Weekend cultural - Recomandări pentru 16-18 mai

16 Mai 2025, 00:35
Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.
- Orchestra Națională Radio îl va avea vineri ca solist pe George Tudorache, prim-violonist al Orchestrei Filarmonice Regale din Liège (Belgia), care va interpreta solistic celebrul Concert în re major pentru vioară și orchestră semnat de Ceaikovski. George Tudorache are privilegiul de a cânta pe o vioară Tomaso Balestrieri din 1770, denumită „Ex Grumiaux”, pusă cu generozitate la dispoziția sa de către Fundația „Baron Grumiaux”. Violonistul român a evoluat în cele mai importante săli de concert din lume, inclusiv la Berlin Philharmonie, Paris Philharmonie, Elbphilharmonie Hamburg, Musikverein – Viena, Barbican Hall și Royal Albert Hall (Londra), Concertgebouw Amsterdam, Munich Philharmonie și multe altele. Evenimentul de la Sala Radio se va derula sub bagheta lui Gergely Madaras, director muzical pentru Orchestre Philharmonique Royal de Liège din 2019. Acesta va aduce în fața publicului bucureștean două superbe partituri semnate de conaționalul său, compozitorul maghiar Béla Bartók: Dansuri populare românești și Suita din baletul Mandarinul miraculos.
- Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală” prezintă publicului timișorean „Damnațiunea lui Faust” de H. Berlioz, în cadrul concertului vocal-simfonic extraordinar de vineri, condus de maestrul Sascha Goetzel. Orchestra și Corul Filarmonicii Banatul Timișoara și Orchestra și Corul Filarmonicii Arad se reunesc pe scena Sălii Capitol de la ora 19:00. Soliști vor fi Svetlina Stoyanova – mezzosoprană, Mickael Spadaccini – tenor, Petri Lindroos – bas, Lucian Onița – bas, Virginia Maria Onița – soprană.
https://filarmonicabanatul.ro/
- Orchestra Simfonică a Filarmonicii Moldova și Corul academic „Gavriil Musicescu”, dirijat de Adrian Morar, vor interpreta vineri, Franz von Suppé, Requiem pentru soliști, cor și orchestră – primă audiție. Soliști: Milița Pantin, soprană, Dora Blatniczki, mezzo-soprană, Adelin Ilca, tenor.
- La pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu se va afla, vineri, cunoscutul dirijor Christian Zacharias. Solist va fi violoncelistul Andrei Ioniță, descris de revista Gramophone drept „unul dintre cei mai interesanți violonceliști apăruți în ultima decadă”. Programul concertelor include Suita Pelléas et Mélisande, op. 80 de Gabriel Fauré, Concertul în la minor pentru violoncel și orchestră, op. 129 de Robert Schumann și Simfonia nr. 6 în do major, D 589 de Franz Schubert.
- Opera Națională București prezintă premiera absolută a operei „D’ale carnavalului” de Dan Dediu. Libretul și conceptul regizoral aparțin regretatului maestru Ștefan Neagrău, iar adaptarea scenică este semnată de Eugen Dediu. Scenografia poartă semnătura Vioricăi Petrovici, iar coregrafia este realizată de Valentin Stoica. Conducerea muzicală este asigurată de către maestrul Tiberiu Soare, dirijorii corului sunt Adrian Ionescu și Ethan Schmeisser, iar corul de copii este pregătit de Smaranda Morgovan. Cele două reprezentații cu titlu de premieră vor avea loc sâmbătă și duminică, de la ora 18:30.
- Primul spectacol de lung metraj din lume care utilizează imagini digitale tridimensionale pe scenă, va avea loc la Sala Palatului, pe 16 mai. „Fantasy Opera” este o reinterpretare interactivă a rock-operei „Orfeu și Euridice pentru totdeauna”. Spectacolul aduce pe scenă voci de excepție alături de un ansamblu vocal remarcabil.
- La Arcub puteți vedea vineri și sâmbătă adaptarea după romanul „Mémoire de fille” / „A Girl’s Story” de Annie Ernaux, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură. Având la bază romanul autobiografic prin care Annie Ernaux își revizitează trecutul, momentul în care, aflată la vârsta adolescenței, prima ei experiență de dragoste o aruncă în brațele abuzului fizic și emoțional care îi va amprenta pentru toată viața corpul și sufletul, spectacolul, un puternic și rafinat monolog susținut de Veronika Bachfischer, merge mai departe. El devine un imens labirint de oglinzi în care destinul protagonistei se reflectă și multiplică în destine ale femeii ce (încă) trăiește într-o lume dominată de puterea masculină. Spectacolul de teatru „A Girl’s Story” a mai fost prezentat pe scena autohtonă în 2023, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, în contextul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, și la Festivalul Internațional de Teatru din Kielce (Polonia), în 2024.
https://arcub.ro/a-girls-story-i-schaubuhne-berlin-germania/
- Teatrul Național Ion Luca Caragiale din București prezintă sâmbătă, ora 19:00, spectacolul „Pescărușul”, regia Eugen Jebeleanu, într-o viziune extrem de personală și provocatoare, un teatru al „frământărilor și vulnerabilităților”. O distribuție de excepție, căreia i se alătură scenografa Velica Panduru, directorul de imagine Marius Panduru și muzicianul Rémi Billardon, propun o experiență imersivă într-o realitate teatrală hipnotică, augmentată de proiecții video și muzică, cu câteva scene interpretate în limbi străine (dar cu supratitrare în limba română), cu momente de un ritm frenetic, un amestec de pasiune, cruzime, disperare de a trăi - pe scurt, o viziune contemporană, surprinzătoare asupra unei celebre piese clasice.
https://www.tnb.ro/ro/pescarusul-2022
- La Teatrul Apropo, sâmbătă suntem invitați la spectacolul „Viața e minunată!”. Rachel și David sunt un celebru cuplu de la Hollywood. Relația lor este exploatată la maxim și extinsă cu personajele pe care le joacă în diverse filme. Nimic nu va mai fi la fel în momentul în care cei doi sunt în pragul divorțului. Despărțirea lor va evolua pe platoul de filmare, viața devenind film și filmul viață. În același timp, oamenii care sunt în jurul lor, de la regizor până la producător și de la asistent până la contabil au un cuvânt de spus, fiecare încercând să profite cumva de pe urma acestui cuplu ce este ca o mină de aur.
- De la expoziții curatoriate și instalații urbane, la tururi prin spații independente și studiouri de arhitectură, Romanian Design Week 2025 aduce împreună peste 150 de organizații și activează orașul timp de 10 zile prin 6 formate dedicate designului de azi și de mâine. Aceasta este una dintre cele mai ample ediții de până acum, dedicată colaborării, sustenabilității și ideilor care schimbă orașul. Cu un program curatoriat exclusiv prin parteneriate locale și internaționale, RDW 2025 propune o experiență urbană completă, în care designul iese din tipare și intră în dialog direct cu publicul. RDW Exhibitions - reunește o selecție de 10 expoziții curatoriate în parteneriat cu organizații creative din întreaga țară, punând în valoare proiecte consolidate, relevante pentru peisajul designului românesc actual.
https://program.romaniandesignweek.ro
- La Muzeul Național de Artă Contemporană puteți vizita expoziția „VALENTIN SCĂRLĂTESCU. APOCALIPSIS CUM FIGURIS”. „Valentin Scărlătescu a avut un parcurs meteoric în cadrul generației 80 din arta românească, generație pe care a marcat-o prin câteva memorabile expoziții și a părăsit-o apoi, emigrând la Paris la jumătatea deceniului. Traiectoria franceză l-a scos pe artist din ecuația volubil- energică a artei tinere locale, până la punctul că – lucrând la reconstituirea curatorială a perioadei – am ajuns să mă întreb dacă amintirea deopotrivă intensă și vagă a personalelor cu pricina nu a fost cumva o festă a memoriei; și dacă artistul care semna pe atunci Ion Valentin Scărlătescu nu era de fapt o construcție compozită, aglutinând fulgurații ale temelor și manierelor de lucru ce au caracterizat perioada și grupul de artiști asimilați curentului internațional neo-expresionist.” — Călin Dan, curator
- Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției „Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată”, eveniment care va avea loc vineri, ora 17.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2). Vizitatorii vor descoperi povestea unei clădiri emblematice de pe Strada Șelari nr. 4, dispărută din peisajul urban, dar readusă la viață prin intermediul unei cercetări arheologice minuțioase. Acest proiect muzeal, curatoriat de dr. Raluca-Iuliana Moţei și dr. Elena Gavrilă, își propune să prezinte evoluția unuia dintre cele mai vechi hoteluri din capitală, evidențiind transformările zonei în perioada secolelor XIX-XX.
- Festivalul Filmului European invită cinefilii la film european în București, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie și la Sala Luceafărul, urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România. Ediția din acest an a Festivalului Filmului European, curatoriată de criticul de film Cătălin Olaru, reunește peste 40 de lungmetraje (din care 28 prezentate în premieră națională) și 2 selecții de scurtmetraje, proiectate de asemenea în premieră națională. Printre filmele din selecție se numără 11 documentare, 13 filme regizate de femei și 2 filme – coregizate de femei.
- Seria „CINEPOLITICA” revine la București, la Cinema Muzeul Țăranului, cu proiecții de lungmetraje de ficțiune și documentare, pe teme politice și sociale de actualitate, majoritatea în premieră națională. Vineri este proiectat documentarul „Bedrock” în premieră naţională. Într-o călătorie liniştită prin Polonia de astăzi, acest documentar observaţional surprinde realităţile trăite de oamenii ale căror case se află pe situri ale Holocaustului, purtând publicul prin peisaje în care urmele violenţei sunt ţesute subtil în structura vieţii de zi cu zi. Film selecţionat la Berlinale 2025.
- Filmul „Maia – portrait with hands” intră în acest weekend în cinematografe. Maia (Alexandra Gulea) a făcut parte dintr-o mică populație seminomadă, supusă epurărilor etnice, aromânii. Nepoata ei a realizat o reconstituire vizuală vie a călătoriei sale de-a lungul secolului XX. Istoria ei se confundă cu cea mai amplă a Istoriei cu I mare. Forțați să părăsească munții Greciei după moartea violentă a tatălui Maiei, familia sa ajunge într-o Românie tulburată de schimbări politice majore. Soțul Maiei (bunicul Alexandrei Gulea) petrece câțiva ani în închisorile comuniste, iar Maia își îngroapă patru din cei șase copii. Alexandra Gulea, o artistă vizuală formată la Beaux-Arts de Paris și la Școala de Film de la München, folosește instrumentele artei contemporane pentru a țese viața Maiei.