Ascultă Radio România Cultural Live

Timpul prezent - Ambasadorul Germaniei la București apreciază sprijinul oferit de România refugiaților din Ucraina

03 Martie 2022, 17:25

Războiul din Ucraina aduce România în prim plan. Dintr-un stat periferic, marginal, România a devenit un reper important pe harta NATO. Sprijinul militar s-a mobilizat rapid. Despre prezența NATO în România dar și despre ajutorul umanitar oferit de țara noastră refugiaților din Ucraina am vorbit cu Ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, și cu Teodor Tiță, editorialist la „Dilema veche”, care a fost la Vama Siret.

3 martie 2022, ora 18.00

Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin

Ambasadorul Germaniei la București este emoționat de sprijinul oferit de români refugiaților din Ucraina

Războiul din Ucraina aduce România în prim plan. Dintr-un stat periferic, marginal, România a devenit un reper important pe harta NATO. Sprijinul militar s-a mobilizat rapid. Despre prezența NATO în România dar și despre ajutorul umanitar oferit de țara noastră refugiaților din Ucraina vorbește la emisiunea „Timpul prezent” ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer.

Forțele aeriene germane își sporesc prezența din România, a anunțat ministrul german al Apărării. Christine Lambrecht a fost de altfel miercuri în România și s-a întâlnit cu omologul ei Vasile Dîncu, la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”. Care este scopul acestui contingent militar german la Marea Neagră?

Germania și România sunt aliați transatlantici și, în contextul acestei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei, stăm ferm alături unii de ceilalți, umăr la umăr. NATO, ca alianță de apărare, este bazată pe conceptul fundamental al sprijinului și apărării reciproce, iar măsurile comune de poliție aeriană – la care, așa cum ați spus, participă și Forțele aeriene germane (Luftwaffe) – reprezintă expresia acestei solidarități și a sprijinului transatlantic. Ministrul federal al Apărării, doamna Christine Lambrecht, s-a aflat într-adevăr ieri în România pentru a purta discuții politice și a vizita soldații germani aflați la baza militară aeriană Mihail Kogălniceanu. Cu această ocazie, s-a întâlnit cu ministrul român al Apărării, domnul Vasile Dîncu, cu care a avut discuții foarte bune, care au exprimat parteneriatul strâns și legăturile dintre țările noastre. Dacă îmi permiteți să folosesc acest prilej, aș dori să adaug că, la scurt timp după această vizită, s-au petrecut cumplitele accidente aviatice, când s-au prăbușit un avion românesc de luptă și un elicopter de salvare, iar opt buni militari români și-au pierdut viața. Suntem șocați și deosebit de întristați de această grea pierdere și transmitem sincerele noastre condoleanțe familiilor, celor apropiați lor și întregului popor român.

Cum se integrează Forțele Aeriene Germane, adică cele șase avioane de tip Eurofighter germane, cu personalul militar care staționează deja lângă Constanța – acolo există un batalion francez sub comanda NATO, precum și un regiment american.

Colaborarea trupelor internaționale – între ele și cu trupele românești – este foarte strânsă și bazată pe încredere, fiind rezultatul îndelungatei cooperări în cadrul alianței. Forțele militare germane ale Luftwaffe au fost integrate și colaborează cu militarii italieni aflați aici pentru măsura de poliție aeriană, însă desigur că există și interacțiuni strânse cu trupele americane și, mai nou, franceze de aici. Repet, toate acestea sunt expresia solidarității transatlantice și a convingerii că împreună acționăm pentru securizarea teritoriului NATO.

Cum e văzută în Germania prezența militarilor germani în România?

Susținerea pentru prezența militarilor germani aici, în România, dar și într-o serie de alte locuri în zona flancului de Est al NATO, este foarte mare în Germania. Cetățenii germani sunt șocați de agresiunea rusă, de atacul Rusiei asupra unui popor nevinovat, a unei țări nevinovate. Poporul german nutrește o compasiune profundă pentru suferința prin care este nevoit să treacă poporul ucrainean. În timp ce noi stăm de vorbă, copii, femei, bărbaţi nevinovați din Ucraina se adăpostesc în beciuri și stații de metrou pentru a se feri de atacuri aeriene ruse agresive – toate acestea preocupă și îngrijorează foarte mult oamenii din Germania. Și la acest sfârșit de săptămână au avut loc demonstrații masive la Berlin, în semn de solidaritate cu Ucraina. Desigur că cetățenii din Germania știu foarte bine că, în aceste zile, punem un accent puternic pe NATO și că și prezența germană, cu militari, aici, în România, reprezintă un foarte important și necesar semnal.

Pentru Germania, războiul a adus o schimbare importantă, e vorba de încălcarea unui vechi tabu privind armamentul și aprovizionarea cu arme a unui stat aflat în situație de război. Cum de s-a adoptat această decizie dificilă?

Aveți dreptate, evoluțiile ultimelor zile au declanșat ceea ce cancelarul federal Scholz a numit, pe bună dreptate, „un moment de cotitură” (Zeitenwende). Avem anumite principii politice care, în sine, au pornit întotdeauna de la un motiv întemeiat, cu precădere convingerea că nu dorim livrarea de arme în zone de criză, fiindcă ar putea contribui la prelungirea sau încurajarea conflictelor. Am renunțat la aceste principii în cazul conflictului care se desfășoară acum și am spus că da, susținem Ucraina și cu arme. Lupta pentru libertate a viteazului popor ucrainean nu poate rămâne fără sprijin și este clar că această țară trebuie să se poată apăra și cu arme proprii împotriva acestor agresiuni ale lui Putin. Acest lucru s-a bucurat și de un larg sprijin în Germania - această schimbare de politică se caracterizează și prin faptul că contribuțiile de apărare ale Germaniei vor fi majorate substanțial – deja în acest an, Germania va respecta așa-numitul obiectiv de 2% al NATO, adică alocarea a minimum 2% din PIB pentru bugetul apărării și va pune la dispoziția forțelor armate germane (Bundeswehr) fonduri consistente pentru modernizare și consolidare.

Europa și în special Germania sunt dependente de importurile de gaze rusești. Războiul din Ucraina schimbă însă relațiile cu Rusia, care este stat agresor. O eventuală renunțare la achiziția de gaz din această țară nu ar provoca daune imediate. Dar care sunt soluțiile pe termen lung?Cum poate fi evitată o criză energetică masivă în Germania și Europa?

Așa e, Germania, la fel ca multe alte state din Europa și din lume, cumpără combustibili fosili – gaz și petrol – din Rusia, iar actuala criză deteriorează și afectează masiv acest comerț cu energie. După cum știți, guvernul federal a suspendat și proiectul conductei de gaz Nord Stream 2, deoarece era clar că în acest moment, în care Rusia desfășoară o agresiune împotriva unui stat membru ONU, încălcând dreptul internațional, un astfel proiect nu este adecvat. Acest lucru va avea consecințe asupra alimentării cu energie a Europei, iar răspunsul la întrebarea dvs. referitoare la gestionarea consecințelor este că trebuie să punem – și vom pune – un accent mai mare pe sursele de energie regenerabilă. Energia regenerabilă ne oferă independență față de furnizarea de energie dinspre Rusia. În acest sens, politica Germaniei și politica României sunt asemănătoare. Știm că președintele Iohannis a anunțat marți că România se va baza și mai mult și pe surse de energie regenerabilă. Bineînțeles, va trebui să găsim furnizori alternativi de energie. Guvernul federal are în vedere acest lucru în prezent.

Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit de mai multe ori despre o nouă „Ostpolitik” [o nouă politică a Germaniei în Europa de Est]. Încă dinainte să înceapă războiul de agresiune din Ucraina a fost lansată această reflecție. Cum trebuie înțeleasă acum această „Ostpolitik”?

Așa-numita „Ostpolitik”, politica privind estul, va fi cu siguranță o reacție puternică la evoluția situației din Ucraina și din Rusia. O spun încă o dată foarte clar, Rusia a încălcat fără niciun motiv toate normele dreptului internațional, a dezlănțuit un război de agresiune împotriva unui popor fără vină, ceea ce a dus deja la o apropiere tot mai mare între țările lumii. Acest lucru se vede.

Vreau să clarific un lucru: nu este nicio disensiune între o parte și alta, între Est și Vest.

Ieri, a avut loc un vot istoric la ONU. În Adunarea generală, 141 de state au condamnat cu fermitate agresiunea Rusiei. Numai 5 state – Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord și Eritrea – au votat împotriva rezoluției. Cred că rezultatul votului este extrem de grăitor: Rusia este practic singură. Întreaga lume este unită, ia măsuri decisive pentru sprijinirea Ucrainei și pentru sancționarea Rusiei. Bineînțeles, aceste lucruri vor marca politica Europei și a Germaniei față de Rusia, precum și așa-numita „Ostpolitik”.

Permiteți-mi să spun foarte clar un lucru: acesta este războiul lui Vladimir Putin. Putin a început și a dezlănțuit acest război. Nu este o confruntare cu poporul rus. Este, bineînțeles, intenția tuturor să ne întoarcem la o relație pașnică cu poporul rus. Poporul rus nu este adversarul nostru, războiul este al lui Putin, un atac al lui Putin asupra unui stat nevinovat.

Ce mai poate Germania, ce poate face Europa pentru refugiații din Ucraina?

Primirea refugiaților este un aspect deosebit de important. În primul rând, doresc să subliniez respectul profund pe care îl port guvernului român și poporului român pentru modul în care au primit numeroșii refugiați care trec granița spre România. În fiecare zi, ajung mulți alți refugiați. Solidaritatea oamenilor de aici cu refugiații, sprijinul oferit direct la graniță, ajutoarele trimise pentru refugiați sunt deosebit de impresionante și emoționate și reprezintă un mare gest de mărinimie și omenie al românilor. Germania sprijină pe deplin refugiații. Bineînțeles că între timp au ajuns și în Germania mulți refugiați. Guvernul federal se va angaja astăzi, la Bruxelles, în cadrul reuniunii miniștrilor afacerilor interne ai UE, pentru activarea Directivei privind protecția temporară. Potrivit acestei reglementări, refugiații din Ucraina vor putea fi recunoscuți, fără mare birocrație, ca persoane care solicită protecție și vor primi drept de ședere. Strâns legată de această directivă este și primirea solidară a refugiaților. Germania va participa la acest mecanism, niciun refugiat din Ucraina nu va fi refuzat. De asemenea, guvernul federal pune la dispoziție mijloace cuprinzătoare pentru ajutor umanitar. Acestea vor ajunge la organizații internaționale, precum OIM și UNHCR, pentru ca acestea să poată oferi sprijin la fața locului, în Slovacia, Polonia, Ungaria dar mai ales aici, în România și în Republica Moldova.

Interviu realizat de Matei Martin

Difuzat în cadrul emisiunii „Timpul prezent” din 3 martie 2022, la Radio România Cultural

Violonistul Gabriel Croitoru - „Suntem onorați că am făcut și încă facem parte din promotorii festivalului ”Vară Magică”, mai ales că anul acesta vom cânta pe cele patru viori ale maestrului Enescu” | PODCAST
Produs de Radio România 23 Iunie 2024, 06:30

Violonistul Gabriel Croitoru - „Suntem onorați că am făcut și încă facem parte din promotorii festivalului ”Vară Magică”, mai ales că anul acesta vom cânta pe cele patru viori ale maestrului Enescu” | PODCAST

În deschiderea Festivalului Internațional  „​Vară Magică”,  ce se desfășoară în...

Violonistul Gabriel Croitoru - „Suntem onorați că am făcut și încă facem parte din promotorii festivalului ”Vară Magică”, mai ales că anul acesta vom cânta pe cele patru viori ale maestrului Enescu” | PODCAST
Dirijorul SASCHA GOETZEL și violoncelistul ANDREI IONIȚĂ - închiderea stagiunii la Sala Radio
Produs de Radio România 17 Iunie 2024, 12:16

Dirijorul SASCHA GOETZEL și violoncelistul ANDREI IONIȚĂ - închiderea stagiunii la Sala Radio

Vineri, 21 iunie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO își ia rămas bun de la publicul său până la...

Dirijorul SASCHA GOETZEL și violoncelistul ANDREI IONIȚĂ - închiderea stagiunii la Sala Radio
Éric -Emmanuel Schmitt: “Nu-i suport pe autorii care spun că ei scriu pentru ei înșiși. Eu nu scriu pentru mine însumi, eu scriu pentru ca să fiu citit!”
Produs de Radio România 17 Iunie 2024, 00:06

Éric -Emmanuel Schmitt: “Nu-i suport pe autorii care spun că ei scriu pentru ei înșiși. Eu nu scriu pentru mine însumi, eu scriu pentru ca să fiu citit!”

Cărțile sale au fost traduse în peste 40 de limbi, iar piesele sale de teatru au fost montate în peste 50 de...

Éric -Emmanuel Schmitt: “Nu-i suport pe autorii care spun că ei scriu pentru ei înșiși. Eu nu scriu pentru mine însumi, eu scriu pentru ca să fiu citit!”
Românii în lume Duminică 16 Iunie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Produs de Radio România 16 Iunie 2024, 15:30

Românii în lume Duminică 16 Iunie ora 21 Realizator Magdalena Tara

“Românii în lume” astăzi la Madrid, Bruxelles, Praga, Varșovia, Lodz, Beijing, Viena, New York,...

Românii în lume Duminică 16 Iunie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Cosmin Ciotloș: “Neacceptând să-mi mint cititorii în legătură cu Anton Pann, mi-am dat seama că pot, în schimb, să-mi asum trăirile unui om care nu a avut carne și nu a avut oase pe el. Și atunci, l-am inventat pe Ștefan Valentineanu“
Produs de Radio România 16 Iunie 2024, 12:01

Cosmin Ciotloș: “Neacceptând să-mi mint cititorii în legătură cu Anton Pann, mi-am dat seama că pot, în schimb, să-mi asum trăirile unui om care nu a avut carne și nu a avut oase pe el. Și atunci, l-am inventat pe Ștefan Valentineanu“

“Până când nu te iubeam“ este o foarte cunoscută melodie compusă de Anton Pann și a devenit, de...

Cosmin Ciotloș: “Neacceptând să-mi mint cititorii în legătură cu Anton Pann, mi-am dat seama că pot, în schimb, să-mi asum trăirile unui om care nu a avut carne și nu a avut oase pe el. Și atunci, l-am inventat pe Ștefan Valentineanu“
Cartea care te ajută! Podcast de vară cu Editura Trei la Radio România Cultural
Produs de Radio România 16 Iunie 2024, 06:13

Cartea care te ajută! Podcast de vară cu Editura Trei la Radio România Cultural

Trăim într-un mediu stresant, în care suntem tot timpul pe fugă și în care nu mai avem răgazul să ne...

Cartea care te ajută! Podcast de vară cu Editura Trei la Radio România Cultural
„The Magic of The Trumpet”: închiderea stagiunii de jazz la Sala Radio
Produs de Radio România 13 Iunie 2024, 06:00

„The Magic of The Trumpet”: închiderea stagiunii de jazz la Sala Radio

Joi, 13 iunie 2024 (de la 19.00) , BIG BAND-ul RADIO vă invită la un regal muzical dedicat trompetei: „ The Magic of...

„The Magic of The Trumpet”: închiderea stagiunii de jazz la Sala Radio
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România - Ediția Buzău 2024, 12 – 16 iunie
Produs de Radio România 10 Iunie 2024, 10:19

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România - Ediția Buzău 2024, 12 – 16 iunie

Ediția buzoiană a Târgului de Carte Gaudeamus se reinventează în acest an! Ajunsă pentru a treia oară în...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România - Ediția Buzău 2024, 12 – 16 iunie
Ascultă live

Ascultă live

20:00 - 21:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
19:30 - 20:50
Alternative
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
20:00 - 21:00
English 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru