Gabriela Nicolescu: “Casa Ionel Pleșia din Craiova este o clădire care a avut foarte multe de suferit în timpul ultimului secol. Înainte de Revoluție, s-a dorit transformarea ei în a treia reședință a cuplului Ceaușescu”
27 Mai 2025, 19:46
Casa Ionel Pleșia din Craiova, cunoscută drept Biblioteca Franceză Omnia, își recapătă splendoarea de pe timpuri, după o reabilitare de peste 5 milioane de euro. Această clădire spectaculoasă, aflată în subordinea Bibliotecii Naționale a României, are o istorie tumultoasă și un viitor promițător. În dialog cu Anca Mateescu pentru GPS Cultural, Gabriela Nicolescu, redactor de marketing cultural și relații publice, vorbește despre transformarea acestei clădiri emblematice într-un spațiu modern, deschis comunității și culturii europene.
Construită la sfârșitul secolului XIX în stil eclectic, cu influențe neoclasice și baroce, Casa Pleșia a avut o istorie zbuciumată. A fost confiscată de statul român în anii '50 și a funcționat ca școală de partid, iar în 1989 era cât pe ce să devină reședință de protocol pentru cuplul Ceaușescu.
„Este o clădire care a avut foarte mult de suferit în timpul ultimului secol.”
Reabilitarea actuală este rezultatul unei investiții de peste 5,5 milioane de euro, finanţată printr-un Acord-cadru de împrumut între România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, gestionată printr-un proiect al Ministerului Culturii. Totuși, deși clădirea este renovată, sunt necesare investiții considerabile pentru amenajarea interioară și funcționarea efectivă a bibliotecii.
„În acest moment, fondurile primite nu acoperă amenajarea. Biblioteca va primi o carcasă foarte frumoasă, extraordinară, o bijuterie, dar goală.”
Casa Pleșia nu va fi doar o bibliotecă în sens clasic, ci un spațiu viu, care să aducă împreună educația, cultura și comunitatea locală. Biblioteca va deveni un hub cultural, dar acest lucru depinde de atragerea de noi fonduri.
„Se dorește a fi bibliotecă și bibliotecile, în general, nu mai sunt doar locuri în care să citești cărți. (…) Planificăm să scriem proiecte europene prin care să atragem fonduri pentru această amenajare și pentru gândirea, de fapt, a unui design care să fie adaptat nevoilor de bibliotecă a timpurilor noastre, biblioteca-hub, care atrage evenimente, atrage oameni, atrage tineri, care este un centru al comunității.”