Piața Amzei face primul pas spre viitor: expoziția deGALBEN - cum va arăta noul hub cultural al Sectorului 1

21 Iulie 2025, 15:25
The Institute, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR București), anunță deschiderea simbolică a fostului Palat al Primăriei Sectorului 1, cunoscut sub numele de Palatul Galben.
Evenimentul marchează lansarea expoziției-preview deGALBEN, dedicată propunerilor arhitecturale înscrise în apelul de idei intitulat „Un centru pentru noi începuturi”. Concursul a avut ca scop transformarea fostei clădiri administrative din Piața Amzei într-un hub cultural și social activ — viitorul Centru de Inovare Urbană Piața Amzei.
Expoziția va fi vernisată joi, 24 iulie 2025, de la ora 18:30, în clădirea istorică din Piața Amzei nr. 13, și va putea fi vizitată până pe 17 august 2025, de luni până vineri, între orele 10:00 și 20:00.
Fosta primărie, construită în anii ’30 de arhitectul Nicu Georgescu în stil Art Deco, a avut multiple funcțiuni culturale și administrative în trecut, fiind un simbol al comunității bucureștene. Prin proiectul „Un centru pentru noi începuturi”, clădirea va fi reconfigurată într-un cadru destinat întâlnirilor între arte, profesii și comunități, oferind spații flexibile pentru expoziții, conferințe, proiecții de film și arte performative.
Apelul de idei organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București a desemnat trei proiecte câștigătoare, evidențiind soluții arhitecturale pentru reconfigurarea clădirii administrative din Piața Amzei.
Premiul I a fost acordat echipei formate din arh. Alexandru-Cristian Beșliu, arh. Octavian Bârsan, arh. Cosmin O. Gălățianu, arh. Cosmin Georgescu și arh. Andrei Theodor Ioniță.
Premiul II a revenit arh. Anca Diana Popescu și arh. Sorin Vladimir Popescu, fondatori ai atelierform.eu.
Premiul III a fost câștigat de arh. Ruben Pintea, împreună cu colaboratorii săi, arh. Alexandru Ambrosa și arh. Dragoș Andrei-Măzărîanu.
În total, în competiție au fost înscrise 21 de propuneri, semnate de arhitecți, colective și birouri de arhitectură din România, reflectând o varietate de viziuni asupra regenerării urbane și a utilizării creative a spațiilor publice, proiecte ce vor putea fi consultate și admirate în cadrul expoziției.
Inițiativa face parte din proiectul Cartierul Creativ, dezvoltat de The Institute, prezentat de Banca Transilvania și susținut de Primăria Sectorului 1, având ca scop regenerarea urbană și promovarea industriilor creative în centrul Bucureștiului.