Buletin cosmic - Activitatea Statției Spațiale Internaționale se desfășoară conform planurilor, cel puțin deocamdată
11 Martie 2022, 07:00
11 martie 2022
Știrile pe larg pot fi urmărite pe site-ul https://buletin.parsec.ro
- Întrebat de o jurnalistă rusă dacă Anna Kikina va zbura spre Stația Spațială Internațională cu capsula Soiuz MS-22 în loc Dragon Crew-5 —așa cum se zvonise înainte de începutul invaziei rusești, Rogozin a răspuns: «Cred că în curând nimeni nu va mai zbura nicăieri, pentru că datorită agresiunii din partea americanilor, nu vor avea unde să zboare». Planul era ca în această toamnă, un cosmonaut rus să ajungă la ISS ca parte a unui echipaj Dragon, în timp ce un american să facă același lucru la bordul unei capsule Soiuz, într-un schimb de locuri care să consolideze colaborarea dintre SUA și Rusia în domeniul spațial. Este evident că acest lucru s-a schimbat fundamental în ultimele zile și nu știm în acest moment sub ce formă va mai exista această colaborare și nici care este viitorul Stației Spațiale Internaționale. Ultima dată când o femeie cosmonaut a zburat la bordul ISS a fost în 2014 —Yelena Serova.
- Compania OneWeb a renunțat la colaborarea cu Roscosmos privind lansările sateliților din propria megaconstelație, după ce Roscosmos a refuzat să lanseze racheta Soiuz-2.1b, lansare programată pentru săptămâna trecută. Mai mult, rachetele Soiuz contractate de OneWeb pentru viitoare lansări vor fi folosite de Rusia pentru lansarea unor sateliți meteorologici proprii, fără a mai returna companiei britanice sumele plătite pentru aceste lansări, invocând o clauză de forță majoră. Nu se știe în prezent cum va lansa OneWeb sateliții rămași, dar se conturează două variante: SpaceX sau Virgin Orbit.
- O rachetă iraniană Qased a lansat în dimineața zilei de marți, 8 martie, satelitul Noor-2. Este al doilea zbor al acestei rachete, dezvoltate de armata iraniană, și în același timp al doilea succes pentru Qased. Nu se cunosc detalii despre Noor-2, doar faptul că este similar cu Noor-1 (lansat în aprilie 2020) și că a ajuns la o altitudine de 500 km.
Foto: https://www.flickr.com/photos/nasa2explore/50902727167
Sursă: NASA
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și Mihaela Ghiță