2Celsius la Știința 360
18 Mai 2022, 08:00
Știința 360 - 18 mai 2022 - Reglementarea emisiilor de metan: de la angajamente slabe la aplicare credibilă
https://2celsius.org/ro/document-comun-de-pozitie-fata-de-regulamentul-ue-privind-metanul/
Asociația 2Celsius (https://2celsius.org/ro) a lansat raportul Reglementarea emisiilor de metan: de la angajamente slabe la aplicare credibilă, document ”care prezintă deficiențele Regulamentului european privind metanul dar și situația din România, a doua țară producătoare de gaze din UE”, după cum se arată în comunicatul de presă 2Celsius.
Detalii referitoare la Strategia UE privind metanul - la https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/QANDA_20_1834.
Mihai Stoica, director executiv 2Cesius explică, la Știința360, de ce ar trebui să ne intereseze mai mult această problematică a emisiilor de metan.
Știința 360 - 16 februarie 2022 - Taxonomia UE: Actul delegat complementar în domeniul climei introduce pe lista investițiilor ”verzi” centralele nucleare și sursele de gaze
Prin Actul delegat complementar în domeniul climei în vederea accelerării decarbonizării (https://ec.europa.eu/info/publications/220202-sustainable-finance-taxonomy-complementary-climate-delegated-act_en), publicat în data de 2 februarie a.c., Comisia Europeană include sursele de gaze naturale și centralele nucleare pe lista surselor ””sustenabile” de energie” (8comisia-europeana-introduce-centralele-nucleare-si-pe-gaz-pe-lista-investitiilor-sustenabile-catre-tranzitia-spre-decarbonizare-criticii-sustin-ca-ue-renunta-astfel-la-planul-de-a-t/).
Laura Nazare, coordonatoarea campaniei pentru tranziție energetică în cadrul Bankwatch România (https://bankwatch.ro/) și Mihai Stoica, director executiv 2Celsius (https://2celsius.org/ro/) explică de ce această decizie este greșită.
Știința 360 - 9 februarie 2022 - România are un potențial considerabil de energii regenerabile dar neexploatat (...) și un cadrul legislativ (...) instabil și nepredictibil
Declarația îi aparține Laurei Nazare, coordonatorul campaniei pentru tranziție energetică Bankwatch România (https://bankwatch.ro/), invitată, alături de Mihai Stoica, director executiv 2Celsius (https://2celsius.org/ro/) la Știința 360 de astăzi și care, la rândul său, declara: România nu are nici strategie și nici legislație nici în domeniul off-shore, unde, de asemenea, avem potențial și unde există și interes din partea investitorilor.
Știința 360 - 26 ianuarie 2022, cu Raul Cazan, președintele 2Celsius (https://2celsius.org/ro/), despre mobilitatea pe calea ferată (partea III).
Știința 360 - 19 ianuarie 2022, cu Raul Cazan, președintele 2Celsius (https://2celsius.org/ro/), despre mobilitatea pe calea ferată (partea II).
Știința 360 - 12 ianuarie 2022 - Transportul feroviar, mobilitate mai curată și mai inteligentă
La Știința 360, cu Raul Cazan, președintele 2Celsius (https://2celsius.org/ro/), despre mobilitatea pe calea ferată (partea I).
Mihai Stoica, director executiv 2Celsius (https://2celsius.org/) - partea a II a
17 noiembrie 2021
Știința 360 – 17 noiembrie 2021 – Standardele europene de CO2 pentru mașini și drumul către 100% zero emisii până în 2035
Așa se intitulează articolul semnat de Mihai Stoica (https://2celsius.org/ro/standardele-europene-de-co2-pentru-masini-si-drumul-catre-100-zero-emisii-pana-in-2035/), co-fondator și director executiv 2Celsius (https://2celsius.org/ro/echipa/), invitat astăzi la Știința 360 (partea I a interviului).
https://2celsius.org/ro/echipa/
3 noiembrie 2021
Știința 360 - Diavolul, și la COP-uri, se află chiar în detalii
La Glasgow, în Scoția, între 31 octombrie și 12 noiembrie a.c., se desfășoară COP26, Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice (https://www.un.org/en/cop26-opens-glasgow-calls-ambitious-solutions-tackle-climate-emergency) la care participă peste 120 de lideri dar de la care lipsesc Vladimir Putin și Xi Jinping, președinții Rusiei și, respectiv, Chinei, cel mai mare poluator din lume - China, cu Rusia pe locul cinci, după Uniunea Europeană şi India.
Se așteaptă decizii importante, acorduri și angajamente, reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră și adoptarea de măsuri pentru efectelor contracararea schimbărilor climatice - obiective generale care nu sunt deloc o noutate absolută. Va face COP26 cu adevărat diferența? O analiză de la Raul Cazan, președintele 2Celsius (https://2celsius.org/).
Știința 360 – 27 octombrie 2021 – Adrian Teban, primarul orașului Cugir: Orice provocare îți dă și o șansă multiplă de oportunități
Comisia Europeană a propus eliminarea treptată a motorului cu ardere internă (ICE) eficientă până în 2035 pentru mașinile și furgonetele noi.
Obiectivul de 100% emisii zero de mașini și camionete noi este susținut de o reducere de dioxid de carbon cu 55% pentru mașinile noi până în 2030 și de 50% pentru camionete; pînă în 2030, cel puțin jumătate din toate mașinile vândute în UE vor trebui sa fie electrice.
Schimbarea tehnologică implicită din următorii ani va genera și o presiune mare pe piața muncii, în timp ce mii de lucrători ar putea fi disponibilizați.
La fabrica Star Transmission din Cugir, județul Alba se produc cutii de viteză pentru actualele automobile cu motoare “clasice”. Mașinile electrice nu vor mai avea cutii de viteză. Tranziția către transportul electric va presupune atât reconversia profesională a angajaților dar și asigurarea infrastructurii aferente și va trebui să fie echitabilă și corectă din punct de vedere social.
Ce va însemna tranziția justă, din acest punct de vedere, în cazul orașului Cugir?
Răspunsul – la #Știința360, invitați Adrian Teban, primarul orașului Cugir, preşedinte Asociația Orașelor din România (https://www.aor.ro/index.html) și al Delegaţiei Naţionale a României în cadrul Comitetului European al Regiunilor (https://cor-romania.ro/) și Raul Cazan, președintele 2Celsius (https://2celsius.org/).
Știința 360 – 20 octombrie 2021 – Interviu cu Raul Cazan, președintele 2Celsius
Tranziția justă, un concept important din perspectivă socială – Raul Cazan, președintele 2Celsius