Ascultă Radio România Cultural Live

Turneul Național Schubert: Teodora Gheorghiu și Diana Ionescu la Ateneul Român

Turneul Național Schubert: Teodora Gheorghiu și Diana Ionescu la Ateneul Român

05 Noiembrie 2023, 06:24

Luni, 6 noiembrie, de la ora 19:00, soprana Teodora Gheorghiu și pianista Diana Ionescu vor susține un recital pe scena Ateneului Român de la București, care face parte din Turneul Național cu unele dintre cele mai frumoase lieduri compuse de Franz Schubert.

Biletele pentru recitalul de la București se găsesc pe https://www.fge.org.ro/, secțiunea Calendar. Dar se pot găsi și la Casa de Bilete deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de marți până vineri, între orele 9:00-16:00.

Soprana Teodora Gheorghiu și pianista Diana Ionescu încep Turneul Naţional de lieduri pe 3 noiembrie, la Sibiu, la Sala Thalia. Bilete pentru recitalul de la Sibiu se găsesc pe www.iabilet.ro.

A doua zi, cele două artiste vor fi la Oradea, la Sala Filarmonicii. Bilete pentru recitalul de la Oradea se găsesc pe https://filarmonicaoradea.ro/cumpara-bilet/ și pe Recital Schubert (bilete.ro).

Turneul Național de lieduri susținut de soprana Teodora Gheorghiu, care va fi acompaniată de pianista Diana Ionescu, se va încheia pe 8 noiembrie, la Brașov, la Banca de Cultură Apollonia. Intrarea la acest recital este liberă.

Teodora Gheorghiu reprezintă unul dintre superbele glasuri pe care România le-a oferit lumii în ultimele decenii, o voce care a încântat juriile concursurilor „Enescu” şi „Reine Elisabeth” în anii 2000 şi care de atunci a evoluat pe scene importante ale Europei.

Diana Ionescu este o pianistă cu o carieră impresionantă, care a colaborat cu numeroși artiști de talie mondială și a concertat în numeroase săli de concerte renumite.

Franz Schubert a excelat în multiple genuri muzicale, dar, cu cele peste 600 de lieduri compuse, s-a dovedit a fi, de departe, cel mai prolific creator din istoria muzicii în acest domeniu. A transpus poeme în muzică, cele mai celebre fiind „Der Erlkönig” (”Regele Ielelor”) și „Gretchen am Spinnrade” (”Margareta torcând”) de Goethe, iar liedurile sale au avut mereu un puternic substrat, pe care nimeni nu pare să îl fi identificat înainte. Nu e de mirare că Franz Liszt l-a numit „cel mai poetic muzician care a trăit vreodată”! Chiar dacă a murit mult prea tânăr, la vârsta de 31 de ani, a creat ceea ce astăzi însumează aproape 1.000 de compoziții: „M-am născut doar pentru a compune.”

Spot video turneu

https://youtu.be/wmMlXrBVrPc

Detalii pe www.teodoragheorghiu.art

Bilete pentru recitalul de la Sibiu, pe www.iabilet.ro

Bilete pentru recitalul de la Oradea, pe https://filarmonicaoradea.ro/cumpara-bilet/ și Recital Schubert (bilete.ro)

Bilete pentru recitalul de la București, pe https://www.fge.org.ro/, secțiunea Calendar. Dar se pot găsi și la Casa de Bilete deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de marți până vineri, între orele 9:00-16:00.

La concertul de la Brașov intrarea este liberă.

ITINERAR:

3 noiembrie, ora 19 - Sibiu, Sala Thalia

4 noiembrie, ora 19 - Oradea, Sala Filarmonicii

6 noiembrie, ora 19 - București, Ateneul Român

8 noiembrie, ora 19 - Brașov, Banca de Cultură Apollonia

PROGRAM:

Teodora Gheorghiu- soprana

Diana Ionescu - pian

Recital Schubert

•An die Musik , •Gesänge aus Walter Scotts „Fräulein vom See“- Ellens Gesang 1, •Du bist die Ruh, •Die Forelle, •Auf dem Wasser zu singen , •Der Fluss , •Seligkeit.•Sei mir gegrüßt

Impromptu op.142 nr.2 in la bemol major •Impromptu op.90 nr.4 in la bemol major

•Gretchen am Spinnrade, •Ganymed, •Der Tod und das Mädchen , •Lied der Mignon, •An Sylvia, •Rastlose Liebe

BIOGRAFII

Teodora Gheorghiu

Destinul muzical al Teodorei Gheorghiu a fost influențat în mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o în cadrul concursului Julian Gayarre International Singing Competition. Deşi nu a câştigat acest concurs, Carreras i-a oferit o bursă de studii care i-a schimbat definitiv cursul carierei. Ulterior, a câștigat mai multe competiţii, fiind laureată, între altele, a Concursului Internaţional “George Enescu” de la Bucureşti, dar şi a prestigioasei Queen Elizabeth Competition şi a primit bursa de studii Herbert von Karajan.

A debutat pe scena muzicală internațională la Opera de Stat din Viena, la doar de 25 de ani, unde a cântat ca solistă între 2007 şi 2010. La Opera din Viena a interpretat roluri ca Adele (Liliacul), Regina Nopții (Flautul fermecat), Nanetta (Falstaff), Fiakermilli (Arabella), Adina (L'elisir d'amore), Elvira (L'Italiana in Algeri), Sophie (Werther), Eudoxie (La juive). A colaborat cu nume sonore ale scenei muzicale internaționale, ca Juan Diego Florez, Neil Shicoff, Leo Nucci, Ramon Vargas, Seiji Ozawa, Adam Fischer, Marco Armiliato, Bertrand de Billy sau Franz Welser- Möst.

După colaborarea cu Opera de Stat din Viena, în 2010, a decis să îşi continue cariera ca artist freelancer. Acesta a fost momentul când dirijorul Christophe Rousset i-a propus să realizeze un album, ca omagiu celebrei soprane Anna de Amicis, care a trăit în secolul al XVIII-lea. Albumul, publicat de casa de discuri Harmonia Mundi, include înregistrări în premieră cu arii din Mozart, Gluck, Borghi, Cafaro şi Mysliveček. A fost numit Discul lunii de către Internațional Record Review şi de Opera Magazine și a fost Discul săptămânii la BBC Radio timp de trei săptămâni la rând.

Talentul Teodorei Gheorghiu nu se limitează doar la opera lirică. Soprana este pasionată şi de lied şi a oferit numeroase recitaluri în acest gen muzical, iar în 2013 a publicat al doilea album, Art Nouveau, cu lieduri de Strauss, Zemlinsky, Ravel şi Respighi, ca expresii emblematice ale Jugendstil în muzică. După turneul naţional din 2018, în 2023 va realiza un nou turneu de lieduri în România, rezervat de această dată capodoperelor lui Franz Schubert.

În ultimul deceniu a apărut pe multiple scene de operă în rolul Mimì din La Bohème de Puccini, în rolul Contesei în Nunta lui Figaro de Mozart (pe care l-a abordat şi într-un turneu susţinut în Japonia), în rolul Violeta din Traviata de Verdi, Nedda din Paiaţe de Leoncavallo şi nu numai.

Diana Ionescu

Născută într-o familie de muzicieni, la 7 ani a început studiul pianului cu Sanda Bobescu. După ce a absolvit Liceul George Enescu, unde a studiat pianul cu Olga Szell, a fost admisă la clasa lui Dan Grigore la Universitatea Națională de Muzică București, unde a studiat şi cu Steluța Radu, Sandu Sandrin şi Dinu Ciocan. În 2003 s-a mutat în Marea Britanie, ca să îşi continue studiile cu Ronan O'Hora, Joan Havill şi Marc Racz la Birmingham Conservatoire şi Guildhall School of Music and Drama. Și-a perfecționat arta cu Viktor Merzhanov la Conservatorul Tchaikovsky de la Moscova, cu Alexis Weissenberg la Engelberg, cu Dmitri Bashkirov la Chapelle Reine Elisabeth de la Bruxelles şi la Madrid, şi cu Richard Goode la New York.

Pianista Diana Ionescu s-a consacrat prin "pianistica impunătoare și muzicalitatea matură" (Musical Pointers) în interpretări ale capodoperelor unor epoci multiple, de la compozitori ai claviaturii baroce ca Scarlatti sau Bach, la puritatea clasică a lui Mozart, Schubert sau Mendelssohn, și până la măreţia romanticilor şi modernilor, ca Schumann, Rachmaninov, Debussy sau Prokofiev.

Câştigătoare a Marelui Premiu al Concursului Internațional de Pian „George Enescu” din 2001, şi ultimul pianist român care a reuşit această performanță, Diana Ionescu se bucură de o activitate internațională ca solistă, muzician de cameră, pedagog şi director de festival.

A fost distinsă cu Premiul Alexis Weissenberg și Premiul EWLE al Radioului Elvețian pentru Best Live Recording, Premiul II la Missouri Southern International Piano Competition SUA și Concursul Interna’ional Lory Wallfisch, Glass Sellers Trophy şi Premiul I la Romantic Piano Competition Londra, cât și cu Diploma Ambasadorului pentru servicii aduse culturii româneşti în străinătate.

A apărut ca solistă, în recitaluri sau ca muzician de cameră pe marile scene ale lumii și a cântat și înregistrat sub bagheta unor dirijori remarcabili, acompaniată de orchestre ca Brunel Sinfonia Bristol, Guildhall Symphony Orchestra, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica Transilvania din Cluj, Filarmonica Banatul din Timişoara, Filarmonica din Sibiu, Filarmonica din laşi. Între colaboratorii săi în muzica de cameră se numără Belcea Quartet, Gemeaux Quartet, Cvartetul Transilvan, Valeriy Sokolov, Dana Zemtsov, Stefan Hadjev, Pau Codina, Massimo Somenzi, Dario Bonuccelli, Daniel Palmizio, Irina Botan, Ashok Klouda, Teodora Gheorghiu (laureată la rândul ei a Concursului Internațional „George Enescu”, în anul 2003), Eliana Pretorian, Vlad Maistorovici, Remus Azoiței, David Cohen, Leontina Văduva.

Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film și muzică veche, între 20 și 29 iunie, la Ateneul Român
Muzică-Dans-Arte 16 Iunie 2024, 22:10

Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film și muzică veche, între 20 și 29 iunie, la Ateneul Român

Filarmonica George Enescu organizează în perioada 20 iunie - 29 iunie 2024 cea de-a treia ediție a  Athenaeum...

Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film și muzică veche, între 20 și 29 iunie, la Ateneul Român
Weekend cultural - Recomandări pentru 14-16 iunie
Muzică-Dans-Arte 16 Iunie 2024, 06:03

Weekend cultural - Recomandări pentru 14-16 iunie

Cauţi idei de petrecerea timpului liber ? Îţi sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat in weekend!

Weekend cultural - Recomandări pentru 14-16 iunie
Ce concerte și festivaluri de muzică ne așteaptă în vara anului 2024?
Muzică-Dans-Arte 14 Iunie 2024, 12:51

Ce concerte și festivaluri de muzică ne așteaptă în vara anului 2024?

Perioada verii înseamnă și deschiderea sezonului festivalurilor de muzică, iar anul acesta opțiunile sunt și mai...

Ce concerte și festivaluri de muzică ne așteaptă în vara anului 2024?
Ultimele zile din Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition
Muzică-Dans-Arte 13 Iunie 2024, 14:49

Ultimele zile din Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition

Ultimele patru zile ale Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition aduc pe scena operei bucureștene Opera Maghiară...

Ultimele zile din Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition
Lansarea noului sezon expozițional - vară 2024 la Muzeul Național de Artă Contemporană - MNAC Bucureşti - joi, 13 iunie 2024, începând cu orele 19:00
Muzică-Dans-Arte 13 Iunie 2024, 11:59

Lansarea noului sezon expozițional - vară 2024 la Muzeul Național de Artă Contemporană - MNAC Bucureşti - joi, 13 iunie 2024, începând cu orele 19:00

Muzeul Național de Artă Contemporană al României va deschide sezonul de vară joi, 13 iunie 2024 , și invită publicul...

Lansarea noului sezon expozițional - vară 2024 la Muzeul Național de Artă Contemporană - MNAC Bucureşti - joi, 13 iunie 2024, începând cu orele 19:00
Expoziţiile "Being Van Gogh" și "From Monet to Kandinsky" din cadrul evenimentului "Immersive Bucharest" se prelungesc până pe 30 Iunie
Muzică-Dans-Arte 13 Iunie 2024, 10:25

Expoziţiile "Being Van Gogh" și "From Monet to Kandinsky" din cadrul evenimentului "Immersive Bucharest" se prelungesc până pe 30 Iunie

Expoziţiile " Being Van Gogh " și " From Monet to Kandinsky " din cadrul evenimentului " Immersive...

Expoziţiile "Being Van Gogh" și "From Monet to Kandinsky" din cadrul evenimentului "Immersive Bucharest" se prelungesc până pe 30 Iunie
NAOTO OTOMO, ALEXANDRU TOMESCU și RĂZVAN SUMA:  ultimul „episod” al Integralei Brahms la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 13 Iunie 2024, 05:23

NAOTO OTOMO, ALEXANDRU TOMESCU și RĂZVAN SUMA: ultimul „episod” al Integralei Brahms la Sala Radio

Vineri, 14 iunie 2024 (de la 19.00) , ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO prezintă la Sala Radio ultimul eveniment din seria INTEGRALEI...

NAOTO OTOMO, ALEXANDRU TOMESCU și RĂZVAN SUMA: ultimul „episod” al Integralei Brahms la Sala Radio
Cântăreața franceză Françoise Hardy a murit la vârsta de 80 de ani
Muzică-Dans-Arte 12 Iunie 2024, 15:04

Cântăreața franceză Françoise Hardy a murit la vârsta de 80 de ani

Françoise Hardy, cântăreața franceză de muzică pop, a murit la vârsta de 80 de ani. Eleganța și...

Cântăreața franceză Françoise Hardy a murit la vârsta de 80 de ani
Ascultă live

Ascultă live

11:00 - 11:30
Vacanță în FM
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
11:05 - 12:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru