De la The Sound of Music la realitate augmentată: Austria își spune povestea
19 Mai 2025, 12:59
La Romanian Design Week 2025, Austria își spune povestea turismului printr-o expoziție care aduce în prim-plan 70 de ani de brand de țară. Expoziția „Austriada” este mai mult decât o simplă retrospectivă: reprezintă un colaj emoțional de amintiri, afaceri de suflet și inovație tehnologică.
Invitatele Dariei Ghiu — Oana Pop, reprezentanta Oficiului Național de Turism al Austriei, și Liana Popa (studioul de creație Elanul Galben), curatoarea expoziției — au povestit cum a luat naștere această incursiune vizuală unică.
De la imaginea idilică a unei țări care își reconstruiește identitatea după război, până la o experiență imersivă în cultura, sportul și peisajele alpine, Austria și-a construit un brand turistic stratificat și atent curatoriat.
Această expoziție nu doar ilustrează parcursul său identitar, ci și modul în care o națiune își povestește esența prin simboluri vizuale.
Oana Pop: „Percepția de brand de țară s-a dezvoltat în timp, în strânsă legătură cu contextul istoric și sociocultural al Austriei. Am pornit în construcția expoziției de la nouă repere, gândite în jurul evoluției brandului de țară. Acestea sunt foarte diverse: de la muzica clasică, nucleul cultural al Austriei și al comunicării sale de brand, până la imaginea idilică a țării, surprinsă cu mare succes în filme, apoi valorificată și comunicată de-a lungul anilor.”
Curatoarea Liana Popa a abordat proiectul ca pe o aniversare între prieteni apropiați. Expoziția este concepută ca un „caiet de amintiri supradimensionat”, în care obiecte vechi și noi — de la afișe vintage la bagaje de epocă — se întâlnesc pentru a oferi publicului o experiență interactivă, tactilă și vizuală.
Liana Popa: „Am realizat un caiet mare, un caiet de amintiri în format supradimensionat, în care am lipit tot felul de elemente vechi și noi: de la vederi puse la dispoziție de Oficiul de Turism din mai multe țări, la lucruri pe care le-am găsit noi, din ce aveam strâns acasă, în atelier, din târguri de vechituri sau magazine de antichități. Am adunat toate aceste piese și le-am integrat într-un perete expozițional care mixează epoci și stiluri, dar păstrează o rigoare, pentru că ne-am dorit un parcurs coerent și reprezentativ pentru Austria.”
Un aspect definitoriu al expoziției este modul în care combină tradiționalul cu tehnologia. De la postere animate la coduri QR care adaugă noi straturi narative, vizitatorii sunt invitați să exploreze Austria dincolo de suprafață, într-o experiență imersivă și personală.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.