre, dar şi alte piese ce au rămas în istorie pentru modul în care o...

Concert AVE MARIA cu tenorul ŞTEFAN von KORCH şi pianistul ALEXANDRU BURCĂ pe 7 August la Sala Dalles
Classix Lab 2024 - noi orizonturi și oportunități pentru tinerii artiști
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 16:50

Classix Lab 2024 - noi orizonturi și oportunități pentru tinerii artiști

Concerte în locații emblematice, sesiuni de masterclass, panel-uri și dezbateri

Classix Lab 2024 - noi orizonturi și oportunități pentru tinerii artiști
Noile nume confirmate la prima ediție Masters of Classic
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 16:24

Noile nume confirmate la prima ediție Masters of Classic

În mai puţin de două luni începe la București cel mai mare festival de muzică de operă din Europa, Masters of...

Noile nume confirmate la prima ediție Masters of Classic
Pentru prima dată în România, Orchestra de Tineret din Macao (China) concertează marți, 23 iulie, la Ateneul Român, în Festivalul Internațional „Vara Magică”
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 15:40

Pentru prima dată în România, Orchestra de Tineret din Macao (China) concertează marți, 23 iulie, la Ateneul Român, în Festivalul Internațional „Vara Magică”

Macao Youth Orchestra ( Orchestra de Tineret din Macao) este una dintre cele trei orchestre de tineret din străinătate...

Pentru prima dată în România, Orchestra de Tineret din Macao (China) concertează marți, 23 iulie, la Ateneul Român, în Festivalul Internațional „Vara Magică”
Plouă la Bonțida: Electric Castle 10 debutează cu ploaie de beat-uri, pași de dans și distracție
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 13:29

Plouă la Bonțida: Electric Castle 10 debutează cu ploaie de beat-uri, pași de dans și distracție

Electric Castle începe cu prognoze bune: încă din prima zi de festival, peste 34.000 de participanți au ales cea...

Plouă la Bonțida: Electric Castle 10 debutează cu ploaie de beat-uri, pași de dans și distracție
Codruța Vulcu, directorul festivalului ARTmania - „ARTmania este un eveniment lansat în Sibiu de o sibiancă și chiar și în anii în care ne-a fost foarte greu, ne-am ambiționat să păstrăm evenimentul în oraș”
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 13:26

Codruța Vulcu, directorul festivalului ARTmania - „ARTmania este un eveniment lansat în Sibiu de o sibiancă și chiar și în anii în care ne-a fost foarte greu, ne-am ambiționat să păstrăm evenimentul în oraș”

Festivalul ARTmania , cel mai longeviv eveniment dedicat culturii rock, se desfășoară în perioada 26-28 iulie . Roxana...

Codruța Vulcu, directorul festivalului ARTmania - „ARTmania este un eveniment lansat în Sibiu de o sibiancă și chiar și în anii în care ne-a fost foarte greu, ne-am ambiționat să păstrăm evenimentul în oraș”
Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 06:00
Album de colecție (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 06:00
IN ZORI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
05:00 - 06:00
Espańol 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru