Ascultă Radio România Cultural Live

Teme pop, muzică alternativă și folclor în dublul concert de jazz din 24 mai, la ARCUB

14 Mai 2018, 10:55

Două duete ale jazzului românesc și internațional vin la ARCUB cu ultimele lor proiecte muzicale într-un nou concert al stagiunii Artist in Residence. Cătălin Milea/Dan Mitrofan și Lucian Ban/Abraham Burton cântă joi, 24 mai, ora 20:00 în dublul concert Double Duets de pe scena centrului cultural din strada Lipscani 84-90.

Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Chitaristul Dan Mitrofan și saxofonistul Cătălin Milea deschid seara de jazz la ora 20.00, cu un concert care experimentează cu teme pop, muzica alternativă și momente de muzică improvizată inspirate din ultimul lor material discografic, Evocative. Cei doi muzicieni ai jazzului modern cântă împreună din 2014 în formula Magnets Duo. În albumul Evocative, apărut pe piață în martie 2017, Cătălin Milea și Dan Mitrofan transpun în muzică anumite momente din viața celor doi.

Pot fi de folos câteva cuvinte pentru a sugera ceva din atmosfera muzicii Magnets Duo: lumina, sublim-sub limbă, iubire mono-duală-trivială, stări-cadre, ubicuitate, teme pop/muzica ușoară, dar vă asigurăm că sunteți undeva în zona experimentală, cu un procent de maximum 20% distructiv”, declară saxofonistul Cătălin Milea despre colaborarea cu Dan Mitrofan.

În a doua parte a serii, pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban aduce la București, în premieră absolută, ultimul său proiect, duetul Blacksalt ce prezintă pe „unul dintre cei mai mari saxofoniști tenori ai timpului nostru” (Todd Barkan, curator Lincoln Center NYC) – saxofonistul american Abraham Burton.

Un duet unic ce amestecă jazzul și improvizația cu influențe de muzică tradițională din Transilvania și Belize într-un concept și sound cu totul originale, parteneriatul dintre cei doi muzicieni a început în 2006, la New York. Duetul Blacksalt a susținut numeroase concerte, de la Lincoln Center (Dizzy’s) în New York, până la Paris în Franța și a fost apreciat de critici și ascultători pentru distilarea poetică a sunetului de jazz cu inflexiuni din muzica tradițională a locurilor de baștină ale celor doi muzicieni. Pasiunea pentru groove și jazz ballads, pentru puritatea melodică și libertatea formală, pentru tradiție și avangardă fac din duetul Blacksalt un ansamblu al noului mileniu în jazz.

Concert Artist in Residence 24 mai 2018

Double Duets – prima parte | ora 20:00

Cătălin Milea / Dan Mitrofan

RO

Cătălin Milea – saxofon (RO)

Dan Mitrofan – chitară (RO)

Unul dintre cei mai creativi și activi saxofoniști români, Cătălin Milea este cunoscut pentru versatilitatea sa în stilurile muzicale abordate (jazz, funk, soul, hip-hop, rock, electro), pentru colaborările diverse (Carlo de Rosa, Eric Revis, Urma, Big Band Radio, Orchestra Națională Radio, Dick Oatts), pentru rolul său de editor șef al Jazz Compas (prima revistă de jazz din România). Deținător a numeroase premii internaționale, Cătălin Milea este aplaudat atât pentru ipostaza sa de interpret multi-instrumentist, cât şi pentru cea de compozitor.

Dan Mitrofan are o bogată activitate în muzica underground, în grupuri dintre cele mai diverse stilistic. În 2008 obține premiul I la Festivalul de Jazz de la Sibiu și premiul special pentru compoziție cu grupul Ponton Unit. În 2009 formează Dan Mitrofan Quartet, în diferite componențe: Tavi Scurtu, Michael Acker, Toni Kuhn, Sebastian Spanache, Lucian Nagy, Cătălin Milea, Victor Miclaus, Arthur Balogh, Sascha Bota.

Double Duets – a doua parte | ora 21:00

Lucian Ban / Abraham Burton

Blacksalt

US – RO

Lucian Ban – pian (US / RO)

Abraham Burton – saxofon (US)

Considerat unul dintre marii saxofoniști ai jazzului ultimelor decenii, Abraham Burton a explodat pe scena jazzului la începutul anilor ’90 cu o serie de albume sub nume propriu, care i-au adus rapid elogiile presei, de la New York Times, la Jazz Times sau DownBeat. Cariera concertistică cuprinde participări la toate festivalurile de prestigiu din lume. A apărut ca sideman pe mai mult de 40 de albume alături de muzicieni precum Joe Lovano, Dave Liebman, Antonio Hart, Jimmy Smith, Branford Marsalis, Ron Carter, Mark Turner, Nasheet Waits și Eric McPherson.

Descris de criticul Bruce Lee Gallanter de la Downtown Music drept „unul dintre cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă”, pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban). A editat opt albume sub nume propriu pentru case de discuri americane și europene, iar în 2013 și-a făcut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records cu Transylvanian Concert, album ce-I va aduce consacrarea internațională.

Program Artist in Residence iunie 2018:

7 iunie: Nicolas Simion Group – Parallel Universes

Nicolas Simion – saxofon, flaut, clarinet bas (AT / RO), Antonis Anissegos – pian (GR), Sorin Romanescu – chitară și electronics (RO), Chris Dahlgren – contrabas (SUA)

17 iunie: Lee Konitz Quartet

Lee Konitz – saxofon alto (US), Florian Weber – pian (DE), Jeremy Stratton – contrabas (US), George Schuller – tobe (US)

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

*Studenții de la Conservator și elevii de la școlile de muzică pot beneficia de acces gratuit la concertele de jazz, în limita locurilor disponibile. Accesul se face în baza legitimației de elev/student, în seara concertului, după intrarea în sală a spectatorilor deținători de bilete. În acest sens rezervarea locurilor în avans nu este permisă.

Despre programul ARTIST IN RESIDENCE

Inaugurat în 2016, Jazz @ ARCUB –Artist in Residence invită muzicienii de jazz din România să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înșiși. Modelat după programe similare din San Francisco, New York și Amsterdam, Artist in Residence prezintă în premieră publicului bucureștean proiecte originale ce ilustrează tema stagiunii. Programul se remarcă printr-o selecție spectaculoasă de muzicieni români și internaționali. Curatorul artist al celei de-a doua stagiuniArtist in Residence este pianistul și compozitorul Mircea Tiberian, iar tema propusă este Jazz – un limbaj muzical al viitorului”.

În zilele noastre lumea muzicii e din ce în ce mai distinct împărțită între larga majoritate, consumatoare a unor produse de serie simpliste, predictibile, lipsite de orice potențial creativ și o minoritate rezistentă, deschisă încă spre firesc, spre arta vie. În acest peisaj schizoid muzicianul de jazz, creatorul de muzică în timp real, se pare că posedă încă mijloacele de supraviețuire. O dovedește numărul din ce în ce mai mare de improvizatori într-un context instituțional destul de puțin ofertant. Ce-i determină pe muzicieni să aleagă această cale a expresiei artistice? Se pare că a face muzică improvizată, a o elabora în colectiv e, până la urmă, o îndeletnicire plăcută ce se și potrivește mai bine noilor comandamente moral-sociale sau estetice ale contemporaneității. Așa se explică, pe lângă numărul crescând, și mobilitatea acestor creatori spontani, prezenți în mai toate sectoarele vieții muzicale. Bucuria de a cânta a muzicienilor de jazz, implicarea lor în actul artistic mă fac să mă gândesc la un viitor când, poate, nu vor mai exista ascultători ci numai creatori, desigur cu grade diferite de talent și inspirație. Din păcate, dacă lucrurile vor continua pe făgașul pe care au pornit, nu toată lumea va mai avea legături cu muzica. O mare parte dintre oameni o vor mai auzi doar, fără să o înțeleagă. Întregul spațiu auditiv va fi parcelat probabil cu zgomote controlate ce vor ritmiza comportamentul multora dintre noi. Totuși, la fel ca în scenariile filmelor science-fiction, imaginez o comunitate mică ce va continua să celebreze prin sunet, expresie, dans și cuvânt creativitatea muzicală. Și vreau să cred că asta va conta pentru formația spirituală a omului. De aceea, având onoarea să fiu ales noul curator al programului Artist in residence am decis să plasez seria concertelor din această stagiune sub deviza Jazz – un limbaj muzical al viitorului sau Jazz – a musical language of the future.”declară Mircea Tiberian, artist curator Artist in Residence.

Stagiune de jazz organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Noaptea Muzeelor din România se pregătește pentru  o ediție aniversară vibrantă
Muzică-Dans-Arte 05 Mai 2024, 06:01

Noaptea Muzeelor din România se pregătește pentru o ediție aniversară vibrantă

Noaptea Muzeelor din România va reveni în acest an pe 18 mai 2024, marcând aniversarea celei de-a 20-a...

Noaptea Muzeelor din România se pregătește pentru o ediție aniversară vibrantă
Recomandări culturale 3-5 mai
Muzică-Dans-Arte 05 Mai 2024, 05:20

Recomandări culturale 3-5 mai

Cauţi idei de petrecerea timpului liber ? Îţi sugerăm o selecţie de recomandări culturale  de neratat în...

Recomandări culturale 3-5 mai
În weekend, bucureștenii și turiștii se pot bucura de plimbări pe Calea Victoriei, în cadrul proiectului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”
Muzică-Dans-Arte 04 Mai 2024, 05:28

În weekend, bucureștenii și turiștii se pot bucura de plimbări pe Calea Victoriei, în cadrul proiectului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”

Proiectul „ Străzi Deschise –  București, Promenadă Urbană” #4 continuă în weekendul 4 – 5...

În weekend, bucureștenii și turiștii se pot bucura de plimbări pe Calea Victoriei, în cadrul proiectului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”
Expozitie de Paște la Muzeul Național de Istorie a României
Muzică-Dans-Arte 03 Mai 2024, 11:12

Expozitie de Paște la Muzeul Național de Istorie a României

Peste 130 de ouă de lemn mari și mici, viu colorate și decorate, figurine din lemn, cărți poștale dedicate sărbătorilor...

Expozitie de Paște la Muzeul Național de Istorie a României
Fundatia Culturala GAUDIUM ANIMAE celebreaza excelenta printr-un recital extraordinar Andrei Ionita la Palatul Culturii
Muzică-Dans-Arte 03 Mai 2024, 06:12

Fundatia Culturala GAUDIUM ANIMAE celebreaza excelenta printr-un recital extraordinar Andrei Ionita la Palatul Culturii

Violoncelistul de talie internationala Andrei Ionita va canta la Iasi in cadrul seriei concertelor organizate de Fundatia...

Fundatia Culturala GAUDIUM ANIMAE celebreaza excelenta printr-un recital extraordinar Andrei Ionita la Palatul Culturii
Tenorul ŞTEFAN Von KORCH şi pianistul ALEXANDRU BURCĂ vă invită în Opereta LOUNGE la concertul GRANADA – Ecouri Mediteraneene, pe 30 MAI
Muzică-Dans-Arte 02 Mai 2024, 15:47

Tenorul ŞTEFAN Von KORCH şi pianistul ALEXANDRU BURCĂ vă invită în Opereta LOUNGE la concertul GRANADA – Ecouri Mediteraneene, pe 30 MAI

Tenorul ŞTEFAN Von KORCH şi pianistul ALEXANDRU BURCĂ vă invită în Opereta LOUNGE, cel mai nou hub cultural și de...

Tenorul ŞTEFAN Von KORCH şi pianistul ALEXANDRU BURCĂ vă invită în Opereta LOUNGE la concertul GRANADA – Ecouri Mediteraneene, pe 30 MAI
Expoziție „30 de ani de presă”, semnată de caricaturistul Vali Ivan
Muzică-Dans-Arte 01 Mai 2024, 07:20

Expoziție „30 de ani de presă”, semnată de caricaturistul Vali Ivan

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește expoziția aniversară „ 30 de ani de presă ”, semnată Vali...

Expoziție „30 de ani de presă”, semnată de caricaturistul Vali Ivan
Art Safari este deschis în perioada 1-5 mai. Mini-vacanța începe cu o nouă expoziție temporară, „Acasă la Brâncuși”
Muzică-Dans-Arte 01 Mai 2024, 06:56

Art Safari este deschis în perioada 1-5 mai. Mini-vacanța începe cu o nouă expoziție temporară, „Acasă la Brâncuși”

  Satul pe care Constantin Brâncuși l-a făcut celebru, Hobița, se află în centrul unei noi expoziții...

Art Safari este deschis în perioada 1-5 mai. Mini-vacanța începe cu o nouă expoziție temporară, „Acasă la Brâncuși”
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
ÎN ZORI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
FOLCLORIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
06:00 - 07:00
Agenda Zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru