Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: 450 de ani de la moartea lui Benvenuto Cellini, una dintre cele mai importante presonalităţi a Renaşterii italiene

13 Februarie 2021, 06:57

Motto: „În orice parte s-ar învârti roata destinului, virtutea ramâne în picioare” – Benvenuto Cellini

Sâmbătă, 13 februarie, se împlinesc 450 de ani de la moartea lui Benvenuto Cellini, excepţional sculptor, orfevru, gravor și scriitor italian, un artist care în creaţia sa a demonstrat abilităţi artistice remarcabile, subsumate curentului manierist. Unele dintre cele mai reuşite lucrări are sale – o exemplificare a manierismului – sunt monumentele „Perseu”, lucrarea „Nimfa de la Fontainebleau” sau lucrarea de orfevrărie „Solnița lui Francisc I”.


Însă Cellini nu s-a remarcat doar prin realizări artistice deosebite, ci şi prin viaţa sa tumultuoasă, parte a unei epoci caracterizate de efervescenţă culturală, tumult cotidian, primejdii, asasinate ori trădări, dar şi creaţii artistice inegalabile – – pe care el însuşi le-a povestit în volumul „Viața lui Benvenuto Cellini, povestită de el însuși” – toate acestea constituind una dintre cele mai importante şi pitoreşti personalităţi a epocii Renaşterii italiene.

* * * * *

Benvenuto Cellini s-a născut la 1 noiembrie 1500, la Florenţa, în Republica Florenţa de atunci, azi în Italia, părinţii săi fiind Giovanni Cellini și Maria Lisabetta Granacci.
Cu toate că tatăl său, muzician și constructor de instrumente muzicale, îşi dorea ca şi fiul său să-i urmeze în carieră, Cellini manifestă, mai degrabă, înclinaţii artistice, devenind ucenic al meşterului aurar florentin Andrea di Sandro Marcone.
La vârsta de 16 ani, după o încăierere, va fi exilat la Siena, iar un an mai târziu va reveni la Florenţa.

În anul 1519, se va stabili la Roma, însă şi aici va duce o viaţă conflictuală. Drept urmare, în 1523, este anchetat şi condamnat la moarte pentru a fi luat parte la un duel. Imediat se refugiază la Roma, unde va lucra pentru episcopul de Salamanca, Sigismundo Chigi – primele sale lucrări la Roma fiind un sicriu de argint , sfeșnice de argint și o vază pentru episcop – , şi pentru papa Clement al VII-lea, pentru care gravează medalii, smălțuiește, face sigilii, relicvarii, tipare de monede.
Este acuzat de a fi falsificat monede, se apără și e absolvit de vină, îi este omorât fratele și îl va ucide cu sânge rece pe ucigaşul aproapelui său.
În anul 1527, Cellini participă la apărarea Romei în timpul asediului asupra oraşului, unde, printre faptele sale de vitejie sunt menţionate împuşcarea contabilului de Bourbon şi a prinţului de Orania.

În anul 1528, revine la Florenţa, pentru scurtă vreme, apoi se deplasează la Mantova, unde va realiza un sigiliu pentru cardinalul Gonzaga, conducător al Arhivelor Episcopale ale oraşului.

În anul 1529, începe să lucreze la trezoreria papală ca „maestru al matriţelor”. În următorii ani va realiza, printre altele, o cruce pectorală pentru papa Clement al VII-lea şi mai multe medalii, din care două au supravieţuit până în zilele noastre, fiind acum expuse la Galeriile Uffizi din Florenţa.
Cellini, fire conflictuală, este acuzat şi condamnat pentru uciderea unui bijutier concurent, însă, la scurtă vreme, va fi absolvit de pedeapsă de către papa Paul al III-lea.
Necazurile sale nu se vor opri, însă, aici. Va răni grav un notar, drept urmare se va refugia la Florenţa, perioadă în care va realiza mai multe monede pentru Alessandro de Medici, expuse acum la Cabinet des Médailles, Biblioteca Naţională din Paris.

În 1538, se deplasează în Franţa, unde va realiza o medalie portret a regelui Francisc I, aflată acum în proprietatea Palatului Bargello din Florenţa. Primește în dar castelul Petit Nesle, apoi se îmbolnăvește şi revine la Roma.
Aici este acuzat de delapidare – mai exact că i-ar fi furat Papei bijuteriile – şi este întemniţat la castelul St. Angelo, va evada, va fi prins şi închis din nou, pentru ca, un an mai târziu, să fie eliberat.

În anul 1540, va realiza, pentru cardinalul d’Este din Ferrara, un sigiliu.
În acelaşi an, se va deplasa, din nou, în Franţa, la Fontainebleau, unde va realiza, pentru regele Francisc I, o solniţă în aur, un exemplu edificator privind măiestria orfevrăriei Renaşterii.

În anul 1542, Cellini obţine şi cetăţenia franceză, iar doi ani mai târziu va începe să lucreze, tot pentru rege, 12 lumânări din argint, ornamentate cu chipuri mitologice.
În anii 1543-1544, a realizat prima sa lucrare de mari proporţii, o lunetă de bronz, reprezentând-o pe Nimfa de la Fontainebleau, pentru intrarea în palatul Luvru. În aceeaşi perioadă va realiza un model pentru o statuie uriaşă a lui Marte, pentru o viitoare fântână ce urma să fie construită la Fontainebleau şi va da o primă formă statuii lui Neptun.
În anul 1545, Cellini va reveni la Florenţa, unde Cosimo de Medici îi comandă ceea ce va deveni cea mai cunoscută sculptură a sa, o statuie din bronz a lui Perseu, aflată şi acum la Loggia dei Lanzi din Florenţa. Tot aici va realiza un bust uriaş al marelui duce de Toscana, în anul 1548.

Este acuzat, apoi, de imoralitate, şi este nevoit să se refugieze la Veneţia, în 1546, apoi va restaura un tors al lui Palestrina în chip de Ganymede şi va sculpta în marmură statuile lui Apollo, Hyacint şi Narcis – toate aflate acum în patrimoniul Palatului Bargello din Florenţa.
În anul 1550, va realiza, la Florenţa, un bust de bronz al unui bancher şi patron al artelor, Bindo Altoviti şi, mai apoi, un crucifix din marmură pentru propriul său mormânt din biserica florentină Sanctissima Annunziata, care se află în patrimoniul Mănăstirii regale de la Escorial din Spania.

În această perioadă a vieţii, i se nasc trei copii naturali, va înfia, apoi, un băiat, pe care apoi îl dezmoștenește, va cumpăra o moșie, însă vânzătorul va încerca să-l otrăvească.
Între anii 1558-1562, îşi redactează autobiografia, iar în 1565 a început să lucreze la tratate despre orfevrărie – „Trattato dell’oreficeria” – şi sculptură – „Trattato della scultura”.

La vârsta de 65 de ani se însoară, motiv pentru care își va reface, pentru a patra oară, testamentul.
Benvenuto Cellini moare la 13 februarie 1571, la Florenţa, la vârsta de 70 de ani, fiind înmormântat în biserica Santissima Annunziata.
„Viața lui Benvenuto Cellini, povestită de el însuși” va fi publicată mai întâi în Italia, la Napoli, în anul 1728, mai târziu fiind tradusă în engleză (1771), germană (1796) şi franceză (1882).

În secolul al XVIII-lea, după diverse aventuri, manuscrisul a dispărut, însă în anul 1805, a fost găsit într-una din librăriile din Florența și a fost transferat la biblioteca laurentiană, unde se află şi în prezent.

Volumul autobiografic, care a fost dictat unuia dintre ucenicii săi, Michele di Goro Vestri, este un document surprinzător, autentic, contribuind la cunoaşterea personalităţii lui Cellini, mai bine decât în cazul oricărei alte personalităţi a epocii sale. Scrierea lui Cellini, deşi marcant laudativă, este presărată cu extravaganțe imposibil de crezut, printre acestea aflându-se inclusiv modul relativ minuţios în care şi-a pregătit crimele pe care le-a săvârşit.
Autobiografia lui Benvenuto Cellini l-a inspirat pe Alexandre Dumas să creeze romanul „Ascanio” – care descrie perioada vieții lui Benvenuto Cellini din Franța, în care Dumas, tatăl, împletește cu pricepere povestea de dragoste a calfei Ascanio pentru fiica provostului parizian, Colomba.
Lumea lui Cellini, extrem de pasionantă pentru cei ce o vor aprofunda, înseamnă o lume de basm, pentru unii, extravagantă, pentru alţii, plină de năzbâtii, pasiune artistică, crime cu sânge rece şi din întâmplare, devieri sexuale scandaloase, evadări miraculoase, capodopere din aur şi argint purtate de regi, papi şi prinţi, confruntări pline de duşmănie cu metrese de rând şi favorite de monarhi şi, nu în ultimul rând, concurenţa în grandoare artistică cu Michelangelo Buonarotti şi Donatello…

Răzvan Moceanu – RADOR

Exploatarea Culturală „Ion D. Sîrbu” se deschide oficial pe 2 mai, la Petrila​
Muzică-Dans-Arte 30 Aprilie 2025, 14:54

Exploatarea Culturală „Ion D. Sîrbu” se deschide oficial pe 2 mai, la Petrila​

Pe 2 mai 2025, la ora 11:00, în Petrila, județul Hunedoara, va avea loc inaugurarea oficială a Exploatării Culturale...

Exploatarea Culturală „Ion D. Sîrbu” se deschide oficial pe 2 mai, la Petrila​
Violoncellissimo, concert extraordinar cu o sală arhiplină la Expo 2025 Osaka Un al doilea eveniment va avea loc la Teatrul NOH din Osaka pe 2 mai
Muzică-Dans-Arte 30 Aprilie 2025, 13:10

Violoncellissimo, concert extraordinar cu o sală arhiplină la Expo 2025 Osaka Un al doilea eveniment va avea loc la Teatrul NOH din Osaka pe 2 mai

Violoncellissimo , condus de maestrul Marin Cazacu, a susținut miercuri, 30 aprilie , un concert extraordinar, intitulat De...

Violoncellissimo, concert extraordinar cu o sală arhiplină la Expo 2025 Osaka Un al doilea eveniment va avea loc la Teatrul NOH din Osaka pe 2 mai
O poveste în simboluri și imagini la Romanian Design Week
Muzică-Dans-Arte 30 Aprilie 2025, 12:29

O poveste în simboluri și imagini la Romanian Design Week

Austria își spune povestea prin imagini și simboluri la Romanian Design Week 2025 . Oficiul Național de Turism al...

O poveste în simboluri și imagini la Romanian Design Week
Madrigal: Drumul Mătăsii – Kazahstan 2025 Tradiția ne inspiră. Energia ne conectează
Muzică-Dans-Arte 30 Aprilie 2025, 11:14

Madrigal: Drumul Mătăsii – Kazahstan 2025 Tradiția ne inspiră. Energia ne conectează

Corul Naț ional de Camer ă „ Madrigal – Marin Constantin” , una dintre cele mai iubite și respectate...

Madrigal: Drumul Mătăsii – Kazahstan 2025 Tradiția ne inspiră. Energia ne conectează
O nouă ediție a Întâlnirilor JTI Scapino Ballet din Rotterdam, pentru prima dată în România
Muzică-Dans-Arte 30 Aprilie 2025, 11:13

O nouă ediție a Întâlnirilor JTI Scapino Ballet din Rotterdam, pentru prima dată în România

Compania Scapino Ballet din Rotterdam vine în premieră în România, la cea de-a XXVI-a ediție a...

O nouă ediție a Întâlnirilor JTI Scapino Ballet din Rotterdam, pentru prima dată în România
„Cinestezia Symphonic”,  primul concert cinematic pop simfonic din România
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2025, 15:55

„Cinestezia Symphonic”, primul concert cinematic pop simfonic din România

Pe 25 mai , Sala Radio devine scena unui eveniment fără precedent: Cinestezia Symphonic , primul concert cinematic pop...

„Cinestezia Symphonic”, primul concert cinematic pop simfonic din România
Perioada de înscrieri pentru premiul de pictură „Emerging Me: Breaking the Ice” se extinde până în data de 11 mai 2025
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2025, 15:27

Perioada de înscrieri pentru premiul de pictură „Emerging Me: Breaking the Ice” se extinde până în data de 11 mai 2025

Fundația culturală Art Movements Foundation extinde perioada de înscriere pentru premiul de pictură emergentă Emerging...

Perioada de înscrieri pentru premiul de pictură „Emerging Me: Breaking the Ice” se extinde până în data de 11 mai 2025
Open call pentru cea de-a șaptea ediție a programului de rezidență „Sounds Like a Book: Memory”, desfășurată în satul Șona, județul Brașov
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2025, 14:56

Open call pentru cea de-a șaptea ediție a programului de rezidență „Sounds Like a Book: Memory”, desfășurată în satul Șona, județul Brașov

Platforma de book-making și self-publishing Sounds like a Book lansează apelul pentru aplicații la cea de-a șaptea ediție a...

Open call pentru cea de-a șaptea ediție a programului de rezidență „Sounds Like a Book: Memory”, desfășurată în satul Șona, județul Brașov
Ascultă live

Ascultă live

12:00 - 13:00
Texte și pretexte
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
DIMINEŢI CU SOARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
11:05 - 13:00
reluare: RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
11:03 - 15:00
Pulsul Zilei
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
11:03 - 18:00
DE WEEK-END CU RADIO REȘIȚA
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
12:00 - 13:03
Știri
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru