Ascultă Radio România Cultural Live

Dirijorul Cristian Măcelaru revine la pupitrul Orchestrei Naționale Radio - Concert dedicat aniversării Radio România Muzical - 20 de ani

21 Martie 2017, 10:56

Vineri, 24 martie 2017, ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu, inclusă de prestigioasa publicație International Piano Magazine între primii 30 de pianiști ai lumii cu vârsta sub 30 de ani. Concertul are o semnificație cu atât mai specială cu cât data de 24 martie coincide cu aniversarea a 20 de ani de activitate a postului Radio România Muzical, unicul post românesc de radio dedicat muzicii clasice.

Cu un program 100% romantic, seara va debuta cu Concertul nr. 2 în do minor pentru pian și orchestră, op. 18, de S. Rachmaninov, iar în partea a doua va prezenta Simfonia nr. 4 în mi bemol major – Romantica de A. Bruckner.

Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generaţiei sale. Şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, iar în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. Între evenimentele recente care l-au propulsat în atenția publicului internațional se numără colaborarea cu Orchestra Naţională Simfonică din Washington şi celebra violonistă Anne Sophie-Mutter.

Absolventă a Royal Northern College of Music, a Guildhall School of Music and Drama, fiind numită Artist Asociat de Onoare al Royal Northern College of Music, Alexandra Dariescu colaborează în prezent cu orchestre prestigioase, ca London Philharmonic Orchestra, Tampere Philharmonic Orchestra şi Michael Francis, Orchestra Operei din Oslo, Royal Philharmonic şi Bournemouth Symphony Orchestra, lucrează sub îndrumarea lui Sir András Schiff, iar în trecut a studiat cu celebra pianistă Imogen Cooper.

Radio România Muzical a început să emită în 24 martie 1997. Pe parcursul acestor 20 ani, s-a impus ca un reper al calității în peisajul media, rămânând, de asemenea, unicul post de radio românesc clasic, jazz & more. 24 ore pe zi, Radio România Muzical promovează marile valori ale creației românești și universale, în interpretări de marcă, românești și străine. Radio România Muzical este unicul post de radio unde pot fi ascultate, de exemplu, creațiile lui George Enescu, Paul Constantinescu, Mihail Jora sau înregistrări realizate de Radu Lupu, Dan Grigore, Dinu Lipatti, Ion Voicu, Sergiu Celibidache. Radio România Muzical este conectat permanent la viața muzicală internațională prin concertele pe care le preia, în direct sau înregistrat, prin rețeaua Uniunii Europene de Radio. Astfel, pot fi ascultate live spectacole puse în scenă la operele Metropolitan din New York, Scala din Milano sau Covent Garden din Londra, alături de concerte din marile festivaluri de la Salzburg, Lugano, Lucerna, Bayreuth sau evenimente memorabile, așa cum a fost, în ianuarie 2017, concertul de deschidere a complexului Elbphilharmonie de la Hamburg.

Radio România Muzical pune la dispoziția partenerilor săi din Uniunea Europeană de Radio evenimente care au loc în România, precum cele trei ediții de până acum ale Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio ”RadiRo” sau unele special organizate pentru stagiunile Uniunii Europene de Radio, așa cum a fost Festivalul “București, oraș al muzicii” din anul 2007.

Promotor al tinerilor muzicieni români de valoare, Radio România Muzical a susținut în 2013, participarea violonistului Răzvan Stoica la concursul ”New talent” de la Bratislava, o rampă de lansare în viața internațională de concert, pe care acesta l-a și câștigat. Alți tineri muzicieni propuși de Radio România Muzical la concursul ”Concertino Praga” au obținut de-a lungul anilor importante premii. Printre aceștia: violonista Alexandra Bobeico – premiul I (2013), violoncelistul Cornelius Zirbo – premiul al II-lea (2016), violonista Mălina Ciobanu – mențiune (2016), pianistul Cadmiel Boțac – mențiune (2013).

Radio România Muzical transmite în direct și înregistrează cele mai importante evenimente muzicale românești: de la Festivalul Internațional George Enescu, la Stagiunea de marți seara de la Ateneul Român, dedicată tinerilor muzicieni. De asemenea, a fost organizatorul  unor evenimente aparte în peisajul cultural românesc precum Festivalurile “Dinu Lipatti” din 1999, unde printre protagoniști a figurat celebra pianistă Elisabeth Leonskaja și “Zilele Lipatti” din 2010 sau stagiunile de concerte organizate în 2014 și 2015 la Muzeul Național Cotroceni.

Începând din anul 2010, Radio România Muzical desfășoară proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spații neconvenționale (mall-uri, hipermarketuri, librării, muzee, sedii de firme, magazine de mobilă și bricolaj), extins ulterior în mediul școlar. Astăzi, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este unul dintre principalele proiecte culturale Radio România. Iar în 2013, a organizat prima ediție a proiectului “Votează discul de muzică clasică al anului”. Interpreții discurilor câștigătoare din ultimii 4 ani sunt: violoncelista Laura Buruiană și pianistul Ferenc Vizi (2013), pianista Alina Azario (2014), pianista Raluca Știrbăț (2015), violonistul Alexandru Tomescu (2016).

Radio România Muzical poate fi ascultat în prezent pe două frecvențe: 104.8 FM (București) și 97.6 FM (frecvență regională), ca și pe stream-ul live de pe site-ul www.romania-muzical.ro și prin aplicațiile IOS și Android. Pe site-ul www.romania-muzical.ro sunt disponibile o arhivă audio extinsă de emisiuni, cronici, interviuri, știri, alte 7 stream-uri on demand.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.  

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

 

BIOGRAFII

CRISTIAN  MĂCELARU

Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generaţiei sale. Şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite.

A studiat la Universitatea Rice cu Larry Rachleff şi a obţinut diploma de masterat pentru dirijat. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeaşi orchestra.

Şi-a desăvârşit formarea artistică urmând programe de perfecţionare la Tanglewood Music Center, Aspen Music Festival, a studiat cu David Zinman, Murry Sidlin, Rafael Frühbeck de Burgos, Robert Spano, Oliver Knussen şi Stefan Asbury. A fost dirijor rezident la Shepherd School of Music de pe lângă Universitatea Rice şi dirijor asistent al lui Larry Rachleff în cadrul Departamentului de Operă. Cristian Măcelaru a fost invitat, să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez.

Preocupat de formarea şi susţinerea tinerilor muzicieni, Cristian Măcelaru a pus bazele proiectului Crisalis Music. A colaborat de-a lungul anilor cu Orchestrele Simfonice din Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum şi cu Royal Scottish National Orchestra, Orchestra Simfonică a oraşului Birmingham, Orchestra Simfonică Radio din Berlin, RTE Dublin, Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, Civic Orchestra din Chicago, Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, Orchestra Simfonică Bournemouth, Residentie OrkestHallé Orchestra,Orchestra Métropolitain din Montréal. De asemenea, Cristian Măcelaru a debutat cu mult succes alături de Orchestra Simfonică din Gothenburg, Suedia. În prezent este dirijor rezident al Filarmonicii din Philadelphia.

Opera este un alt gen care l-a fascinat mereu pe Cristian Măcelaru, astfel a debutat la Opera din Houston în Madama Butterfly de G. Puccini. Tot în seria spectacolelor de operă se înscrie şi premiera operei Turning Point de Colin Matthew alături de Orchestra Centrului Muzical Tanglewood.

Dintre ultimele succese repurtate amintim concertele susţinute atât în Statele Unite ale Americii cât şi în Germania alături de Orchestra Naţională Daneză. Totodată, amintim o excepţională colaborare ce s-a realizat între dirijorul Cristian Măcelaru, Orchestra Naţională Simfonică din Washington şi celebra violonistă Anne Sophie-Mutter.

Menționăm şi concertele susținute alături de celebra Orchestră a Filarmonicii din New York, concerte mult apreciate atât de publicul spectator cât și de critica de specialitate.

Datorită profesionalismului şi aprecierii de care se bucură, Cristian Măcelaru a fost numit director muzical şi dirijor al Festivalului Cabrillo.

 

ALEXANDRA DARIESCU

Apreciată şi aplaudată pe unele din cele mai prestigioase podiumuri ale artei muzicale, Alexandra Dariescu este un artist complex, care reuşeşte să atingă şi să inspire inimile tuturor printr-un talent muzical fără egal.

Stagiunea 2016-2017 o găseşte pe Alexandra Dariescu în mijlocul unor colaborări realizate cu importante orchestre precum: London Philharmonic Orchestra, Tampere Philharmonic Orchestra şi Michael Francis, Orchestra Operei din Oslo (dirijor Clemens Schuldt), Royal Philharmonic şi Bournemouth Symphony Orchestra. În stagiunea precedentă a debutat cu Orchestra Simfonică Stavanger şi John Storgårds şi a colaborat cu Orchestra Naţională Regală a Scoţiei. A întreprins un turneu cu Royal Philharmonic Orchestra, alături de Fabien Gabel şi Ben Gernon, de asemenea cu Orchestra Hallé şi dirijorul Jamie Phillips. Recitalurile susţinute la Wigmore Hall, Royal Albert Hall şi la Festivalul internaţional George Enescu alături de cvartetul Ad libitum au fost primite cu mult entuziasm de public.

Alexandra Dariescu a realizat înregistrări dintre care amintim un compact disc ce include Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de P. I. Ceaikovski, alături de Royal  Philharmonic Orchestra şi o suită de concert într-un aranjament semnat de Mikhail Pletnev după Spărgătorul de nuci, pentru Signum Records. A înregistrat şi lucrarea Mesmerism pentru pian şi orchestră de Emily Howard alături de Orchestra Filarmonică Regală din Liverpool, înregistrare ce a apărut la NMC Records. Pentru casa de discuri Champs Hill Records a înregistrat Preludiile de D. Şostakovici şi K. Szymanowski.

Este absolventă a Royal Northern College of Music, al Guildhall School of Music and Drama, fiind numită Artist Asociat de Onoare al Royal Northern College of Music. Cu o atenţie deosebită asupra formării şi evoluţiei sale profesionale, Alexandra Dariescu primeşte sfaturi şi îndrumări de la Sir András Schiff, de-a lungul timpului mai primind  îndrumări şi de la Imogen Cooper. A fost răsplătită cu Premiul Verbier CUBS la Academia Festivalului Verbier din Elveţia, a mai primit în anul 2013 premiul Women of the Future în domeniul artelor şi culturi, iar în anul 2015 a fost distinsă cu Medalia Custodele Coroanei române.

Alexandra Dariescu este inclusă între cei 30 de pianişti sub vârsta de 30 de ani, destinaţi unei cariere spectaculare de către publicaţia International Piano Magazine.

Unde-mi ești, București?
Produs de Radio România 25 Iulie 2024, 17:04

Unde-mi ești, București?

Stau la o masă, în Centrul vechi, mă uit la cei care trec prin fața mea. Azi mă simt turistă în propriul oraș....

Unde-mi ești, București?
INTERVIU EXCLUSIV - Sevdaliza la Electric Castle 2024 - „Nu cred că artiștilor ar trebui să le fie frică de inteligența artificială. Vorbim despre ceva ce fundamental reprezintă o îmbunătățire”
Produs de Radio România 25 Iulie 2024, 00:46

INTERVIU EXCLUSIV - Sevdaliza la Electric Castle 2024 - „Nu cred că artiștilor ar trebui să le fie frică de inteligența artificială. Vorbim despre ceva ce fundamental reprezintă o îmbunătățire”

Sevdaliza , artista de origine iraniană care a emigrat la o vârstă fragedă în Olanda, s-a remarcat de-a lungul...

INTERVIU EXCLUSIV - Sevdaliza la Electric Castle 2024 - „Nu cred că artiștilor ar trebui să le fie frică de inteligența artificială. Vorbim despre ceva ce fundamental reprezintă o îmbunătățire”
Anca Olteanu - „Teatrul este acel mediu sigur și stimulativ în care copiii învață să își exprime emoțiile” | PODCAST
Produs de Radio România 23 Iulie 2024, 14:25

Anca Olteanu - „Teatrul este acel mediu sigur și stimulativ în care copiii învață să își exprime emoțiile” | PODCAST

Festivalul de teatru Ariel Fest Junior   de la Râmnicu Vâlcea se află la prima ediție.  O ediție...

Anca Olteanu - „Teatrul este acel mediu sigur și stimulativ în care copiii învață să își exprime emoțiile” | PODCAST
Cititorul - o nouă specie pe cale de dispariție | PODCAST
Produs de Radio România 20 Iulie 2024, 01:24

Cititorul - o nouă specie pe cale de dispariție | PODCAST

Aproximativ 11 milioane de români nu au citit nicio carte în anul 2023 , potrivit datelor INS. Cum am ajuns...

Cititorul - o nouă specie pe cale de dispariție | PODCAST
Canicula rănește clădirile și monumentele istorice
Produs de Radio România 19 Iulie 2024, 00:25

Canicula rănește clădirile și monumentele istorice

Trecem printr-o perioadă cu temperaturi extrem de ridicate care într-o anumită măsură afectează și clădirile istorice....

Canicula rănește clădirile și monumentele istorice
Răzvan Popovici, fondatorul festivalului SoNoRo Musikland - „Ne dorim să atragem în continuare atenția asupra unor clădiri foarte importante ale Transilvaniei care încă nu au fost restaurate” | PODCAST
Produs de Radio România 17 Iulie 2024, 00:17

Răzvan Popovici, fondatorul festivalului SoNoRo Musikland - „Ne dorim să atragem în continuare atenția asupra unor clădiri foarte importante ale Transilvaniei care încă nu au fost restaurate” | PODCAST

Festivalul SoNoRo Musikland , inspirat de istoria remarcabilă a sașilor din Transilvania, ajunge în acest an la ediția...

Răzvan Popovici, fondatorul festivalului SoNoRo Musikland - „Ne dorim să atragem în continuare atenția asupra unor clădiri foarte importante ale Transilvaniei care încă nu au fost restaurate” | PODCAST
Editura Casa Radio la Festivalul „Vară Magică” - Sesiune de autografe Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea
Produs de Radio România 16 Iulie 2024, 15:48

Editura Casa Radio la Festivalul „Vară Magică” - Sesiune de autografe Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea

Pe 17 iulie 2024 , de la ora 19.30 , la Ateneul Român are loc cel de-al treilea eveniment din cadrul Festivalului...

Editura Casa Radio la Festivalul „Vară Magică” - Sesiune de autografe Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea
Povestiri din studioul artelor Sâmbătă 29 Iunie ora 21 Realizator Magdalena Tara - Invitat special Dr. Adrian Iancu - psiholog, psihoterapeut
Produs de Radio România 28 Iunie 2024, 10:10

Povestiri din studioul artelor Sâmbătă 29 Iunie ora 21 Realizator Magdalena Tara - Invitat special Dr. Adrian Iancu - psiholog, psihoterapeut

Dr. Adrian Iancu, de peste 50 de ani in Italia, liber profesionist din 1984, este specialist în psihoterapie familială...

Povestiri din studioul artelor Sâmbătă 29 Iunie ora 21 Realizator Magdalena Tara - Invitat special Dr. Adrian Iancu - psiholog, psihoterapeut
Ascultă live

Ascultă live

04:00 - 05:00
Concert de prânz (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
04:53 - 05:00
Tatal nostru* Imnul naţional
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
04:00 - 05:00
Français 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru