Valer Rus: „În momentul în care nu mai există ofertă culturală, tocmai pentru că suntem și un oraș turistic, impresia și semnalul public pe care îl dăm este că la Brașov cultura nu contează”

04 Iulie 2025, 15:27
La Brașov, primăria a renunțat la apelul de proiecte culturale nerambursabile după 15 ani de activitate. Asociația Consorțiul Cultural Corona a transmis o scrisoare deschisă municipalității, prin care cere reluarea sesiunii de finanțare. Despre impactul pe care îl are o astfel de măsură explică Adrian Lăcătuș, membru al asociației și director al Centrului Multicultural al Universității Transilvania din Brașov.
„Sunt multe feluri în care suntem afectați. În primul rând, lucruri care au fost deja testate, experimentate și în creștere în anii anteriori sunt oprite și suspendate. A pierde contactul cu artiștii, cu ideile și cu formele de exprimare, chiar și pentru un termen scurt, înseamnă compromiterea acestor idei. Apoi sunt o mulțime de artiști care lucrează exclusiv cu proiecte într-o activitate, să spunem, individuală, personală, freelance, care nu au o bază constantă instituțională și pe care această întrerupere pur și simplu îi anihilează ca creatori sau îi face să renunțe sau să se ducă spre alte zone. Noi credem că, în toți acești ani, am format un public pentru aceste evenimente foarte diverse, în multe genuri și medii, iar publicul acesta este, la rândul lui, dezorientat sau într-un recul. Acestea sunt câteva dintre cele mai evidente și vizibile efecte.”
La Brașov cultura nu contează, susține directorul Muzeului Casa Mureșenilor, Valer Rus, după ce apelul de proiecte culturale finanțate de primărie a fost anulat.
„În momentul în care nu mai există ofertă culturală, tocmai pentru că suntem și un oraș turistic, impresia și semnalul public pe care îl dăm este că la Brașov cultura nu contează. De fapt, cultura contează foarte mult pentru că vine să completeze această ofertă turistică recunoscută pentru orașul nostru și, la sfârșitul zilei, toți acești turiști cheltuiesc bani în economia reală a orașului nostru. Dispariția festivalurilor, dispariția proiectelor educaționale, expoziționale, ne face mai săraci, pur și simplu.”
Multe dintre proiecte erau o formă de conectare cu artiștii din alte părți, spune Adrian Lăcătuș
„Multe lucruri finanțate de această competiție erau produse în Brașov și porneau de la idei ale artiștilor locali sau ale managerilor locali, dar multe dintre ele erau o formă de a duce la Brașov idei interesante, produse în versiuni similare sau relativ diferite în alte părți, și de a ne conecta cu artiștii din alte părți. Pentru că, altfel, fără această susținere financiară, schimbul, comunicarea, mobilitatea de artiști, întâlnirile în diverse spații și prin diverse forme de interfață, fie că sunt festivaluri de muzică, festivaluri de literatură, expoziții, bienale de artă și așa mai departe - nu sunt posibile. Aceste mișcări și aceste contacte nu se pot realiza pur și simplu spontan sau din bună credință sau din entuziasmul artiștilor, ci ele trebuie să aibă o minimă susținere financiară și această sesiune de finanțare acorda exact asta. Deci, fără ea, suntem izolați de fapt, dincolo de faptul că suntem mai săraci, cum spunea Valer, dar suntem și izolați de ceea ce se petrece acum în țară și dincolo de granițe.”
Potrivit Radio Brașov, reprezentanții municipalității spun că, încă de la începutul anului, s-a anunțat că bugetul pentru acest an pornește cu un minus de câteva milioane de euro și, mai mult, că susținerea va fi făcută prin parteneriatele cu operatorii culturali.
„Având în vedere situația dificilă prin care trece municipalitatea brașoveană - respectiv am plecat cu minus de 10 milioane de euro în acest an la bugetul local -, precum și modul în care au fost implementate proiectele culturale anul trecut, în condițiile în care o mare parte dintre furnizori nu au respectat contractele pe care le-au avut cu municipalitatea - și, în această perioadă, cu unii suntem în discuții, cu alții suntem chiar în proces pentru recuperarea sumelor pe care nu pot să le justifice conform prevederilor legale -, am pregătit pentru acest an o serie de evenimente culturale, poate cel mai important este Vara Culturală, care se desfășoară în această perioadă în Piața Sfântul Ioan, urmând ca anul viitor să facem o analiză a posibilității ca municipalitatea să reia finanțarea și altor organizații culturale”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea.