Ascultă Radio România Cultural Live

Rezidențe artistice în cadrul proiectului de intervenție culturală Castel viu: artă și comunitate la Posmuș

Rezidențe artistice în cadrul proiectului de intervenție culturală Castel viu: artă și comunitate la Posmuș

06 Septembrie 2023, 10:24


În luna septembrie 2023, în cadrul proiectului Castel viu: artă și comunitate la Posmuș, se derulează o serie de rezidențe artistice și un atelier de pedagogie teatrală, găzduite la Castelul Teleki, din Posmuș, în județul Bistrița Năsăud. Cu o abordare multidisciplinară, activitățile își propun sa faciliteze înțelegerea a trei sfere conceptuale: educație - cultură - mediu. Activitățile proiectului își propun să aducă comunitatea locală mai aproape de Castelul Teleki, recent restaurat, aflat în proprietate publică, astfel încât acesta să devină parte integrantă a vieții comunităților rurale, unde este situat.

Artiștii participanți la rezidențele artistice sunt Cristina David, Răzvan Anton, Alexandra Mereuți și Sebastian Danciu.

“Interesele mele profesionale se canalizează în acest moment spre practici inter și transdisciplinare între artă și geografia umană. În Posmuș sunt interesată, atât la nivel vizual, cât și cartografic, de modul de ocupare a teritoriului, a pășunilor din imediata apropiere a satului, cu aplecare spre consecințele ecologice rezultate din folosirea acestora.” a clarificat Cristina David. Artista va realiza un atelier adresat copiilor din școala Posmuș. Aceștia vor interveni pe cărți poștale imprimate cu un desen de contur a castelului Teleki și vor afla detalii despre serviciile poștale. În a doua parte a atelierului Cristina David va muta atenția pe sintagma "mediu înconjurător" și pe capcanele antropocentrismului.

Răzvan Anton va lucra cu 2 artiști tineri, Alexandra Mereuți și Sebastian Danciu, împreună vor realiza un proiect intitulat Între istorie și memorie la Posmuș. Miza intervenției lor artistice este legată de activarea memoriei. Și ei vor organiza un atelier pentru copiii din Posmuș. Scopul acestuia este de a aduce în discuție obiecte care aparțin familiilor din sat, care să fie aduse de copii la atelier și în jurul cărora să dezvolte, împreună cu artiștii, diverse practici grafice și fotografice. “După vizita realizată în expozițiile de la castel, ne-am gândit că cel mai adecvat subiect în contextul proiectului este cel al memoriei. Expoziția centrală a castelului reia, în mod oarecum firesc, povestea familiei Teleki, care este cel mai bine cercetată și ilustrată de echipa de istorici. Ceea ce credem că lipsește totuși este povestea comunității sau comunităților din Posmuș, care apar pe diversele panouri ca informații statistice, număr de familii, etnie etc. Cu alte cuvinte, povestea acestor oameni lipsește. Suntem conștienți de faptul că grupa de vârstă este mică și caracterul atelierului va rămâne unul ludic. Planul nostru include folosirea unui copiator / imprimantă ca instrument de fotografiere, un aparat de fotografiat și hârtie fotografică alb-negru. În cadrul atelierului, ne propunem ilustrarea mai multor moduri de developare a imaginii în relație cu obiectul și felul în care poate fi citită această transformare. Nu în ultimul rând, ne interesează caracterul magic al apariției imaginii și felul în care putem împărtăși această experiență cu copiii prezenți la atelier.” a explicat Răzvan Anton.

Înainte de începerea școlii, în perioada 4-6 septembrie, cadrele didactice din Posmuș și Șieu sunt invitate să participe la un atelier de pedagogie teatrală, moderat de Iulia Ursa. Vor fi prezentate metode de educație prin teatru și vor fi oferite profesorilor resurse pentru integrarea acestui tip de lucru în predarea disciplinelor curriculare din ciclul primar de învățământ, dar și din cel gimnazial.

Tot în cadrul proiectului, în luna iulie, a avut loc Școala de vară Castel viu: artă și comunitate la Posmuș, o săptămână intensă, de activități cultural-educative, organizate la Castelul Teleki, din Posmuș, în județul Bistrița Năsăud.

Comunitatea a primit cu interes activitățile: ateliere, seri de film, evenimente de divertisment realizate împreună cu localniciii. De asemenea, a avut loc o serie de conferințe și prezentări, cât și o masă de dialog la care au fost prezenți stakeholderii locali locali bistrițeni (Tășuleasa Social- Via Transilvanica, Asociația Mocănița Transilvaniei, Grupul de Acțiune Locală, Școala Gimnazială din Șieu, Consiliul Județean Bistrița Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud) moderată de Cornel Ban.

Un eveniment special a fost realizat sub numele Noi din Posmuș / Noi în Posmuș - o seară de întâlnire în curtea castelului, cu muzică, dans și bucate locale. Evenimentul a animat castelul prin voie bună, aducând împreună locuitorii satului, echipa proiectului, studenții participanți și voluntarii adolescenți. Organizatorii au creat un spectacol cu muzicianul satului Ban Kalman (contrabas), acompaniat de Anghel Urs și Calin Dumitrean. După 6 ani de inactivitate, Ansamblul Măgura din Șieu s-a reunit pentruseara de dans de la castelul Teleki.

Una dintre realizările importante ale școlii este interacțiunea participanților într-un mediu creativ, deschis, prin atelierele de teatru, film și dans susținute de profesioniști din domeniu. În ultima zi aceștia au prezentat în fața publicului larg un spectacol inedit: 2 filme realizate de elevii participanți la atelierulde film și 2 spectacole de teatru: un spectacol de copii realizat de Andra Drăgan și Sorana Eșanu, un spectacol regizat de Robert Kocsis cu Nicola Zaharia, Rodica Pașca, Teodora Pintilie. Carla Waltner a coordonat un moment coregrafic cu copiii din Posmuș. Rezultatul atelierului de teatru cu seniori, o piesă de teatru cu inserții din interviurile realizate cu oameni ai Posmușului a plasat proiectul pe un teren sensibil, emoționant, punând în lumină poveștile de viață ale câtorva persoane din comunitate și prin urmare o istorie alternativă, bazată pe experiențele de muncă ale acestora la Întreprinderea Agricolă de Stat care a avut sediul la castel în perioada comunistă.

Proiectul cultural CASCASTEL VIU. Artă și Comunitate la Posmuș se desfășoară în perioada martie 2023 - iunie 2024, pune accentul pe triada cultură-educație-mediu și propune căutarea unui echilibru între dimensiunea turistică recent dobândită a monumentului istoric și nevoile culturale ale comunității locale. Metodologia de lucru a fost creată în cadrul proiectului de cercetare activă (action-research), Modele Alternative de Infrastructuri Culturale (MAIC) inițiat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, București și dezvoltat împreună cu Facultatea de Teatru și Film din Cluj.

Proiectul este organizat de Asociația Petrus Italus Trust - Alianța pentru patrimoniul Bistrițean în parteneriat strategic cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud - administratorul castelului, cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Facultatea de Teatru și Film (Cluj-Napoca) și cu sprijinul Institutului Francez din România (Cluj-Napoca), al Primăriei Șieu și al Școlii Gimnaziale Șieu.

Proiectul CASTEL VIU. Artă și Comunitate la Posmuș este finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), cu sprijinul Uniunii Europene - UrmătoareaGenerațieUE. Detalii despre PNRR pot fi găsite pe site-urile: https://mfe.gov.ro/pnrr/ și https://www.facebook.com/PNRROficial/.

Vă informăm că conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Finanțatorul proiectului nu este responsabil de conținutul și utilizarea rezultatelor proiectului, aceasta fiind în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Pentru mai multe informații despre proiectul CASTEL VIU, vă invităm să vizitați site-ul nostru la adresa: https://www.petrusitalus.com/castelviuposmus

Muzeul Copiilor din București își deschide porțile cu două noi expoziții interactive și un escape room
Muzică-Dans-Arte 26 Februarie 2024, 17:50

Muzeul Copiilor din București își deschide porțile cu două noi expoziții interactive și un escape room

Începând cu 1 Martie , două noi expoziții interactive și un escape room se deschid la Muzeul Copiilor din...

Muzeul Copiilor din București își deschide porțile cu două noi expoziții interactive și un escape room
Simfonia primăverii  (Schumann) de 1 martie, la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 26 Februarie 2024, 13:19

Simfonia primăverii (Schumann) de 1 martie, la Sala Radio

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA...

Simfonia primăverii (Schumann) de 1 martie, la Sala Radio
Ruxandra Donose și Ramón Vargas în „Carmen” de Bizet, la Opera Națională București, pe 1 și 3 martie
Muzică-Dans-Arte 26 Februarie 2024, 05:08

Ruxandra Donose și Ramón Vargas în „Carmen” de Bizet, la Opera Națională București, pe 1 și 3 martie

La început de primăvară, Opera Națională București  propune publicului spectacolul „ Carmen ” de...

Ruxandra Donose și Ramón Vargas în „Carmen” de Bizet, la Opera Națională București, pe 1 și 3 martie
„Întâlnire la Muzeu” cu Danielle van Zadelhoff
Muzică-Dans-Arte 24 Februarie 2024, 23:27

„Întâlnire la Muzeu” cu Danielle van Zadelhoff

Muzeul Național de Artă al României vă invită la un nou eveniment „Întâlnire la muzeu” ,...

„Întâlnire la Muzeu” cu Danielle van Zadelhoff
Toate pânzele sus! Călătorie în istoria instrumentelor de navigație - expoziție temporară
Muzică-Dans-Arte 24 Februarie 2024, 10:15

Toate pânzele sus! Călătorie în istoria instrumentelor de navigație - expoziție temporară

Vernisaj: miercuri, 28 februarie 2024, ora 18:00 Adresă: Muzeul Hărților, str. Londra nr. 39, București Muzeul Hărților...

Toate pânzele sus! Călătorie în istoria instrumentelor de navigație - expoziție temporară
O expoziție în premieră la Arsmonitor: Ioana Gorzo și Dumitru Gorzo expun  pentru prima oară împreună
Muzică-Dans-Arte 24 Februarie 2024, 06:21

O expoziție în premieră la Arsmonitor: Ioana Gorzo și Dumitru Gorzo expun pentru prima oară împreună

Expoziția-dialog DOI GORZO Arsmonitor, București, 29 februarie - 12 aprilie 2024 După cum și-a obișnuit publicul, cea mai...

O expoziție în premieră la Arsmonitor: Ioana Gorzo și Dumitru Gorzo expun pentru prima oară împreună
Sărbătoare de Dragobete la Ateneu: La Grande Bellezza
Muzică-Dans-Arte 24 Februarie 2024, 06:17

Sărbătoare de Dragobete la Ateneu: La Grande Bellezza

În seara de sâmbătă, 24 februarie 2024, de la ora 19:00 , sub cupola Ateneului Român se va desfăşura, sub...

Sărbătoare de Dragobete la Ateneu: La Grande Bellezza
Weekend cultural - Recomandări pentru 23-25 februarie
Muzică-Dans-Arte 23 Februarie 2024, 15:25

Weekend cultural - Recomandări pentru 23-25 februarie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 23-25 februarie
Ascultă live

Ascultă live

15:30 - 16:00
Scena și ecranul
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
15:00 - 16:00
LADA DE ZESTRE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru