Adina Rosetti: „În «Ultima provocare » am simțit nevoia să pun pe hârtie frământările, visurile și problemele cu care se confruntă adolescenții de azi”
27 Mai 2025, 14:27
Adina Rosetti lansează romanul Ultima provocare, ilustrat de Irina Maria Iliescu, vineri, 30 mai, la Bookfest. În dialog cu Daria Ghiu, Adina Rosetti vorbește despre procesul creativ, despre generațiile în schimbare și despre cum literatura poate construi punți reale între copii și părinți.
Romanul spune povestea a patru adolescenți – Alex, Ezra, Mara și Erica – care se trezesc în mijlocul unei aventuri neașteptate, într-un moment în care viața lor părea prinsă într-un șablon rigid: școală, teme, meditații. Dar Ultima provocare nu este doar despre evadare, ci și despre maturizare, relații de familie și lupta cu anxietatea.
„Am început să scriu pentru copii micuți, pentru că și ai mei erau mici și atunci eram într-o perioadă în care viața și lumea mea erau pline de povești și de întrebări. Apoi am crescut ușor-ușor vârsta publicului pentru cărțile mele și iată că am ajuns la acest roman pentru adolescenți. (…) Am întâlnit sute de copii, am stat de vorbă cu ei și am simțit nevoia să pun pe hârtie frământările, visurile și problemele cu care se confruntă ei, care sunt, în bună măsură, același ale adolescenților dintotdeauna.”
Deși are o structură narativă atractivă, cu tensiuni și momente de acțiune, romanul este în primul rând unul al emoțiilor. Nu e vorba de o simplă evadare, ci de o înțelegere profundă a adolescenței ca etapă vulnerabilă și intensă. Autoarea subliniază că, deși adolescența este o vârstă universală, tehnologia și rețelele sociale au modificat profund modul în care tinerii interacționează cu lumea și cu ei înșiși.
„Dintr-un anumit punct de vedere, copiii de azi sunt mai maturi, pentru că au acces la mult mai multe informații. Totuși, nu cred că sunt maturi și din punct de vedere emoțional. Există un decalaj foarte mare între această cunoaștere de tip rațional, intelectual, și felul în care reușesc să-și proceseze emoțiile. (...) Mai este și tendința tot mai pronunțată de supraprotejare a copiilor și adolescenților. Nu mai cresc jucându-se pe stradă. Sunt foarte protejați, cocoloșiți de părinți când sunt mici, iar mai târziu scapă în lumea virtuală – o junglă fără reguli, fără supraveghere, fără repere.”
Tot despre școală, meditații și evaluarea națională este și proiectul "KitLit – Scenarii ludice inspirate de literatura contemporană pentru copii”, prin care Asociația De Basm propune o abordare inedită de colaborare între autori, profesori și copii: co-crearea a 20 de scenarii de activități ludice, care vor fi utilizate la clasele primare, la orele de limbă și literatură română, dar și educație civică, științele naturii. Pe parcursul anului 2025, KitLit se va materializa printr-o serie de acțiuni menite să stârnească interesul și curiozitatea în legătură cu literatura contemporană pentru copii.
Interviu realizat de Daria Ghiu în cadrul emisiunii Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.