Cristina Dema: “Trebuie să descoperim sau să redescoperim ce mai înseamnă libertatea presei, unde începe și unde se termină libertatea presei, libertatea de exprimare a jurnaliștilor”
02 Mai 2025, 10:00
Cristina Dema, coordonatoarea Muzeului Presei „Sever Bocu” din Jimbolia, a fost invitata Ancăi Mateescu, la GPS Cultural, într-un dialog despre o expoziție actuală, cu rădăcini adânci în trecutul zbuciumat al României. „cultURA presei – limbaj agresiv în presa interbelică”, găzduită de FABER Timișoara, între 28 aprilie și 5 mai, aduce în prim-plan ziare, caricaturi și cuvinte care, deși sunt vechi de aproape un secol, par straniu de actuale. Într-un context electoral și în ajunul Zilei Mondiale a Libertății Presei (3 mai), discuția atinge teme esențiale: manipularea prin cuvinte, instigarea la ură și responsabilitatea jurnalistică.
„Noi încercăm prin ceea ce facem zilele acestea, la Timișoara, în perioada 28 aprilie-5 mai, să arătăm faptul că această cale de mijloc este calea pe care ar trebui să o abordăm și că lucrurile nu sunt niciodată albe. A repeta ororile unui război, cred că nu este în folosul nimănui. Dimpotrivă” – spune Cristina Dema.
Expoziția „cultURA presei – limbaj agresiv în presa interbelică” este un proiect care scoate la lumină articole și caricaturi care, în anii '30, pregăteau terenul pentru violență și extremism. Expoziția nu este doar o lecție de istorie, ci și o oglindă a prezentului.
„Limbajul din presa interbelică este unul direct, dur, cu niște cuvinte pe care astăzi nu le mai folosim. Cred că între timp am învățat să voalăm lucrurile, să nu le mai spunem chiar atât de dur, dar esența este aceeași. Deci, cumva, trăgând linie, nu știu dacă pot spune că am evoluat sau involuat. Poate am învățat să mânuim mai bine instrumentele transmiterii informației.“
Expoziția aduce publicului o selecție de ziare și caricaturi politice din perioada anilor '30, ilustrând cum se reflecta „tumultul vremurilor” în media vremii. Dincolo de umorul acid, multe dintre aceste materiale instigau la ură și diviziune – o rețetă care poate duce din nou spre prăpastie.
„Caricaturile ne ajută să înțelegem mai bine contextul în care oamenii trăiau în perioada respectivă și să discernem, poate puțin mai ușor decât dacă am citi articolele, modul în care oamenii râdeau de realitatea imediată.“
Unul dintre momentele cheie ale evenimentului va fi vernisajul din 2 mai, de la ora 19.00, care include un dialog între profesori și specialiști pe tema limbajului agresiv de ieri și de azi.
“În cadrul vernisajului, pe lângă prezentarea caricaturilor și a ziarelor pe care le avem în expoziție, va avea loc și un dialog între prof. dr. Brîndușa Armanca, prof. dr. Marcel Tolcea și conf. univ. dr. Lucian-Vasile Szabo.”
„Este foarte important să reflectăm asupra modului în care limbajul poate influența într-un fel sau altul”, subliniază Cristina Dema, în special în contextul alegerilor de duminică și al Zilei Mondiale a Libertății Presei.